Εντερική –Παρεντερική σίτιση μια διαδρομή πολλών ετών…
Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Σκεύασμα τεχνητής διατροφής Σκεύασμα τεχνητής διατροφής Εισαγωγή σκευάσματος τεχνητής διατροφής
Ιστορική Αναδρομή Της Τεχνητής Διατροφής 17ος αι.- Περιγραφή του κυκλοφορικού συστήματος (William Harvey, 1628) μεταφορά των συστατικών της τροφής, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στους ιστούς
Ιστορική Αναδρομή Της Τεχνητής Διατροφής 18ος αι.- Μελέτη του οξεοβασικού μεταβολισμού 19ος αι.- Μελέτη των συστατικών της τροφής, δοκιμές ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, δοκιμές μεταγγίσεων αίματος, δοκιμές ενδοφλέβιας χορήγησης τροφής σε ζώα (ανεπιτυχείς)
Ιστορική Αναδρομή Της Τεχνητής Διατροφής 20ος αι.- Ανάπτυξη της επιστήμης της διατροφής 1901-Παρασκευή διαλυμάτων υδρολυμένων διαιτητικών πρωτεϊνών 1949-Επιτυχής χορήγηση ολικής παρεντερικής διατροφής μέσω κεντρικού αγγείου σε σκύλους (Stanley Dudrick) 1950-1965-Βιομηχανική παρασκευή εξειδικευμένων διαλυμάτων διατροφής
ιστορία της Παρεντερικής Διατροφής τέθηκε σε κλινική εφαρμογή στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Ελλάδα η πρώτη εφαρμογή της χρονολογείται το 1970 από τον καθηγητή Ιωάννη Τούντα το 1985 γίνεται η έναρξη λειτουργίας Μονάδας ενδοφλέβιων διαλυμάτων στο Νοσοκομείο Παίδων ‘‘Η Αγία Σοφία’’ από την κλινική φαρμακοποιό Μαρία Σκουρολιάκου
From manually to IT robotics AND RESEARCH CONTINUES……
Αναγκαιότητα Τεχνητής Διατροφής Διατροφική υποστήριξη: Αναπόσπαστο μέρος της παρεχόμενης φροντίδας του ασθενούς Παροχή των απαραιτήτων θρεπτικών συστατικών, τροποποίηση της κλινικής κατάστασης, βελτίωση της έκβασης της νόσου Η διατροφική κατάσταση του ασθενούς αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας (όπως είναι η αρτηριακή πίεση, οι σφυγμοί, η θερμοκρασία) και θα πρέπει να αξιολογείται σε κάθε περιστατικό. Τεχνητή διατροφή: Βασικό εργαλείο διατροφικής υποστήριξης Ευρεία εφαρμογή σε ασθενείς με κακή θρέψη, αδυναμία λήψης τροφής και υποθρεψία