Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ; Ο καρκίνος του τραχήλου είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κακόηθων (καρκινικών) κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος  του τραχήλου αναπτύσσεται συνήθως μετά από μακρό χρονικό διάστημα εξέλιξης ιστολογικών μεταβολών στα κύτταρα του τραχήλου οι οποίες είναι γνωστές ως δυσπλασία.  Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους που εμφανίζονται στις γυναίκες. Κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τον καρκίνο του μαστού. Είναι πιο συχνός στις ηλικίες μεταξύ ετών, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Αναπτύσσεται συχνότερα στις πολύτοκες και σε αυτές που είχανε σεξουαλική δραστηριότητα σε πολύ νεαρή ηλικία. ΣΤΑΔΙΑ Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ταξινομείται διεθνώς σε τέσσερα στάδια: Στάδιο 0:ενδοεπιθηλιακός καρκίνος στο προεισδυτικό στάδιο (in situ) Στάδιο 1:Αρχόμενος καρκίνος τραχήλου. Στάδιο 2:Ελαφρά μορφή. Στάδιο 3:Βαριά μορφή. Στάδιο 4:Απελπιστική μορφή.

3 ΑΙΤΙΑ Τα αίτια της νόσου δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχει συσχετισθεί με ορισμένους παράγοντες οι οποίοι φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωσή του.  Τέτοιοι παράγοντες είναι οι παρακάτω:  1) Το κάπνισμα όπως και σε άλλες περιπτώσεις έχει συσχετιστεί με την καρκινογένεση.  2) Η ηλικία. Η νόσος παρουσιάζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες γυναίκες (μέσης ηλικίας).  3) Η μόλυνση από ιούς της κατηγορίας HPV (Human Papilloma Virus) φαίνεται να προάγει την καρκινογένεση. Ο ιός αυτός είναι γενετήσια (σεξουαλικά) μεταδιδόμενος και είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία κονδυλωμάτων.  4) Η σεξουαλική δραστηριότητα σε νεαρή ηλικία καθώς και η εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων, ενοχοποιούνται για εμφάνιση της νόσου – ίσως λόγω της έκθεσης στους ιούς της κατηγορίας HPV. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ σπάνιος σε παρθένες.  5) Η αμέλεια να επισκεφθούν τον γυναικολόγο ενοχοποιείται για εμφάνιση αυτού του καρκίνου σε πολλές γυναίκες. Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να εντοπίσει προκαρκινικές καταστάσεις των κυττάρων του τραχήλου. Παρατηρείται μεγαλύτερος επιπολασμός της νόσου σε γυναίκες που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τον γυναικολόγο τους ή δεν έχουν κάνει ποτέ τεστ Παπανικολάου. 6) Μεγάλος αριθμός τοκετών. 7) Διατροφή φτωχή  σε βιταμίνες Α και C. 8)Χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα (σε μορφή δισκίων). 9) Ανοσοκαταστολή (πτώση της άμυνας του οργανισμού). 10) AIDS: Οι γυναίκες που πάσχουν από AIDS. 11) η λοίμωξη από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) - κονδυλώματα

4 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα αρχικά συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η λευκόρροια και η ανώμαλη κολπική αιμορραγία ή οι κηλίδες αίματος. Η λευκόρροια προοδευτικά αυξάνει σε ποσότητα και γίνετε σκοτεινού χρώματος και κάκοσμη εξαιτίας νέκρωσης και λοίμωξης της μάζας του όγκου. Αρχικά η αιμορραγία μπορεί να είναι πολύ μικρή σε ποσότητα, καθώς όμως η νόσος προχωρεί η αιμορραγία γίνετε πιο σταθερή. Σε προχωρημένες περιπτώσεις παρουσιάζονται και πόνοι.  Η τελική εικόνα είναι η μεγάλου βαθμού απίσχναση και αναιμία, συχνά δε υπάρχει και διαλείπων πυρετός οφειλόμενος σε δευτερογενή λοίμωξη, περιτονίτιδα και σχηματισμό αποστημάτων στην εξελκώμενη μάζα του όγκου.

5 ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η εξέταση του τραχήλου είναι απαραίτητη για την ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου. Οι ακόλουθες εξεταστικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν:  Τεστ Παπανικολάου. Η εξέταση αυτή συνίσταται στη συλλογή κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου και του κόλπου. Τα κύτταρα παρατηρούνται υπό μικροσκόπιο για να ελεγχθεί εάν είναι παθολογικά. Κολποσκόπηση. Το εσωτερικό του κόλπου και του τραχήλου εξετάζονται για τυχόν παθολογικές περιοχές μέσω ενός ενδοσκοπίου για τον κόλπο (κολποσκόπιο) το οποίο εισάγεται μέσω του κόλπου στον τράχηλο. Δείγματα ιστού μπορούν να ληφθούν για βιοψία. Βιοψία. Η ανεύρεση παθολογικών κυττάρων στο τεστ Παπανικολάου αποτελεί ένδειξη για βιοψία. Ένα δείγμα ιστού αποκολλάται από τον τράχηλο και παρατηρείται υπό μικροσκόπιο. Αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Ελέγχεται ο κόλπος, ο τράχηλος, η μήτρα, οι παραμήτριοι χώροι, οι ωοθήκες, και το ορθό έντερο. Ο γιατρός εισάγει ένα ή δύο δάκτυλα του ενός χεριού φορώντας γάντια και έχοντάς λιπάνει τον κόλπο ενώ το άλλο χέρι τοποθετείται πάνω από το κατώτερο μέρος της κοιλίας ψηλαφώντας το μέγεθος, τη μορφή και τη θέση της μήτρας και των ωοθηκών. Ένα ενδοσκόπιο εισάγεται επίσης στον κόλπο, ο οποίος εξετάζεται μαζί με τον τράχηλο για πιθανές αλλοιώσεις χαρακτηριστικές της νόσου. Παράλληλα λαμβάνεται υλικό για τεστ Παπανικολάου. Επίσης διενεργείται δακτυλική εξέταση του ορθού για τυχόν διογκώσεις ή παθολογικές περιοχές. Eνδοτραχηλική απόξεση. Συνίσταται στη συλλογή κυττάρων ή ιστού από τον τράχηλο. Δείγματα ιστού μπορούν να ληφθούν για βιοψία. Αυτή η διαδικασία διεξάγεται μερικές φορές ταυτόχρονα με την κολποσκόπηση. 

6 ΜΕΤΑΔΟΣΗ Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Άλλος πιθανός τρόπος μετάδοσης είναι από τη μητέρα στο νεογνό κατά το φυσιολογικό τοκετό ή ακόμα και μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, από τους γονείς στα παιδιά ή από αδελφή σε αδελφή, με την κοινή χρήση, ρούχων ή ειδών προσωπικής υγιεινής κ.α.. Οι περισσότερες γυναίκες μολύνονται από τον ιό συνήθως τα δυο ή τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Η διάδοση του είναι τόσο γρήγορη και μεγάλη ώστε η πιθανότητα μια σεξουαλικά ενεργής γυναίκα μέχρι 30 ετών, να προσβληθεί από τη λοίμωξη, είναι 10-30%. Ο συνολικός κίνδυνος να μολυνθεί μια γυναίκα από τον ιό, σε κάποια στιγμή της ζωής της, είναι περίπου 70-80%!!!

7 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Α) Κρυοχειρουργική. Είναι η καταστροφή του τραχηλικού επιθηλίου με υψηλή ψύξη και εφαρμόζεται στο στάδιο Ι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κολπική έκκριση μπορεί να επιμένει για αρκετές εβδομάδες μετά τη διαδικασία (περίπου 6 εβδομάδες). Β) Χειρουργική με LASER. Οι ακτίνες LASER CO2 είναι μία μέθοδος αντιμετώπισης της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του τραχήλου και του κόλπου, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Τα πλεονεκτήματά της είναι η ακρίβεια στην αφαίρεση ιστού, το μικρότερο τραύμα και αιμορραγία και η μικρότερη πιθανότητα λοίμωξης. Ακόμα, δεν δημιουργεί ουλή, δεν διαταράσσει την αρχιτεκτονική δομή του τραχήλου και δεν απαιτεί γενική αναισθησία. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημά της είναι ότι διατηρεί την αναπαραγωγική ικανότητα. Γ) Υστερεκτομή. Η απλή υστερεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου. Ο κόλπος παραμένει ανέπαφος και η συνουσία είναι δυνατή, χωρίς όμως να μπορεί η γυναίκα να τεκνοποιήσει. Η έκκριση των οιστρογόνων συνεχίζεται και η εμμηνόπαυση θα συμβεί φυσιολογικά. Δ) Ριζική υστερεκτομή: περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση της μήτρας με εξαρτήματά της, την αφαίρεση του άνω ημίσεος του κόλπου, του παραμητρικού λίπους και του συνδετικού ιστού μαζί με τα λεμφογάγγλια, καθώς και του παρακολπικού, παρακυστικόυ και παραορθικού ιστού. ΛΑΡΙΣΑ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα: Νοσηλευτικής

8 ΠΡΟΛΗΨΗ Για να μπορέσουν οι γυναίκες να αποφύγουν όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί ο καρκίνος υπάρχουν διάφοροι τρόπη πρόληψης. Το ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ μπορεί να εντοπίζει και να κατηγοριοποιεί τις προκαρκινικές καταστάσεις (κατηγορίες CIN I, II και ΙΙΙ). Ο έγκαιρος εντοπισμός και η σταδιοποίηση μιας προκαρκινικής κατάστασης, οδηγεί στην άμεση και σωστή θεραπεία πριν ακόμη μετεξελιχθεί σε καρκίνο.  Η σταθερότητα στην σεξουαλική ζωή και η αποφυγή πολλών συντρόφων. Η λήψη προφυλακτικών μέτρων κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης. Το εμβόλιο για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

9 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Λόγω ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν είναι μεταδοτικός δεν υπάρχουν χάπια ή άλλα μέτρα αντισύλληψης έτσι ώστε να παρεμποδίζουν την νόσο του καρκίνου. Για τον λόγο αυτό πρέπει οι γυναίκες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις και να αλλάξουν το τρόπο ζωής τους προς το καλύτερο.

10 ΓΟΝΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Οι γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας είναι οι μέρες κοντά στην ωορρηξία, που συνήθως σε μία γυναίκα με σταθερό κύκλο 28 ημερών, οι ημέρες αυτές είναι κοντά στην 14η ημέρα, μετρώντας από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου. Επειδή το ωάριο έχει μία διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάνει τις 48 ώρες και ταυτόχρονα επειδή το σπερματοζωάριο μπορεί να παραμείνει ενεργό για μέχρι και ώρες.

11 ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ Τα κονδυλώματα είναι μια οξεία ιογενής πάθηση που οφείλεται σε ιούς της οικογένειας των ιών των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Human Papilloma Viruses - HPV), η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη. Τα σημεία στα οποία εμφανίζονται είναι για τις γυναίκες το αιδοίο, ο κόλπος, η περιπρωκτική χώρα, η βουβωνική χώρα και ο τράχηλος της μήτρας, ενώ για τους άνδρες είναι το πέος, το όσχεο, η περιπρωκτική χώρα και η βουβωνική χώρα. Τα κονδυλώματα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, μεταδίδονται με οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται συνουσία για τη μετάδοση του ιού, καθώς και η απλή δερματική επαφή αρκεί για να μεταδοθεί ο ιός. Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας 10/04/ :17

12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μία ασθένεια η οποία δεν παρουσιάζει συμπτώματα ώστε να μπορέσουμε να την καταλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε άμεσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πεθαίνουν πολλές γυναίκες νεαρής ηλικίας λόγω του ότι δεν ενημερώθηκαν ή δεν έκαναν τις κατάλληλες εξετάσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη ασθένεια .

13 ΣΥΦΙΛΗ

14 ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Η σύφιλη είναι μια μικροβιακή λοίμωξη που προκαλείται από το ωχρό τρεπόνημα ή ωχρά σπειροχαίτη και η οποία εκδηλώνεται αρχικά με έλκη στα χείλη, τη γλώσσα, το στόμα, τα βλέφαρα, το πρόσωπο, το στήθος, τα δάκτυλα, τους μαστούς, το έντερο και το περίνεο και στα δύο φύλα. Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν έλκη στο πέος, στο εσωτερικό της ουρήθρας ή στους όρχεις, ενώ οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν έξω ή μέσα στον κόλπο, στον τράχηλο ή στην ουρήθρα. Το συγκεκριμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, παρά το γεγονός ότι θεραπεύεται, θεωρείται αρκετά σοβαρό, καθώς προκαλεί αλλοιώσεις και βλάβες σε διαφορετικά σημεία όλου του σώματος, όπως στο δέρμα, τους βλεννογόνους, τα οστά, τα σπλάχνα, τα αγγεία και το νευρικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο. Η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης, ειδικά αν η μόλυνση της μητέρας βρίσκεται στο 1ο ή το 2ο στάδιο, και να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας 16/03/ :17

15 ΑΙΤΙΑ Η αιτία της σύφιλης είναι ένα βακτήριο που λέγεται Treponema pallidum. Η πιο κοινή οδός μετάδοσης της νόσου είναι με την επαφή  ενός ασθενούς. Το βακτήριο εισέρχεται στον οργανισμό μέσα από μικρές πληγές ή κοψίματα που υπάρχουν στο δέρμα ή τις βλεννόγονους μεμβράνες. Επίσης : Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων.

16 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα συμπτώματα της σύφιλης, τα οποία εκδηλώνονται σε τρία στάδια εφόσον δεν αντιμετωπιστούν θεραπευτικά, είναι τα εξής: Στους ενήλικες: πρωτοπαθή ανώδυνα έλκη που εμφανίζονται για περίπου δύο εβδομάδες στο σημείο της μόλυνσης και στη συνέχεια μπορεί να εξαφανιστούν ακόμη και χωρίς θεραπεία μετά την επούλωση εμφανίζονται συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και εξανθήματα μετά από αρκετά χρόνια εμφανίζονται σοβαρές ασθένειες, όπως τύφλωση, καρδιοπάθειες, αναπηρίες. Στα βρέφη: εξάνθημα αποτελούμενο από πομφόλυγες (φουσκάλες), κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα βλάβες στο ήπαρ και το σπλήνα, αλωπεκία, ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα βλάβες στα οστά και το νευρικό σύστημα σε μεγαλύτερη ηλικία, βλάβες στα μάτια (ακόμη και τύφλωση) και στα αυτιά (ακόμη και κώφωση). Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας 16/03/ :17

17 ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η σύφιλη μπορεί να διαγνωστεί με την εξέταση δείγματος από το: Αίμα. Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Τα αντισώματα αυτά παραμένουν στον οργανισμό για πολλά χρόνια, οπότε η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί μία τρέχουσα ή μία παλαιότερη μόλυνση. Υγρό από τις πληγές. Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος μπορεί να λάβει ένα μικρό κυτταρικό δείγμα από μία πληγή και να το στείλει για μικροσκοπική παρατήρηση. Η εξέταση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πρωτογενές και το δευτερογενές στάδιο της σύφιλης, όταν οι πληγές είναι φανερές. Εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αν ο γιατρός υποπτεύεται επιπλοκές της σύφιλης στο νευρικό σύστημα, τότε μπορεί να συστήσει την ανάλυση δείγματος εγκεφαλονωτιαίου υγρού, το οποίο λαμβάνεται με οσφυϊκή παρακέντηση.

18 ΜΕΤΑΔΟΣΗ Η σύφιλη συμπεριλαμβάνεται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία μεταδίδονται με κάθε μορφή σεξουαλικής επαφής (τόσο με κολπική όσο και με πρωκτική ή στοματική), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται συνουσία για τη μετάδοση καθώς και η απλή δερματική επαφή αρκεί για να μεταδοθεί το βακτήριο, το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω μικροδιαβρώσεων του δέρματος. Επίσης, η σύφιλη μεταδίδεται από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης, ειδικά αν η μητέρα βρίσκεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της νόσου.

19 ΠΡΟΛΗΨΗ-ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Η σύφιλη προλαμβάνεται : με την ασφαλή σεξουαλική επαφή Με την χρήση προφυλακτικού Με την διακεκομμένη συνουσία Με την αποφυγή του αλκόολ

20 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η σύφιλη είναι μία δύσκολη και σοβαρή αρρώστια η οποία αντιμετωπίζεται αρκετά δύσκολα αλλά και η οποία μπορεί να φέρει μέχρι και τον θάνατο αν η διάγνωση δεν έχει γίνει στα πρώτα στάδια της νόσου.

21 ΤΕΛΟΣ

22 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΑΡΑΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Χ
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΑΡΑΦΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Χ. ΒΛΑΧΑΤΗΣ ΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑ + ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ- ΣΥΦΙΛΗ

23 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: WWW. IMLARISIS. GR WWW. BESTRONG. ORG. GR WWW. EL
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google