Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 – Κεφάλαιο 5: Γνωριμία με το λογισμικό του υπολογιστή
Advertisements

ΧΡΗΣΗ Η/Υ Σημειώσεις για το μάθημα του 1ου εξαμήνου σπουδών για την ειδικότητα Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου ΙΕΚ Ξάνθης ΜΑΘΗΜΑ 2: Εισαγωγή στην τεχνολογία.
HARDWARE 1.Ιστορική αναδρομή 2.To hardware σήμερα (εικόνες-περιγραφή) 3.ερωτηματολόγιο.
Πληροφορική Έτος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος……………………… 1.1 Ιστορική Αναδρομή Στον Κόσμο Της Πληροφορικής 1.2 Η Ασφάλεια Των Η/Υ 1.3 Servers 1.4 Δυαδικό.
2 ο ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ/Β΄πτ ΓΕΡΑΓΟΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΚΑΓΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.  ΥΛΙΚΟ(HARDWARE)  ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ(SOFTWARE)
O ρόλος του γονιού στην Ψυχοκινητική Ανάπτυξη του παιδιού. Κάτια Σοφιανού Παιδίατρος –Aναπτυξιολογος 2015.
ΕΙΣΑΓΩΓΉ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ ΝΊΚΟΣ ΠΑΠΑΔΆΚΗΣ Αρχιτεκτονική Υπολογιστών.
Ελλινογαλλική Σχολή Πειραιά Άγιος Παύλος Εργασία στο Μάθημα της Τεχνολογίας Σχόλικο Έτος 2012 Υπεύθυνη Καθήγτρια Σ.Μαυρόματικη.
Εισαγωγικό Μάθημα Εισηγητής Τσάμης Γεώργιος
Πληροφορική στο Νηπιαγωγείο Ιστορική αναδρομή Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση + Προσχολική Εκπαίδευση (2003), με την καθιέρωση ενός προγράμματος σπουδών.
1 Ιστορία των Υπολογιστών. 2 ΙΣΤΟΡΙΑ: Πολύ-πολύ Παλιά... Άβακας (5000π.Χ.) Κίνα, Μεσοποταμία Η ελληνική συμβολή: ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (87π.Χ.)
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Εισαγωγή στην Πληροφορική Ιστορική αναδρομή Χαράλαμπος Γναρδέλλης ΤΑΥ, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Click to edit Master text styles Ευρετήρια & Πίνακες Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ Ευρετήρια & Πίνακες Υπεύθυνος Μαθήματος: Αλεξόπουλος Σεραφείμ Τμήμα: 4.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ Νίκος Σελλας, Μελετητής Workshops Αλεξανδρούπολη 15 Ιανουαρίου 2016.
Καλώς ήλθατε, μαθητές! Όνομα δασκάλου. Πρόγραμμα τάξης 8:15 - 9:00Το σχολείο ξεκινά, παίρνουμε παρουσίες 9: :00Ανάγνωση και έκθεση 10: :00Ορθογραφία.
[1] Στόχοι Να ορίσουμε τι είναι υπολογιστικό σύστημα και να απαριθμήσουμε τα στρώματά του. Να ορίσουμε τι είναι τα δεδομένα εισόδου, τι είναι το πρόγραμμα.
Πρόγραμμα Δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας στα Μαθηματικά μέσω της αυτενέργειας των μαθητών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ερευνητικό Εργαστήριο για.
Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα
Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά
ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Συγγράμματα Γκιμπερίτης Βαγγέλης
Εξέλιξη Υπολογιστικών Συστημάτων
Αυτοκινούμενα και εναέρια Ρομποτικά Συστήματα
Ο υπολογιστής Εισαγωγή.
Θεωρία Συστημάτων και Πληροφοριακά Συστήματα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Β΄ ΕΠΑΛ ΚεφΑλαιο 2: ΠροδιαγραφΕΣ ΥλικοΥ Η/Υ 2.11 Σκληρός Δίσκος.
Τίτλοσ μαθηματοσ: Το υλικό του υπολογιστή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Λειτουργικά Συστήματα και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Επαναφορά Συστήματος σε προηγούμενη κατάσταση λειτουργίας (σημείο επαναφοράς) Αντίγραφο.
Το υλικό του υπολογιστή
Εισαγωγή στην Πληροφορική και στην διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων
Μάθημα 1ο: Ο υπολογιστής και οι εφαρμογές του
4η Γενιά Υπολογιστών  1)Εικόνες απο 4η Γενιά Υπολογιστών  2)Πληροφορίες απο 4η Γενιά Υπολογιστών  Μανώλης Σκορδαράς.
Εικόνα 4.2: Από το ρόπαλο στο ποντίκι: χρόνια διαφορά
200 € στοιχίζει η ενοικίαση του λεωφορείου.
ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας
Όνομα σχολείου Ημερομηνία
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ VON NEUMAN
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ.
Λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας
Εισηγητής Τσάμης Γεώργιος
Το υλικό του Υπολογιστή
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΛΕΞΙΚΟ ΟΡΩΝ.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Το Υλικό του Υπολογιστή
Χρήση του Tablet.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι
Κεφάλαιο 2ο - Το Υλικό του Υπολογιστή
Τα θέματα μας σήμερα Ηλεκτρονικοί υπολογιστές Υλικό και λογισμικό
Γ2.1 Η Λειτουργική Σχέση του Υλικού και του Λογισμικού
Kλυτία, η νύμφη που έγινε ηλιοτρόπιο
«TΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» «ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΟΥ»
15/11/2018 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (1) Ενότητα A1.1 Ο Δάσκαλος.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Βασικές έννοιες (Μάθημα 1) Τίτλος: Μερικές βασικές έννοιες της Πληροφορικής 22/11/2018 Ξένιος Αντωνιάδης.
Υλικό/ Αρχιτεκτονική Η/Υ
Από την αρχαιότητα μέχρι την πρώτη γενιά
ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΑΣ
Καλώς ήλθατε, μαθητές! Όνομα δασκάλου.
Σταθερά ΚΕΣΠΕΜ Κομοτηνής Εκπαιδευτικός: Κυριακή Ζαφείράκη Επιστημονική Υπεύθυνη: Μαρία Ζωγραφάκη Επόπτρια: Μαρία Γραμματίκα Τάξη: Στ Αριθμός Παιδιών:
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Λογισμικό Λειτουργικό σύστημα Λογισμικό συστήματος
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στρατηγική Επικοινωνίας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Παράδειγμα στόχος Έμπνευση Ενέργειες/εργασίες Πόροι Σκέψεις
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ Είναι μια μηχανή κατασκευασμένη κυρίως από ψηφιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα και δευτερευόντως από ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα, και έχει ως σκοπό να επεξεργάζεται πληροφορίες. Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να επεξεργαστεί εκατομμύρια εντολών σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σε τι μας χρησιμεύουν οι υπολογιστές αναζήτηση πληροφοριών εμπορικές συναλλαγές ηλεκτρονική παρακολούθηση επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων διασκέδαση επεξεργασία & συγγραφή κειμένων αποθήκευση αρχείων μάθηση – εκπαίδευση, κ.α.

Υλικό και Λογισμικό Ένας Ηλεκτρονικός Υπολογιστής έχει δύο κύρια μέρη το υλικό και το λογισμικό. Το λογισμικό (software) είναι μια σειρά από προγράμματα, που επιτρέπουν στον υπολογιστή να εκτελέσει συγκεκριμένες λειτουργίες. Ένα σημαντικό λογισμικό που ονομάζεται «Λειτουργικό Σύστημα» είναι προγράμματα που διαχειρίζονται τις συνολικές λειτουργίες του ηλεκτρονικού υπολογιστή (π.χ. Μicrosoft Windows, Android, iOS, Linux, Mac OS X.) Το υλικό μέρος (hardware) του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή αναφέρεται σε όλα τα μηχανικά μέρη που σχετίζονται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αποτελείται από όλα εκείνα τα μέρη του υπολογιστή που έχουν υλική υπόσταση, όπως το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, η οθόνη, η κεντρική μονάδα επεξεργασίας, κ.α.

Ποια τα μέρη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (1) Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ή επεξεργαστής είναι ο πυρήνας του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έχει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα για την επεξεργασία των δεδομένων εισόδου. Επίσης εκεί ελέγχεται η λειτουργία του Η/Υ και εκτελούνται βασικές λειτουργίες διασύνδεσης και μεταβίβασης εντολών.

Ποια τα μέρη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (2) Το ποντίκι είναι μια συσκευή εισόδου (δηλαδή μέσω αυτής εισέρχονται δεδομένα) του Η/Υ που χρησιμοποιείται για να δείξετε και να επιλέξετε αντικείμενα πάνω στην οθόνη του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή. Το ποντίκι έχει συνήθως δυο κουμπιά: ένα αριστερό κουμπί για αριστερό κλικ και ένα δεξί για δεξί κλικ. Πολλά ποντίκια έχουν επίσης ένα τροχό ανάμεσα στα δυο κουμπιά που επιτρέπει την ομαλή κύλιση.

Ποια τα μέρη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (3) Το πληκτρολόγιο είναι συσκευή εισόδου του Η/Υ και χρησιμοποιείται για να δακτυλογραφηθεί το κείμενο, ακριβώς όπως παλιά η γραφομηχανή. Εκτός από γράμματα και αριθμούς, έχει επίσης και λειτουργικά κουμπιά. Η πάνω σειρά περιέχει τα «πλήκτρα λειτουργιών» για διαφορετικές λειτουργίες. Στην αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου, βλέπουμε το «αριθμητικό πληκτρολόγιο» που χρησιμοποιείται για να εισάγονται γρήγορα οι αριθμοί.

Ποια τα μέρη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (4) Η περιοχή στην οποία εμφανίζονται οι πληροφορίες ονομάζεται οθόνη. Είναι συσκευή εξόδου του Η/Υ γιατί μέσω της οθόνης γίνεται η έξοδος των πληροφοριών και των δεδομένων που έχει επεξεργαστεί ο Η/Υ. Η οθόνη μαζί με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο είναι τα κύρια μέρη αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής.

Ποια τα μέρη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (5) Ο σκληρός δίσκος (Hard Disk Drive) είναι η αποθηκευτική συσκευή που χρησιμοποιείται για να αποθηκεύει τα δεδομένα του Η/Υ. Στα περισσότερα συστήματα, ο σκληρός δίσκος ενεργεί ως πρωτεύουσα αποθήκευση (κύρια) και αποθηκεύει σχεδόν όλα τα αρχεία προγραμμάτων και άλλα δεδομένα. Οι σκληροί δίσκοι μπορούν να αποθηκεύσουν πολύ μεγάλο ποσό πληροφοριών ανάλογα τη χωρητικότητά τους.

Ποια τα μέρη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (6) Οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές διαθέτουν υποδοχή CD/DVD δίσκου που βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας. Οι δίσκοι CD χρησιμοποιούν λέιζερ για να διαβάσουν δεδομένα από ένα CD, και αν είναι εγγράψιμο CD drive, μπορείς επίσης να γράψεις δεδομένα πάνω σε CDs. Τα CD και DVD είναι αποθηκευτικά μέσα, δηλαδή χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν έγγραφα, εικόνες, βίντεο, μουσική κ.α.

Περιφερειακές Συσκευές (1) Περιφερειακές συσκευές ενός Η/Υ είναι οι συσκευές που συνδέονται με τον Η/Υ, η λειτουργία τους εξαρτάται από την λειτουργία του Η/Υ αλλά δεν αποτελεί μέρος αυτού. Μια περιφερειακή συσκευή είναι ο εκτυπωτής. Έχει ως σκοπό την μόνιμη αποτύπωση (εκτύπωση) των πληροφοριών που έχουν δημιουργηθεί από τη χρήση λογισμικού, συνήθως σε χαρτί ή άλλη χαρτική ύλη.

Περιφερειακές Συσκευές (2) H web camera είναι μια κάμερα η οποία τροφοδοτεί με εικόνες σε πραγματικό χρόνο έναν υπολογιστή, συχνά μέσω θύρας USB ή μέσω ασύρματη δικτύωσης (Wi-Fi). Η πιο δημοφιλής χρήση τους είναι η καταγραφή βίντεο, επιτρέποντας τους υπολογιστές να λειτουργήσουν ως εικονο-τηλέφωνα. Άλλη δημοφιλής χρήση είναι η επιτήρηση, η χρήση δηλαδή σε εφαρμογές ασφάλειας.

Περιφερειακές Συσκευές (3) Το «στικάκι» (USB) είναι μια μικρή αποθηκευτική συσκευή η οποία βγαίνει σε διάφορα σχέδια και χρησιμοποιείται για την μεταφορά/αποθήκευση αρχείων. Μπορούμε να την συνδέσουμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή διαθέτει υποδοχή USB.

Τύποι ηλεκτρονικών υπολογιστών Επιτραπέζιος υπολογιστής Φορητός Υπολογιστής Tablet PC Έξυπνα τηλέφωνα

Γνωρίζετε ότι… Οι πρώτες ηλεκτρονικές ψηφιακές υπολογιστικές μηχανές άρχισαν να κατασκευάζονται λίγο μετά το 1940. Οι πλέον γνωστοί υπολογιστές εκείνης της εποχής ήταν: Μηχανή Τιούρινγκ: Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ σχεδίασε μια μηχανή που μπορούσε να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα με την μορφή αλγορίθμου. Η μηχανή Τιούρινγκ ήταν η αρχική ιδέα για την κατασκευή του ENIAC. Mark I: σχεδιάστηκε το 1943 από τους μηχανικούς της εταιρείας IBM. Οι διαστάσεις του ήταν μήκος 15 μέτρα, πλάτος 2,5 μέτρα. Περιελάμβανε 500 χιλιόμετρα καλώδια. Οι επιδόσεις του ήταν: πρόσθεση με 23 ψηφία σε 3 δέκατα του δευτερολέπτου, πολλαπλασιασμός σε 6 δευτερόλεπτα και διαίρεση σε 12 δευτερόλεπτα. ENIAC: σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Οι διαστάσεις του ήταν μήκος 25 μέτρα ύψος 2,5 μέτρα, πλάτος 1 μέτρο. Περιελάμβανε 18.000 λυχνίες, 10.000 πυκνωτές, 65.000 αντιστάσεις, 1.500 ηλεκτρονικούς διακόπτες. Οι επιδόσεις του ήταν: 5000 προσθέσεις το δευτερόλεπτο, 500 πολλαπλασιασμοί το δευτερόλεπτο. Θεωρείται ως ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Γνωρίζετε ότι… UNIVAC I: To 1947 βραβεύεται η Eckert-Mauchly Computer Cooperation για το συμβόλαιό της να κατασκευάσει τον BINAC για την εταιρεία αεροσκαφών Northrop, ενώ ξεκινά και την κατασκευή του πρώτου εμπορικού υπολογιστή UNIVAC I. EDVAC (Electronic Discrete Variable Calculator): Δημιουργήθηκε το 1952 στο Κέμπριτζ και είναι ο πρώτος υπολογιστής με αποθηκευμένο πρόγραμμα. Επινοήθηκε από τον μαθηματικό John Von Neuman. Αυτός είχε την ιδέα, ότι στην μνήμη του υπολογιστή θα μπορούσαν να υπάρχουν ταυτόχρονα τόσο το πρόγραμμα όσο και τα δεδομένα.

Γνωρίζετε ότι… Στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 εμφανίζεται η τρίτη γενιά υπολογιστών η οποία χαρακτηρίζεται από την χρήση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, με συνέπεια τη δραστική μείωση όγκου και κόστους, τη περαιτέρω αύξηση της ταχύτητας και τη δυνατότητα των κατασκευαστών για μαζική παραγωγή προσωπικών Η/Υ (PC).

Γνωρίζετε ότι… Η τέταρτη γενιά εμφανίζεται στις αρχές τις δεκαετίας του ‘70 και χαρακτηρίζεται, από την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη, στον τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην κατασκευή των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων υψηλής πυκνότητας (VLSI). Σε αυτά οφείλουν την ανάπτυξή τους οι μικροϋπολογιστές. Η γενιά αυτή καταλαμβάνει χρονικά και τη δεκαετία του '80, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουμε σημαντικές εξελίξεις και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των επικοινωνιών υπολογιστών.

Γνωρίζετε ότι… Οι ψηφιακοί υπολογιστές πέμπτης γενιάς, δηλαδή οι υπολογιστές όπως τους γνωρίζουμε σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά την μικροηλεκτρονική, την τεχνητή νοημοσύνη, την ρομποτική, κ.α., κυριάρχησαν στην έρευνα και εισέβαλαν κυριολεκτικά στην επιστήμη, στην εκπαίδευση, στη διοίκηση, στη βιομηχανία, στο εμπόριο και στην ιδιωτική κατοικία.