Περιεκτικότητες διαλυμάτων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Advertisements

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
2.7 Χημική αντίδραση.
Απομόνωση νουκλεïκών οξέων από τα φυτικά κύτταρα
2.3 Περιεκτικότητα διαλύματος – Εκφράσεις περιεκτικότητας
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ DNA AΠΟ ΦΥΤΡΟ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
Ε Κ Φ Ε Σ Ε Ρ Ρ Ω Ν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Β΄ Γυμνασίου
ΜΕΙΓΜΑΤΑ.
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές Ασκήσεις Γ΄ Γυμνασίου Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
Επιμέλεια: Σαμαράς Πασχάλης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
Περιεκτικότητα %w/w - %w/v - %v/v.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Κοστολόγηση Μάθημα 5ον.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
2.5 Διαχωρισμός μειγμάτων
2.2.1– Μείγματα.
pH εκφράζει πόσο όξινο είναι ένα διάλυμα
Διαχωρισμός μειγμάτων
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Μείγματα.
ﻙ Η αλήθεια για τη Σοκολάτα.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ορέστης Γεωργιάδης Θέμης Αντωνίου Κωνσταντίνος Δημητρίου
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Χημεία Α΄Λυκείου 4ο κεφάλαιο Περιεκτικότητες διαλυμάτων Αραίωση
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
Περιεκτικότητα διαλύματος & εκφράσεις περιεκτικότητας
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
Επιμέλεια: Ελευθερία Φανουράκη
2ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Κωτίτσας Αριστοτέλης B΄ Τάξη Λυκείου B΄ Τάξη Λυκείου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Άσκηση 7 Εργαστηριακού οδηγού.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Γ ΕΩΠΟ ΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Κοστολόγηση.
Π ΥΡΑΜΙΔΑ Μ ΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ Δ ΙΑΤΡΟΦΗΣ Άντρη Τζιωνή.
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Α΄, Β΄, Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα Ογκομέτρηση Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
ΘΕΩΡΙΑ Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων Καταστατική εξίσωση των τέλειων αερίων P V = n R T.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΙΔΗΡΟΥ - ΧΑΛΚΟΥ
Aπομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα παρειάς
Διαχωρισμός μειγμάτων
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διαχωρισμός μειγμάτων
ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ.
Μείγματα.
2.2.2 Διαλύματα Το θαλασσινό νερό, το νερό της βρύσης
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Πετσιμέρη Ειρήνη
Μείγματα.
Πρωτότυπα προβλήματα Κατσανού Μαρία.
Σκληρότητα νερού Σκληρό νερό ονομάζεται το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,5 gr/l (500mg/L) Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει.
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Γραφή της πρόσθεσης με τη χρήση συμβόλων
Τα ποσά αυτά ονομάζονται αντίστροφα
Cupcakes Κατερίνα + Μαρβίνα.
Μείγματα Μείγματα λέγονται τα υλικά που προέρχονται από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων ουσιών, που δεν αντιδρούν μεταξύ τους. Οι ουσίες που αναμείχθηκαν.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Περιεκτικότητες διαλυμάτων Περιεκτικότητα % w/w

Αυτές είναι πληροφορίες για το περιεχόμενο σε 100 mL γάλακτος. Στην ετικέτα διαβάζουμε: Σε 100 mL περιέχονται ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 3,3 g ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 4,7 g ΛΙΠΑΡΑ 1,5 g Αυτές είναι πληροφορίες για το περιεχόμενο σε 100 mL γάλακτος.

Από βιβλίο με «συνταγές» ζαχαροπλαστικής: ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ Υλικά 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλυτζάνι λάδι ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ½ φλυτζάνι τριμμένα αμύγδαλα 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder Αυτές είναι πληροφορίες για τις ποσότητες των υλικών που χρειάζονται για να φτιάξουμε 1 «δόση» κουλουράκια.

Σε 100 mL περιέχονται ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 3,3 g ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 4,7 g ΛΙΠΑΡΑ 1,5 g Για πρόσεξε ξανά τις πληροφορίες από τη συσκευα-σία του γάλακτος. Τι καταλαβαίνεις; Αν κάποιος πιει 100 mL γάλα, θα έχει πάρει 3,3 g πρωτεϊνες, 4,7 g υδατάνθρακες και 1,5 g λιπαρά.

Αν, όμως κάποιος πιει 1 ποτήρι γάλα που είναι 200 mL; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 3,3 g ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 4,7 g ΛΙΠΑΡΑ 1,5 g Σωστά! Αν, όμως κάποιος πιει 1 ποτήρι γάλα που είναι 200 mL; Τότε; … Τότε θα έχει πάρει 6,6 g πρωτεϊνες, 5,4 g υδατάνθρακες και 3 g λιπαρά.

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ Υλικά 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλυτζάνι λάδι ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ½ φλυτζάνι τριμμένα αμύγδαλα 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder Δες πάλι τη συνταγή με τα κουλουράκια. Σκέψου αν κάποιος θέλει να φτιάξει 2 δόσεις κουλουράκια… Θα χρειαστεί 2 κιλά αλεύρι 2 φλυτζάνια λάδι 1 ποτήρι χυμό πορτoκαλιού 1 φλυτζάνι τριμ. αμύγδαλα 2 κουτ. γλυκ. baking powder

Και στις δύο περιπτώσεις σκέφτηκες με αναλογίες. Πολύ σωστά! Και στις δύο περιπτώσεις σκέφτηκες με αναλογίες.

Ασφαλώς θα πρόσεξες ότι στη μια περίπτωση αναφέρθηκαν ποσότητες σε mL (γάλα) και σε g (τα συστατικά του) και στην άλλη κιλά, ποτήρια, φλυτζάνια, κουταλάκια… Τι έχεις να πεις σχετικά μ΄αυτό; Χμ … αλλού mL, αλλού g, αλλού κιλά, αλλού κουταλάκια … Ωχ! Τα κουταλάκια είναι μικρά, αλλά … πόσο μικρά;

; Πληροφορίες από ετικέτα αναψυκτικού: Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι χρειάζεται κάποιο «νοικοκύρεμα» για να μπορούμε να επικοινωνούμε σωστά! Ας δούμε λοιπόν ένα ακόμη παράδειγμα… Πληροφορίες από ετικέτα αναψυκτικού: Περιεκτικότητα σε φυσικό χυμό μανταρινιού 8% w/w ;

Η έκφραση 8% w/w σημαίνει: 8 g χυμός μανταρινιού σε 100 g αναψυκτικό. Θεωρούμε το αναψυκτικό διάλυμα και το χυμό μανταρινιού διαλυμένη ουσία.

8 g χυμός μανταρινιού σε 100 g αναψυκτικό 8 % w/w

Αυτός ο τρόπος έκφρασης της περιεκτικότητας Ονομάζεται: Περιεκτικότητα στα εκατό βάρος προς βάρος Συμβολίζεται: % w/w Εκφράζει: τη μάζα σε g της διαλυμένης ουσίας που περιέχεται σε 100 g διαλύματος.

Παράθυρο στο εργαστήριο 1. Σε ποτήρι ζέσεως βάζουμε 1g ζάχαρη. 2. Προσθέτουμε νερό μέχρι που το μείγμα να γίνει 100 g. 3. Αναδεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Παρασκευάσαμε υδατικό διάλυμα ζάχαρης 1% w/w.

Ας εφαρμόσουμε αυτά που είδαμε σε ένα άλλο παράδειγμα: Διαλύουμε 6 g αλάτι σε νερό και σχηματίζεται διάλυμα με μάζα 400 g. Ποια είναι η περιεκτικότητα % w/w του διαλύματος αυτού; 6 g αλάτι x  x = 1,5 g αλάτι = 400 g διάλυμα 100 g διάλυμα Άρα το διάλυμα έχει περιεκτικότητα 1,5% w/w.

3 % w/w 3 g διαλυμένης ουσίας σε 100 g διαλύματος Με λίγα λόγια Τι σημαίνει η έκφραση 3 % w/w Σημαίνει ότι περιέχονται: 3 g διαλυμένης ουσίας σε 100 g διαλύματος