Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΑ

3 Οι γραμμές που περιλαμβάνουν τα κυκλώματα φωτισμού ξεκινούν από το γενικό πίνακα φωτισμού ή και από υποπίνακες σε περίπτωση εκτεταμένου κτιρίου.

4 Σε αυτά τα κυκλώματα περιλαμβάνονται, μερικές φορές, και πρίζες

5 Η κάθε γραμμή περιλαμβάνει τρεις αγωγούς, τη φάση, τον ουδέτερο και την γείωση.

6 Και οι 3 αγωγοί συνδέονται στις τριπολικές πρίζες και φτάνουν μέχρι τις κλέμες του κάθε φωτιστικού σημείου.

7 Αν το φωτιστικό σημείο περιλαμβάνει και μεταλλικό μέρος, τότε η γείωση συνδέεται στο μεταλλικό μέρος.

8 Στις σύγχρονες κατασκευές οι πρίζες τοποθετούνται σε ανεξάρτητα κυκλώματα και είναι κατά προτίμηση σούκο.

9 Από κάθε γενικό πίνακα φωτισμού αναχωρούν τουλάχιστον 2 γραμμές φωτισμού, ώστε σε περίπτωση βλάβης της μιας γραμμής να μη βυθίζεται όλο το σπίτι στο σκοτάδι.

10 Για τον ίδιο λόγο, αν η παροχή είναι τριφασική, οι γραμμές φωτισμού τροφοδοτούνται από διαφορετικές φάσεις.

11 Από τον πίνακα φωτισμού μέχρι να φθάσουν στα φωτιστικά σημεία, οι αγωγοί στο εσωτερικό των σωλήνων δεν είναι συνεχόμενοι. Σε κάθε διακλάδωση ή αλλαγή της οριζόντιας / κατακόρυφης πορείας μέσα στον τοίχο υπάρχουν τα κουτιά διακλάδωσης.

12 Στο πλησιέστερο προς το φωτιστικό σημείο κουτί διακλά-δωσης ο αγωγός της φάσης κατεβαίνει προς τον διακόπτη, ενώ ο ουδέτερος και η γείωση συνεχίζουν προς το φωτιστικό σημείο.

13 Αφού περάσει ο αγωγός φάσης από το διακόπτη, επιστρέφει στο κουτί διακλάδωσης και οδεύει και αυτός προς το φωτιστικό σημείο.

14 Για κάθε φωτιστικό σημείο υπάρχει ένας διακόπτης, που η λειτουργία του συνίσταται, στην απλούστερη περίπτωση, στη μεταλλική σύνδεση ή αποσύνδεση των άκρων 2 αγωγών, κλείνοντας και ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το κύκλωμα.

15 Στην πραγματικότητα, οι 2 αγωγοί είναι ένας η φάση
Στην πραγματικότητα, οι 2 αγωγοί είναι ένας η φάση. Ο διακόπτης επιτρέπει ή όχι τη συνέχεια της. Από το κουτί διακλάδωσης μέχρι το διακόπτη ο αγωγός βρίσκεται πάντα υπό τάση 230 V.

16 Μετά το διακόπτη και μέχρι το φωτιστικό σημείο ο αγωγός ονομάζεται επιστροφή και βρίσκεται υπό τάση, μόνο όταν ο διακόπτης επιτρέπει τη συνέχεια του αγωγού (κλειστός –ΟΝ, περνάει ρεύμα).

17 Σε όλη τη διαδρομή οι αγωγοί πρέπει να φέρουν στις μονώσεις τους τα χρώματα που επιβάλλουν οι κανονισμοί: Ο αγωγός φάσης καφέ ή μαύρο. Ο ουδέτερος μπλε ανοικτό και η γείωση κιτρινοπράσινο Η επιστροφή έχει το χρώμα της φάσης.

18 Ο ηλεκτρολόγος που καλείται να επισκευάσει μια γραμμή, σε περίπτωση που χρειαστεί να εργαστεί υπό τάση και για τη δική του προστασία, καλό είναι προηγουμένως να ελέγξει αν τηρήθηκαν κατά την εγκατάσταση οι κανονισμοί για τα χρώματα και αν πράγματι μέσα από τον διακόπτη περνά η φάση.

19 Σχέδια συνδεσμολογίας
Τα ηλεκτρολογικά σχέδια διευκρινί-ζουν τον τρόπο λειτουργίας, τις συνδέσεις των α-γωγών, τη διάταξη των μέσων λει-τουργίας στο χώρο και την συνεργασία τους. Τα μέσα λει-τουργίας (πρίζες κλπ) παριστάνονται με σύμβολα.

20 Για την κατανόηση των συνδεσμολογιών χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση διάφορα σχέδια, όπως:

21 Πολυγραμμικά (ή γενικά διαγράμματα λειτουργίας) Σε αυτά φαίνονται όλες οι γραμμές που συνδέουν τα μέσα λειτουργίας ενός κυκλώματος. Σε μεγάλα κυκλώματα τα σχέδια αυτά χάνουν την παραστατικότητα τους.

22 Λειτουργικά (ή αναλυτικής συνδεσμολογίας) Όπου φαίνονται αναλυτικά οι διαδρομές του ρεύματος στα μερικά τμήματα, συνήθως χωρίς αγωγό προστασίας.

23 Οι διαδρομές του ρεύματος σχεδιάζονται έτσι ώστε να αποφεύγονται οι διασταυρώσεις και να είναι παράλληλες ή να σχηματίζουν μεταξύ τους ορθή γωνία.

24 Ο τρόπος αυτός σχεδίασης είναι παραστατικός και έχει εύκολη ανάγνωση.

25 Μονογραμμικά ή εποπτικά Εδώ φαίνεται το κύκλωμα σε απλοποιημένη μορφή
Μονογραμμικά ή εποπτικά Εδώ φαίνεται το κύκλωμα σε απλοποιημένη μορφή. Τα σχέδια αυτά δείχνουν μόνο τα σημαντικά στοιχεία του κυκλώματος και περιέχουν πληροφορίες για τον τρόπο διάταξης, τον αριθμό των αγωγών και τη διατομή τους.

26 Ο αριθμός των αγωγών δίνεται με λοξές γραμμές (κλίσης 45ο) ή, όταν οι αγωγοί είναι περισσότεροι από 3 με έναν αριθμό δίπλα από μια λοξή γραμμή.

27 Σε ορισμένες περιπτώσεις για να γίνουν πιο κατανοητά από τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ή και τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, τα σχέδια αποτυπώνονται σε προοπτικό σχέδιο της οικοδομής.

28 Μονογραμμικά σχέδια εγκατάστασης Αυτά ενσωματώνονται στην αρχιτεκτονική κάτοψη της οικοδομής. Τα μέσα λειτουργίας αποτυπώνονται σύμφωνα με την τοποθέτηση τους.

29 Ο αριθμός των αγωγών δίνεται, όπως παραπάνω, με λοξές γραμμές ή με μια λοξή γραμμή και έναν αριθμό.

30 Συρμάτωσης Είναι πολυγραμμικά αλλά με λεπτομέρειες σύνδεσης των αγωγών από το κουτί διακλάδωσης μέχρι το φωτιστικό σημείο

31 Κατασκευαστικά Συνήθως δίνονται από τις εταιρίες κατασκευής οργάνων ή μηχανισμών και περιλαμβάνουν λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο ηλεκτρολογικής σύνδεσης και λειτουργίας.


Κατέβασμα ppt "ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google