Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΟΤΗΤΑ 6.2 Χρήση οργάνων μέτρησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΟΤΗΤΑ 6.2 Χρήση οργάνων μέτρησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΟΤΗΤΑ 6.2 Χρήση οργάνων μέτρησης
Ηλεκτρολογικό Εργαστήριο και Αυτοματισμοί ΕΝΟΤΗΤΑ 6.2 Χρήση οργάνων μέτρησης

2 Ενότητα 6.2: Χρήση οργάνων μέτρησης ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Ενότητα 6.2: Χρήση οργάνων μέτρησης ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να μετρήσουμε την τάση, το ρεύμα και την αντίσταση στο κύκλωμα που κατασκευάσαμε και να καταγράψουμε τα αποτελέσματα

3 Μέτρηση τάσης με αναλογικό πολύμετρο
Οργάνωση των μαθητών σε ομάδες για την εκτέλεση μετρήσεων. ΥΛΙΚΑ Ένα αναλογικό πολύμετρο. Το ηλεκτρικό κύκλωμα που κατασκευάστηκε στη προηγούμενη ενότητα. Πορεία εργασίας Επίδειξη του τρόπου χρήσης του αναλογικού πολύμετρου από τον εκπαιδευτή.

4 Δραστηριότητες 1 Συμπληρώστε στα τετράδια σας τις κλίμακες που διαθέτει το αναλογικό πολύμετρο. Παρατηρήστε τους ακροδέκτες που διαθέτει το πολύμετρο (χρώμα, θέση, σήμανση) και σημειώστε τα στο τετράδιο σας. Ο μαύρος ακροδέκτης εισάγεται πάντα στη θέση common. Για τον κόκκινο ακροδέκτη υπάρχουν ξεχωριστές θέσεις για τα A, τα mA, τα V, και τα Ω. Ρυθμίστε το όργανο για μέτρηση συνεχούς τάσης DC V Αφού ελεγχθεί η ρύθμιση και η κλίμακα από τον καθηγητή συνδέστε το όργανο για μέτρηση τάσης πάνω στο κύκλωμα σας στα εξής σημεία: Προσέξτε την πολικότητα όταν συνδέετε το αναλογικό πολύμετρο.

5 Φύλλο εργασίας 1α α) Στα άκρα της μπαταρίας V = ……
β) Στα άκρα της λάμπας με τον διακόπτη ανοικτό V = …… γ) Στα άκρα της λάμπας με τον διακόπτη κλειστό V = ……

6 Μέτρηση τάσης με ψηφιακό πολύμετρο
Να επαναληφθούν οι δραστηριότητες και οι μετρήσεις του μέρους 1 με ψηφιακό πολύμετρο. Συμπληρώστε στα τετράδια σας τα απαραίτητα στοιχεία του ψηφιακού πολύμετρου. Συμπληρώστε το φύλλο εργασίας 1β, εκτελώντας τις μετρήσεις με ψηφιακό πολύμετρο.

7 Φύλλο εργασίας 1β α) Στα άκρα της μπαταρίας V = ……
β) Στα άκρα της λάμπας με τον διακόπτη ανοικτό V = …… γ) Στα άκρα της λάμπας με τον διακόπτη κλειστό V = ……

8 Μέτρηση έντασης με ψηφιακό και αναλογικό πολύμετρο
Ρυθμίστε το όργανο για μέτρηση συνεχούς έντασης DC Α Αφού ελεγχθεί η ρύθμιση και η κλίμακα από τον καθηγητή συνδέστε το όργανο για μέτρηση έντασης πάνω στο κύκλωμα σας στα εξής σημεία: I = ….

9 Μέτρηση αντίστασης με αναλογικό πολύμετρο
Πορεία εργασίας Επίδειξη του τρόπου χρήσης του αναλογικού πολύμετρου για την μέτρηση αντίστασης από τον εκπαιδευτή. Το μηδέν (0) στη κλίμακα της αντίστασης στα αναλογικά πολύμετρα βρίσκεται τελείως δεξιά σε αντίθεση με τις άλλες κλίμακες που είναι στα αριστερά. Για να μηδενίσουμε το όργανο, πρέπει αφού επιλέξουμε μια κλίμακα αντίστασης, να βραχυκυκλώσουμε τους ακροδέκτες του οργάνου και να περιστρέψουμε το ρυθμιστή με την ένδειξη zero ohms. Αυτό πρέπει να γίνεται για κάθε κλίμακα μέτρησης αντίστασης. Οι κλίμακες είναι συνήθως: R x 1, R x 10, R x 100, R x 1K, R x 10K, R x 1 M, R x 10 M

10 Φύλλο εργασίας 2α Αφαιρέστε την μπαταρία από το κύκλωμα σας και συνδέστε το πολύμετρο για να μετρήσετε την αντίσταση της λάμπας. Μετρήστε την αντίσταση των άλλων αντιστάσεων που θα σας δοθούν. Rλάμπας = R1 = R2 = R3 = Ερωτήσεις. Πόση αντίσταση μετρά το πολύμετρο στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Η βελόνα ισορροπεί στην ένδειξη ‘33’ στη θέση R x ……. β) Η βελόνα ισορροπεί στην ένδειξη ‘7’ στη θέση R x 1K …….. γ) Η βελόνα ισορροπεί στην ένδειξη ‘44’ στη θέση R x 10 …….

11 Μέτρηση αντίστασης με ψηφιακό πολύμετρο
Πορεία εργασίας Επίδειξη του τρόπου χρήσης του ψηφιακού πολύμετρου για την μέτρηση αντίστασης από τον εκπαιδευτή. Το πολύμετρο διαθέτει συνήθως τις ακόλουθες κλίμακες αντίστασης: 20 ΜΩ, 2 ΜΩ, ΚΩ, 2 ΚΩ, Ω. Αν είμαστε στη θέση 200 Ω, και η αντίσταση που μετρούμε είναι πιο μεγάλη το όργανο δε θα τη δείξει παρά μόνο θα δείξει 1. Αν όμως ανεβάσουμε το όργανο στη πιο ψηλή κλίμακα και εξακολουθεί να δείχνει 1, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανοικτό κύκλωμα. Για παράδειγμα όταν η λάμπα είναι καμένη. Για να ελέγχουμε το κλειστό κύκλωμα (ηλεκτρική συνέχεια) τα ψηφιακά πολύμετρα μας δίνουν συνήθως ένα ηχητικό σήμα στη κλίμακα των 200 Ω.

12 Φύλλο εργασίας 2β Επαναλάβετε τις μετρήσεις αντίστασης χρησιμοποιώντας το ψηφιακό πολύμετρο. Συμπληρώστε τα αποτελέσματα των μετρήσεων σας πιο κάτω. Rλάμπας = R1 = R2 = R3 = Ερωτήσεις. Τι σημαίνει το ηχητικό σήμα στα ψηφιακά πολύμετρα; Τι σημαίνει η ένδειξη 1 στην οθόνη;

13 Εργασία για το σπίτι Συμπληρώστε τις ενδείξεις στα όργανα σύμφωνα με τις μετρήσεις σας. Να συγκρίνετε τις μετρήσεις των αναλογικών με αυτές των ψηφιακών πολυμέτρων. Ενδεικτική βιβλιογραφία Ηλεκτρολογία Α’ Τάξης - ΥΑΠ, ΔΜΤΕΕ 1998 (Ενότητα 1.7) Οικιακές Συσκευές, ΥΑΠ, ΔΜΤΕΕ. (Ενότητα 1.4)


Κατέβασμα ppt "ΕΝΟΤΗΤΑ 6.2 Χρήση οργάνων μέτρησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google