Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2014

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2014"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2014
ΣΧΟΛΕΙΟ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ Λ.Τ. ΠΥΛΗΣ ΟΜΑΔΑ.1:ΓΙΩΡΓΟΣ.ΠΑΥΛΟΥ,ΓΙΑΝΝΗΣ.ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΑΘΗ,ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΑΨΑΝΗ ΟΜΑΔΑ2:ΜΑΡΙΑ.ΣΑΜΠΑΝΗ,ΗΡΩ.ΔΑΜΙΓΟΥ,ΘΕΟΔΩΡΑ.ΛΙΓΓΟΥ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΝΗ ΟΜΑΔΑ3: ΕΛΒΙΣ ΤΣΕΝΙΑ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ,ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΝΑΝΙΣ,ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΜΑΔΑ4: ΣΤΑΜΑΤΗ-ΒΑΣΙΑ , ΒΟΓΓΛΗ-ΑΣΗΜΙΝΑ , ΜΙΧΑ-ΜΑΡΙΑ , ΒΑΚΟΥΦΤΣΗ-ΜΑΡΙΑ Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά (ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

2 ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ Ερευνητικά ερωτήματα:
Ποιοι λόγοι οδηγούν τους εφήβους στους εθισμούς του καπνίσματος ή του αλκοόλ Ποιές οι συνέπειες? Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

3 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο μετά το 1556. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

4 ΑΛΚΟΟΛ Ο αλκοολισμός όπως και το κάπνισμα είναι συνήθειες που έχουν καταστροφικές συνέπειες στον άνθρωπο. Όπως ξέρουμε από τη μυθολογία ο Διόνυσος ήταν ο θεός της διασκέδασης, του αμπελιού και του κρασιού. Σε μερικές χώρες η κατανάλωση αλκοόλ μετά τη δουλειά δεν είναι μόνο συνήθεια αλλά και υποχρέωση όπως στους Ιθαγενείς. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

5 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Τα οικογενειακά προβλήματα Η έλλειψη ενημέρωσης
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδηγούν εμάς τα παιδιά στο να αρχίσουμε το κάπνισμα είναι: Τα οικογενειακά προβλήματα Η έλλειψη ενημέρωσης Τα κοινωνικά προβλήματα Ο σύγχρονος τρόπος ζωής Η περιέργεια Η μίμηση Η Διαφήμιση. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

6 ΑΛΚΟΟΛ Γιατί όμως οι νέοι οδηγούνται στην κατανάλωση αλκοόλ και τον αλκοολισμό; Γιατί πιστεύουν πως έτσι θα λύσουν το πρόβλημα της αυστηρότητας των γονιών τους για διασκέδαση(Για ορισμένους κυριαρχεί η λανθασμένη άποψη ότι αν δεν μεθύσεις λίγο δεν διασκεδάζεις και αυτό δυστυχώς το πιστεύουν οι νέοι . Γι‘ αυτό το λόγο οι αλκοολικοί στα νεαρά άτομα συνεχώς αυξάνονται) για ευχαρίστηση γιατί έτσι νομίζουν ότι θα αποκτήσουν φίλους θα διώξουν το άγχος τους γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα λύσουν κάποιο πρόβλημα τους το κάνουν για να μιμηθούν κάποιον άλλον. Υπ. Καθηγήτρια : Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

7 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το Στα επόμενα χρόνια, έγινε κατανοητό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο (του πνεύμονα αλλά και άλλες μορφές καρκίνου) καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Τα κράτη έλαβαν μέτρα για το κάπνισμα και ανάλογα με τη χώρα τα μέτρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα καπνού και άλλα.Οι καπνιστές θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από παιδία και από άλλους ανθρώπους γιατί έτσι όχι μόνο βλάπτουν την υγεία τους αλλά και την υγεία των γύρω του κάνοντας τους παθητικούς καπνιστές. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

8 ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΜΦΥΣΗΜΑ Το εμφύσημα καταστρέφει αργά τους πνεύμονες κάνοντας την αναπνοή τόσο δύσκολη που ακόμη κι ένας απλός περίπατος στο γωνιακό μαγαζί είναι αδύνατος. Παρ' όλο που η ζημιά που έχει ήδη γίνει δεν επανέρχεται, μπορείς να αποτρέψεις παραπέρα ζημιά διακόπτοντας το κάπνισμα. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

9 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ
Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται από τη πίσσα και τη νικοτίνη στο καπνό του τσιγάρου. Πολλοί καρκίνοι του πνεύμονα δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση και τα θύματα συνήθως πεθαίνουν λίγους μήνες μετά τη διάγνωση. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί καρκίνους στα χείλη, τη στοματική κοιλότητα, το λαιμό, το λάρυγγα και την κύστη και είναι πάντα παράγων κινδύνου για καρκίνους στο πάγκρεας, το στομάχι, τη μήτρα και τα νεφρά. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

10 ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Οι καρδιοαγγειακές ασθένειες προκαλούνται από τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. Η πολυδουλεμένη σου κιόλας καρδιά έχει να δουλέψει ακόμα σκληρότερα για να διεκπεραιώσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις απομυζούν την ενέργειά σου και κάνουν την αναπνοή σου πολύ δύσκολη. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Οι περιφερειακές αγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται όταν λιγότερο αίμα και οξυγόνο κυκλοφορεί στα χέρια σου και στα πόδια. Αυτό αρχίζει σαν μούδιασμα ή οδυνηρός πόνος και μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

11 ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Πολλές γυναίκες που καπνίζουν είναι λιγότερο γόνιμες από τις μη καπνίστριες. Τους παίρνει περισσότερο καιρό για να συλλάβουν και είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αποβολή. ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Οι άντρες που καπνίζουν πιθανόν να υποφέρουν από ανικανότητα, η οποία οφείλεται σε ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία στο πέος. ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΜΟΝΗΣ Το κάπνισμα μειώνει το σύνολο της ορμόνης των οιστρογόνων στο σώμα. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ & ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ Παίρνοντας το αντισυλληπτικό χάπι σε συνδυασμό με το κάπνισμα αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών περίπου δέκα φορές. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

12 ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να έχουν βάρος κάτω του φυσιολογικού ή να γεννηθούν με πρόωρο τοκετό. Επίσης έχουν την τάση να αρρωσταίνουν συχνότερα, να κλαίνε περισσότερο και να κοιμούνται λιγότερο από τα μωρά που γεννιούνται από μη καπνίστριες μητέρες. ΠΑΙΔΙΑ Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πολύ πιθανό να πάθουν πνευμονία και βρογχίτιδα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους από τα παιδιά των μη καπνιστών γονέων. Επίσης είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από πολύ συχνές και σοβαρές κρίσεις άσθματος. Και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ πιθανό να δοκιμάζουν το τσιγάρο ή να γίνουν καπνιστές αν ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

13 ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Παθητικό κάπνισμα ονομάζεται η εισπνοή καπνού που προέρχεται από τα τσιγάρα άλλων ανθρώπων. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή άλλες ζημιές στους πνεύμονες και καρδιακές παθήσεις. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους και γραφεία. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

14 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος Δημήτρης Μητροπάνος
Της νύχτας οι αμαρτωλοί και της αυγής οι μόνοι θέλουν βαρύ ζεϊμπέκικο και νευρικό τιμόνι σε τόπους τριγυρίζουνε σβησμένους απ’ το χάρτη για μια σταγόνα ουρανό για μιαν αγάπη σκάρτη Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί πάντα γελαστοί και γελασμένοι Τα νιάτα μας διαδρομή Αθήνα Σαλονίκη μια πόλη χτίσαμε μαζί κι ακόμα ζω στο νοίκι έπεσα να σ’ ονειρευτώ σε ψάθα από φιλύρα κι είδα πως βγάζει η νύχτα φως και τ’ όστρακο πορφύρα Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί πάντα γελαστοί και γελασμένοι Όσοι με το Χάρο γίναν φίλοι με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί πάντα γελαστοί και γελασμένοι Στίχοι:  ΆΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ Μουσική:  Θάνος Μικρούτσικος Δημήτρης Μητροπάνος  Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

15 ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!
Αν και ο καθένας έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να κόψει το κάπνισμα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ! Για την ακρίβεια σκοτώνει κάθε χρόνο Έλληνες ενώ σ' όλο τον κόσμο θανάτους! Το 2025 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα Στις αναπτυγμένες χώρες το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία ασθενειών και πρόωρων θανάτων. Πολύ περισσότερους δηλαδή απ' όσους το αλκοόλ, οι αυτοκτονίες, οι δολοφονίες, οι πυρκαγιές, τα ναρκωτικά και το AIDS, όλα μαζί! Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

16 ΑΛΚΟΟΛ Το αλκοόλ είναι ισχυρό εξαρτησιογόνο ιδίως όταν καταναλώνεται για μεγάλη χρονική διάρκεια. Αλκοολισμός είναι η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει το άτομο με το αλκοόλ. Ο συγκεκριμένος όρος υποδηλώνει την πλήρη εξάρτηση του ατόμου με το αλκοόλ. Το αλκοόλ που καταναλώνεται μπαίνει από το στόμα, στον οισοφάγο και καταλήγει στο στομάχι. Μια μικρή ποσότητα αφομοιώνεται ταχέως εκεί, ενώ το υπόλοιπο καταλήγει καθαρό στο αίμα και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλα τα υγρά του σώματος, σε όλο το σώμα. Με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το ανθρώπινο σώμα. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

17 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ
Πρώτος που έδωσε οδηγίες για τον αλκοολισμό ήταν ο Ιπποκράτης και αργότερα ο Γαληνός ανέλυσε τις ολέθριες συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Μερικές από αυτές τις συνέπειες είναι οι κίνδυνοι που διατρέχει: ο εγκέφαλος: διαταραχές στην μνήμη,στην όραση,στην ακοή,τραυλισμός το συκώτι:κίρρωση του ήπατος το δέρμα:υποθερμία η καρδιά:βλάβη του μυϊκού ιστού(καρδιομυοπάθεια). Ακόμα το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο,νευρικές διαταραχές, παxυσαρκία Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

18 Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

19 Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)
Άνθρωποι με πρόβλημα αλκοολισμού σίγουρα καταλήγουν να έχουν μια σχιζοφρενική, συναισθηματική ή αγχώδη διαταραχή. Σε περιπτώσεις με σοβαρό αλκοολισμό, η αποχή από το αλκοόλ οδηγεί εκτός από συμπτώματα στέρησης κάποιες φορές σε παραισθήσεις και παραλήρημα. Το αλκοόλ έχει πολλαπλές και συγκεκριμένες επιδράσεις κυρίως στον εγκέφαλο. Στον χρόνιο ααλκοολισμό παρουσιάζονται διαταραχές του νευρικού συστήματος όπως: -Τρεμούλιασμα -Πολυνευρίτιδα -Διανοητική Σύγχυση -Παραισθήσεις -Αλκοολική Κύρωση και Αρτηριοσκλήρωση. Τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό παρουσιάζουν συνήθως διαταραχές της συμπεριφόρας χαρακτηριζόμενες από: -Αστάθεια της ψυχικής διαθέσεως -Περιορισμό της ικανότητας κρίσεως και βουλήσεως -Ηθική κατάπτωση Ο αλκοολισμός προκαλεί καταθλιπτικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις, ακόμη παρουσιάζει μείωση της σεξουαλικής επαφής και το άτομο παρουσιάζει συχνά παραισθήσεις.Όταν κάποιος πίνει πολύ και συστηματικά είναι σίγουρο ότι νιώθει λύπη και απογοήτευση.Το αλκοόλ επιδρά στη χημεία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και παραισθήσεως.Τα άτομα τα οποία έχουν παθολογική σχέση με το αλκοόλ παρουσιάζουν <<ψύχωση>>.Ο όρος <<ψύχωση>> χαρακτηρίζει άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα: -Απώλεια επαφής με την πραγματικότητα -Παράλογες πεποιθήσεις -Ψευδαισθήσεις και Παραισθήσεις Προόκειται για σοβαρές, αλλά θεραπεύσιμες παθολογικές διαταραχές.Η εσωτερική ζωή του ασθενή δεν υπακούει σε κανόνες και δεν κλίνεται σε πλαίσια.Έχει τους δικούς του νοηματικούς άξονες, συμβολισμούς,μυθολογικά στοιχεία και έναν ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας.Το άτομο αυτό πάσχει.Ζει σε έναν κόσμο παραισθήσεων που έχουν συμβεί τρομακτικές αλλαγές και είναι χαμένος στους λαβύρινθους της σκέψης,της φαντασίας και της πλάνης.Το σύνδρομο στέρησης αλκοόλ εμφανίζεται όταν ένα εξαρτημένο άτομο από την κατάχρηση αλκοόλ σταματήσει απότομα να καταναλώνει ποτά.Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ένα εξαρτημένο άτομο από την κατάχρηση αλκοόλ σταματήσει απότομα να καταναλώνει ποτά.Ο ασθενής εμφανίζει το σύνδρομο αν διακόψει το αλκοόλ τις πρώτες 12 ώρες με 2 μέρες.Αν συνεχίσει η διακοπή και τις επόμενες 3 μέρες τότε ο ασθενής υποφέρει,νιώθει έντονα συμπτώματα και έχει παραισθήσεις.Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι ξαφνικά και έντονα όπως : -Αίσθημα έντονου φόβου -Τρόμος -Εφίδρωση -Αναστάτωση -Σύγχυση -Κράμπες -Νευρικότητα -Άγχος -Αυξημένη ή μειωμένη αρτηριακή πίεση -Τάση για εμετό -Έντονοι σπασμοί -Τρέμουλο -Ακούει φωνές,μυρίζει ή αγγίζει κάτι που δεν υπάρχει -Πιστεύει ότι κάποιος ή κάποιοι τον καταδιώκουν -Δεν έχει τη δυνατότητα να βιώσει συναισθήματα -Έχει αδυναμία λογικής σκέψης -Παρουσιάζει παράξενες αντιδράσεις -Έχει περίεργη συμπεριφορά -Από το λόγο του δεν βγαίνει νόημα είναι ασαφής -Παραισθήσεις όπως για παράδειγμα: Ένας 37χρονος φαντάρος στο Ιράκ πήγε στο νοσοκομείο εκστρατείας έχοντας σημάδια στο πρόσωπο από ξύσιμο διαμαρτυρόμενος ότι αξιωματικός προϊστάμενος του έβαζε δηλητηριώδη μυρμήγκια στο κράνος του.Ο φαντάρος είχε μπερδεμένη ομιλία, ήταν τρομοκρατημένος και η αναπνοή του μύριζε μέντα.Αφού ξεκουράστηκε μια νύχτα, ομολόγησε ότι είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ,στη μόνη μορφή αλκοόλ που είναι διαθέσιμη στο Ιράκ,το στοματκό διάλυμα, γι'αυτό το λόγο είχε παραισθήσεις.Ένα άλλο παράδειγμα είναι μια 44χρονης γυναίκας που έλεγε ότι την ενοχλούσαν τα κουνέλια που έτρεχαν στο δωμάτιο και ζητούσε βοήθεια να τα διώξει.Αυτή η γυναίκα είχε καταναλώσει αλκοόλ.Όπως λέει και το τραγούδι : Ακροβατώ σε μια ζωή με αλκοόλ και παραισθήσεις Και σε ζητώ με όσες μείναν από τις πέντε μου αισθήσεις. Για να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο χρειάζεται θεραπευτική αγωγή από παθολόγο και ψυχίατρο.Τα άτομα που πάσχουν από ψευδαισθήσεις,παραισθήσεις, φαντασιώσεις και θλίψεις εξαιτία του αλκοολισμού χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες.Οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να αγγίζουν τον ψυχικό τους κόσμο, να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν πράγματ με τη λογική.Η θεραπευτική θεραπεία που δίνεται είναι ηρεμιστικά και βιταμίνες.Ο κατάλληλος γιατρός για το σύνδρομο είναι ο ψυχίατρος.Οι ασθενείς αισθάνονται την αγάπη και την καλή διάθεση και αρχίζουν να ανοίγονται και να φανερώνουν τον εσωτερικό τους κόσμο.Αφού ο διάλογος ανακαλύπτει το συναίσθημα. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

20 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Αλκοολικό Εμβρυικό Σύνδρομο (FAS- fetal alcohol syndrome) Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

21 Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

22 ΑΛΚΟΟΛ Ψηφιακό μηχάνημα ανίχνευσης αλκοόλης στην αναπνοή
Εγώ στο δρόμο του θανάτου Και συ στο δρόμο της ζωής Που να σε βρω που να με βρεις Βάλε με μέσα στην καρδιά σου πέντε κουβέντες να μου πεις Να με σώσεις μπορείς Ακροβατώ σ’ ένα σχοινί  που είναι έτοιμο να σπάσει Και σε ζητώ μέσα σε δρόμους  δίχως τέλος δίχως στάση Ακροβατώ σε μια ζωή  με αλκοόλ και παραισθήσεις Και σε ζητώ με όσες μείναν  από τις πέντε μου αισθήσεις Ακροβατώ και σε ζητώ  γιατί ακόμα σ’ αγαπώ Εγώ σχεδόν στο πάρα πέντε Κι εσύ λουλούδι της αυγής Που να σε βρω που να με βρεις Βάλε με μέσα στην καρδιά σου Πέντε κουβέντες να μου πεις Να με σώσεις μπορείς Στίχοι:   Λευτέρης Χαψιάδης Μουσική:   Πάνος Καπίρης 1.Βαλάντης ΑΛΚΟΟΛ Ψηφιακό μηχάνημα ανίχνευσης αλκοόλης στην αναπνοή Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

23 ΑΛΚΟΟΛ Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

24 ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ Το κάπνισμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ είναι ένα μείγμα που πολλές φορές έχει άσχημες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Όσοι καπνίζουν και ταυτόχρονα πίνουν πολύ, μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν αυτές τις συνήθειες... Μόνο σχεδόν πέντε στους εκατό ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος βρίσκονται στη ζωή πέντε χρόνια μετά. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

25 ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

26 ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ Αν έχετε αυτές τις συνήθειες και την προδιάθεση για αυτή τη μορφή καρκίνου, η ηλικία εμφάνισης της νόσου μπορεί να είναι μικρότερη, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ. Μισέλ Α . Άντερσον του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η ερευνητική της ομάδα διαπίστωσε ακόμη ότι σχέση αυτή παύει να ισχύει για πρώην καπνιστές ή όσους έχουν κόψει το ποτό τουλάχιστον δέκα χρόνια προτού διαγνωστούν. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

27 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Επιβαρύνει την υγεία του και τη δημόσια υγεία
Ο ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ Επιβαρύνει την υγεία του και τη δημόσια υγεία Μειώνει την πνευματική και σωματική απόδοση στο σχολείο και στη δουλειά του Ξοδεύει χρήματα Ο ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ Κερδίζει υγεία και μακροζωία Χαίρεται το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον Απολαμβάνει την άθληση και την άσκηση Αυξάνει το έσοδα του. Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

28 ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)

29 Υπ. Καθηγήτρια:Τζαβέλλα Γαρυφαλιά-(ΧΗΜΙΚΟΣ-ΠΕ04.02)


Κατέβασμα ppt "ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2014"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google