ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και στις ασθένειες που δημιουργούνται από την έλλειψη ή την υπερκατανάλωση αυτών των ουσιών.
Οι διατροφολόγοι έχουν κατατάξει τις τροφές σε 5 μεγάλες ομάδες επειδή παρατήρησαν ότι έχουν παρόμοια σύσταση μεταξύ τους και περιέχουν τα ίδια περίπου θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε λοιπόν αυτές τις ομάδες μία μία ξεχωριστά.
ΟΜΑΔΑ 1η : Γάλα κ γαλακτοκομικά Στην ομάδα αυτή περιέχονται τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο. Η έλλειψή του προκαλεί ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Τι είναι η οστεοπόρωση Μείωση οστικής πυκνότητας με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα. Ηλικία - Φύλο Συχνότερα εμφανίζεται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση Συμπτώματα α) σταδιακή μείωση ύψους β) κύρτωση πλάτης γ) επώδυνο κάταγμα από μικρή πτώση. Παράγοντες που την προκαλούν α) έλλειψη βιταμίνης D β) κληρονομικότητα
ΟΜΑΔΑ 2η : Φρούτα - λαχανικά Εδώ ανήκουν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης C προκαλεί ΣΚΟΡΒΟΥΤΟ Είναι ασθένεια που στο παρελθόν εμφανίζονταν κυρίως στους ναυτικούς λόγω του ότι έτρωγαν πολλές κονσέρβες και όχι φρέσκα φρούτα και λαχανικά Συμπτώματα : α) αιμορραγίες στα ούλα β) προβλήματα στο δέρμα και στα οστά
ΟΜΑΔΑ 3η : Δημητριακά - ψωμί Στην ομάδα αυτή περιέχονται τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Η υπερκατανάλωσή τους προκαλεί προβλήματα σε άτομα που αντιμετωπίζουν ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. Συμπτώματα : α) συχνοουρία β) πολυδιψία γ) ξηροστομία δ) απώλεια βάρους Κατάσταση κατά την οποία το πάγκρεας παράγει πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.
ΟΜΑΔΑ 4η : Κρέας – Ψάρι – Όσπρια Στην ομάδα αυτή περιέχονται τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ. Είναι ο τύπος αναιμίας που προκαλείται από ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό. . Φύλο Την ασθένεια αυτή τη συναντάμε συχνότερα στις γυναίκες. Παράγοντες που την προκαλούν ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου από τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι και το σπανάκι. Τα συμπτώματα είναι τα εξής: α) κόπωση και αίσθημα αδυναμίας β) ωχρότητα δέρματος γ) τριχόπτωση
ΟΜΑΔΑ 5η : Λίπη και έλαια Στην ομάδα αυτή ανήκουν τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Η μεγάλη κατανάλωσή τους προκαλεί ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ και ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Τι είναι η παχυσαρκία : Μεγάλη συσσώρευση σωματικού λίπους Παράγοντες που την προκαλούν: α) υπερκατανάλωση τροφής β) καθιστικός τρόπος ζωής γ) κληρονομικότητα Επιπτώσεις: α) προβλήματα στην καρδιά και στα αγγεία β) κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη γ) επιβάρυνση αρθρώσεων κ αναπνευστικού συστήματος
Επειδή λοιπόν είμαστε ό, τι τρώμε, σκεφτόμαστε πάντα πριν φάμε Επειδή λοιπόν είμαστε ό, τι τρώμε, σκεφτόμαστε πάντα πριν φάμε. Καταναλώνουμε καθημερινά τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων τηρώντας βέβαια πάντα το μέτρο.
Για την εργασία αυτή δούλεψαν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου : Αλμυρού Ευαγγελία Γαβριηλίδης Μάρκος Ζουμπούρογλου Σάββας Καραμούτα Θεοδοσία Κατσόμαλλου Λυδία Κρόνγκος Μάριος Κωνσταντινίδου Σύλια Λαΐου Ελένη Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Μποζούδης Απόστολος Παπαγιάννη Βασιλική Νταμπανλή Νικολέτα Οσταδάκη Νικολέτα Παρασκευόπουλος Δημήτριος Παχίδου Παρασκευή Ποριάζογλου Χρήστος Σουλτανίδου Αγγελική Στεφανίδου Ελισάβετ
Τ Ε Λ Ο Σ