Συναλλαγματικός κίνδυνος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Advertisements

Το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών
Παναγιώτης Θ. Καπόπουλος
RBS Portfolio Management
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
Τραπεζική Ι Κ.1 Ο ρόλος και η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (RISK MANAGEMENT)
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ FINANCIAL ACCOUNTING
Α.Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΩΝ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Κεφάλαιο 3: Ειδικές περιπτώσεις στην κεφαλαιακή διάρθρωση και τον υπολογισμό της Καθαράς Παρούσας Αξίας.
Αξιολόγηση Επενδύσεων στη Γεωργία (διάλεξη 5η)
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ;.
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΗΡΩ, Α.Ε.Μ 7322 ΣΕΡΡΕΣ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΑΝΑΠΟΣΒΕΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ
Κεφάλαιο 8 Ανοικτή οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Λογιστική ΙΙ Λογιστική Πράξεων σε Ξένο Νόμισμα. Συναλλαγματικοί Κίνδυνοι Η συμμετοχή μιας επιχείρησης σε δραστηριότητες εκτός των συνόρων της χώρας-έδρας.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος.
1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να.
1 Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Λογιστική Απαιτήσεων.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ Hamilton Stationery Shop. Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΙ ΚΑΤΕΧΩ = ΤΙ ΟΦΕΙΛΩ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ = ΠΑΘΗΤΙΚΟ + ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ Επιμέλεια: Ειρήνη Μανωλοπούλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Διδάσκουσα Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πατρών σύμφωνα με το Π.Δ.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
1 Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική Γιώργος Γιαννόπουλος.
1 Ενοποιημένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις Άρθρο 34. Κανόνες κατάρτισης ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων Δρ. Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Λογαριασμοί της Ομάδας 8 Μέσω της όγδοης ομάδας παρακολουθούνται οι λογαριασμοί: προσδιορισμού των αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως των εκτάκτων και ανόργανων.
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Accounting for business combinations and consolidated financial statements Δρ Στέργιος Αθιανός.
UEFA “Financial Fair Play Regulation” και λογιστικές επιπτώσεις
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
Χαρακτηριστικά των Οικονομικών Οργανισμών
Απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
Mathew Shane & David Kelch
Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων Διοικητική Επιχειρήσεων & Τραπεζών
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Χρηματοδότηση της Επιχείρησης σας
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No.5: Πρόσβαση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγροτικών.
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Συναλλαγματική Ισοτιμία και Αγορά Συναλλάγματος
Ενότητα No 3: Οικονομική Διαχείριση πολύ μικρών επιχειρήσεων
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
Η αγορά Ευρωνομισμάτων
Βραχυχρόνια Χρηματοδότηση Πολυεθνικών Επιχειρήσεων
Κίνδυνος Χώρας.
Αναλυση χρηματοοικονομικων καταστασεων
Γεωργική Εκτιμητική Κώστας Τσιμπούκας.
Τσιμεράκη Βαρβάρα ACCT, MSc
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συναλλαγματικός κίνδυνος

Συναλλαγματικός κίνδυνος Κάποιος επενδυτής που φέρει κίνδυνο, κατέχει ανοιχτή θέση στην αγορά. Είδη ανοιχτής θέσης: Θέση συσσώρευσης (ή κλειστή ή θετική ή καλυμμένη): όταν έχει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από ότι υποχρεώσεις σε ένα νόμισμα. κίνδυνος να εξασθενήσει το νόμισμα μειώνοντας την αξία της θέσης Ανοικτή ή αρνητική ή ακάλυπτη θέση: όταν έχει περισσότερες υποχρεώσεις από ότι περιουσιακά στοιχεία σε ένα νόμισμα κίνδυνος να ενισχυθεί το νόμισμα αυξάνοντας το μέγεθος του χρέους Αντιστάθμιση (hedging): η πράξη μετάβασης από ανοιχτή σε κλειστή θέση στην αγορά (κάλυψη συναλλαγματικού κινδύνου)

Κίνδυνος συναλλάγματος Ο συναλλαγματικός κίνδυνος είναι ο κίνδυνος η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου ή μιας υποχρέωσης να αλλάξει λόγω της μεταβολής των συναλλαγματικών ισοτιμιών . Επειδή οι υποχρεώσεις ή επενδύσεις των ΠΕ επεκτείνονται στο χρόνο ο συναλλαγματικός κίνδυνος είναι ένα συχνό χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Πηγές κινδύνου Κίνδυνος συναλλαγής (transaction exposure) Κίνδυνος μετατροπής (translation exposure) Οικονομικός ή λειτουργικός κίνδυνος (operating or economic exposure)

Κίνδυνος συναλλαγής Μεταβολή στην αξία συμφωνιών που έχουν συναφθεί από μια ΠΕ σε ξένο νόμισμα ως συνέπεια αλλαγής της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η ΠΕ κλείνει μια συμφωνία σε ξένο νόμισμα η οποία θα εκτελεστεί σε μελλοντική χρονική στιγμή.

Κίνδυνος μετατροπής Μια αλλαγή στην συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να επηρεάσει τα στοιχεία του ενεργητικού, παθητικού ή και της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης της ΠΕ. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος προκύπτει όταν οι ΠΕ χρειάζεται να καταγράψουν τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις των εγχώριων δραστηριοτήτων τους στο νόμισμα της μητρικής εταιρείας. Οι κανόνες για την σωστή καταγραφή θέτονται από το Διεθνές Συμβούλιο Λογιστικών Προτύπων (International Accounting Standards Board ,IASB)

Πως προκύπτει ο κίνδυνος μετατροπής Κίνδυνος μετατροπής: Ιαπωνία ΗΠΑ Χρηματ/κες καταστάσεις μητρικής € € Χρηματ/κες καταστάσεις θυγατρικής Χρηματ/κες καταστάσεις θυγατρικής ¥ $ € Ηνωμένο Βασίλειο Χρηματ/κες καταστάσεις θυγατρικής £ 7

Λειτουργικός ή οικονομικός κίνδυνος Ο κίνδυνος να επηρεάσουν οι μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών την παρούσα αξία των μελλοντικών ροών της επιχείρησης. Μια μεταβολή στην συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές χρηματοροές μιας πολυεθνικής. Πώς; Επηρεάζονται τα έσοδα και τα έξοδα που συνδέονται με μελλοντικές πωλήσεις.

Αντιστάθμιση συναλλαγματικού κινδύνου Αντιστάθμιση είναι η διαδικασία προστασίας έναντι του συναλλαγματικού κινδύνου. Υπάρχουν διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου. Καλυμένη έκθεση αναφέρεται σε έναν συναλλαγματικό κίνδυνο ο οποίος έχει εντελώς εξουδετερωθεί με την χρήση τεχνικών αντιστάθμισης.

Συναλλαγματικός κίνδυνος και αντιστάθμιση Πράξη αντιστάθμισης: Έστω μια γερμανική επιχείρηση η οποία αναμένει να λάβει σε τρεις μήνες 100.000 κορόνες Δανίας (DKr). Σύμφωνα με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία (€1=DKr7,4543) αναμένει να λάβει €13.415. Αν η κορόνα υποτιμηθεί στο διάστημα των τριών μηνών, π.χ. €1=DKr8, η επιχείρηση θα λάβει μόλις €12.500 υφιστάμενη συναλλαγματική ζημία. Αν η επιχείρηση πουλήσει τώρα στην τρίμηνη προθεσμιακή αγορά 100.000 κορόνες στην ισχύουσα προθεσμιακή ισοτιμία (€1=DKr7,4528), θα λάβει σε τρείς μήνες €13.418 αποφεύγοντας τη ζημία. Η επιχείρηση «κλείνει» την ανοιχτή θετική της θέση, ωστόσο στερείται τη δυνατότητα πραγματοποίησης κέρδους σε περίπτωση ανατίμησης της κορόνας κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Συναλλαγματικός κίνδυνος και αντιστάθμιση Εναλλακτικά η γερμανική εταιρεία: θα μπορούσε να δανειστεί κορόνες Δανίας στην αρχή της περιόδου να τις μετατρέψει σε ευρώ στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία να χρησιμοποιήσει τις κορόνες που θα λάβει σε τρεις μήνες για την αποπληρωμή του δανείου το κόστος σε αυτή τη περίπτωση είναι ο τόκος για το δάνειο σε κορόνες Δανίας Ο συναλλαγματικός κίνδυνος μπορεί να καλυφθεί χρησιμοποιώντας μόνο την αγορά τρεχουσών συναλλαγών. Η προθεσμιακή αγορά, αν και αναπτύχθηκε ως μέσο ασφάλισης έναντι του κινδύνου, χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως μέσο άσκησης κερδοσκοπίας.

Πηγές Howells, P.,& Bain, K. 2009,ΧΡΗΜΑ, ΠΙΣΤΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, Εκδόσεις Κριτική. Shapiro, A., Moles, P. 2014. International Financial Management. John Wiley and Sons