ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ε.Δ.Σ.Π.Υ.
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΓΝ2 ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Τροφή και τρόφιμα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΠΛΑΘΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΟΥ
Διατροφή και Ασθένειες
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τροφή και Τρόφιμα.
Ομάδες τροφίμων.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και στις ασθένειες που δημιουργούνται από την έλλειψη ή την υπερκατανάλωση αυτών των ουσιών.

Οι διατροφολόγοι έχουν κατατάξει τις τροφές σε 5 μεγάλες ομάδες επειδή παρατήρησαν ότι έχουν παρόμοια σύσταση μεταξύ τους και περιέχουν τα ίδια περίπου θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε λοιπόν αυτές τις ομάδες μία μία ξεχωριστά.

ΟΜΑΔΑ 1η : Γάλα κ γαλακτοκομικά Στην ομάδα αυτή περιέχονται τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο. Η έλλειψή του προκαλεί ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Τι είναι η οστεοπόρωση Μείωση οστικής πυκνότητας με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα. Ηλικία - Φύλο Συχνότερα εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση Συμπτώματα α) σταδιακή μείωση ύψους β) κύρτωση πλάτης γ) επώδυνο κάταγμα από μικρή πτώση. Παράγοντες που την προκαλούν α) έλλειψη βιταμίνης D β) κληρονομικότητα

ΟΜΑΔΑ 2η : Φρούτα - λαχανικά Εδώ ανήκουν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί ΣΚΟΡΒΟΥΤΟ Είναι ασθένεια που στο παρελθόν εμφανίζονταν κυρίως στους ναυτικούς λόγω του ότι έτρωγαν πολλές κονσέρβες και όχι φρέσκα φρούτα και λαχανικά Συμπτώματα : α) αιμορραγίες στα ούλα β) προβλήματα στο δέρμα και στα οστά

ΟΜΑΔΑ 3η : Δημητριακά - ψωμί Στην ομάδα αυτή περιέχονται τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Η υπερκατανάλωσή τους προκαλεί προβλήματα σε άτομα που αντιμετωπίζουν ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Συμπτώματα : α) συχνοουρία β) πολυδιψία γ) ξηροστομία δ) απώλεια βάρους Κατάσταση κατά την οποία το πάγκρεας παράγει πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

ΟΜΑΔΑ 4η : Κρέας – Ψάρι – Όσπρια Στην ομάδα αυτή περιέχονται τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ. Είναι ο τύπος αναιμίας που προκαλείται από ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό. . Φύλο Την ασθένεια αυτή τη συναντάμε συχνότερα στις γυναίκες. Παράγοντες που την προκαλούν ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου από τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι και το σπανάκι. Τα συμπτώματα είναι τα εξής: α) κόπωση και αίσθημα αδυναμίας β) ωχρότητα δέρματος γ) τριχόπτωση

ΟΜΑΔΑ 5η : Λίπη και έλαια Στην ομάδα αυτή ανήκουν τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Η μεγάλη κατανάλωσή τους προκαλεί ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ και ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Τι είναι η παχυσαρκία : Μεγάλη συσσώρευση σωματικού λίπους Παράγοντες που την προκαλούν: α) υπερκατανάλωση τροφής β) καθιστικός τρόπος ζωής γ) κληρονομικότητα Επιπτώσεις: α) προβλήματα στην καρδιά και στα αγγεία β) κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη γ) επιβάρυνση αρθρώσεων κ αναπνευστικού συστήματος

Επειδή λοιπόν είμαστε ό, τι τρώμε, σκεφτόμαστε πάντα πριν φάμε Επειδή λοιπόν είμαστε ό, τι τρώμε, σκεφτόμαστε πάντα πριν φάμε. Καταναλώνουμε καθημερινά τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων τηρώντας βέβαια πάντα το μέτρο.

Για την εργασία αυτή δούλεψαν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου : Αλμυρού Ευαγγελία Γαβριηλίδης Μάρκος Ζουμπούρογλου Σάββας Καραμούτα Θεοδοσία Κατσόμαλλου Λυδία Κρόνγκος Μάριος Κωνσταντινίδου Σύλια Λαΐου Ελένη Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Μποζούδης Απόστολος Παπαγιάννη Βασιλική Νταμπανλή Νικολέτα Οσταδάκη Νικολέτα Παρασκευόπουλος Δημήτριος Παχίδου Παρασκευή Ποριάζογλου Χρήστος Σουλτανίδου Αγγελική Στεφανίδου Ελισάβετ

Τ Ε Λ Ο Σ