Darja Petuhova Stom II, 2 rühm

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 5 (Μέρος Α): Παραγωγή προϊόντων γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
Advertisements

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ Τζίμας Σπύρος Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός ΕΜΠ.
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οι δήμοι και οι περιφέρειες συγκροτούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Eπείγοντα Παθολογικά Προβλήματα Κ. Κωνσταντόπουλος Α’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών (ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ) Aθήνα Ιούνιος 2006.
Τραπεζικό σύστημα Μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, οι ανάγκες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ σταδιακά περιορίζονται Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής.
Αισθητήρια Όργανα και Αισθήσεις 1.  Σύστημα αισθητηρίων οργάνων: αντίληψη μεταβολών εξωτερικού & εσωτερικού περιβάλλοντος  Ειδικά κύτταρα – υποδοχείς.
Περιορισμός της μικροβιακής αύξησης  Επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:  Περιορισμό της μικροβιακής αύξησης  Θανάτωση των μικροβιακών κυττάρων  Αποστείρωση:
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
Κάθετες και πλάγιες. Κάθετα και πλάγια τμήματα Έστω ευθεία ε και σημείο Α εκτός αυτής. ε Κ Β Α Από το Α διέρχεται μοναδική κάθετη. Έστω ζ μια άλλη ευθεία.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΤΟ ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΔ 126/2016.
Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες μαθητές.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βασικες Εννοιες Φυσικης
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
Το φάσμα του λευκού φωτός
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
Άντρη Ορθοδόξου Μιχαήλ
Ενημέρωση για αλλαγές στο Γυμνάσιο
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Τα μόρια της ζωής.
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ NEΡΟΥ Σπουδαιότητα του νερού
Παθοφυσιολογία και σημειολογία της αναπνευστικής αλκάλωσης
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΑΔΑ 6 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ρ. ΝΙΚΗ Β.
ΧΗΜΙΚΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ.
ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Ανάλυση – Διόρθωση - Οινοποίηση του γλεύκους
Συγχώνευση.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Διατήρηση και μεταβίβαση της γενετικής πληροφορίας
Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Η θεμελιώδης μονάδα ζωής
Οι αλλαγεΣ Στο ΓυμναΣιο
Μάθημα 8ο, ΤΡΟΦΗ & ΤΡΟΦΙΜΑ
TO NEΡΟ ΩΣ ΔΙΑΛΥΤΗΣ – ΜΕΙΓΜΑΤΑ
Ühikute teisendamine.
ΕΚΘΕΣΗ –ΕΚΦΡΑΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
KEEMILINE SIDE (II) KEEMILISED REAKTSIOONID
Rasedus ja immunoloogia – mis on uut?
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ
Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο
Monoteralised päikesepatareid
Αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας
Lämmastikhappe ja fosforhappe võrdlus
Mikroorganismide kasvu termodünaamika
Soojusnähtusi iseloomustavad suurused
Ιστορία 8η Σέρλοκ Χολμς.
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
Kolloidsüsteemide stabiilsus
Rapla Täiskasvanute Gümnaasium 2005
Beeta-kiirgus Kea Kiiver.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Π.Φ.Σ. 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018.
11ο γυμνάσιο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ – ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Α΄ΤΑΞΗΣ …στη μεγαλύτερη βαθμίδα! … μεγαλύτερες απαιτήσεις! …νάτην και η εφηβεία!!
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
Мероприятие, посвященное восстанию студентов
“ХХІ ғасыр өскіндері” интеллектуальдық сайыс 5-6 сынып
Екі векторды векторлық көбейту
Περαιτέρω τροποποίηση της δομής ενός πίνακα
Σύντομος οδηγός υποψηφίου δημάρχου/δημοτικού συμβούλου
Σύντομος οδηγός υποψηφίου δημάρχου/δημοτικού συμβούλου
Σύντομος οδηγός υποψηφίου συμβούλου/προέδρου κοινότητας
Σύντομος οδηγός υποψηφίου δημάρχου/δημοτικού συμβούλου
Υγιεινή εργοστασίων επεξεργασίας γάλακτος
7η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΠ - ΥΜΕΠΕΡΑΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Darja Petuhova Stom II, 2 rühm Hambakatt Darja Petuhova Stom II, 2 rühm

Hambakatt Hambakatt on nõrgalt kinnitunud mikroobide, nende elutegevuse produktide, sülje komponentide ja anorgaaniliste ainete mass mukopolüsahhariidses maatriksis. Suuõõnes elutseb rohkem kui 25000 erinevat mikroorganiismide liiki. Mikroobid alati kinnituvad hambapinnale ja tekitavad kolooniad. Hambakatu moodustab ca 400...1000 mikroorganismide liiki. Hambakatu ei ole võimalik eemaldada suud loputades, on vaja mehaanilist puhastamist. Hambakatt põhjustab enamik hambaprobleeme: Hambakivi (~10 päeva) Kaaries Gingiviit Parodontiit

Hambakatu koostis Rakulised komponendid Mikroorganiismid – kõige rohkem Streptacoccus mutans ja anaeroobid (nt. Fusabacterium ja Actinobacteria) Epiteelrakud Leukotsüüdid Makrofaagid Ekstratsellulaarne maatriks sisaldab : valgud (suurem osa sülje glükoproteiinid) – sülje ja bakterite valgud Polüsahhariidid (dekstraan, levaan) Lipiidid (epiteelraku membraani ja bakterite rakuseina lipiidid)

Hamba ladestuste klassifikatsioon Mineraliseerumata ladestused Pellikel Mikroobne katt Pehme e valge katt Toidujäägid Mineraliseerunud ladestused sub- või supragingivaalne hambakivi kinnitunud või kinnitumata

Hambakatu klassifikatsioon Supragingivaalne Kontaktis krooni gingivaalse kolmandikuga Proksimaalsetel pindadel Lohkudes, fissuurides Maatriks – 50 % Floora – rohkem Gramm-positiivseid mikroobe Subgingivaalne Hambakinnituspinnal Epiteelikinnituspinnal Igemetasku valendikus Tavaliselt õhuke Maatriks – vähe või puudub Floora – Gramm-negatiivsed ja anaeroobid

Hambakatu teke Pelliikli moodustumine (0-4 h) Primaarne kolonisatsioon (4-24 h) Kiire bakterite kasv ja paljunemine Sekundaarne kolonisatsioon, väljakujunenud katt (24 h – nädal) Mineraliseerumine – hambakivi ( 10. päevast)

Pelliikul Pelliikul on õhuke omandatud mikroobidevaba kile hammaste pinnal. Hambaemaili struktuurne komponent. Täidab emaili ebatasasused ja on ioonvahetuse keskkonnaks hambakudede ja sülje vahel Hakkab moodustuma 1…2 min pärast hambaharjamist. Pelliikli teke on soodustatud, kui suuõõne pH langeb. Pelliikul toimib difusiooni barjäärina, aeglustades bakterite hapete rünnakut lahustunud Ca ja fosfaat-ioonide kadu

Pelliikli moodustavad 3 kihti Süvakiht 0,2...1μm – jätketerohke osa, mis täidab hambaemaili poorid ja demineraliseerunud alad Keskmine kiht ~ 1...2 μm – hambaemailiga tihedalt seotud Pindmine kiht ~10 μm – moodustavad sülje glükoproteiinid ja mikroobide ekskretoorsed produktid Pelliikli moodustamises osalevad: Valgud (sülje glükoproteiinid, Pro-rikkad valgud) Mutsiinid Laktoferiin Histatiin Madala- ja kõrgemolekulaarsed süsivesikud

Pellikli teke Sülje proteiinide adsorptsioon hüdroksüapatiidi pinnale Elektrostaatilised jõud Ca2+ -ioonide ja fosfaatrühmade emaili pinnal ja sülje makromolekulides vastupidi-laetud rühmade vahel Paksus 2h – 100 nm 24..48h – 500..1000 nm

Primaarne kolonisatsioon 0-4 t – kontakteeruvad mikroobid oma pinna komponentide abil pelliikli komponentidega ja kinnituvad pelliiklile Tekivad mikrokolooniad (peamiselt Gram+ mikroobid: Streptococcus mutans, sanguis, Actinomyces viscosus) Algselt mittespetsiifiline seostumine – elektrostaatilised, hüdrofoobsed jõud Spetsiifilised jõud – bakterite valgud interakteeruvad pelliikli valkudega, tekib tugev side

Kasv ja kuhjumine Kasv: 4..24 t jooksul – eristatavad mikrokolooniad Kinnitunud bakterite paljunemine Uute bakterite kinnitumine 4..24 t jooksul – eristatavad mikrokolooniad Mõned bakterid toodavad ekstratsellulaarseid polümeere, mis soodustab teiste bakterite kinnitumist Muutub mikrobiaalne koostis Muutub fenotüüp

Sekundaarne kolonisatsioon Gram+ külge kinnituvad Gram- bakterid: Prevotella intermedia, Prevotella loescheii, Capnocytophaga sp., Fusobacterium nucleatum, Porphuromonas gingivalis Hambapinnal – Gram+ kokid Hambakatu välispinnal Gram- kepikesed, filamendid ja spiroheedid

Küps hambakatt Supragingivaalne Subgingivaalne Suureneb Gram- anaeroobide hulk Subgingivaalne Hamba pinnal Gram+ kokid ja pulgad Vähem Gram- Epiteliaalses ja vabas osas Gram- kokid ja pulgad Keskkond – metaboliitide kuhjumine, hapniku vähenemine/ CO2 hulka suurenemine, pH langus

Metaboolne varieeruvus Supragingivaalsed sahharolüütilised mikroobid Metaboolne laktaat ja atsetaat – pH langus Subgingivaalsed asahharolüütilised mikroobid Lagundavad igemetaskuvedeliku N-ühendeid – pH muutub Aminohapete metabolism – pH muutus, halb hingeõhk

pH roll Neutraalne pH – sülg on superküllastatud hüdroksüapatiidiga ja Ca- fosfaadiga pH langus alla 5,5 – happeline keskkond Emaili demineralisatsioon – kaariese moodustumine Emailipinnalt eralduvad kaltsiumi-, fosfaat- ja hüdroksiidioonid. pH tõuseb – aluseline keskkond Ca soolade sadestumine Hambakivi teke

Hambakivi Mineraliseerunud hambakatt – mineraalsoolade ladestumine Ca ja P suurenenud sisaldus Sülje inhibiitorid peatavad mineraalainete sadestumist ja kristalliseerumist Bakterite ensüümid lammutavad mineralisatsiooni inhibiitoreid

Kariogeensed bakterid Transpordivad suhkruid ja muudavad neid hapeteks Toodavad ekstratsellulaarseid ja intratsellulaarseid polüsahhariide Suudavad eksisteerida ja paljuneda happelises keskkonnas Uuring (oktoober 2013):   hambaaugud võivad vähendada teatud tüüpi vähki haigestumise riski Link: http://archotol.jamanetwork.com/article.aspx?articleid =1752294&resultClick=1

Glükaansahharaasid Ekstratsellulaarne ensüüm Toodavad Streptococcus sp. ja Lactobacillus Mängivad võtmerolli kaariese patogeneesis Glükaansahharaasid katalüüsivad glükoosijääkide ülekannet, kõrgmolekulaarse polümeeri – glükaani teket sahharoosist Glükaan soodustab mikroobide kinnitust ja kolonisatsiooni hambaemaili pinnale

Uuring (detsember 2010) Hambakaariese kõrvaldamine: saavutus hambakatu uuringutes Link: http://phys.org/news/2010-12-tooth- breakthrough-dental-plaque.html

Uuring (detsember 2012) Supragingivaalse hambakatu mikrofloora võrdlus perekonnaliikmete vahel DNA-DNA hübridisatsiooni tehnika abil Link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S 0003996912002233