Εισαγωγή & Ανάλυση δεδομένων με το SPSS

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προετοιμασία των δεδομένων Τα δεδομένα τείνουν να έχουν 2 είδη προβλημάτων: Να μην έχουν κανονική κατανομή, να μην είναι ευθύγραμμες οι σχέσεις μεταξύ.
Advertisements

Προεπεξεργασία Δεδομένων
Η ΕΝΝΟΙΑ «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ» Στατιστική είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη συγκέντρωση, την παρουσίαση και την εν συνεχεία επεξεργασία της πληροφορίας με την.
Συνιστώσες δεδομένων  Αντίληψη(concept):το αντικείμενο μάθησης  Υπόδειγμα(instance):το ξεχωριστό και ανεξάρτητο παράδειγμα(example) ενός concept  Χαρακτηριστικό(attribute):η.
Βάσεις Δεδομένων Μάθημα 4.
Στατιστικές αναλύσεις με τη βοήθεια του SPSS
Γλώσσα περιγραφής υλικού VHDL. Βασική δομή VHDL κώδικα Entity Entity (Δήλωση εισόδων – εξόδων του συστήματος) Architecture Architecture structural (περιγραφή.
Διπλωματική Εργασία με θέμα: «ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (ΨΥΧ-233) Μεθοδολογία Έρευνας Αγοράς και Καταναλωτή (ΨΥΧ-233) Λεωνίδας Α. Ζαμπετάκης Β.Sc., M.Env.Eng., M.Ind.Eng.,
Τεχνικές Ερωτηματολογίου Άρης Κουμπαρέλης Καθ. Εφαρμογών Τμ. Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας ΤΕΙ Ιονίων Νήσων - Αργοστόλι.
Μεθοδολογία της έρευνας Εισαγωγή στη χρήση του λογισμικού SPSS.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Εργασία στο μάθημα: Συγκριτική Κοινωνική Εργασία. Καθηγήτρια: Κανδυλάκη Αγάπη. Φοιτητής: Καβούκης.
Αντιλήψεις και στερεότυπα των χρηστών των νέων τεχνολογιών απέναντι στην καινοτομία Κοντού Β. Χαρίκλεια ΠΒ Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος Πληροφορική.
2016. Σύνοψη δράσεων προγράμματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης Κεντρική φιλοσοφία του προγράμματος αποτέλεσε ο στόχος μέσω των δράσεων το μήνυμα για.
Τεκμηριωμένη Λήψη Κλινικής Απόφασης Ενότητα 11: Ποιοτική αξιολόγηση μελετών Κλαίρη Γουρουντή, PhD Τμήμα Μαιευτικής Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας: Από τους τετραετείς κύκλους αξιολόγησης στους διαχρονικούς κύκλους ποιότητας Ημερίδα «Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη.
Υπηρεσίες Μακροχρόνιας Φροντίδας στην Ελλάδα Στην Ελλάδα η Μ.Φ.Υ. είναι ελλιπώς ανεπτυγμένη. Οι υπηρεσίες Μ.Φ.Υ στην χώρα μας παρέχονται από το σύστημα.
Eισαγωγή στο SPSS. Tι είναι το SPSS Το SPSS (Superior Performance Software System) είναι το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα για τη στατιστική ανάλυση δεδομένων.
SITC 4: Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης (5ψήφια ανάλυση) ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υπεύθυνος Πρακτικής.
Πρακτική Άσκηση Φοιτήτρια: Αικατερίνη Ρεμπή ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χρονικό διάστημα:01/04-31/05/12 Υπεύθυνος.
BIOΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Δρ. Γιώργος Μαρκάκης Καθηγητής Στατιστικής - Βιοστατιστικής Τ.Ε.Ι. Κρήτης
ΑΦΗΓΗΣΗ Ορισμός (ενότητα 3) Μορφές αφήγησης (ενότητα 3) Δομή αφηγηματικού κειμένου (ενότητα 3) Το ρήμα στην αφήγηση (ενότητα 5) Οπτική γωνία (ενότητα 8)
Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 © Συντάχθηκε για λογαριασμό του Τηλεοπτικού Σταθμού.
Εκπαιδευτική έρευνα: Συλλογή, Οργάνωση και Ανάλυση Δεδομένων στην Πράξη (Μέρος Α’) Άγγελος Μάρκος, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ, ΔΠΘ *Το υλικό βρίσκεται αναρτημένο.
«Αρχές και Θεσμοί Δικαίου»
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
Εισαγωγικά Θέματα Διαχείρισης Δικτύων
Το πρόβλημα της μέτρησης Μέτρηση είναι η ένταξη αριθμών σε αντικείμενα σύμφωνα με oρισμένους κανόνες και υπό την βασική προϋπόθεση ότι υπάρχει ακριβής.
Μεθοδολογία της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι &ΙΙ
Εισαγωγή στο SPSS.
Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση
Καθηγητής Στατιστικής - Βιοστατιστικής
Στατιστικές Υποθέσεις III
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 © ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ
12/05/2018.
6η ενότητα: Σχεδίαση (layout) και εξαγωγή του χάρτη
110 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. Έτος Τμήμα Α4 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
Βιοστατιστική (Θ) Ενότητα 8: Συσχέτιση - Παλινδρόμηση
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Βασικά δεδομένα στην πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό
ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου Ενημέρωση Γονέων
ΜΕΓΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011
ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ MATLAB(GUI) – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΛΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΣΚΡΙΜΠΑΣ ΜΙΧΑΗΛ–ΑΕΜ:3135 ΤΑΚΟΣ.
Η έννοια του «φύλου» Βιολογικό φύλο Κοινωνικό φύλο
Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος
ΕΡΕΥΝΑ – ΘΕΩΡΙΑ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ
Δρ. Γιώργος Μαρκάκης Καθηγητής Βιομετρίας Τ.Ε.Ι. Κρήτης
Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος
Μία πρακτική εισαγωγή στην χρήση του R
Βασικές αρχές μέτρησης, Μεταβλητές, Βασικές έννοιες στατιστικής
آمار و کاربرد آن در مدیریت
Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Παναγιώτου Νικολέτα1, Πρεζεράκος Παναγιώτης2, Κουράκος Μιχαήλ3, Δρελιώζη.
Ο Ασθενής που Βρίσκεται σε Κατάσταση Shock «Υπογκαιμικό shock» Νοσηλευτικές Διαγνώσεις και Παρεμβάσεις.
تقدير المتغيرات في دراسات الجدوى
Βασικές έννοιες (Μάθημα 1) Τίτλος: Μερικές βασικές έννοιες της Πληροφορικής 22/11/2018 Ξένιος Αντωνιάδης.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΙΚΟΣ – Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ.
Μεταβλητή – Άμεση - Οριακή κοστολόγηση
Διαδραστική Μάθηση © 2018.
17/2/2019 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (2) Ενότητα A1.1 β Ο Δάσκαλος.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 © Συντάχθηκε για λογαριασμό του Τηλεοπτικού Σταθμού.
يئΎصحإ΍ ليϠحتل΍ يف ΔصصΨتϤل΍ ΔيΒيέΪتل΍ ΓέϭΪل΍ عϤجتϤل΍ ΔيϠك ΏΎحέ يف ΕΪقع جمΎنήب ϡ΍ΪΨتسΎب (SPSS) ήيمأ΍ ΪϬعم ΎϬϤظن يتل΍ϭ ،ΔعمΎجلΎب سيέΪتل΍ ΔΌيه.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 © Συντάχθηκε για λογαριασμό του Τηλεοπτικού Σταθμού.
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ-ΜΟΡΦΕΣ ΟΜΑΔΑ Α Αντωνόπουλος Κων/νος Γούρμας Σωτήρης
Γυναικείο Ποδόσφαιρο στη Κύπρο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή & Ανάλυση δεδομένων με το SPSS Η χρήση του στις κοινωνικές επιστήμες και στη διαδικασία του media monitoring Σταμάτης Πουλακιδάκος (βασισμένο σε σημειώσεις της Μ. Ψιλούτσικου, Ο.Π.Α.)

Μερικά εισαγωγικά λόγια Η ανάλυση δεδομένων είναι η γλώσσα της έρευνας Η έρευνα και η στατιστική ανάλυση δεδομένων απαιτούν: 1. Βασικές γνώσεις επικοινωνίας 2. Εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών στατιστικής ανάλυσης δεδομένων 3. Φαντασία και δημιουργικότητα

Το SPSS είναι εξαιρετικά ισχυρό και δημοφιλές εργαλείο που μπορεί να πραγματοποιήσει οποιοδήποτε είδος ανάλυσης δεδομένων στις κοινωνικές επιστήμες και όχι μόνο. Μπορεί να κάνει οποιοδήποτε είδος στατιστικής ανάλυσης που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στις κοινωνικές επιστήμες και σε άλλα πεδία χωρίς σημαντική προσπάθεια από την πλευρά του χρήστη.

1. Data view

Data View Το πρώτο παράθυρο είναι το data view Όταν γίνεται εκκίνηση του SPSS είναι χωρίς δεδομένα. Τα όποια δεδομένα θέλουμε αν εισάγουμε πληκτρολογούνται στα κελιά (μπορεί να γίνει και εισαγωγή από άλλο πρόγραμμα) Οι μεταβλητές καταχωρούνται στις στήλες, ενώ οι απαντήσεις-τιμές στις γραμμές Κάτω από το κεντρικό μενού είναι τοποθετημένα εικονίδια που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες εντολές

Variable View Αποτελεί το παράθυρο «χτισίματος» των μεταβλητών, για τις οποίες μετά θα καταχωρηθούν δεδομένα Κάθε γραμμή αντιπροσωπεύει μία μεταβλητή Κάθε στήλη σε 1 από τα 10 χαρακτηριστικά που ορίζουν τις μεταβλητές:

Όνομα (name) Πληκτρολογούμε το όνομα που έχουμε αποφασίσει για κάθε μεταβλητή Κάθε όνομα πρέπει να έχει περιορισμένο αριθμό χαρακτήρων για λόγους πρακτικούς Πρέπει να ξεκινάει με γράμμα, αλλά μπορεί να έχει και σύμβολα & ο τελευταίος χαρακτήρας δεν πρέπει να είναι τελεία Τα ονόματα πρέπει να είναι μοναδικά. Δύο μεταβλητές δεν μπορεί να έχουν το ίδιο όνομα Μπορεί να γραφτεί είτε με μικρά, είτε με κεφαλαία

Τύπος (type) Ο τύπος της μεταβλητής αναφέρεται στο είδος των «τιμών» που καταχωρούμε στο data view και αντιπροσωπεύουν απαντήσεις της ανάλυσης Οι περισσότερες μεταβλητές θα είναι αριθμητικές (numeric) Μολονότι οι απαντήσεις καθ’ εαυτές δεν είναι αριθμητικές τις περισσότερες φορές, κωδικοποιούνται σε αριθμούς για να μπορούν να υποστούν επεξεργασία Οι επιλογές numeric & string είναι μακράν οι πιο συχνές στη χρήση

Εύρος (width), δεκαδικά (decimals), ετικέτα (label) Το εύρος καθορίζει το μέγιστο αριθμό χαρακτήρων για τις τιμές κάθε μεταβλητής Τα δεκαδικά ορίζουν τον αριθμό των δεκαδικών ψηφίων που θέλουμε (αν θέλουμε) να έχουν οι τιμές μας Η ετικέτα αποτελεί την περιγραφή του τι αντιπροσωπεύει η μεταβλητή, και μπορούμε να γράψουμε ελεύθερο κείμενο

Τιμές (values), κενά (missing) Προσδιορίζουμε τα επίπεδα μιας μεταβλητής (π.χ. Sex: 1=θηλυκό, 2= αρσενικό) Η αντιστοίχιση αριθμών με ετικέτα είναι κρίσιμη για την ανάλυση των στοιχείων Τα «κενά» προσδιορίζουν διαφορετικούς τύπος κενών στις παρατηρήσεις των δεδομένων. Π.χ. κάποιος που αρνήθηκε να μας απαντήσει μπορεί να πάρει την τιμή 8, ενώ κάποιοι που απάντησαν κάτι άλλο από αυτά που θέλουμε την τιμή 9

Στήλες (columns), στοίχιση (align) Στις στήλες ορίζουμε πόσο πλατιές θα είναι οι στήλες του data view Η στοίχιση επιτρέπει την ευθυγράμμιση των δεδομένων αριστερά, δεξιά ή στο κέντρο

Μέτρο (measure) Scale (μέτρα διαστήματος και λόγου): επιτρέπουν γενικούς μαθηματικούς χειρισμούς και έχουν εσωτερική μαθηματική σημασία Ordinal (μέτρα ιεράρχησης): έχουν εσωτερική διάταξη αλλά οι μαθηματικοί χειρισμοί συνήθως δεν σημαίνουν τίποτα. Σε μια κλίματα επιθετικότητας από το 1 έως το 10, όποιος βρίσκεται ψηλότερα στην κλίμακα είναι πιο επιθετικός, αλλά κάποιος που είναι στο 4 δεν είναι δυο φορές πιο επιθετικός από αυτόν που είναι στο 2 Nominal (ονομαστική κλίμακα): χρησιμοποιείται όταν οι τιμές είναι απλώς σύμβολα και δεν έχουν κάποια εσωτερική μαθηματική σχέση (εθνικότητα, οικογενειακή κατάσταση, και γενικά ποιοτικές μεταβλητές. Τέτοια δεδομένα χρησιμοποιούνται για κατηγοριοποίηση, αλλά όχι για περισσότερες αναλύσεις

Μερικές φορές είναι δύσκολη η επιλογή μεταξύ κλίμακας scale & ordinal, όμως δεν ανησυχούμε, γιατί το SPSS αντιμετωπίζει και τις δύο αυτές κατηγορίες με τον ίδιο τρόπο. Αυτό στο οποίο διαφέρουν είναι η ανάλυση, αλλά αυτό είναι κάτι που επαφίεται στον εκάστοτε ερευνητή και τη στατιστική.