Οριζόντιες αντι-ανταγωνιστικές συμπράξεις (εναρμονισμένη πρακτική)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ισχυρισμοί διατροφής και υγείας Παρόν και μέλλον Βασίλης Μαθιουδάκης
Advertisements

Ο Ευρωπαϊκός έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων σε αερομεταφορείς και αεροδρόμια Δημήτριος Βουγιούκας Δικηγόρος ΔΝ.
Δημήτρης Ν. Τζουγανάτος Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Μήπως έχουμε ακρίβεια «Ελληνικής κατασκευής;» Γιώργος Μπάλτας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Αγορές και ανταγωνισμός: Ευκαιρίες για όλους Όταν οι αγορές είναι ανταγωνιστικές, επιτρέπουν σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς, να δοκιμάσουν τις ικανότητές.
ΟΜΙΛHΤΗΣ: Γκουίντο Σάλεμ
Η οργάνωση ενός Υποθετικού Προγράμματος Εικονικών Επιχειρήσεων στα ΤΕΕ
Μετάφραση Απόδοση υπό Ηλία Πετράκου (Διπλωματούχου χημικού Αντιπροέδρου Σ.Β.Π.Ε)
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Ημερίδα REACH & CLP, Αθήνα Νομοθεσία REACH & CLP – το στήσιμο του οικοδομήματος Δημήτριος Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος.
 Είναι τεκμηριωμένο το περιεχόμενο του βιβλίου ή του άρθρου περιοδικού με σχετική βιβλιογραφία;  Ημερομηνία έκδοσης; Ανάλογα με το θέμα που πραγματεύεται,
ΒΟΛΟΣ 21/03/ Νέα νομοθεσία χημικών Reach – πρώτη φάση εφαρμογής Δημήτρης Τσίχλης Δ/νση Περιβάλλοντος Γ.Χ.Κ.
Ανάπτυξη και Λειτουργία
ΑΘΗΝΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2006 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Αξιώσεις καταναλωτών λόγω παράβασης του δικαίου ελεύθερου ανταγωνισμού
Η εισφορά του δικαίου του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Εσπερίδα REACH & CLP, Πάτρα Δραστηριότητες της Δ/νσης Περιβάλλοντος στον τομέα των χημικών – προοπτικές για τις επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό.
ΑΡΧΕΣ MARKETING ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ & ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΚΤ
«Θεμελιώδεις έννοιες του δικαίου και της πολιτικής του ελεύθερου ανταγωνισμού. Μέθοδοι προσδιορισμού της σχετικής αγοράς. Βασικές έννοιες των άρθρων 101(1)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΘΕΜΑ : ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ, ΤΑΣΕΙΣ.
ΕΝΟΤΗΤΑ 8η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
8. Ανταγωνισμός. I. Εισαγωγικές έννοιες Το δίκαιο του ανταγωνισμού γεννήθηκε στις ΗΠΑ, Στην ΕΕ μέσω Γερμανίας, 1956, από τη Συνθ ΕΟΚ, Στην.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ - ΠΜΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Μ. Δ. Χρυσομάλλης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία 1. Νόμος 1650/86 Για την προστασία του Περιβάλλοντος.
ΟΟΣΑ Αξιολόγηση Συνθηκών Ανταγωνισμού στην Ελληνική νομοθεσία Τομέας ηλεκτρονικού εμπορίου Συστάσεις ΟΟΣΑ.
Κανόνες για τις συμφωνίες οριζόντιας συνεργασίας Δημήτρης Λουκάς Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εθνικών Δικαστών – Ε. Ε. Αθήνα,
Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. Χρήστος Βαρσάμης Διευθύνων Σύμβουλος Ρυθμιστικό Πλαίσιο Ταχυδρομικής Αγοράς – Ρόλος της Ε.Ε.Τ.Τ. 1.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Σχέσεις δικαίου ΕΕ και εθνικών δικαίων. Σχέσεις εξελισσόμενες Η ΕΕ εξελίσσεται διαρκώς. Νέες αρμοδιότητες και νέα όργανα. Παράλληλα, νέα έννοια ήδη υφιστάμενων.
Κρατικος παρεμβατιςμος και κατα pareto αριςτοποιηςη
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οδηγία 93/13 Εκδόθηκε από το ΕΚ και το Συμβούλιο την 5η Απριλίου 1993
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Δίκαιο εμπράγματης ασφάλειας: Εισαγωγή και γενικές αρχές
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ:
Ευαγγελία Μαρία Θωμά, Πρωτοδίκης – Υποψήφια ΔΝ
Δίκτυα Διανομής Δίκτυα Δικαιόχρησης
Τα δικαιώματα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων Τ. Τσαλαβούτα Κ. Μάρκου
Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΗΣ
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
ΔΙΑΦΘΟΡΑ Δημήτρης Μάρδας Υφυπουργός Υπουργείο Εξωτερικών
ΕΠΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ
ΥΠΕΡΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Τουριστική Διαφήμιση & Δημόσιες Σχέσεις
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΓΟΡΑΣ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Δένδρα αποφάσεων (Decision trees)
Πρακτικεσ επιχειρησεων με δυναμη στην αγορα Ευθυμία Αρματά, Associate
Δίκαιο Ενέργειας (9) Παρουσίαση εργασιών 1 Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
Γενική Θεώρηση των πολιτικών της ΕΕ: Κοινωνική αγορά;
Ευρωπαϊκοί κανόνες για τον ανταγωνισμό Κρατικές ενισχύσεις
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ.
Οριζόντιες αντι-ανταγωνιστικές συμπράξεις (ανταλλαγή πληροφοριών)
Π.Μ.Σ. ΑΫΛΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Υπόθεση C-238/05 ΔΕΚ – Asnef-Equifax, Servicios de Información sobre Solvencia y Credito, SL, Administración del Estado κατά Asociación de Usuarios.
ΔΕΕ, Υποθεση c-525/16, meo ΚΑΤΑ Aytoritade de concorrencia
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ Το Δίκαιο Ανταγωνισμού στην Εποχή των Ρομπότ
Χαρά Ζουλίνου-Ζουλινάκου Ανδρεάνα Πελεκούδα-Οικονόμου
διπλωματικη προστασια
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Δένδρα αποφάσεων (Decision trees)
ACCC Digital Platforms Inquiry
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οριζόντιες αντι-ανταγωνιστικές συμπράξεις (εναρμονισμένη πρακτική) C-8/08, T-Mobile Netherlands

ΙΣΤΟΡΙΚΟ 5 εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της Ολλανδίας στα πλαίσια μιας ολιγοπωλιακής αγοράς υψηλής συγκέντρωσης, με συνολικό ποσοστό 99,9% αυτής. Ιούνιος 2001: Συνάντηση τους με αντικείμενο τη μείωση των πάγιων αμοιβών των μεταπρατών για τις συνδρομές και ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών (χωρίς διευκρίνιση). Πρόστιμα από την Ολλανδική Αρχή Ανταγωνισμού (NmA) για παράβαση του 101 ΣΛΕΕ (τότε 81 παρ.1 ΣΕΚ). Ακολούθησαν προσφυγές εφέσεις κλπ.

Προδικαστικά Ερωτήματα Με ποια κριτήρια εκτιμάται αν μια πρακτική προκάλεσε παρεμπόδιση, νόθευση ή περιορισμό ανταγωνισμού; Μπορεί η αιτιώδης συνάφεια συμπεριφοράς-εναρμόνισης να κριθεί βάσει εθνικού δικαίου με τον όρο ότι δεν περιορίζει τα κοινοτικά δικαιώματα και ότι δεν είναι αυστηρότερη της ενωσιακής; Αρκούν η μία και μόνο συνάντησή τους και η εξακολούθηση δραστηριοποίησής τους στην εν λόγω αγορά ως αποφασιστικά κριτήρια για την εναρμόνιση;

Γενική Εισαγγελέας Ανάγκη προστασίας της δομής της αγοράς και του ανταγωνισμού ως θεσμού (ΓΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ) και όχι μόνο των καταναλωτών και ανταγωνιστών. Λαμβάνονται υπ' όψιν οι σκοποί και οι συγκυρίες. Αρκεί η δυνητική και μόνο επίδραση στις ισορροπίες του ανταγωνισμού και όχι να έλαβε χώρα πραγματικά. Αδιάφορο αν η συμφωνία περί αμοιβών μεταπρατών μετακύλισε ζημιά στους καταναλωτές ( η ολλανδική Κυβέρνηση το θεωρεί σημαντικό).

Παρατηρήσεις Το αρ.101 ΣΛΕΕ, στις εσωτερικές αγορές, όπως εν προκειμένω, απαιτεί για τη στοιχειοθέτηση παραβάσεως, να υπάρχει ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα η παρεμπόδιση, ο περιορισμός ή η νόθευση του ανταγωνισμού. Ελέγχεται συνεπώς, κατά πόσο το δυνητικό κριτήριο που αναφέρθηκε είναι αρκετό... Υπάρχει πάντα ένας βαθμός αλληλεπίδρασης και προσαρμογής των ανταγωνιστών, όπως υποστήριξε προσπαθώντας να αντικρούσει τους ανωτέρω ισχυρισμούς η Vodafone και όπως δέχτηκε και η ίδια η Γενική Εισαγγελέας. Ανεπιεικές επομένως, το να θεωρηθεί επιλήψιμη η οποιαδήποτε επικοινωνία ή κοινή συμπεριφορά των ανταγωνιστών, οι οποίοι μπορεί σε έναν βαθμό να έχουν κοινές ανάγκες που προξενούνται από τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες της αγοράς. Το Δικαστήριο δεν ξεκαθάρισε τόσο αυτά τα όρια.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Αυτόνομη βούληση προσαρμογής του κάθε επιχειρηματία, συνοδευόμενη από το απαιτούμενο επιχειρηματικό ρίσκο και τους εγγενείς κινδύνους του ανταγωνισμού. Η εξάλειψη των ανωτέρω, καθιστά αθέμιτη την εναρμόνιση. Εδώ ακριβώς εντοπίζει η εισαγγελέας το επιλήψιμο της συγκεκριμένης περίπτωσης, διότι κατά τη γνώμη της συντονίστηκε μελλοντική συμπεριφορά των επιχειρήσεων στην εν λόγω συνάντηση, γεγονός που αρκεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος για την αντίθεση με τους κανόνες ανταγωνισμού (εκ φύσεως παραβίαση-σκοπός αντίθετος στον ανταγωνισμό ως θεσμό- ασφάλεια δικαίου) Παράδειγμα οδήγησης υπό την επήρεια.

Αιτιώδης συνάφεια Τα εθνικά δίκαια κινούνται βάσει των αρχών της ισοδυναμίας και της αποτελεσματικότητας. Αρχικά, αν πράγματι υπήρξε διαβούλευση με σκοπό την εναρμόνιση και ακολούθησε μια αντίστοιχη συμπεριφορά στην αγορά, είναι εύλογη η ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου. Εν προκειμένω, ανταγωνιστές ανταλλάσσουν απόψεις για ενδεχόμενη μείωση των αμοιβών των διανομέων τους και στη συνέχεια προβαίνουν πράγματι σε τέτοιες μειώσεις, προκύπτει αιτιωδώς ότι η εν λόγω ανταλλαγή πληροφοριών καθόρισε τη συμπεριφορά τους στην αγορά. Βάσει Νομολογίας του Δικαστηρίου αρκεί η συνέχιση της δραστηριοποίησης στην εν λόγω αγορά, μετά την επιλήψιμη συνάντηση για να στοιχειοθετηθεί ο αιτιώδης σύνδεσμος. Βάρος απόδειξης περί του αντιθέτου: Στις επιχειρήσεις.

Κριτική Αντίθετο προς την ασφάλεια δικαίου και ιδιαίτερα αυστηρό το να θεωρείται επαρκές το κριτήριο της συνέχισης δραστηριοποίησης στην εν λόγω αγορά, ειδικότερα όταν τίθεται εν αμφιβόλω το επιλήψιμο της προγενέστερης συμπεριφοράς. Παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια η σύνδεση με συγκεκριμένη συμπεριφορά που επήλθε ως αποτέλεσμα.

Η μια και μοναδική συνάντηση Ανάλογα με το αντικείμενο, τις συνθήκες της αγοράς και το είδος της διαβούλευσης, μπορεί να αρκεί και μία μόνο συνάντηση, ώστε να επιτευχθεί ο συντονισμός. Μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι ο αριθμός των συναντήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, η μια και μόνο συνάντηση είναι αρκετή ώστε να επιτευχθεί η εναρμόνιση συμπεριφοράς ως προς τις αμοιβές των διανομέων. Όλα τα στοιχεία που διαθέτει το Δικαστήριο υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη, διότι αμέσως μετά τη μοναδική επαφή επήλθαν πράγματι οι συμφωνημένες μειώσεις των πάγιων αμοιβών των διανομέων (αιτιώδης σύνδεσμος).