Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θεωρία Συστημάτων και Πληροφοριακά Συστήματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θεωρία Συστημάτων και Πληροφοριακά Συστήματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θεωρία Συστημάτων και Πληροφοριακά Συστήματα
Θεωρία Συστημάτων και Πληροφοριακά Συστήματα

2 Εισαγωγή Η Λήψη Αποφάσεων υποστηρίζεται εκτός των άλλων (Θεωριών και Τεχνικών) και από Συστήματα Πληροφορικής.

3 Θεωρία Συστημάτων Οι όροι Πληροφοριακά Συστήματα, Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, Έμπειρα Συστήματα, κλπ., εμπεριέχουν τον όρο Σύστημα.

4 Θεωρία Συστημάτων O ορισμός του Συστήματος αλλά και κατανόηση των βασικών στοιχείων της Θεωρίας Συστημάτων είναι σημαντικά όχι μόνο για την ανάλυση, τη σχεδίαση και τη διοίκηση των πληροφοριακών συστημάτων αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμη ως μια προσέγγιση, ένα τρόπο σκέψης για την επίλυση προβλημάτων.

5 Θεωρία Συστημάτων Η Θεωρία Συστημάτων μελετά τα συστήματα και προτάθηκε από τον βιολόγο Ludwig von Bertalanffy στη δεκαετία του 1940 και αναπτύχθηκε περαιτέρω από τον Ross Ashby το Η θεωρία παρουσιάστηκε στο βιβλίο General Systems Theory από τον Ludwig von Bertalanffy το 1968.

6 Θεωρία Συστημάτων Ένα Σύστημα, είναι ένα σύνολο από Αλληλοεξαρτόμενα Στοιχεία τα οποία λειτουργούν μαζί ώστε να επιτύχουν κάποιο ή κάποιους Στόχους.

7 Θεωρία Συστημάτων Ο στόχος(οι) ενός συστήματος, είναι ο λόγος(οι) ύπαρξής του και με βάση αυτόν το στόχο(ους) μετράται συνολικά η επιτυχία του συστήματος.

8 Θεωρία Συστημάτων Τα Σύνορα ενός συστήματος καθορίζουν τι ανήκει και τι δεν ανήκει στο σύστημα, συνεπώς καθορίζουν και το Περιβάλλον του.

9 Θεωρία Συστημάτων Οι Εισροές ενός συστήματος είναι όλα τα στοιχεία που εισρέουν στο σύστημα, π.χ. οι πρώτες ύλες, πληροφορίες, κλπ. Οι Εκροές τους συστήματος είναι το τελικό προιόν των Διαδικασιών του συστήματος.

10 Θεωρία Συστημάτων Ο Μηχανισμός Ανάδρασης είναι ένας μηχανισμός ελέγχου του συστήματος εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωση και ανάπτυξη ενός συστήματος. Ο μηχανισμός ανάδρασης συγκρίνει την απόδοση και τις εκροές (δηλαδή τα αποτελέσματα) του συστήματος με τους στόχους του.

11 Θεωρία Συστημάτων Για παράδειγμα, το σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος ενημερώνει τον εγκέφαλο όταν η θερμοκρασία διαφοροποιηθεί (αυξηθεί ή μειωθεί) από την προκαθορισμένη της τιμή που είναι 36 βαθμοί. Οποιαδήποτε διαφοροποίηση σημαίνει οτι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο σύστημα και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

12 Θεωρία Συστημάτων Καθίσταται φανερό οτι ένα σύστημα είναι έννοια ευρύτερη από την απλή απαρίθμιση των στοιχείων του, μια θέση που οφείλεται στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και διδάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Αριστοτέλη ( π.Χ.).

13 Θεωρία Συστημάτων Η θέση αυτή υποδηλώνει ακριβώς τις αλληλοεξαρτήσεις και την συνεργασία των στοιχείων ενός συστήματος για την επίτευξη των στόχων του.

14 Για τον ορισμό ενός Συστήματος
Ο στόχος(οι) του. Τα σύνορά του και το Περιβάλλον του. Τα αλληλοεξαρτόμενα στοιχεία του (υπο-συστήματα στο σύστημα). Οι εισροές / εκροές στο σύστημα. Οι διαδικασίες του. Ο μηχανισμός ανάδρασης.

15 Εισροές Διαδικασίες Εκροές Πρώτες Αποφάσεις Ύλες, Απόδοση, Προγράμματα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Προμηθευτές, Κυβερνήσεις,Πελάτες, Τράπεζες Ανταγωνισμός, Μέτοχοι, Επενδυτές Εισροές Πρώτες Ύλες, Πληροφορίες Διαδικασίες Αποφάσεις Προγράμματα Δραστηριότητες Εργαλεία Εκροές Απόδοση, Τελικά Προιόντα Μηχανισμός Ανάδρασης (Στόχοι – Απόδοση)

16 Θεωρία Συστημάτων Τα συστήματα μπορούν να διακριθούν στα:
Α. Φυσικά Συστήματα (κλίμα, εποχές, πλανητικό σύστημα, κλπ.). Β. Συστήματα κατασκευασμένα από τον άνθρωπο (συστήματα μεταφορών, τηλεποικινονιών, κλπ). Γ. Κοινωνικά Συστήματα (νομικο, οικονομικό, κλπ).

17 Θεωρία Συστημάτων Τα κλειστά συστήματα τα οποία δεν επιδρούν με το περιβάλλον τους. Ένα κλειστό σύστημα είναι εντελώς ανεξάρτητο από το περιβάλλον του.

18 Θεωρία Συστημάτων Τα ανοικτά συστήματα εύκολα μπορεί να συμπερασθεί οτι είναι τα συστήματα τα οποία αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον τους και εξαρώνται από αυτό.

19 Θεωρία Συστημάτων Τι είναι ένα Πληροφοριακό Σύστημα;

20 Πληροφοριακά Συστήματα
Ένα Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) συγκεντρώνει, αποθηκεύει, επεξεργάζεται και αναλύει και διανέμει καταλλήλως πληροφορίες για συγκεκριμένους σκοπούς..

21 Εισροές / Εκροές ενός ΠΣ
Όπως κάθε σύστημα έχει εισροές από εντολές, δεδομένα κλπ., και εκροές από πληροφορίες, αποφάσεις, εκθέσεις, κλπ.

22 Διαδικασίες ενός ΠΣ Έχει διαδικασίες αποθήκευσεις, ανάκλυσης και επεξεργασίας δεδομένων, έχει μηχανισμό(ους) ελέγχου και λειτουργεί εντός του περιβάλλοντός του. Διαδικασίες Διοίκησης του ΠΣ.

23 Ο Σκοπός ενός ΠΣ Είναι να λύσει επιχειρηματικά προβλήματα, π.χ.
μείωση λειτουργικού κόστους, βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών, βελτίωση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξη νέων προιόντων και υπηρεσιών, κλπ.

24 Τα βασικά συστατικά ενός ΠΣ
Το υλικό (hardware). Το λογισμικό (software). Βάση Δεδομένων Δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Διαδικασίες σύνθεσης των παραπάνω τεχνολογικών στοιχείων, σχεδίασης και παραγωγής των επιθυνητών αποτελεσμάτων. Διαδικασίες Διοίκησης του ΠΣ. Εργαζόμενοι στο ΠΣ.


Κατέβασμα ppt "Θεωρία Συστημάτων και Πληροφοριακά Συστήματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google