Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηλεκτρολογικό Εργαστήριο και Αυτοματισμοί

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηλεκτρολογικό Εργαστήριο και Αυτοματισμοί"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηλεκτρολογικό Εργαστήριο και Αυτοματισμοί
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Εργαλεία

2 ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Εργαλεία ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Εργαλεία ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε, χρησιμοποιούμε και συντηρούμε τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο.

3 Γενικά χαρακτηριστικά εργαλείων ηλεκτρολόγου
Τα εργαλεία του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη πρέπει να φέρουν μονωτικό περίβλημα γιατί χρησιμοποιούνται σε κυκλώματα που μπορεί να βρίσκονται υπό τάση. Η αποθήκευσή τους θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλες εργαλειοθήκες (κασετίνες) που παρέχουν λογική στην τακτοποίηση των εργαλείων, ευκολία στην εύρεσή τους, άνεση και ασφάλεια στη μεταφορά .

4 Μυτοτσίμπιδα Το μυτοτσίμπιδο , το πλατυτσίμπιδο και το κυρτό τσιμπίδι , που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση των ενώσεων αγωγών μέσα σε κουτιά ή διακόπτες ή για τη διαμόρφωση των άκρων των αγωγών. Έχουμε μυτοτσίμπιδα με κοντά, μακριά ή πολύ μακριά ράμφη. Τα ράμφη μπορεί να είναι στρογγυλά ή ημιστρόγγυλα. μυτοτσίμπιδο πλατυτσίμπιδο κυρτό τσιμπίδι

5 Κόφτες Ο εμπροσθοκόπτης και ο πλαγιοκόφτης (cutter) που χρησιμοποιούνται για το κόψιμο συρμάτων ή αγωγών. Η επιλογή του κατάλληλου κόφτη εξαρτάται από το υλικό και τη διατομή του αγωγού. πλαγιοκόφτης (cutter) εμπροσθοκόπτης

6 Απογυμνωτές Ο απογυμνωτής είναι ειδική πένσα για την απογύμνωση, δηλαδή την αφαίρεση της μόνωσης από τους αγωγούς και τα καλώδια Ο απογυμνωτής επιλέγεται με βάση τον τύπο του αγωγού και της μόνωσής του. Υπάρχουν απογυμνωτές πλευρικής ή εμπρόσθιας πρόσβασης του αγωγού με δυνατότητα ρύθμισης του μήκους απογύμνωσης, που κόβουν και αφαιρούν τη μόνωση με μία κίνηση.

7 Η πένσα του ηλεκτρολόγου
Η πένσα του ηλεκτρολόγου που είναι το πιο κοινό εργαλείο, χρησιμοποιείται για να σφίγγονται οι ενώσεις αγωγών ή άλλα εξαρτήματα, για τη συγκράτηση των σωλήνων ακόμα και για το κόψιμο ηλεκτρολογικών ή κοινών συρμάτων.

8 Η πρέσα ακροδεκτών Η πρέσα ακροδεκτών, είναι ειδική πένσα που χρησιμοποιείται για. την προσαρμογή κατάλληλων ακροδεκτών στα άκρα των αγωγών.

9 Κατσαβίδια Το κατσαβίδι , που χρησιμοποιείται για το βίδωμα – ξεβίδωμα των βιδών που συνδέουν τους αγωγούς με διάφορα ηλεκτρικά εξαρτήματα. Και η λαβή και η λάμα του κατσαβιδιού του ηλεκτρολόγου πρέπει να είναι μονωμένες. Ανάλογα με τη μορφή της άκρης της λάμας τους (μύτης) τα κατσαβίδια διακρίνονται σε κατσαβίδια για βίδες εγκοπής (ίσια) και κατσαβίδια για βίδες σταυρού. Ανάλογα με την εργασία που εκτελείται επιλέγεται το κατάλληλο σε μέγεθος και τύπο κατσαβίδι. Επίσης υπάρχουν τα ηλεκτρικά κατσαβίδια που εργάζονται με μπαταρία.

10 Δοκιμαστικό κατσαβίδι
Το δοκιμαστικό κατσαβίδι είναι ένα κατσαβίδι το οποίο περιέχει στη λαβή του μία λυχνία. Η λυχνία είναι αγώγιμα συνδεδεμένη με την άκρη της λάμας του κατσαβιδιού και με το επάνω άκρο της λαβής του. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ύπαρξης τάσης σε διάφορα ηλεκτρικά κυκλώματα. Η μύτη του κατσαβιδιού τοποθετείται στο σημείο όπου θέλουμε να ελέγξουμε την ύπαρξη τάσης και ο αντίχειράς μας τοποθετείται στο επάνω μέρος της λαβής του (έτσι κλείνει κύκλωμα μέσω του σώματός μας με τη γη). Αν η λυχνία ανάψει, τότε το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται υπό τάση.

11 Η ατσαλίνα Η ατσαλίνα είναι μία λεπτή χαλύβδινη ταινία που χρησιμοποιείται για το πέρασμα των αγωγών μέσα στους σωλήνες. Η ατσαλίνα έχει μήκος που φθάνει τα 15 m και πλάτος 15mm, στο ένα άκρο της έχει ένα σφαιρίδιο για να προχωρεί μέσα στις σωληνώσεις και στο άλλο άκρο φέρει μία θηλιά όπου δένονται οι αγωγοί.

12 Σφυριά – κοπίδια -πριόνια
Το σφυρι, το κοπίδι, το πριόνι, είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα των αυλακιών, για την τοποθέτηση και κόψιμο των σωλήνων και των υποδοχών των διαφόρων κουτιών στις χωνευτές εγκαταστάσεις.

13 Χρήση, συντήρηση και φύλαξη των εργαλείων
Για κάθε εργασία θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο εργαλείο. Έτσι επιτυγχάνουμε γρήγορο και σωστό αποτέλεσμα. Τα εργαλεία δεν πρέπει να καταπονούνται άσκοπα. Η κακή χρήση σημαίνει γρήγορη καταστροφή. Κατά την χρήση τους πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς. Τα εργαλεία πρέπει να συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Η φύλαξη τους πρέπει να γίνεται σε ειδικές εργαλειοθήκες. Δεν πρέπει να σπαταλάμε χρόνο για την αναζήτηση τους όταν πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε.

14 Φύλλο Εργασίας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Πένσα Ηλεκτρολόγου Μυτοτσίμπιδο
Κυρτό τσιμπίδι Κατσαβίδια 5. Δοκιμαστικό κατσαβίδι Πλαγιοκόφτης (cutter) Απογυμνωτής 8. Πρέσα ακροδεκτών ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Παραλαβή των εργαλείων του ηλεκτρολόγου. 2.      Αναγνωρίστε και ελέγξτε τα εργαλεία του ηλεκτρολόγου 3.      Δείξτε τον τρόπο χρήσης του κάθε εργαλείου.

15 Εργασία για το σπίτι .1. Γιατί τα εργαλεία του ηλεκτρολόγου πρέπει να φέρουν μονωτικό περίβλημα;     2. Πώς ελέγχουμε την ύπαρξη τάσης σε έναν ακροδέκτη; Ενδεικτική βιβλιογραφία Οικιακές Συσκευές, ΥΑΠ, ΔΜΤΕΕ.


Κατέβασμα ppt "Ηλεκτρολογικό Εργαστήριο και Αυτοματισμοί"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google