Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Advertisements

Τα πρόσωπα της ενέργειας. Ταξινόμηση μορφών ενέργειας  Μηχανική (mechanical): η ενέργεια της ελεύθερης κίνησης ενός σωματιδίου ή ενός σώματος σε ένα.
Μορφές Ενέργειας.
Ενεργεια.
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΦΟΡΔΑΚΟΣ
Επιμέλεια και παρουσίαση: Μαρκουλή Άννα-Μαρία
Καλή και δημιουργική χρονιά.
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.
Ραδιενέργεια.
3.1 ΘΕΡΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ο νόμος ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΡΓΟ Work ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
Μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Τζαχαλάκη Χριστοδούλη Οσάφη Αγγελική.
2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΠΟΛΑ.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ
Η ενέργεια αλλάζει συνεχώς μορφή
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ενέργεια Η ενέργεια είναι κάτι πολύ χρήσιμο στην ζωή μας. Την χρησιμοποιούμε καθημερινά,χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε.Η ενέργεια παρουσιάζεται.
ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΑΡΙΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑ Β’
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ανάλογα με την προέλευση της ενέργειας και τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε, ονομάζουμε την ενέργεια:
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΙΣΧΥΣ.
Ενέργειες.
ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
5.1 ΕΡΓΟ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Οι υδρογονάθρακες ως καύσιμα. Η καύση είναι η πρώτη χημική αντίδραση που χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους για … θέρμανση μαγείρεμα Κατασκευή αντικειμένων.
Μαθημα τεχνολογιασ εργασια αξιολογησησ β’ τριμηνου θεμα: ενεργεια
Στην προσπάθεια μας να περιγράψουμε και να κατανοήσουμε τα φυσικά φαινόμενα ορίζουμε έννοιες –ποσότητες που τις λέμε: Φυσικά μεγέθη.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΖΙΚΑ Θ. – ΠΕ 14
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
5.4 ΜΟΡΦΕΣ & ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 5.5 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
1 Ενέργεια Έργο Ισχύς Ενέργεια Δυναμική ενέργεια Κινητική ενέργεια Θεώρημα έργου-ενέργειας Κινητική ενέργεια και ορμή Διατήρηση της Ενέργειας Μηχανές Απόδοση.
ΕΝ ΕΡΓΟ Δηλαδή κάποιος έχει μέσα του την ικανότητα να παράγει έργο
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο.
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.
Το Ηλεκτρικό Πεδίο Στη μνήμη τού Ανδρέα Κασσέτα.
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εργο W Σταθερή δύναμη F που μετακινεί σώμα για διάστημα s (χωρίς περιστροφή). Όπου φ η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με την μετατόπιση. Μονάδα μέτρησης.
Mορφές Ενέργειας Στ΄ ΙΓ΄ Δημοτικό Πάφου.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΣ ΒΙΔΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Α΄ 1.
Το φαινόμενο ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
Αντωνιάδης Αλέξανδρος
ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Ο ήλιος ακτινοβολεί φως και θερμότητα
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Επαναληπτικές ερωτήσεις στην ενέργεια
Μορφές ενέργειας Ηλίας Μπουναρτζής.
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΣ.
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Ηλεκτρικό κύκλωμα Ηλεκτρικό κύκλωμα είναι κάθε διάταξη που περιέχει ηλεκτρική πηγή αγωγούς, μέσω των οποίων μπορεί να διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα .
1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ αναφορά στα είδη και μετατροπές ενέργειας ΦΥΣΙΚΗ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Μορφές ενέργειας Ενότητα 1η.
ΠηγΕΣ ενΕργειαΣ Ενότητα 2η.
Έργο Ισχύς = ΙΣΧΥΣ W P = t χρονικό διάστημα Σύμβολο : P
Έργο δύναμης (W) Στην εικόνα ο αθλητής ανυψώνει την μπάρα ασκώντας σ' αυτή δύναμη (F) F Όσο η μπάρα ανεβαίνει, λέμε ότι η δύναμη F παράγει έργο. Όταν ο.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενέργεια Η ενέργεια είναι ένα φυσικό μέγεθος που το αντιλαμβανόμαστε κυρίως από τα αποτελέσματά της, που είναι γνωστά σαν έργο. Έχει πολλά «πρόσωπα».

Πχ. Εμφανίζεται σαν δυναμική ενέργεια σε ένα τεντωμένο ελατήριο Σαν κινητική για αντικείμενα που πέφτουν από ψηλά Σαν θερμική στον λέβητα του σπιτιού Σαν ηλεκτρική στις πρίζες του σπιτιού μας Σαν ηλιακή στις ακτίνες του Ήλιου Σαν χημική στη βενζίνη που καίγεται Σαν πυρηνική στα καύσιμα ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ηλεκτρική ενέργεια : είναι η ενέργεια που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα(κίνηση ηλεκτρονίων).Παράγεται από μετατροπή άλλων μορφών ενέργειας. Χημική Ενέργεια : είναι ή ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο ξύλο –κάρβουνο – πετρέλαιο-τρόφιμα και απελευθερώνεται με την καύση, που είναι χημική αντίδραση. Πυρηνική Ενέργεια : είναι η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλεισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που απελευθερώνονται κατά τη σχάση ή σύντηξη των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες (όπως συμβαίνει στην καρδιά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα).δυναμικήατόμων σχάσησύντηξηπυρηνικού αντιδραστήρα

2) ΥΨΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ-ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΤΜΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ 1)ΧΑΜΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ- ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ. ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 17 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 2-3 ΜΕΤΡΑ

ΕΡΓΟ ο Γαλιλαίος συνέλαβε τον ουσιαστικό χαρακτήρα της έννοιας. Παρατηρώντας τον τρόπο που τοποθετούσαν πασσάλους στο έδαφος, διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν συνδυασμός του βάρους του σφυριού που χρησιμοποιούσαν και του ύψους από το οποίο έπεφτε (εικόνα 5.5). Η δύναμη (βάρος) και η μετατόπιση (ύψος) φαίνεται να συνδέονται με κάποιο τρόπο. Το 1829 ο Γάλλος φυσικός Κοριόλις αποκάλεσε το γινόμενο της δύναμης με τη μετατόπιση, έργο.Κοριόλις βλέπουμε ότι η μονάδα του έργου είναι η μονάδα της δύναμης επί τη μονάδα του μήκους. Στο διεθνές σύστημα μονάδων (S.I.), η δύναμη μετριέται σε Ν (Newton) και η μετατόπιση σε μέτρα (m), οπότε το έργο μετριέται σε N.m. Η μονάδα αυτή ονομάζεται Joule (Τζάουλ) 1 J=1 Nm

ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ;

ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΡΑ ΕΡΓΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΈΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΌ ΈΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΣΕ ΈΝΑ ΑΛΛΟ ή ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Τα βιβλία,μέσω της δύναμης που τους ασκούμε,αποκτούν ενέργεια. Από τον οργανισμό μας μεταφέρεται ενέργεια στα βιβλία. Χρησιμοποιούμε το φυσικό μέγεθος έργο για να εκφράσουμε την ποσότητα ενέργειας που μεταφέρεται από εμάς στα βιβλία. Το έργο ως φυσικό μέγεθος εκφράζει την ενέργεια που μεταφέρεται από ένα σώμα σε ένα άλλο ή την ενέργεια που μετατρέπεται από μια μορφή σε μια άλλη.

Ισχύς Η ισχύς είναι ένα μέγεθος που δείχνει πόσο γρήγορα παράγεται κάποιο έργο ΆΛΛΟ ΕΡΓΟ ΆΛΛΟ ΙΣΧΥΣ ΙΣΧΥΣ= Ο Ρυθμός παραγωγής έργου εκφράζει το πόσο γρήγορα μεταφέρεται η ενέργεια από ένα σώμα σε ένα άλλο ή το πόσο γρήγορα μετατρέπεται από μια μορφή σε μια άλλη.

Μεγαλύτερη ηλεκτρική ισχύς σημαίνει ότι μια ορισμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει μορφή σε μικρό χρόνο. στην συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια του κινητήρα μετατράπηκε σε δυναμική ενέργεια σε μικρό χρόνο

Εικόνες από θέματα της ενότητας