Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα 3 Αγωγοί γείωσης στη μονοφασική εγκατάσταση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα 3 Αγωγοί γείωσης στη μονοφασική εγκατάσταση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα 3 Αγωγοί γείωσης στη μονοφασική εγκατάσταση. Γείωση στη τριφασική εγκατάσταση Συστήματα Γείωσης.

2 Τι είναι όμως η γείωση? Σ’ αυτό το μάθημα, επιχειρούμε να περιγράψουμε / να εξετάσουμε βασικές έννοιες και θέματα της γείωσης μίας εγκατάστασης, όπως: Έννοια της γείωσης σε μία εγκατάσταση. Αγωγοί και συνδεσμολογία των αγωγών γείωσης σε μία εγκατάσταση. Συστήματα Γείωσης

3 Βασικές Έννοες Γείωση σημαίνει σύνδεση στη γη ή σ’ έναν αγωγό που συνδέεται στη γή. Ένας αγωγός γείωσης είναι ένα σύστημα ή κύκλωμα που συνδέεται στη γή. Ο αγωγός γείωσης συχνά ονομάζεται και ουδέτερος Υπάρχουν δύο είδη αγωγών γείωσης: Αγωγός προστασίας που λειτουργεί ώστε να συνδέει τα μεταλλικά μέρη μίας συσκευής που κανονικά, δεν μεταφέρουν ρεύμα, στον αγωγό γείωσης του γραμμής / εγκατάστασης ή στο αγωγό που συνδέει τη μπάρα του ουδέτερου (γείωσης) στη γή Γείωση γραμμής που συχνά ονομάζεται και ουδέτερος (Εικόνα 1).

4 Γείωση στη Μονοφασική Εγκατάσταση

5 Γιατί να γειώνουμε – να συνδέουμε στη γη, τον αγωγό που επιστρέφει το ρεύμα, στη πηγή?

6 Η σύνδεσή αυτού του αγωγού στη γη δεν προστατεύει αυτούς που λειτουργούν / χρησιμοποιούν την εγκατάσταση, αλλά τα φορτία της εγκατάστασης. Γειώνοντας δηλαδή τον αγωγό που επιστρέφει το ρεύμα στη πηγή τροφοδοσίας μίας μονοφασικής εγκατάστασης, λειτουργεί ώστε το ρεύμα στο κύκλωμα να επιστρέψει γρηγορότερα πίσω στη πηγή τροφοδοσίας. Έτσι δηλαδή, η γείωση του αγωγού που κλείνει ένα κύκλωμα, επιστρέφοντας το ρεύμα στο κύκλωμα, πίσω στη πηγή τροφοδοσίας, έχει μία πρακτική σημασία. Γειώνοντας αυτό τον αγωγό, το ρεύμα επιστρέφει γρηγορότερα πίσω στη πηγή τροφοδοσίας. Ο αγωγός από το τελευταίο φορτίο σε μία γραμμή πίσω στη τροφοδοσία, θα πρέπει να έχει πολύ μικρή αντίσταση, ώστε το ρεύμα να επιστρέφει γρηγορότερα στη πηγή τροφοδοσίας.

7 Γειώνοντας αυτό τον αγωγό, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό: το ρεύμα επιστρέφει γρηγορότερα πίσω στη πηγή τροφοδοσίας. Έτσι, όταν για τον οποιοδήποτε λόγο, το ρεύμα στο κύκλωμα αυξηθεί απότομα, πέρα / πάνω το μέγιστο προβλεπόμενο ρεύμα για το κύκλωμα, διακινδυνεύοντας να κάψει τα φορτία στο κύκλωμα, η γείωση του αγωγού επιστροφής του ρεύματος στη πηγή, λειτουργεί ώστε το ρεύμα να επιστρέψει γρηγορότερα στη πηγή. Η ταχύτερη επιστροφή του ρεύματος στη πηγή, με τη σειρά της, οδηγεί / επιτρέπει να λειτουργήσει γρηγορότερα η ασφάλεια ή όποια άλλη συσκευή προστασίας, ανοίγοντας το κύκλωμα και προστατεύοντας τα φορτία, σ’ αυτό

8 ΑγωγόςΠροστασίας – Προστατεύοντας από Ηλεκτροπληξία
Το κύκλωμα της μονοφασικής εγκατάστασης, εκτός από τους δύο αγωγούς, δηλαδή τον αγωγό (μαύρο) που μεταφέρει το ρεύμα στα διάφορα φορτία της εγκατάστασης και τον αγωγό που επιστρέφει το ρεύμα στη πηγή και που συνδέεται και στη γη, έχει έναν ακόμα αγωγό γείωσης. Ο δεύτερος αυτός αγωγός γείωσης (πράσινο περίβλημα) ξεκινάει από κάθε φορτίο της εγκατάστασης και καταλήγει στη γή, συνδέοντας απευθείας, τα μεταλλικά μέρη – την επιφάνεια κάθε φορτίου της εγκατάστασης στη γή (Εικόνα ). Στο πραγματικό κύκλωμα της εγκατάστασης, ο αγωγός γείωσης υλικού ξεκινάει από κάθε φορτίο και καταλήγει στη μπάρα γείωσης, στον ηλεκτρικό πίνακα της εγκατάστασης. Ο αγωγός αυτός γειώνεται – συνδέεται στη γή, μέσα από τη σύνδεση της μπάρας γείωσης με τη μπάρα του ουδέτερου στο πίνακα της εγκατάστασης και μετά, τη κοινή τους σύνδεση στον αγωγό γείωσης και στο ηλεκτρόδιο γείωσης.

9

10 Γιατί ένας δεύτερος αγωγός γείωσης
Γιατί ένας δεύτερος αγωγός γείωσης? Ενώ ο πρώτος αγωγός γείωσης προστατεύει τα φορτία της εγκατάστασης από μία δυσλειτουργία του κυκλώματος, ο δεύτερος αγωγός γείωσης προστατεύει το άνθρωπο που χρησιμοποιεί την εγκατάσταση, από μία δυσλειτουργία του κυκλώματος. Αν δηλαδή, από μία δυσλειτουργία του κυκλώματος που τροφοδοτεί μία συσκευή ή μία δυσλειτουργία της συσκευής, ο αγωγός που μεταφέρει ρεύμα σε μία συσκευή, έρθει σε επαφή την επιφάνεια της συσκευής (Εικόνα ), τότε η επιφάνεια της συσκευής γίνεται αγωγός και ακουμπώντας επάνω σ’ αυτή, για να χειριστούμε τη συσκευή, το ρεύμα περνάει από την επιφάνεια της συσκευής στο σώμα μας, προκαλώντας ηλεκτροπληξία.

11 Χάρη στον αγωγό γείωσης υλικού, μπορούμε να χειριστούμε μία συσκευή ακόμα και όταν περνάει ρεύμα από την επιφάνεια της συσκευής, χωρίς το κίνδυνο να πάθουμε ηλεκτροπληξία. Γιατί ο αγωγός γείωση υλικού θα οδηγεί αυτό το ρεύμα στη γή, αποτρέποντάς το να περάσει μέσα από το σώμα του ανθρώπινου χειριστή. Έχοντας δει τη λειτουργία / χρησιμότητα και τη συνδεσμολογία των δύο αγωγών γείωσης, στο κύκλωμα μίας μονοφασικής εγκατάστασης, προχωρούμε να δούμε πως οι δύο αυτοί αγωγοί συνδέονται στο πραγματικό κύκλωμα της εγκατάστασης.

12

13

14

15

16

17

18

19

20


Κατέβασμα ppt "Μάθημα 3 Αγωγοί γείωσης στη μονοφασική εγκατάσταση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google