O ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ & Ο ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV) Λύκειο Ιδαλίου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καρκίνος Ο Καρκίνος είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες.Μπορεί να υπάρξει σε πολλά μέρη του.
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.
Η Γρίπη Θωμάς Αρμένης-Κωνσταντίνος Μυτιληνέλης Γ1’ Εργασία Βιολογίας.
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Κώστα Μαρία ΑΕΜ  Οι ιοί του απλού έρπητα 1 και 2 (HSV-1 και HSV- 2), είναι δύο μέλη της οικογένειας του ιού του έρπητα, herpesviridae, που μολύνει.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Εργασία των: Δανοχρήστου Φωτεινή Δημητρίου Ναταλία Θεοφίλου Αλέξιος
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)
HPVs KAI ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ
AIDS.
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ Γ΄5 ΣΧ.ΕΤΟΣ:
Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα-Σ.Μ.Ν.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ – ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ & ΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
Θα έλεγες ότι είσαι ένας
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν..
Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου
Οι κίνδυνοι, οι τρόποι προφύλαξης και γενικές πληροφορίες
ΠΑΛΑΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν.)
Θεωρίες Συμπεριφορών και Υγεία ΨΥΧ-258 ftp://ftp.soc.uoc.gr/psycho/manola/
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός
Μαρία Αλεξάνδρου ΑΕΜ HSV-1 και HSV-2 Είναι δύο μέλη της οικογένειας των ιών του έρπητα που μολύνουν τον άνθρωπο. HSV-1:υπεύθυνος για τον επιχείλιο.
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)
δΙΟΝΥΣΗς ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΣ ΣΟΛΟΝΑς ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙς βασιλης σοφικιτης
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Κονδυλώματα (HPV).
A I D S.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ- ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ Σε έρευνα που έγινε σε 200 άτομα 100 άνδρες και 100 γυναίκες. Το 80% των ατόμων μας απάντησαν ότι έχουν.
ΥΠΕΡΟΞΕΙΔΙΚΗ ΔΙΣΜΟΥΤΑΣΗ Superoxide dismutase (SOD)
ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ (HPV)
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΡΑΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Κυρίτση Βαϊα Φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία!
Γεννητικό σύστημα θήλεος Τράχηλος
Μετάδοση και αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών
Γεννητικό σύστημα γυναίκας
 Είναι ο τρίτος σε σειρά συχνότερος καρκίνος στην γυναίκα μετά τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ  ΑΠΟ ΤΟ 1985 Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΚΥΡΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ,
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ Καρκίνος μαστού Καρκίνος μαστού Καρκίνος τραχήλου μήτρας Καρκίνος τραχήλου μήτρας Καρκίνος ενδομητρίου Καρκίνος ενδομητρίου Καρκίνος.
Θεραπευτική προσέγγιση των κονδυλωμάτων Ηλέκτρα Νικολαΐδου Επ. Καθηγήτρια Δερματολογίας Α’ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Ιατρικής Σχολής Παν/μίου.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΡΑΜΠΗ- ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ- ΑΜΑΛΙΑ ΠΛΑΣΣΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΓΩΝΗ ΕΛΕΝΗ ΡΟΜΠΟΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ.
1. Άνθρωπος & υγεία (1.3.4) Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΚΟΥΚΗ ΕΛΕΑΝΝΑ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΥ.
Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες ή λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται.
Φαρμακοκινητική και υποδοχείς φαρμάκων. Με τον όρο φαρμακοκινητική εννοούμε τις ποσοτικές μεταβολές που επέρχονται με την πάροδο του χρόνου στη συγκέντρωση.
ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΑΓΝΗ ΕΣΔΥ/ΤΕΙ: ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Προληπτικη ιατρικη.
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
ΥΓΙΕΙΝΗ Δημήτρης Τσιργής.
Παπαπαντελής Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Τζωρτζίνα Τζανακάκη
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (ΑΙDS)
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
AIDS Acquried Immune Deficiency syndrome
«Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή» Κατερίνα Σεριάτου
Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΖΩΕΣ.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ
AIDS.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

O ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ & Ο ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ (HPV) Λύκειο Ιδαλίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ HPV

Τι είναι το HPV? Το HPV (Human papilomavirus) είναι ένας ιός από την οικογένεια papiloma, ο οποίος μολύνει το δερματικό ή βλεννογόνο επιθήλιο. Ο πιο κοινός σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός στον άνθρωπο. Είναι τόσο συνηθισμένος που εκτιμάται ότι κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο μολύνεται από τον ιό σε κάποια φάση της ζωής του.

Πόσα είδη HPV υπάρχουν? Υπάρχουν πάνω από 170 στελέχη του ιού. HPV-1&2: προκαλούν κονδυλώματα στο δέρμα. HPV-5: δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. HPV-6&11: προκαλούν γεννητικά κονδυλώματα. HPV-16&18: είναι καρκινογόνα, υπεύθυνα για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΙΟΥ HPV

Δομή του ιού

Δοµή του HPV-Γονιδίωμα Διάµετρος: 54nm Γονιδίωµα: διπλή κυκλική έλικα DNA 5.2 106 dalton-8000 ζεύγη βάσεων

Οργάνωση γονιδιώματος του HPV ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ DNA ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΗ DNA ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΜΥΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΚΑΨΙΔΙΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΗ p53 ΜΙΚΡΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΚΑΨΙΔΙΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΗ pRB

Ο ρόλος των πρωτεϊνών p53 και pRb Η p53 και pRb ελέγχουν για λάθη στην σειρά των νουκλεοτιδίων του DNA κατά την διάρκεια του κυτταρικού κύκλου. Αν υπάρχουν λάθη διακόπτουν τον κυτταρικό κύκλο. Ενεργοποιείται ο κυτταρικός θάνατος (απόπτωση), ως αποτέλεσμα μιας κυτταρικής βλάβης. Τα γονίδια Ε6 και Ε7 του HPV δεσμεύουν τις p53 και pRb οπόταν οι μεταλλάξεις παραμένουν μπορούν να προκύψουν καρκινικά κύτταρα απενεργοποιείται ο κυτταρικός θάνατος

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ HPV

Μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη καρκίνου όπως: καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του αιδοίου καρκίνο του πέους καρκίνο του προστάτη καρκίνο του πρωκτού (κυρίως στους άντρες) καρκίνο στην περιοχή του λαιμού και του φάρυγγα (κυρίως στους άντρες)

Ο ιός προκαλεί κονδυλώματα στο δέρμα και στα γεννητικά όργανα Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού κατά την σεξουαλική επαφή, μέσω των κονδυλωμάτων.

ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Αριθμός καρκίνων στις γυναίκες παγκόσμια(2012). Μαστού Άλλα Συκώτι Θυρεοειδής Παχύ έντερο Ωοθήκες Μήτρα Πνεύμονες Στομάχι Τράχηλος Μήτρας

Αριθμός καρκίνων στους άντρες παγκόσμια (2012). Πνεύμονες Άλλα Προστάτης Νεφροί Μη – Hodgkin's λέμφωμα Οισοφάγος Ουροδόχος Κύστη Παχύ έντερο Συκώτι Στομάχι Σύνολο

Εμφάνιση καρκίνου μετά από αρκετά χρόνια αφότου προκύψει μόλυνση από τον ιό. Παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση καρκίνου: υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάπνισμα σεξουαλική συμπεριφορά ατόμου παρουσία άλλων λοιμώξεων π.χ. έρπητα ο τρόπος ζωής του ατόμου

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

Προσβάλλει το τραυματισμένο τραχηλικό επιθήλιο Κατευθύνεται στη βάση του επιθηλίου (υποδοχέας - ιντεγκρίνη a6) Το DNA του ιού ενσωματώνεται στο γονιδίωμα των πυρήνων των κυττάρων Αντιγράφεται & Μεταγράφεται καθώς πολλαπλασιάζονται/διαφοροποιούνται τα κύτταρα του ξενιστή Τελικά συναρμολογείται, ελευθερώνεται και μπορεί να μολύνει άλλους ιστούς ή άλλο άτομο

ΠΡΟΛΗΨΗ Cervarix 2 – Gardasil 4 – Gardasil 9

To εμβόλιο για τον ιό ΗΡV Δεν περιέχει τον ιό. Περιέχει μικρό μέρος μιας πρωτεΐνης του ιού που παράγεται τεχνητά στο εργαστήριο. Αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει αντισώματα. Συνεπώς, το εμβόλιο δεν μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο.

Δεν είναι δυνατό να θεραπεύσει μια ήδη υπάρχουσα λοίμωξη. Είναι απαραίτητο οι σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες να ελέγχονται τακτικά με το τεστ Παπανικολάου.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ

Καταλληλότερη ηλικία χορήγησης του εμβολίου: μεταξύ 11 – 12 ετών

Γιατί: Το άτομο δεν έχει ενεργοποιηθεί σεξουαλικά μη προΰπαρξη της λοίμωξης Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ενεργό μέγιστη δράση εμβολίου Καλύπτεται με 2 δόσεις αντί 3 πιο οικονομικό Το εμβόλιο, βέβαια, μπορεί να χορηγηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στην Κύπρο: Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 το εμβόλιο χορηγήθηκε σε κορίτσια Α΄ και Β΄ γυμνασίου (12-13 ετών), στα πλαίσια κρατικού προγράμματος για την πρόληψη του ΗΡV. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018 για τα κορίτσια της Α΄ τάξης Γυμνασίου.

Αριθμός μαθητριών που εμβολιάσθηκαν 4419 2398 ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ HPV ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΚΠΜΠ) Η΄ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2016-2017 (Α & Β τάξεις) ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2017-2018 (Α τάξης) Αριθμός μαθητριών. 7300 3737 Αριθμός μαθητριών που εμβολιάσθηκαν 4419 2398 Ποσοστό μαθητριών που εμβολιάσθηκαν 60,5% 64%

Παραπληροφόρηση για το εμβόλιο ενάντια στον ιό. Παλαιότερες ανησυχίες ότι το εμβόλιο σχετίζεται με το σύνδρομο Guillain-Barre, έχουν πλέον διαψευθεί. Μετά από πλήρη διερεύνηση από αρµόδιες ιατρικές αρχές, π.χ. Αµερικανική αρχή για την επίβλεψη τροφίµων και φαρµάκων, World Health Organisation (WHO), Union for International Cancer Control (UICC), το εμβόλιο τυγχάνει πλήρους εμπιστοσύνης. Αναφορές στο διαδίκτυο έχουν στρέψει πολλούς ανθρώπους ενάντια στους εμβολιασμούς.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ;

το εμβόλιο είναι ο πιο σίγουρος τρόπος προστασίας Μείωση της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό. Προστατεύονται από καρκίνο του πρωκτού, του πέους και του λαιμού. Ο καρκίνος στη περιοχή του στόματος δεν μπορεί να διαγνωσθεί στο πρώιμο στάδιό του το εμβόλιο είναι ο πιο σίγουρος τρόπος προστασίας

Η πρόληψη του καρκίνου ενισχύεται με τη διατήρηση υγειούς ανοσοποιητικού συστήματος: μέτρια προς έντονη σωματική άσκηση αποφυγή/διακοπή καπνίσματος, αντιμετώπιση του άγχους υγιεινή διατροφή

Αποτελεσματικότητα του εμβολίου Έρευνες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο έχει πετύχει : Μείωση των περιστατικών μόλυνσης με HPV κατά 77%, οι οποίες μολύνσεις ευθύνονται για το 75% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Μείωση των περιστατικών ανωμαλιών στον τράχηλο της μήτρας σε κορίτσια κάτω των 18 ετών, κατά 50%. Μείωση κατά 90% στα περιστατικά γεννητικών κονδυλωμάτων σε ετεροφυλόφιλα άτομα κάτω των 21 ετών.

https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm https://www.cdc.gov/hpv/parents/whatishpv.html http://www.nhs.uk/chq/pages/2611.aspx https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472295/ http://youth-health.gr/thematikes-enotites/organika-kai-somatika-problimata/nosimata-pou-prokalountai-apo-ton-io-ton-anthropinon-thilomaton-hpv-kai-tropos-prolipsis-meso-emboliasmou-ti-prepei-na-gnorizoume#.WZwSHPgjGUk http://www.oekk.gr/?page_id=103 http://microbiotics.com.ng/human-papillomavirus-hpv-the-unseen-leading-cause-of-cervical-cancer-in-women/ file:///E:/Cervical%20cancer/How%20the%20HPV%20vaccine%20works.htmlfile:///E:/Cervical%20cancer/Cancer%20Today.html https://www.researchgate.net/figure/5247014_fig2_Figure-1-HPV-viral-cycle-and-cervical-cancer-development-Human-papillomavirus-HPV http://hdl.handle.net/11419/1870