Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δρ. Σίσκος Ευάγγελος, Τακτικός Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δρ. Σίσκος Ευάγγελος, Τακτικός Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δρ. Σίσκος Ευάγγελος, Τακτικός Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΠΣ –ΜΒΑ ΜΑΘΗΜΑ: Διεθνή Οικονομικά 4 -B Διάλεξη «Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα» «3.3. Συναλλαγματική Ισοτιμία» Δρ. Σίσκος Ευάγγελος, Τακτικός Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

2 Η επίδραση μη συγχρονισμού των ρυθμών πληθωρισμού   και των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο εξωτερικό εμπόριο  Στις αναπτυσσόμενες και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες συχνά λαμβάνονται διοικητικές μέθοδοι ρύθμισης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σε αντίθεση με τους αντικειμενικούς οικονομικούς νόμους. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του οι τιμές στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 48% (μέσος ετήσιος αποπληθωριστής του ΑΕΠ ήταν 14%), ενώ στις ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο μόνο 8% (ο μέσος ετήσιος αποπληθωριστής ΑΕΠ ήταν 2,6%). Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του Fisher (τύπος 16), το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας, το Γρίβνα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έπρεπε το 2007, να μειωθεί κατά ελάχιστο 40% σε σύγκριση με το 2005, ωστόσο, στη χώρα καθ 'όλη την περίοδο διατηρήθηκε σταθερό 1US $ = 5,05 UAH. Η μακροπρόθεσμη αύξηση της ΣΙ του Γρίβνα στην Ουκρανία οδήγησε σε σημαντικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και αύξηση του εξωτερικού χρέους.

3 p - το μερίδιο των κερδών
Η επίδραση μη συγχρονισμού των ρυθμών πληθωρισμού   και των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο εξωτερικό εμπόριο Αναλύουμε τις επιπτώσεις των διαφορών του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών μία χώρας σχετικά με την οικονομική αποδοτικότητα των εξαγωγών. Κάνουμε μια εξίσωση της τιμής μίας μονάδας του εξαγόμενου προϊόντος (σε αδιάστατες σχετικές αξίες): 1 = αint + αext + t + p (29) όπου αint – το μερίδιο της τιμής, η οποία περιλαμβάνει τα παραγωγικά έξοδα στο εσωτερικό της χώρας. t - το μερίδιο των μεταφορικών, εμπορικών, τελωνειακών και άλλων εξόδων κατά τη μετακίνηση των  εμπορευμάτων προς την μία κατεύθυνση. αext - το μερίδιο της τιμής, η οποία περιλαμβάνει όλα τα έξοδα για την αγορά των εισαγόμενων συστατικών στοιχείων εκτός της χώρας. p - το μερίδιο των κερδών VP & Network Head OPCS Το μερίδιο όλων των παραγωγικών δαπανών σε ύλες (recourse coefficient ) είναι α=αint + αext

4 Η επίδραση μη συγχρονισμού των ρυθμών πληθωρισμού   και των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο εξωτερικό εμπόριο Έστω T μονάδες που πωλούνται στη διεθνή αγορά με την διεθνή τιμή С US $ / μονάδα. Κατά τη στιγμή της πληρωμής των εξόδων οι εγχώριες τιμές άλλαξαν ξ φορές, η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ άλλαξε σε β φορές. H τιμή του ξ ορίζεται ως                             ξ = (1 + π / 100) (30) όπου π - ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού κατά την υπό εξέταση περίοδο (σε %).   Η τιμή του β υπολογίζεται ως                       β = ErY/ErY (31) όπου ErY και ErY-1 , αντίστοιχα, η μέση συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος κατά την υπό εξέταση περίοδο και για την προηγούμενη περίοδο διάρκειας Υ (έτος, τρίμηνο κ.λπ.). Ορίζουμε το Mp ως δείκτη ταχύτερης αύξησης των εγχώριων τιμών ως τη διαίρεση του πληθωρισμού (ξ) δια του δείκτη της υποτίμησης (Β), λαμβάνοντας υπόψη τους διαφορετικούς ρυθμούς πληθωρισμού και τις αλλαγές των συναλλαγματικών ισοτιμιών :                    Mp = ξ / β (32)

5 Η επίδραση μη συγχρονισμού των ρυθμών πληθωρισμού   και των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο εξωτερικό εμπόριο Γράφουμε τους όρους αποδοτικότητας των εξαγωγών για την περίπτωση επιστροφής στη χώρα όλου του ξένου συναλλάγματος από τα πωληθέντα αγαθά με την ακόλουθη μετατροπή του σε εθνικό νόμισμα με την ισχύουσα επίσημη ισοτιμία :              TCβ - αintTCξ - αextTCβ - tTCξ - pTCβ ≥ (33)                                       Μετά τη μετατροπή τύπου (33) λαμβάνουμε την οριακή τιμή του δείκτη Mp, η οποία παρέχει το απαιτούμενο κέρδος:   Mp = (1 - ρ - αext) / (αint + t) (34) Το ποσοστό του κέρδους ορίζεται από τον τύπο: p = 1 - α ext - Mp (α int + t) (35) ή ρ≤ 1-Μ(α + t) Διαφοροποιώντας τον τύπο (35) με Mp, θα έχουμε                                             dp / dMP = - (α int + t) (36) O πολλαπλασιαστής (36) δείχνει ότι η αύξηση του Mp κατά μία μονάδα μειώνει τα κέρδη από τις εξαγωγές κατά (αint + t) μονάδες, τα οποία είναι μη ευνοϊκά για τους εξαγωγείς πρώτων υλών και προϊόντων με χαμηλή επεξεργασία και υψηλό δείκτη των πρώτων υλών αint.

6 Διάγραμμα 4.1. Όρια του δείκτη ταχύτερης αύξησης των εσωτερικών τιμών Μρ για τους εξαγωγικούς κλάδους. Η εξάρτηση των συντελεστών Μρ και α, που κατασκευάζονται με τις σταθερές p και t για τις τρεις περιπτώσεις σχέσεων μεταξύ α, αint και αext

7 Η επίδραση μη συγχρονισμού των ρυθμών πληθωρισμού   και των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο εξωτερικό εμπόριο Όπως φαίνεται στον Διάγραμμα 4.1. η καθυστέρηση του ρυθμού αύξησης του ξένου νομίσματος από την αύξηση των εγχώριων τιμών είναι: πιο αρνητική στην περίπτωση για τους εξαγωγείς αγαθών εγχώριας παραγωγής χωρίς εισαγόμενο συστατικό στοιχείο (καμπύλη Μint). Στην περίπτωση επανεξαγωγής (α = αext) τέτοια καθυστέρηση δεν θα έχει τόσο έντονες επιπτώσεις στην αποδοτικότητα. Η περιγραφόμενη στην περίπτωση αυτή καμπύλη με τον τύπο (34) μετατρέπεται σε ευθεία Μρ = (1-p- αext / t). Η ενδιάμεση καμπύλη M (int +ext) δείχνει την επίδραση καθυστέρησης του ρυθμού αύξησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας από το ρυθμό αύξησης των εγχώριων τιμών στην αποδοτικότητα των εξαγωγών κατά την ίδια αναλογία των εσωτερικών και εξωτερικών δαπανών (αint = αext = 0,5 α) στην τιμή των αγαθών. Όλες οι καμπύλες έχουν αρχή στο σημείο των συντεταγμένων α = 0, Μρ = (1 - p) / t Κατά την αύξηση των εγχώριων τιμών, με ταχύτερη αύξηση της ισοτιμίας του ξένου νομίσματος (Mp>> 1), οι εξαγωγές με την επιστροφή του συναλλάγματος στην χώρα καθίστανται οικονομικά ζημιογόνες για τις βιομηχανίες με ένα υψηλό ποσοστό δαπανών στην αξία των προϊόντων, η οποία αναγκάζει τους εξαγωγείς να αντικαταστήσουν την επιστροφή του συναλλάγματος στη χώρα με την απόκτηση στο εξωτερικό υψηλής ρευστότητας προϊόντων και την ακόλουθη πώληση τους στην εγχώρια αγορά (counter trade –αντισταθμιστικό εμπόριο).

8 ξ = αint ξ + αext β + 2t ξ + p ξ (37) όπου β=ξ/Μρ
Η επίδραση μη συγχρονισμού των ρυθμών πληθωρισμού   και των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο εξωτερικό εμπόριο Γράφουμε την συνθήκη αποδοτικότητας των εξαγωγών για την περίπτωση της επιστροφής της συναλλαγματικής είσπραξης με την εισαγωγή εμπορευμάτων Timp, αγορασμένα στην διεθνή τιμή Cimp US $ / μονάδα και πωλούνται στην εγχώρια αγορά, όπου οι τιμές έχουν αλλάξει κατά ξ φορές. Είναι προφανές ότι TC = Timpx Cimp. Το μερίδιο των δαπανών στο πλαίσιο αυτής της επιλογής t διπλασιάζεται, καθώς πληρώνεται η μετακίνηση του εμπορεύματος Τ στην μία κατεύθυνση και του Timp προς την άλλη κατεύθυνση. ξ = αint ξ + αext β + 2t ξ + p ξ (37) όπου β=ξ/Μρ Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τον επόμενο κύκλο παραγωγής των εξαγόμενων προϊόντων T, οι δαπάνες σε τοπικό νόμισμα για την πληρωμή των εσωτερικών δαπανών άλλαξε κατά ξ φορές και για την καταβολή του εισαγόμενου συστατικού στοιχείου κατά β φορές, έτσι αφήνοντας τις ενδιάμεσες μετατροπές, έχουμε την συνάρτηση για το μέγιστο δυνατό μερίδιο κέρδους: p = 1 - (αint + 2t) - αext / Mρ (38)

9 Η επίδραση μη συγχρονισμού των ρυθμών πληθωρισμού   και των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο εξωτερικό εμπόριο Η μείωση του χάσματος μεταξύ του ρυθμού αύξησης της ισοτιμίας του ξένου νομίσματος και του πληθωρισμού ενθαρρύνει τις εξαγωγές, βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο, αφού κατά την μείωση του Mp μειώνονται οι εισαγωγές λόγω του σχετικής αύξησης της τιμής των εισαγόμενων αγαθών. Η μέθοδος της εισαγόμενης συνιστώσας στην αξία του εξαγόμενου προϊόντος μας επιτρέπει να αναλύουμε όλες τις πιθανές περιπτώσεις, από τις εξαγωγές αγαθών αμιγώς εγχώριας παραγωγής (αext = 0, α = αint) ως την περίπτωση της επανεξαγωγής (αint = 0, α = αext), παρέχοντας με μεγαλύτερη ακρίβεια τη δυνατότητα επιλογής για την εθνική οικονομία, τις καλύτερες παραμέτρους της συναλλαγματικής ρύθμισης.

10 Η επίδραση μη συγχρονισμού των ρυθμών πληθωρισμού   και των μεταβολών της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο εξωτερικό εμπόριο. Διάγρ.4.2 Όπως προκύπτει από τα ακριβή στοιχεία για όλους τους κλάδους με συστατικό συντελεστής υλών α>0,1 με την αύξηση των εγχώριων τιμών για την περίοδο από το Νοέμβριο του 1994 έως τον Δεκέμβριο του 1995 κατά  =6,2 φορές και αύξηση της ονομαστικής ΣΙ του δολαρίου ΗΠΑ κατά β = 2,5 φορές (ο δείκτης ταχύτερης αύξησης των εγχώριων τιμών ήταν Μ = 6,2 / 2,5 = 2,48) οι εξαγωγές με την επιστροφή του συναλλάγματος στην Ουκρανία έγιναν ζημιογόνες, ακόμα και αν τα ποσοστά του κέρδους ήταν p = 0,3 - δηλαδή πολύ μικρότερο από το επιτόκιο αναχρηματοδότησης για την ίδια περίοδο. Για να υπολογίσουμε μερικές περιπτώσεις του Μ , δίνοντας τις μεταβλητές σημασίες του α με σταθερές μεταβλητές ρ και t. Κάνουμε το πίνακα όπου t =0,2. Εισαγωγή συναλλάγματος ρ≤1-Μ(α+ t) Εισαγωγή αγαθών ρ= 1-(α+2t)

11 1ο Παράδειγμα : Δυναμική του δείκτη Μρ
1ο Παράδειγμα : Δυναμική του δείκτη Μρ Α) Μία επιχείρηση εξάγει προϊόντα με υψηλή τεχνολογία (α=0,3). Σε περίπτωση Μ=1 ( πραγματικοί όροι σχηματισμού ισοτιμίας ) το μερίδιο κέρδους ανέχεται σε ρ=0,5. Με τον τύπο ρ=1-Μ(α+t) όπου t=0,2 έχουμε ρ=1-1(0,3 +0,2) =0,5. Β) Οι εσωτερικές τιμές άρχισαν να αυξάνονται ταχύτερα από την ισοτιμία του δολαρίου (Μ=1,25) . Το μερίδιο κέρδους μειώθηκε σε ρ=0,375. Βάση τύπου ρ=1-1,25 (0,3 +0,2) =1-0,625=0,375 Γ) Οι εσωτερικές τιμές άρχισαν να αυξάνονται ταχύτερα από την ισοτιμία του δολαρίου (Μ=2,5) . Αντί μερίδιο κέρδους ο εξαγωγέας θα λάβει ζημία δηλαδή ρ=-0,25. Βάση τύπου ρ=1-2,5 (0,3 +0,2) =1-1,25=-0,25 Δ) Ο εξαγωγέας προϋποθέτει ότι θέλει να εισάγει εμπορεύματα. Τότε το μερίδιο του κέρδους ανέρχεται σε ρ=0,3 Βάση τύπου ρ= 1-(α+2t) = 1- (0,3 + 2x0,2) =1-0,7=0,3 Η μέθοδος είναι χρήσιμη και αναγκαία στον σχεδιασμό εξαγωγικών και εισαγωγικών πράξεων με χώρες όπου εκ των προτέρων έχουν ανακοινώσει την νομισματική πολιτική τους (τα πλαίσια νομισματικών ορίων ή σταθερή ισοτιμία) ο πληθωρισμός έχει τον χαρακτήρα της πρόγνωσης.

12 Δυναμική του δείκτη κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές και του δείκτη Μρ στο εξωτερικό εμπόριο εμπορευμάτων των χωρών -μελών της ΟΣΕΠ για την περίοδο Στην Ρωσία το 1999 ο αποπληθωριστής ΑΕγχΠ ανερχόταν σε 63,3%, δηλαδή ο ρυθμός πληθωρισμού ξ 99 =1,633. Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε από 9,7 ρούβλια/ δολάριο το 1998 μέχρι τα 24,6 ρούβλια/ δολάριο το 1999, δηλαδή ο ρυθμός ονομαστικής υποτίμησης του ρουβλίου ανήλθε σε β 99/98 = 24,7/ 9,7=2,536. Η σχέση Μp99/98 = 1,633/2,536 =0,644.

13 Δυναμική του εξωτερικού εμπορίου (αγαθά και υπηρεσίες και του δείκτη Μρ των πρώην σοβιετικών χωρών -μελών της ΟΣΕΠ για την περίοδο

14 Παράδειγμα2 : Δυναμική του δείκτη Μρ στο εξωτερικό εμπόριο εμπορευμάτων της Ουκρανίας για την περίοδο Παρτίδα πετρελαιαγωγών εξάγονται στην Ευρώπη για 10 εκατ. δολ. ΗΠΑ . Την περίοδο από τον Νοέμβριο του Νοέμβριο 1995 οι τιμές της διεθνούς αγοράς δεν αλλάζουν. Οι τιμές στην Ουκρανία για την ίδια περίοδο αυξήθηκαν σε ξ= 6,2 φορές, η ισοτιμία δολαρίου αυξήθηκε από ουκρανικά καρμπόβανετς/$ έφτασε σε ουκρ.καρμπ /$ δηλαδή β= 37500/15000=2,5 φορές. Ο δείκτης Μ =ξ/β =6,2/2,5=2,48. Το μερίδιο των παραγωγικών δαπανών α=0,5, το μερίδιο των μεταφορικών και άλλων t =0,2

15 Παράδειγμα2: Δυναμική του δείκτη Μρ στο εξωτερικό εμπόριο εμπορευμάτων της Ουκρανίας για την περίοδο

16 3ο Παράδειγμα : Δυναμική του δείκτη Μρ
3ο Παράδειγμα : Δυναμική του δείκτη Μρ Όπως φαίνεται στο διάγραμμα 4.3, στην Ουκρανία κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ο ρυθμός υποτίμησης του εθνικού νομίσματος - Γρίβνα καθυστερούσε έναντι του πληθωρισμού (Μρ> 1) και διαρκώς επιδρούσε αρνητικά στις εξαγωγές και ενθάρρυνε τις εισαγωγές. Όπως φαίνεται στο Διάγραμμα 4.4, αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Διάγραμμα 4.3. Σχέση πληθωρισμού και υποτίμησης Mρ και δείκτη κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές Kim/ex στον όγκο εξωτερικού εμπορίου της Ουκρανίας την περίοδο

17 Παράδειγμα 3 Σχ Το ισοζύγιο του εξωτερικού εμπορίου αγαθών και η Συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ σε Γρίβνα στην Ουκρανία την δωδεκαετία

18 3ο Παράδειγμα : Δυναμική του δείκτη Μρ
3ο Παράδειγμα : Δυναμική του δείκτη Μρ Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας από έως διατηρούσε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος- Γρίβνα περίπου 5,05 UAH / $. Ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή το 2007 (Δεκέμβριο έως Δεκέμβριο) ήταν 16,6% Παρακάτω θα δείξουμε τις επιπτώσεις καθυστέρησης του ρυθμού αύξησης της Συναλλαγματικής ισοτιμίας του ξένου νομίσματος στην αποδοτικότητα των εξαγωγών προς την Ουκρανία με αριθμητικό παράδειγμα, λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό διάστημα , ώστε να εξαλειφθεί η επιρροή που άρχισε το 2008 της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης Η ουκρανική εταιρεία- εξαγωγέας, το 2006, η δαπάνησε Α=600 χιλιάδες δολάρια, ή 3030 χιλιάδες UAH για να πληρωθούν πρώτες ύλες, τα εργατικά, η ενέργεια και το υπόλοιπο κόστος παραγωγής, Τ= επίσης 200 χιλιάδες δολάρια, ή 1010 χιλιάδες UAH για τα μεταφορικά, τα τελωνειακά έξοδα και άλλες δαπάνες, το Δεκέμβριο έλαβε για τα εμπορεύματα που πουλήθηκαν στο εξωτερικό χιλ. $, ή 5050 χιλιάδες UAH. Το κέρδος Ρ που έλαβε η επιχείρηση ήταν: US $ P = χιλ. $ χιλ. $ χιλ. $ = 200 χιλ. $, ή σε Γρίβνα P = 5050 χίλιες UAH χιλ. UAH χιλιάδες UAH = 1010 χιλιάδων UAH.

19 2ο Παράδειγμα : Δυναμική του δείκτη Μρ
2ο Παράδειγμα : Δυναμική του δείκτη Μρ Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως τον Δεκέμβριο του 2007 οι τιμές στην Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 16,6%, έτσι η εταιρία για να κατασκευάσει την επόμενη παρτίδα εξαγωγής με τα ίδια εμπορεύματα ήταν αναγκασμένη να δαπανήσει Α=1,166 (3030 UAH) = 3532,98 χιλ. UAH, ή 699,6 χιλ. $ για να πληρωθούν οι πρώτες ύλες, τα εργατικά, η ενέργεια και το υπόλοιπο κόστος παραγωγής, και Τ=1,166 (1010 χιλ. UAH) = 1177, 66 χιλ. UAH, ή 233,2 χιλ. $ για τα μεταφορικά, τα τελωνειακά έξοδα και άλλες δαπάνες και έλαβε τον Δεκέμβριο, για τα εμπορεύματα που πουλήθηκαν στο εξωτερικό το ίδιο ποσό όπως και πριν χιλ. $, ή 5050 χιλιάδες UAH. Το κέρδος που έλαβε η επιχείρηση ήταν: σε $ ΗΠΑ P1 = χιλ. $ ,6 χιλ. $ - 233,2 χιλ. $ = 67,2 χιλ. $, δηλαδή, μείωση (200 χιλ. $ / 67,2 χιλ. $) = 2,976 φορές. Τα κέρδη σε Γρίβνα ήταν P1 = 5050 χιλ. UAH ,98 χιλ. UAH , 66 χιλ. UAH = 339,36χιλ. UAH, δηλαδή μειώθηκαν κατά(1010 χιλ. UAH /339,36 χιλιάδες UAH) = 2,976 φορές.

20 3ο Παράδειγμα : Δυναμική του δείκτη Μρ
3ο Παράδειγμα : Δυναμική του δείκτη Μρ Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα κέρδη των εισαγωγέων από την καθυστέρηση υποτίμησης του Γρίβνα σε σχέση με τον ρυθμό του πληθωρισμού στη χώρα, όταν Μρ > 1. Ας υποθέσουμε ότι ο εισαγωγέας, αγόρασε παρτίδα εισαγόμενων παπουτσιών για $ χιλ., ή 5050χιλιάδες UAH και κόστος 200 χιλιάδες δολάρια, ή 1010 χιλιάδες UAH για μεταφορά, τελωνειακά και άλλα τέλη, τα αγαθά πωλούνται στην Ουκρανία το Δεκέμβριο του 2006 για 7575 χιλιάδες UAH ή χιλιάδες $, λαμβάνοντας κέρδη Ρ= 300 χιλ. $. Με σταθερές τιμές στη διεθνή αγορά μια νέα παρτίδα του ίδιου προϊόντος που θα πουληθεί το Δεκέμβριο το 2007 στην Ουκρανία, δεν θα είναι μικρότερη από 1,166 (7575 χιλιάδων UAH) = 8,832,45 χιλ., ή (8.832,45 χιλ. / 5,05) = χιλιάδες $. Τα μεταφορικά, τα τελωνειακά έξοδα και άλλες δαπάνες θα αυξηθούν κατά 1,166 (1010 χιλ. UAH) = 1177,66 χιλ. UAH, ή (UAH 1177,66 / 5,05) = 233,2 χιλ. $ και τα κέρδη του εισαγωγέα θα είναι Ρ1imp = χιλ. $ χιλ. $- 233,2 χιλ. $ = 515,8 χιλ., δηλαδή θα αυξηθούν κατά(515,8 χιλ. $/300 χιλ. $) = 1,719 φορές.

21 Βιβλιογραφία Mundell R.A. Capital Mobility and Stabilisation Policy under Fixed and Flexible Exchange Rates //Canadian Journal of Economic and Political Science, № 29, – Р Mundell R.A. EMU and the International Monetary System: a Transatlantic Perspective //Oesterreichiche National Bank Working Paper (Austria). –1993, July, № 13. – Р.1-41. Kyrief A. International Economics. Inter. Relations, Μ.1997 Miklasevskagia N.A, Cholopof A.V. International Economics. Pupl.Ntelo Service. M.1998. Krugman P., Obsterfeld M. International Economic. – N.Y., – P Siskos E. Currency Rate Effect on Foreign Trade in Post-Socialist Countries of the Black Sea Organization for Economic Cooperation. – Journal of European Economy, Vol.1 (№2), September – P Siskos E. Global Strategies of European Integration. Ed. Aston Ternopil. pp 384


Κατέβασμα ppt "Δρ. Σίσκος Ευάγγελος, Τακτικός Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google