Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ειδικά Θέματα Οικονομίας: Κυβέρνηση και Επιχειρήσεις Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας.
Advertisements

Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Ειδικά θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης : Επιχειρηματικότητα
Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανάπτυξης και Προώθησης Δικτύων Οπτικών Ινών
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ» Σύγχρονες υποδομές για μία ανταγωνιστική βιομηχανία 4 Αυγούστου 2009.
ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Οι Ειδικοί στο Σησάμι.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
1 Γεωγραφία της εργασίας & της αναδιάρθρωσης σε μια εκκολαπτόμενη Βαλκανική Μητρόπολη: η Θεσσαλονίκη & η βιομηχανία της Γκιάλης Στέλιος Δρ. Οικονομικής.
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΣ
Εφαρμογή του νόμου 4262/2014.  Η μεταρρύθμιση απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης  Με την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΝ: ◦ Καταργούνται άδειες που.
« Καταπολέμηση των διακρίσεων και της ανεργίας με τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Θεωρητικό υπόδειγμα για την μελέτη της οικονομικής δραστηριότητας (Κεφ
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
2η ΠΑΔ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1η τάξη ΕΠΑγγελματικού Λυκείου
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Ανάπτυξη.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Εθνικός σχεδιασμός (αποτυχίες αγοράς και αποτυχίες κυβερνητικού σχεδιασμού) Προσέγγιση παράλληλη με την αγορά Εικόνα δυνατοτήτων της οικονομίας Υποδείγματα.
14-1 STEPHEN P. ROBBINS, DAVID A. DECENZO, MARY COULTER Διοίκηση επιχειρήσεων Αρχές και εφαρμογές.
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ 2 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2016.
Στατιστική Επιχειρήσεων Ενότητα 4: Αναλογικοί Αριθμοί και Αριθμοδείκτες. Σαντουρίδης Ηλίας Καθηγητής, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ενότητα 1: Αγορά Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός.
Το κόστος της παραγωγής Κεφάλαιο 13 Copyright © 2001 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part of the work.
1 Κόστος Μεταφοράς §Ποιος είναι ο σκοπός της μεταφοράς; l Βασικά οικονομικά χαρακτηριστικά των λειτουργιών μεταφοράς §Τι είναι το κόστος μεταφοράς; §Ποιοι.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ. Αποτελεί το πιο σημαντικό παράγοντα για την ύπαρξη και ευημερία μια τουριστικής- επισιτιστικής επιχ/σης.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 8 ο εξάμηνο, Διάλεξη 9 η, 29/3/2016 Διδάσκουσα: Ασημίνα Χριστοφόρου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ.
Μοντέλο του Porter. Διαμόρφωση στρατηγικής (συνέχεια) Αξιολόγηση των πληροφοριών Συνήθως, με βάση τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν, γίνεται μια συνολική.
Επιλεγμένες δράσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας Καθηγητής Κων/νος Τσιμπούκας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
9-1 STEPHEN P. ROBBINS, DAVID A. DECENZO, MARY COULTER Διοίκηση επιχειρήσεων Αρχές και εφαρμογές.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Υποδείγματα Συμπεριφοράς n Η ερμηνεία της χωροθέτησης πρέπει να στηρίζεται στην συμπεριφορά: –των ατόμων (decision makers) –των επιχειρήσεων (decision.
Αγορά Εργασίας - Καινοτομία στην Οικονομία της Γνώσης
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΠΟΛΗΣ
Τιμές Μεταφοράς.
Παράγοντες που επηρεάζουν ένα σύστημα Υγείας
Διάλεξη 10η: Διανομή του Προϊόντος (Κανάλια Διανομής)
M. PARKIN, M. POWELL, K. MATTHEWS
Ενοτητα 8. οικονομικεσ θεωριεσ διεθνων επιχειρησεων
κεφαλαιο 8 διεθνησ στρατηγικη
ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η βιομηχανία στον 21ο αιώνα
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Επιχειρηματικότητα και Οικονομικό Περιβάλλον
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη)
κεφαλαιο 9 Μεθοδοι στρατηγικησ και αξιολογηση
D. ACEMOGLU, D. LAIBSON, J. A. LIST
D. ACEMOGLU, D. LAIBSON, J. A. LIST
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
D. ACEMOGLU, D. LAIBSON, J. A. LIST
Ενότητα 2: Εισοδηματικός περιορισμός
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜικροοικονομικΗ Θεωρια
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
Η επιχείρηση ΜΗΤΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την.
Η επιχείρηση Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ που εδρεύει στην περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ εντάχθηκε στη δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων.
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η έκδοση PAUL R. KRUGMAN
Θεωρία Διεθνούς Εμπορίου: μονοπωλιακός ανταγωνισμός
Η επιχείρηση Π. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ & Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ Ο. Ε
Διαχείριση έργου Αρχές και τεχνικές
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Η επιχείρηση ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΦΑΝ ΑΕ, που εδρεύει στην περιφέρεια Β.ΑΙΓΑΙΟΥ. εντάχθηκε στη Δράση «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό.
Η επιχείρηση ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α. Ε
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση Chapter 1

Κεφάλαιο 2 Συγκέντρωση και συστάδες δραστηριοτήτων Συγκέντρωση και συστάδες δραστηριοτήτων

Περιεχόμενα Εισαγωγή Συγκέντρωση – θεωρία Συμπεριφορικές προσεγγίσεις στη θεωρία χωροθέτησης

Συγκέντρωση δραστηριοτήτων στον χώρο Στο κεφάλαιο 1: Χωροθέτηση μίας μεμονωμένης επιχείρησης Στο παρόν κεφάλαιο: Αιτίες και περιορισμοί των συστάδων επιχειρήσεων Υπόβαθρο Για παράδειγμα, η συζήτηση που σχετίζεται τις ΤΠΕ: Ο «θάνατος της απόστασης» Εμπειρικό φαινόμενο, αλλά: Ποιοι μηχανισμοί;

Συζήτηση για τον «θάνατο της απόστασης» (Friedman) Ανάπτυξη των ΤΠΕ: Μείωση του κόστους συναλλαγών Το τέλος της πόλης; Το τέλος βιομηχανικών συμπλεγμάτων; Σύγκλιση πλούσιων και φτωχών χωρών;

Θεωρία – Χωροθέτηση και συγκέντρωση Δύο κατηγορίες προσεγγίσεων: Εγγενώς διαφορετικές τοποθεσίες Περιστασιακοί παράγοντες αυτο-ενίσχυσης «Μοίρα» έναντι «καλής πολιτικής» Διάφορες προσεγγίσεις για τον ρόλο της πολιτικής Διάφορες προσεγγίσεις για τον ρόλο της ιστορίας

Δυνάμεις που καθορίζουν τη συγκέντρωση Σε ισορροπία, αυτές οι δυνάμεις είναι ισοσκελισμένες Κεντρομόλες δυνάμεις Φυγόκεντρες δυνάμεις Μέγεθος αγοράς («διασυνδέσεις») Διαφορετικές τοποθεσίες εισορών «Πυκνή» αγορά εργασίας Τιμές γης Εξωτερικές οικονομίες κλίμακας Εξωτερικές αρνητικές οικονομίες κλίμακας Πηγή: Krugman (1999· IRSR)

Πλεονεκτήματα κλίμακας έναντι μειονεκτημάτων συγκέντρωσης Τα πλεονεκτήματα κλίμακας μπορεί να αφορούν την τοποθεσία Το πλεονέκτημα εξασθενεί με την απόσταση Σταθερές αποδόσεις κλίμακας για όλες τις επιχειρήσεις Πλεονεκτήματα που αφορούν την τοποθεσία έναντι κόστους μεταφοράς, συμφόρησης, υψηλών τιμών γης κ.λπ.

«Οικονομίες συγκέντρωσης»: Marshall Διάχυση πληροφοριών Τυπική, άτυπη Άδηλες πληροφορίες (δεν είναι πλήρεις, έξω από την αγορά) Τοπικές μη εμπορεύσιμες εισροές Εξειδικευμένες υπηρεσίες Εξειδικευμένη τοπική υποδομή Τοπικό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό Εύρεση εργαζομένων σε περιόδους αυξημένης ζήτησης στην αγορά Διαφοροποίηση

Τα είδη «οικονομιών συγκέντρωσης» Σε επίπεδο επιχείρησης Εσωτερικές αποδόσεις κλίμακας Συγκέντρωση συντελεστών παραγωγής σε μία επιχείρηση Σε επίπεδο ομάδας επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου Οικονομίες εντοπιότητας (Marshall) Συγκέντρωση επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου Σε επίπεδο επιχειρήσεων που ανήκουν σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας Οικονομίες αστικοποίησης (Jacobs) Συγκέντρωση επιχειρήσεων διαφορετικών κλάδων: Διαφοροποίηση

Συμπληρωματικοί μηχανισμοί – I Υπόδειγμα του πόλου ανάπτυξης – Perroux Κύριες μεγάλες επιχειρήσεις με ανάδρομα αποτελέσματα (Philips) Υπόδειγμα της θερμοκοιτίδας – Chinitz Η διαφοροποίηση είναι σημαντική για τις νέες επιχειρήσεις Υπάρχει μια ποικιλία τοπικών επιχειρηματικών υπηρεσιών που θα είναι διαθέσιμες στις μικρές επιχειρήσεις– αυτό δεν είναι δυνατόν σε συστάδες δραστηριοτήτων όπου κυριαρχούν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις Υπόδειγμα του κύκλου ζωής του προϊόντος – Vernon Η άριστη τοποθεσία εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο κύκλος ζωής του προϊόντος: καινοτομία έναντι μαζικής παραγωγής

Συμπληρωματικοί μηχανισμοί – II Υπόδειγμα του Porter – Porter Η ανταγωνιστικότητα και η μίμηση κινητοποιούν τις επιχειρήσεις σε μια συστάδα και εν τέλει τις ενισχύουν όλες Υπόδειγμα των νέων βιομηχανικών περιοχών – Scott / Saxenian Σπουδαιότητα μικρών επιχειρήσεων, κατάλληλο υπόβαθρο για την υλοποίηση καινοτομιών, αμοιβαία εμπιστοσύνη

Η εφαρμογή της συγκέντρωσης Εμπειρικές διαπιστώσεις – βλ. Κεφ. 3 Σύνδεση μεταξύ αστικής πυκνότητας και, π.χ., παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής, μισθών, τιμών γης, αποφάσεων σχετικά με την εγκατάσταση Επικέντρωση στις επιπτώσεις, αλλά όχι στις αιτίες και τους μηχανισμούς της συγκέντρωσης Ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου, π.χ. ΤΠΕ

Συμπεριφορικές προσεγγίσεις Ορισμένοι σχολιαστές έχουν ισχυριστεί ότι οι επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις – Βλ. Κεφ. 2.6 Περιορισμένη ορθολογικότητα και ατελής πληροφόρηση Σύγκρουση στόχων Κόστος μετεγκατάστασης

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή του παρόντος έργου με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη, σύμφωνα με το Ν. 2121/1993 και τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με τον Ν. 100/1975)