Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)
Ανοσοβιολογική ανεπάρκεια Η εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοβιολογικού συστήματος ενός οργανισμού Κληρονομική Επίκτητη A.I.D.S. Acquired Immune Deficiency Syndrome (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοβιολογικής Ανεπάρκειας) Οφείλεται στον ιό: H.I.V. Human Immunodeficiency Virus (Ιός Ανθρώπινης Ανοσοβιολογικής Ανεπάρκειας) Πιθανή προέλευση Από συνεχείς μεταλλάξεις ενός ιού που προσβάλει τον αφρικανικό πίθηκο Είναι άγνωστο πως μεταδόθηκε στον άνθρωπο.

2 IOΣ H.I.V. Δομή

3 IOΣ H.I.V. Κύτταρα ξενιστές
Βοηθητικά T-λεμφοκύτταρα Κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα Νευρικά κύτταρα

4 IOΣ H.I.V. Ο ιός ανιχνεύεται: Σε ΜΙΚΡΕΣ συγκεντρώσεις: Στο σάλιο
Ο ιός ανιχνεύεται: Σε ΜΙΚΡΕΣ συγκεντρώσεις: Στο σάλιο Στο δάκρυ Στον ιδρώτα Στο μητρικό γάλα Στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό

5 IOΣ H.I.V. Ο ιός ανιχνεύεται:
Ο ιός ανιχνεύεται: Σε ΜΕΓΑΛΕΣ συγκεντρώσεις: Στο αίμα Στο σπέρμα Στον κολπικές εκκρίσεις Οι μεγάλες συγκεντρώσεις καθορίζουν και τον τρόπο μετάδοσης.

6 ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ H.I.V.
Ο ιός μεταδίδεται με: Μετάγγιση αίματος Τη χρήση ίδια σύριγγας (κυρίως μεταξύ τοξικομανών) Τη σεξουαλική επαφή (ενός φορέα με υγιή άτομο) Κατά τον τοκετό ( από τη μητέρα φορέα στο νεογνό)

7 ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ H.I.V.
Δεν έχει αποδεικτή η μετάδοση του ιού με: Μέσω εντόμων Με τους ασπασμούς κατά τις κοινωνικές εκδηλώσεις Με την κοινή χρήση σκευών φαγητού Με το σάλιο

8 ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Τρόποι πρόληψης της εξάπλωσης της ασθένειας Έλεγχος αίματος που προορίζετε για μεταγγίσεις Ατομική χρησιμοποίηση συριγγών μιας χρήσης Πλήρης αποστείρωση χειρουργικών και οδοντιατρικών εργαλείων Χρήση προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή.

9 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Μέθοδοι διάγνωσης της νόσου Ανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού Γίνετε στα πρώτα στάδια της νόσου Ανίχνευση των ειδικών για τον ιό αντισωμάτων Γίνετε μετά από 6 εβδομάδες έως 6 μήνες μετά τη μόλυνση Η συνύπαρξη αντισωμάτων-ιού δεν οδηγεί σε ανοσία Δεν εξοντώνουν τον ιό με αποτέλεσμα το άτομο να είναι φορέας και να μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια.

10 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ A.I.D.S.
Τυπική συμπτωματολογία της ασθένειας Υψηλός πυρετός Έντονες λοιμώξεις Διάρροιες Καρκίνος Οι ασθενείς με AIDS δεν πεθαίνουν από τη δράση του HIV αλλά από τις ευκαιριακές λοιμώξεις και την ανάπτυξη καρκίνων γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

11 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ A.I.D.S.
Φαρμακευτική αντιμετώπιση Του ιού AZT DCC Παρεμποδίζουν τη δράση του ενζύμου αντίστροφη μεταγραφάση έτσι μπλοκάρεται ο πολ/σμοςτου ιού Επιμηκύνουν το χρόνο επιβίωσης των ασθενών με AIDS. Των ευκαιριακών λοιμώξεων Aντιβιοτικά Παρασκευή εμβολίου Είναι σε πειραματικό στάδιο Ενημέρωση Των πολιτών


Κατέβασμα ppt "ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (A.I.D.S.)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google