Τα ευπαθή τυριά των Κυκλάδων. Προκλήσεις & λύσεις. Η νομοθεσία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής.
Advertisements

KΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
Στόχοι της εκπαίδευσης:
4η Ενότητα:Καθαρισμός.
Royal FrieslandCampina
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Από τον Βαγγέλη Καπετανάκη, Γεωπόνο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης
ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΡΟΪΟΝ II Φαίδων Θεοφανίδης
Quality Safety Environment
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 2
Βλάχου Χριστίνα Γεωπόνος Επιστήμονας&Τεχνολόγος Τροφίμων
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 768/2008/ΕΚ
Μελέτη Περίπτωσης (Listeria monocytogenes) Leonardo da Vinci.
ΟΜΙΛHΤΗΣ: Χ. Μανουσόπουλος
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
Greek Foodosophy- Mall για παραγωγούς Η φρέσκια, νέα ιδέα εμπορίου.
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Η πρωτογενής φροντίδα του σώματος, την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο είναι η σωματική υγιεινή. Έχει ως στόχο την.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 «για την υγιεινή των τροφίμων»
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υγιεινή του χώρου εργασίας 2.1
ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ξανθόπουλος Χρήστος ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
H αιγοπροβατοτροφία στην περίοδο 2004 – 2010 ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ & ΛΙΒΑΔΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – 16&17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 (Κυριάκος Ζέρβας – Ιάκωβος Ορφανίδης – Δημήτρης Τσώκος)
ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΩΡΟΥ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
ΜΑΡΙΑ ΝΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.  Υγεία: η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία Οδηγία ΕΕ 2006/66/ΕΚ για ηλεκτρικούς συσσωρευτές.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία 1. Νόμος 1650/86 Για την προστασία του Περιβάλλοντος.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος.
Κλιματιστικές Μονάδες Air Conditioning Ψύξη - Θέρμανση - Υγιεινή
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
HACCP και Πρόληψη Κινδύνων στην Μαζική Εστίαση.
Δρ. Ιωάννης Ε. Χανιωτάκης
Περιβαλλοντική Νομοθεσία
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
novoril® klor gel Παχύρρευστο καθαριστικό με ενεργό χλώριο
Απόβλητα, διαχείριση και παραγωγή.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
novoril® pino Καθαριστικό - Συντηρητικό δαπέδων και επιφανειών
ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Περί Διάθεσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στην Αγορά Κανονισμός 1107/2009 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ο.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δρ Φώτης Παπαδήμας, Επίκουρος Καθηγητής
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Αναστασιος Παπαθωμάς Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Βρυξέλλες ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ.
Τεχνολογία Εστιατορικης Τεχνης
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ECOLABEL
Τμηματα του Εστιατοριου Κυριοι και Βοηθητικοι χωροι του εστιατορίου
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα ευπαθή τυριά των Κυκλάδων. Προκλήσεις & λύσεις. Η νομοθεσία Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλ/κων Προϊόντων Τα ευπαθή τυριά των Κυκλάδων. Προκλήσεις & λύσεις. Η νομοθεσία Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος Δ/ντης Ολικής Ποιότητας & Ασφάλειας της FrieslandCampina Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ

Παγκόσμια παραγωγή γάλακτος

Παραγωγή γάλακτος (εκ. τόνοι) Παραγωγή γάλακτος (εκ. τόνοι) Αιγ.-προβ/φοι Προβ/φοι Παραγωγή (tn) Τιμή (€) Αιγ/φοι Τιμη (€) 2015 234 833 168 0,75 195 939 0,48 2016 238 987 173 0,76 190 1168 2017 261 1230 209 1363 2018 242 1355 197 182 1501 0,46

Η Πρώτη υλη

Κυκλάδες: Η φύση στα καλλίτερα της Κυκλάδες: Η φύση στα καλλίτερα της Στην Γερμανία υπάρχουν 2,400 είδη φυτών και από αυτά μόνο 6 είναι ενδημικά (140 x 33=4600). Στην Μεγ. Βρετανία υπάρχουν 2,300 είδη φυτών και από αυτά μόνο 16 είναι ενδημικά (100 x 12=1200). Στις Κυκλάδες υπάρχουν 2,000 είδη φυτών και από αυτά 200 είναι ενδημικά (δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο).

HACCP ? 6

Εμπόδια & Λύσεις Για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις από τη νομοθεσία (Καν. 852/2004) που οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Ο ίδιος Καν. 852/2004 προβλέπει εξαίρεση των απαιτήσεων για τις μικρές επιχειρήσεις (άρθρο 13.2.) καθώς και οι οδηγίες εφαρμογής του Καν. (αρθ. 3.3.): «Ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε μικρές ποσότητες πρωτογενών προϊόντων που προμηθεύει άμεσα ο παραγωγός στον τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή». Όμως και η ΚΥΑ 3724/162303/2014 περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις εξαιρέσεις. 7

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ (με παρεκκλίσεις) 8

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ανάγνωση και να καταγραφή ολων των κίνδυνων που υπάρχουν (μέχρι το τελικό προϊόν). Να αναφερθούν τα μέτρα για τη σημαντική μειωση του κινδύνου. Πρέπει να αναφερθούν και να καταγραφούν τα κρίσιμα εκείνα σημεία που θα πρέπει πάντοτε να ελέγχονται. Πρέπει να περιγραφεί τι πρέπει να γίνει αν κάποιοι από τους ελέγχους πάνε στραβά (είναι δηλαδή θετικοί). Πρέπει να διενεργούνται μικροβιολογικοί έλεγχοι στο νωπό γάλα με συχνότητα η οποία μπορεί να περιορίζεται σε 1 δείγμα το μήνα. 9

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ/ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Εξωτερικοί χώροι χωρίς σκονη λάσπη, νερο. Ο χώρος παραγωγής με μια τουλάχιστον είσοδο/έξοδο. Όλοι οι χώροι τροφίμων καθαροί και σε καλή κατάσταση. Καθαριστικά στο χώρο παραγωγής αλλά σε ειδικό κλειστό ερμάριο. Σήτες και παγίδες. Συντήρηση, καθαρισμός και απολύμανση. Όχι συσσώρευση ρύπων, επαφή με τοξικά υλικά, την πτώση σωματιδίων μέσα στα τρόφιμα και τη συμπύκνωση υδρατμών. Επαρκής φωτισμός & αερισμος. Οχι επικοινωνια με αποχωρητήρια Οι αποχετεύσεις χωρίς κίνδυνο μόλυνσης. Οι ανοικτοί αποχετευτικοί αγωγοί πρέπει να ρέουν από μολυσμένο χώρο προς τον καθαρό. 10

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ/ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Οι επιφάνειες λείες (όχι ωρίμανσης), καθαρές και δάπεδα με στεγανά υλικά (αποστράγγιση). Οροφές χωρίς συσσώρευση βρωμιάς. Τα παράθυρα και τα ανοίγματα με δικτυωτά πλέγματα ει δυνατόν. Οι επιφάνειες, σε επαφή με τα τρόφιμα, καθαρές. Καλό μέρος, για καθαρισμό, αποθήκευση σκευών & εξοπλισμού. Χρήση ξύλινων αντικειμένων & εξοπλισμού (τακτικός καθαρισμός). Χρήση υφασμάτων (τυροπωλών), ανάπτυξη επιφανειακής μούχλας.  Η αποθήκευση επικίνδυνων ουσιών και αποβλήτων μακριά από το γάλα προϊόντα και σε κλειστά ερμάρια. Νεροχύτης ή άλλο μέσο, ει δυνατόν παροχή ζεστού πόσιμου νερού. Τα τρόφιμα σε χώρους χωρίς κίνδυνο μόλυνσης. Μη τοξικές βαφές σε ξύλινες επιφάνειες  εύκολος καθαρισμός. Συμπαγές ξύλο στα ράφια ωρίμανσης χωρίς ρωγμές. Καλός καθαρισμός και απολύμανση και λείανση των ραφιών. 11

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ Δεν είναι απαραίτητος ειδικός εξοπλισμός ψύξης του νωπού γάλακτος εφ όσον η τυροκομιση του αρχίσει αμέσως μετά την αμελή η μέσα σε 4 ώρες από την παραλαβή του στην εγκατάσταση. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι τοποθετημένος σε απόσταση από το έδαφος, ώστε να διευκολύνεται ο καθαρισμός τους. Τα σκεύη να διατηρούνται καθαρά και σε καλή κατάσταση. Ο καθαρισμός και η απολύμανση αμέσως μετά το τέλος των εργασιών παραγωγής. Τα υλικά συσκευασίας που έρχονται σε επαφή με το προϊόν πρέπει να αποθηκεύονται με τρόπο που να μην εκτίθενται σε κίνδυνο μόλυνσης. Ο εξοπλισμός να επιτρέπει επαρκή καθαρισμό του καθώς και των γύρω του χώρων. Τα απορρίμματα τροφών, τα υποπροϊόντα και τα απορρίμματα να απομακρύνονται το ταχύτερο. 12

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Καθαρά ρούχα (κατά προτίμηση μια καθαρή φόρμα) μόνο γιαυτο μόνο το σκοπό. Η ατομική υγιεινή στο χώρο της τυροκομήσεις είναι πολύ σημαντική (πλυμένα και καθαρά χέρια, κομμένα νύχια, καθαρά ρούχα και παπούτσια και καπέλο). Όχι κοσμήματα, ρολόγια κτλ. στο χώρο της παρασκευής. Όχι κάπνισμα, φαγητό, η ποτό στο χώρο της παραγωγής Δεν πηγαίνουμε στο τυροκομείο αν πάσχουμε από μολυσματική ασθένεια (π.χ. δερματοπάθεια, έλκος, διάρροια κτλ.) η έχουμε ανοιχτό τραύματα. 13

Εμπόδια & Λύσεις Ναι αλλά τα περισσότερα τυροκομεία στις Κυκλάδες είναι μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, σε απρόσιτα συνήθως μέρη, χωρίς δυνατότητα παστερίωσης του γάλακτος. Άλλωστε παραδοσιακά πολλά κυκλαδίτικα τυριά παράγονταν από νωπό γάλα. Δεν απαγορεύεται η παραγωγή τυριών από νωπό γάλα; Ο Καν. 2074/2005 (αρθ. 7) προβλέπει εξαίρεση της απαίτησης χρήσης νωπού γάλακτος από τις μικρές επιχειρήσεις όπως και η 17782/11-12-2009 εγκύκλιος του ΕΦΕΤ και κυρίως η ΚΥΑ 3724/162303/2014 η οποία περιγράφει όλες τις παρεκκλίσεις σε επιχειρήσεις παραγωγής παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων. 14

Παντού στον κόσμο το νωπό γάλα! Η μικροχλωριδα του νωπού γάλακτος + καλλιέργεια  ωρίμανση (π.χ. Swiss, Cheddar, Manchego, Raclette, St. Paulin etc.) Listeria monocytogenes . 700.000 tns το νωπό γάλα στην Ευρώπη Ιταλία 240.000 kg, Γαλλία 210.000kg, Ελβετία 100.000kg ¼ των τυριών της Γαλλίας από νωπό. 15

Εμπόδια & Λύσεις Όμως οι πωλησεις τυροκομικών προϊόντων επιτρέπονται μόνο από τον παραγωγό απ ευθείας στον καταναλωτή και μόνο στην τοπική αγορά; Η ΚΥΑ 4912/120862/2015 προβλέπει σαφώς ότι η διάθεση τροφιμων οικοτεχνικής παρασκευής έχουν ως σημεία διάθεσης «Σημεία διάθεσης¨: την έδρα της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, τις περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις), τις λαϊκές αγορές, τις αγορές παραγωγών και τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης». Επιπροσθέτως η ΚΥΑ αυτή για την Οικοτεχνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και «τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, βούτυρο,γιαούρτι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθ. 3724/162303/22.12.14 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3438/Β΄/2014)». 16

Πρόβειο γάλα = Υψηλότερη διατροφική αξία Πρόβειο γάλα = Υψηλότερη διατροφική αξία Πλουσιότερο σε βιταμίνες Α,D, E & C από το αγελαδινό. + 50% B12 (Καρδιά, αντιφλεγμονώδη δράση, κόπωση, νευρικό σύστημα , ανοσία, πνευματική διαύγεια - 3η ηλικία) + 38% ασβέστιο. + 90% φολικο οξύ + 50% σίδηρο CLA 1,9% [σωματικό βάρος, Διαβήτη, Καρκίνο (μαστού)].

Pule = $1200/kg 25kg γάλα = 1kg τυριού pule Το ακριβότερο τυρι στον κόσμο! Pule = $1200/kg 25kg γάλα = 1kg τυριού pule

Το ακριβότερο Cheddar στον κόσμο! Cheddar = €68/kg

H Φέτα στην Γερμανία (2018)

Η νοοτροπία ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μόνα τους! 21

Η νοοτροπία ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μόνα τους! 22

23

Κυκλαδίτικα τυριά

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας! 25