Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Ασθενής που Βρίσκεται σε Κατάσταση Shock «Υπογκαιμικό shock» Νοσηλευτικές Διαγνώσεις και Παρεμβάσεις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Ασθενής που Βρίσκεται σε Κατάσταση Shock «Υπογκαιμικό shock» Νοσηλευτικές Διαγνώσεις και Παρεμβάσεις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Ασθενής που Βρίσκεται σε Κατάσταση Shock «Υπογκαιμικό shock» Νοσηλευτικές Διαγνώσεις και Παρεμβάσεις

2 shock Η νοσηλευτική φροντίδα του ασθενούς που βρίσκεται σε κατάσταση shock εστιάζεται στην εκτίμηση και στην παρακολούθηση της αιμάτωσης των ιστών, καθώς και στην ικανοποίηση των ψυχοκοινωνικών αναγκών του ασθενούς και της οικογένειάς του

3 Μειωμένη Καρδιακή Παροχή
Αξιολογήστε και παρακολουθήστε τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος με μετρήσεις των εξής παραμέτρων: ¡ Αρτηριακή πίεση αίματος ¡ Καρδιακός ρυθμός και συχνότητα ¡ Παλμική οξυμετρία ¡ Περιφερικές σφύξεις ¡ Επεμβατική παρακολούθηση αιμοδυναμικών παραμέτρων (monitoring), όπως της αρτηριακής πίεσης, της πίεσης της πνευμονικής αρτηρίας και της κεντρικής φλεβικής πίεσης. Θα πρέπει να μετρώνται οι αρχικές τιμές των παραπάνω παραμέτρων ώστε να προσδιορίζεται το στάδιο του shock. Εάν οι περιφερικές σφύξεις δεν είναι πλέον ψηλαφητές και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης δεν είναι πλέον εφικτό να γίνει με ακρόαση, θα πρέπει να τοποθετείται αρτηριακή γραμμή, κεντρική φλεβική γραμμή και καθετήρας στην πνευμονική αρτηρία ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση με ακρίβεια της εξέλιξης του shock αλλά και η αξιολόγηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στη θεραπεία.

4 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Μετρήστε και καταγράψτε τα προσλαμβανόμενα και αποβαλλόμενα υγρά (σύνολο αποβαλλόμενων υγρών και αποβαλλόμενα ούρα) ανά ώρα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Η ελάττωση του όγκου του κυκλοφορούντος αίματος, η υπόταση και η δράση των αντιρροπιστικών μηχανισμών που ενεργοποιούνται στο shock είναι δυνατόν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια. Αποβολή ούρων κάτω από 30 mL ανά ώρα στον βαριά πάσχοντα ασθενή υποδηλώνει μείωση της παροχής αίματος στους νεφρούς.

5 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Παρακολουθήστε τους εντερικούς ήχους, ελέγξτε για μετεωρισμό της κοιλίας και κοιλιακό πόνο. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Η μείωση της σπλαχνικής αιματικής ροής ελαττώνει την κινητικότητα και τον περισταλτισμό του εντέρου και υπάρχει κίνδυνος να εμφανισθεί παραλυτικός ειλεός. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Παρακολουθήστε για αιφνίδιο διαξιφιστικό θωρακικό πόνο, δύσπνοια, κυάνωση, άγχος και ανησυχία. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Η αιμοσυμπύκνωση και η αυξημένη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε πνευμονική εμβολή.

6 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Ο ασθενής θα πρέπει να παραμένει κλινήρης και να εξασφαλίζεται στο μέτρο του δυνατού ένα ήσυχο περιβάλλον για αυτόν. Τοποθετήστε τον ασθενή σε ύπτια θέση με τα πόδια ανυψωμένα σε γωνία περίπου 20ο, με τον κορμό του σε οριζόντιο επίπεδο και το κεφάλι και τους ώμους του ελαφρά ανυψωμένους σε σχέση με τον θώρακα . ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Ο περιορισμός της δραστηριότητας και η ανάπαυση ελαττώνουν το έργο της καρδιάς. Στην ύπτια θέση με ανυψωμένα τα κάτω άκρα αυξάνεται η φλεβική επάνοδος του αίματος. Ωστόσο, η θέση αυτή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καρδιογενές shock. Η θέση Trendelenburg δεν συνιστάται πλέον, επειδή στη θέση αυτή τα ενδοκοιλιακά όργανα πιέζουν το διάφραγμα (δυσκολεύοντας με τον τρόπο αυτό το έργο της αναπνοής), ελαττώνοντας την πλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της αορτής και του καρωτιδικού κόλπου.

7 Διαταραχή της Ιστικής Αιμάτωσης
ΠΑΡΕΜΑΒΑΣΗ: Παρακολουθήστε το χρώμα, τη θερμοκρασία, τη σπαργή και την υγρασία του δέρματος. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Η ελάττωση της ιστικής αιμάτωσης γίνεται εμφανής και από το ωχρό, ψυχρό και υγρό δέρμα. Καθώς τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης ελαττώνονται, εμφανίζεται κυάνωση. Παρακολουθήστε την καρδιοπνευμονική λειτουργία, εκτιμώντας και παρακολουθώντας τα εξής: ¡ Την αρτηριακή πίεση (μέτρηση με σφυγμομανόμετρο ή με αιμοδυναμική παρακολούθηση – monitoring ¡ Τη συχνότητα και το βάθος των αναπνοών ¡ Τους αναπνευστικούς ήχους ¡ Την παλμική οξυμετρία και τα αέρια του αρτηριακού αίματος ¡ Τις περιφερικές σφύξεις (βραχιόνια, κερκιδική, ραχιαία του ποδός και οπίσθια κνημιαία αρτηρία). Εκτιμώνται η ύπαρξη σφύξεων, η συμμετρία τους και η ποιότητά τους. (Εάν δεν είναι δυνατή η ψηλάφηση των σφύξεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια συσκευή όπως το υπερηχογράφημα ροής με Doppler για την εκτίμηση της περιφερικής αρτηριακής αιματικής ροής.) ¡ Τη διάταση των σφαγίτιδων ¡ Τις τιμές της κεντρικής φλεβικής πίεσης

8 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία του σώματος.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος προκαλεί αύξηση των μεταβολικών απαιτήσεων, ελαττώνοντας τις εφεδρείες του οργανισμού σε ενέργεια. Αυξάνει, επίσης, τις απαιτήσεις του μυοκαρδίου σε οξυγόνο και έτσι ο ασθενής με προϋπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα διατρέχει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο υποαιμάτωσης του μυοκαρδίου. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Εκτιμήστε τη διανοητική κατάσταση και το επίπεδο συνείδησης του ασθενούς. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Η λογική συμπεριφορά και οι σωστές αντιδράσεις του ασθενούς υποδηλώνουν επαρκή αιμάτωση του εγκεφάλου. Η ανησυχία και το άγχος αποτελούν συνηθισμένα πρώιμα κλινικά σημεία του shock. Σε πιο προχωρημένα στάδια, ο ασθενής ενδέχεται να γίνει ληθαργικός και κινδυνεύει να πέσει σε κώμα. Η έκπτωση του επιπέδου συνείδησης είναι αποτέλεσμα τόσο της υποξίας του εγκεφάλου όσο και της δράσης της οξέωσης στα εγκεφαλικά κύτταρα.

9 Άγχος ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Διερευνήστε το αίτιο του άγχους και διαμορφώστε το περιβάλλον έτσι ώστε να εξασφαλισθούν περίοδοι ανάπαυσης του τραυματία. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Η μείωση των ερεθισμάτων που προκαλούν άγχος, ηρεμεί τον ασθενή και διευκολύνει την ανάπαυση, στοιχείο απαραίτητο για τον τραυματία που διατρέχει κίνδυνο αιμορραγίας. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Χορηγήστε τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου σε τακτά χρονικά διαστήματα. ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ: Ο πόνος προκαλεί ή/και επιδεινώνει το άγχος.

10 Εφαρμόστε τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε ο ασθενής να αισθάνεται όσο το δυνατόν πιο άνετα αλλά και για να μειωθεί η ανησυχία του. ¡ Διατηρήστε καθαρό το περιβάλλον του ασθενούς. ¡ Φροντίστε το δέρμα και τη στοματική υγιεινή του. ¡ Παρακολουθήστε την αποτελεσματικότητα του αερισμού και της οξυγονοθεραπείας. ¡ Περιοριστείτε μόνο στις απαραίτητες δραστηριότητες. ¡ Παραμείνατε με τον ασθενή κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων. ¡ Μιλήστε ήρεμα και αργά, χρησιμοποιώντας σύντομες προτάσεις. ¡ Χρησιμοποιήστε το άγγιγμα για να υποδηλώσετε τη συμπαράστασή σας.


Κατέβασμα ppt "Ο Ασθενής που Βρίσκεται σε Κατάσταση Shock «Υπογκαιμικό shock» Νοσηλευτικές Διαγνώσεις και Παρεμβάσεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google