Εξαρτήματα και αγωγοί.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο Ηλεκτρονόμος Ο Ηλεκτρονόμος (Relay) είναι ένας μηχανικός διακόπτης, του οποίου οι επαφές ελέγχονται από έναν ηλεκτρομαγνήτη. Ο ηλεκτρονόμος είναι ένα.
Advertisements

Ηλεκτρικό…παιχνίδι Παίξτε για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.
ΒΑΣΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ.
Το υλικό του Υπολογιστή
Ηλεκτρική θερμάστρα ακτινοβολίας
ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
Θέμα : "Αξιολόγηση μαθητών ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. στο Εργαστήριο."
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Ηλεκτρικό…παιχνίδι Παίξτε για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.
Επιμέλεια Κωστούλας Γεώργιος Κανδρέλης Σταύρος Νάστος Αλέξανδρος.
Ο Ηλεκτρονόμος Ο Ηλεκτρονόμος (Relay) είναι ένας μηχανικός διακόπτης, του οποίου οι επαφές ελέγχονται από έναν ηλεκτρομαγνήτη. Ο ηλεκτρονόμος είναι ένα.
Ονομ/μο εκπαιδευτή : Χρυσόγελος Μανώλης
Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αναγνωρίζει τα βασικά μέσα απόζευξης, διακοπής και προστασίας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. (β) αναφέρει και εκτιμά τους κινδύνους.
ΑΓΩΓΟΙ – ΜΟΝΩΤΕΣ - ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ 02. ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 2.4.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠO ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ, ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ.
ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΣΤΟΧΟΙ : Να μπορείτε να,
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ
Στόχοι: Ο μαθητής να μπορεί να: (α) Αναφέρει την αρχή λειτουργίας του ανιχνευτή κίνησης (β) Αναφέρει τα μέτρα ασφάλειας κατά την εγκατάσταση του του ανιχνευτή.
ΤΥΠΟΙ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
ΠΥΚΝΩΤΕΣ Capacitors.
ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΩΝ (ΠΡΙΖΩΝ) 13Α
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΧΡΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Επιμέλεια παρουσίασης: Κυρισκόζογλου Ουρανία
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5
Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο
Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι
Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι - Εργαστήριο
ΠΑΡΟΧΗ ΜΤ ΤΥΠΟΥ Α1.
Θέμα εργασίας: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Ηλεκτρική Αντίσταση είναι η ιδιότητα των υλικών να δυσκολεύουν το πέρασμα του ηλεκτρικού ρεύματος από μέσα τους. Το ηλεκτρικό ρεύμα.
Γειώσεις και άλλα μέτρα προστασίας
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Ενότητα 3: Αγωγοί & Καλώδια Χ.Τ. Σταύρος Καμινάρης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό.
Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι
Ηλεκτρισμός Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης. Ο όρος ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ γενικός όρος. Μπορεί να περιγραφεί ως ροή ενέργειας μέσα στην ύλη.
Μάθημα 2 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Φορτίων.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Σ.Ρ. Πέτρος Μανουσαρίδης Επιβλέπων: Δρ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου.
ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Χρήση οργάνων μέτρησης Ηλεκτρολογικό Εργαστήριο και Αυτοματισμοί.
Μάθημα 9 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.
ΜΕΣΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής να: (α) αναφέρει τους κινδύνους από τη χρήση του.
Μάθημα 3 Αγωγοί γείωσης στη μονοφασική εγκατάσταση.
Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι
Μάθημα ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
Νόμος αντίστασης συρμάτινου αγωγού
ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ
ΣΥΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Απορροφητήρας DA 5330 D Προϊοντικά χαρακτηριστικά Σχεδιασμός
ΚΩΔΙΚΑΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ
ΣΤΟΧΟΣ: Να μπορείτε να:
ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΡΗΤΗ – ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΟΙΚΙΑΣ
Στόχοι: Ο μαθητής να μπορεί να:
Όχι αστυνομία… ούτε ζωής φυσικά…πόσο μάλλον η «ασφάλεια» της εικόνας…
ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΩΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ.
Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
Ηλεκτρολογικό Εργαστήριο και Αυτοματισμοί
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
ΕΝΟΤΗΤΑ 6.2 Χρήση οργάνων μέτρησης
ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ & ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
Στόχοι: Ο μαθητής να μπορεί να:
Χ Χ Χ Χ Χ Χ Χ Χ Χ Χ αλουμίνιο, ατσάλι, άργυρος, γραφίτης, χαλκός Ποια υλικά ονομάζουμε αγωγοί και ποια μονωτές; Ποια υλικά είναι αγωγοί και ποια.
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εξαρτήματα και αγωγοί

Εξαρτήματα και αγωγοί ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Εξαρτήματα και αγωγοί ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε, και να επιλέγουμε τα βασικά εξαρτήματα και αγωγούς που θα χρησιμοποιήσουμε στο εργαστήριο.

Αγωγοί και και καλώδια Καλώδια Αγωγοί Ο αγωγός είναι ένα σύρμα γυμνό ή μονωμένο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Μονωμένος αγωγός είναι αυτός που φέρει μονωτικό περίβλημα. Η μόνωση των αγωγών είναι συνήθως από θερμοπλαστική ύλη με βάση το χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC) Οι αγωγοί χωρίζονται ανάλογα με τον αριθμό των κλώνων (συρμάτων) και διακρίνονται σε μονόκλωνους και πολύκλωνους. Αγωγοί με διατομή μεγαλύτερη από 4 mm2 είναι πολύκλωνοι. Πολλοί αγωγοί μονωμένοι μεταξύ τους που βρίσκονται μέσα στο ίδιο μονωτικό περίβλημα αποτελούν το καλώδιο. Καλώδια Αγωγοί Για τη σύνδεση των οικιακών συσκευών χρησιμοποιούμε εύκαμπτα καλώδια. Οι αγωγοί τους αποτελούνται από πολλούς κλώνους (συρματάκια) για να δίνουν ευλυγισία στα καλώδια.

Διατομή αγωγών Χαρακτηριστικό μέγεθος ενός αγωγού είναι η διατομή S η οποία και μετριέται σε mm2 Η διατομή (S) είναι η επιφάνεια του αγωγού και δεν πρέπει να τη συγχύζουμε με τη διάμετρο (d) του αγωγού. Η διάμετρος μετριέται με το μικρόμετρο. Η διατομή (S) υπολογίζεται όταν είναι γνωστή η διάμετρος (d) του αγωγού, χρησιμοποιώντας τον πιο κάτω τύπο: Όπου S = διατομή αγωγού σε mm2 d = διάμετρος αγωγού σε mm π = 3,14

Τυποποιημένες διατομές αγωγών Οι διατομές του πίνακα είναι σε τετραγωνικά χιλιοστά mm2 Καλώδια: Χαρακτηρίζονται ανάλογα με τη διατομή και τον αριθμό των καλωδίων που περιέχουν. π.χ. 3 x 2.5 mm2 Αυτό σημαίνει ότι το καλώδιο αυτό έχει τρεις αγωγούς των 2.5 mm2 Αν το καλώδιο έχει ένα ή περισσότερους αγωγούς διαφορετικής διατομής, χαρακτηρίζεται ως εξής: 4 x 25 + 16 mm2 Αυτό σημαίνει ότι το καλώδιο αυτό έχει τέσσερις αγωγούς των 25 mm2 και ένα αγωγό των 16 mm2

Χρώματα αγωγών και καλωδίων Το χρώμα της μόνωσης των αγωγών δηλώνει την χρησιμοποίηση του ως αγωγού φάσης, ουδετέρου ή γείωσης. Ο αγωγός προστασίας (γείωση E) έχει υποχρεωτικά χρώμα κίτρινο με πράσινη λωρίδα (παλαιότερα είχε κίτρινο χρώμα). Ο αγωγός της επιστροφής (ουδέτερος N) έχει χρώμα μπλε στα εύκαμπτα καλώδια και μαύρο για τους αγωγούς και τα καλώδια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Ο αγωγός της φάσης (L) έχει χρώμα καφέ στα εύκαμπτα καλώδια και κόκκινο για τους αγωγούς και τα καλώδια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Διακόπτες φωτισμού Οι διακόπτες χρησιμεύουν για να συνδέουμε, να αποσυνδέουμε και να αυξομειώνουμε την ένταση του ρεύματος των φωτιστικών σημείων.

Είδη διακοπτών Ανάλογα με την τοποθέτηση τους Χωνευτοί : Τοποθετούνται σε κουτιά τα οποία βρίσκονται κάτω από τα επιχρίσματα των τοίχων Εξωτερικοί: Τοποθετούνται εξωτερικά πάνω στον τοίχο. Ανάλογα με τον χώρο τοποθέτησης Στεγανοί : Για υγρούς βρεγμένους και εξωτερικούς χώρους. Απλοί: Για ξηρούς εσωτερικούς χώρους.

Διακόπτες φωτισμού Είδη διακοπτών Τα είδη των διακοπτών ανάλογα με τη λειτουργίας τους είναι: · Ο απλός διακόπτης που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ενός φωτιστικού ή μιας ομάδας φωτιστικών από μία θέση. · Ο διπλός διακόπτης που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο δύο φωτιστικών ή δύο ομάδων φωτιστικών. Παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας είτε του ενός φωτιστικού είτε του άλλου είτε και των δύο είτε κανενός από μία θέση. · Ο παλινδρομικός διακόπτης (αλερετούρ) ακραίος που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ενός φωτιστικού ή μιας ομάδας φωτιστικών από δύο θέσεις. Απαιτούνται δύο διακόπτες. Ο ενδιάμεσος διακόπτης (αλερετούρ μεσαίος) που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ενός φωτιστικού ή μιας ομάδας φωτιστικών από τρεις η περισσότερες θέσεις. Απαιτούνται εκτός των δύο διακοπτών ακραίων αλερετούρ και ένας ή περισσότεροι διακόπτες μεσαίοι Σύμβολα διακοπτών α. Απλός β. ‘αλέ-ρετουρ’ γ. Διπλός δ. ενδιάμεσος

Ρευματοδότες - Ρευματολήπτες Ο συνδυασμός ρευματοδότη – ρευματολήπτη και ενός εύκαμπτου καλωδίου παρέχει την δυνατότητα τροφοδότησης των ηλεκτρικών συσκευών και εργαλείων με ηλεκτρική ενέργεια. Οι συσκευές μπορεί να είναι φορητές (τηλεόραση, ηλεκτρική σκούπα, δράπανο,κλπ) ή σταθερές (ψυγείο, πλυντήριο κλπ.) Οι ρευματοδότες (πρίζες) χρησιμοποιούνται για την παροδική τροφοδότηση ηλεκτρικού ρεύματος από την μόνιμη ηλεκτρική εγκατάστασή. Η λήψη ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται με τον ρευματολήπτη (φίσια) Διάφοροι τύποι ρευματοδοτών

Σύνδεση Ρευματολήπτη 13Α

Φύλλο Εργασίας Όνομα: ..................................................... 1.      Οι αγωγοί των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων. είναι: α. γυμνοί β. μονωμένοι   2.      Το μονωτικό υλικό των αγωγών είναι από: α. ελαστικό β. θερμοπλαστικό γ. Αμίαντο 3.    Οι αγωγοί ενός καλωδίου 2 x 2,5 είναι: α. μονόκλωνοι β. πολύκλωνοι

Εργασία για το σπίτι Ενδεικτική βιβλιογραφία Γιατί οι αγωγοί έχουν διαφορετικά χρώματα; Γιατί οι αγωγοί έχουν διαφορετικές διατομές; 3. Γιατί υπάρχουν μονόκλωνοι και πολύκλωνοι αγωγοί Ενδεικτική βιβλιογραφία Τεχνολογία Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων - Μερος Α’, ΥΑΠ, ΔΜΤΕΕ 1988 Ηλεκτρική Εγκατάσταση κατοικίας, ΥΑΠ ΔΜΤΕΕ 1997 Οικιακές Συσκευές, ΥΑΠ, ΔΜΤΕΕ.