Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

2 Στη προηγούμενη ενότητα, ξεκινήσαμε να εξετάζουμε πως ο ΕΛΟΤ μπορεί να μας οδηγήσει τη σχεδίαση μίας οικιακής εγκατάστασης, καθορίζοντας κατώτατα όρια, για τον αριθμό των ρευματοδοτών, το φωτισμό, σε μία εγκατάσταση. Σ’ αυτή την ενότητα, εξετάζουμε τη σχεδίαση των γραμμών σε μία οικιακή εγκατάσταση: Πόσες γραμμές θα έχουμε σε κάθε δωμάτιο? Θα συνδέουμε δηλαδή όλους τις συσκευές σε κάθε δωμάτιο – φωτιστικά και ρευματοδότες, στην ίδια γραμμή? Θα πρέπει, αντίθετα, οι συσκευές σε κάθε δωμάτιο να τροφοδοτούνται και από τις τρείς φάσεις? Πως – ποιες μεθόδους ακολουθούμε, για να κατανέμουμε τα φορτία μίας οικιακής εγκατάστασης, συμμετρικά στις τρείς φάσεις της εγκατάστασης?

3 Πόσες και ποιες συσκευές θα συνδέσουμε σε κάθε γραμμή?
Δηλαδή: Αφού προσδιορίσουμε τα φορτία σε μία εγκατάσταση, πόσες γραμμές θα χρησιμοποιήσουμε, για να τροφοδοτούν αυτά τα φορτία? Πόσες και ποιες συσκευές θα συνδέσουμε σε κάθε γραμμή? Εξετάζουμε τη σχεδίαση των γραμμών μίας οικιακής εγκατάστασης, μέσα από μία πρακτική εφαρμογή, τη σχεδίαση της εγκατάστασης σ’ ένα διαμέρισμα.

4 Πρακτική Εφαρμογή – Σχεδίαση της Εγκατάστασης σ’ ένα Διαμέρισμα

5 Ξεκινώντας από τις γραμμές φωτισμού & ρευματοδοτών
Ξεκινώντας από τις γραμμές φωτισμού & ρευματοδοτών

6

7 Μέχρι 8 υποδοχείς (πρίζες και φωτιστικά) σε μία γραμμή 16 Α και
Αν χρησιμοποιήσουμε ξεχωριστές γραμμές φωτισμού & ρευματοδοτών, τότε: Υπολογίζουμε / εκτιμούμε το φορτίο σε κάθε ρευματοδότη να είναι 1, 5 Α Άρα, σε μία γραμμή ρευματοδοτών 16 Α, μπορούμε να συνδέσουμε, μέχρι: 16 Α / 1,5 Α = 10 ρευματοδότες Αν συνδέσουμε φωτιστικά και ρευματοδότες, στην ίδια γραμμή, τότε συνήθως, συνδέουμε: Μέχρι 8 υποδοχείς (πρίζες και φωτιστικά) σε μία γραμμή 16 Α και Μέχρι 10 υποδοχείς (πρίζες και φωτιστικά ) σε μία γραμμή 20 Α

8 Αν και θα μπορούσαμε να συνδέσουμε όλα τα φωτιστικά και τους ρευματοδότες, σ’ ένα δωμάτιο, στην ίδια γραμμή. Όμως, είναι καλύτερα να συνδέουμε κάποια από τα φωτιστικά ή / και τους ρευματοδότες, σ’ ένα δωμάτιο σε μία διαφορετική γραμμή, από τα υπόλοιπα. Αυτό για να: Τη συμμετρικότερη κατανομή των φορτίων στις φάσεις της εγκατάστασης Αυτή η πρακτική μπορεί να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο καλώδιο (και σωλήνα) Χωροταξική συμμετρία, όπου τα φορτία καθενός χώρου του διαμερίσματος δεν συνδέονται σε μία μόνο φάση, περιορίζοντας αυτό το χώρο σε μία φάση. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της συνδεσμολογίας είναι πώς αν ένας αυτόματος πέσει σ’ ένα κύκλωμα, τότε φωτιστικά και ρευματοδότες που είναι συνδεμένοι σε μία διαφορετική γραμμή, θα εξακολουθούν να λειτουργούν.

9 Άρα, χρησιμοποιούμε δύο γραμμές, για το σαλόνι

10 Αποεπιλέγουμε την ορθογώνια σχεδίαση
Αποεπιλέγουμε την ορθογώνια σχεδίαση. Πα­τάμε δηλαδή στο κουμπί της ορ­θογώνιας σχεδίασης, στη γραμμή κατάστασης και θέτου­με / επιλέ­γουμε τη κατάστα­ση off. Επιλέγουμε το εικονίδιο της καλωδίωσης από τη γραμμή εργαλείων της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Επειδή κάθε γραμμή του οριζόντιου δικτύου θα ξεκινάει από το πίνακα της εγκατάστασης, ορίζουμε την αρχή της γραμμής στο πίνακα. Έτσι, επιλέγουμε / χρησιμοποιούμε την έλξη σε σημείο, για να εντοπίσουμε και να επιλέξουμε το σημείο αναφοράς του ηλεκτρικού πίνακα ως πρώτο σημείο μίας γραμμής. Στη προτροπή Δώστε επόμενο σημείο, μετακινούμε το ποντίκι και επιλέγουμε ένα σημείο ακτινικά στο πίνακα, σαν επόμενο σημείο της γραμμής.

11 Ενεργοποιούμε πάλι την ορθογώνια σχεδίαση και δίνουμε τα επόμενα σημεία στη κατεύθυνση των υποδοχέων που αυτή θα συνδέει με το πίνακα, όμως σχεδιάζοντας τη γραμμή παράλληλα με τους τοίχους της κάτοψης. Προχωρώντας παράλληλα με τους τοίχους της εγκατάστασης, φτάνουμε μέχρι τον υποδοχέα ή τους υποδοχείς όπου θα καταλήγει αυτή η γραμμή. Τότε για να συνδέσουμε την γραμμή στον υποδοχέα, επιλέγουμε έλξη σε άκρο και καταδεικνύουμε το σημείο αναφοράς του υποδοχέα . Αφού συνδέσουμε μία γραμμή στο τελευταίο φορτίο που θα τροφοδοτεί, συνδέουμε σ’ αυτή τη γραμμή όλα τα υπόλοιπα φορτία της, χρησιμοποιώντας την εντολή «Σύνδεση Υποδοχέων σε Υπάρχουσα Γραμμή».

12 2. Γραμμές ρευματοδοτών της Κουζίνας

13

14 Οι Γραμμές ρευματοδοτών της Κουζίνας

15

16 ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΤΊΩΝ
Οι γραμμές μίας εγκατάστασης θα πρέπει να σχεδιαστούν για τη συμμετρική κατανομή των φορτίων σ’ αυτές. Συμμετρική κατανομή σημαίνει πως τα φορτία που τροφοδοτεί μία εγκατάσταση συνδέονται στις τρείς φάσεις της εγκατάστασης, έτσι ώστε το συνολικό φορτίο – ισχύς σε κάθε φάση να είναι περίπου ίσα. – το συνολικό φορτίο της εγκατάστασης μοιράζεται / κατανέμεται ισόποσα σε κάθε φάση, ώστε περίπου το ίδιο / ίσο ποσοστό, το 1/3 του συνολικού φορτίου.

17 Βασικό πλεονέκτημα της Συμμετρικής Κατανομής των Φορτίων
Εάν σχεδιαστούν κατάλληλα, το σύστημα επιτρέπει τη συμμετρική κατανομή και διασφαλίζει πως αν οποιαδήποτε γραμμή – φάση σταματήσει να λειτουργεί, τότε δεν σταματήσουν και όλα τα φορτία να εξυπηρετούνται. Πως όμως, διασφαλίζουμε τη συμμετρική κατανομή των φορτίων σε μία εγκατάσταση?


Κατέβασμα ppt "Μάθημα ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΙΑΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google