ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Οι ηλεκτρικές πηγές δημιουργούν στα άκρα τους την τάση που χρειάζεται για τη λειτουργία ενός ηλεκτρικού κυκλώματος ΕΚΦΕ Αλίμου 2016.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Advertisements

αναγνωρίζει μια ημιτονοειδή κυματομορφή
1.Ποια είναι τα τρία κύρια μέρη ενός υποδείγματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών Ενεργεία ( είσοδος) Μετάδοση (διαδικασία) Ήχος ( έξοδος)
Ηλεκτρομαγνητισμός Ο Ηλεκρομαγνητισμός είναι ο τομέας της Φυσικής που μελετά τα φαινόμενα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με ηλεκτρικά φορτία και πηγές.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα
Ηλεκτρισμός-Μαγνητισμός
ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΓΩΓΟΥ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Από τον διαχωρισμό των φορτίων (θετικά, αρνητικά)
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
Εργασία στην πληροφορική
Χαρακτηριστικά μεγέθη εναλλασσόμενου ρεύματος και εναλλασσόμενης τάσης
Δυναμικός Ηλεκτρισμός
Στοιχειώδης γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος
Μαγνητική ροή.
7. ΠΗΓΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ
ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΗΧΟ & ΕΙΚΟΝΑ
Μαγνητική ροή.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ FARADAY
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
Η στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Αλληλεπίδραση ρευματοφόρου αγωγού και μαγνήτη
ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΙΣΧΥΣ.
Ο εναλλακτήρας και η αρχή λειτουργίας του
3.3 ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Επιμέλεια παρουσίασης: Κυρισκόζογλου Ουρανία
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΗΝΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16) Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1.Τηλέγραφος 2.Τηλέφωνο 3.Τηλεόραση 4.Ραδιόφωνο.
αναφέρει την ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών.
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
Φυσική για Μηχανικούς Υπέρθεση Στάσιμα Κύματα Εικόνα: O Carlos Santana εκμεταλλεύεται τα στάσιμα κύματα στις χορδές του. Αλλάζει νότα στην κιθάρα του πιέζοντας.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #2
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Η Συνολική Τάση εξ’ επαγωγής (Ηλεκτρεγερτική Δύναμη) του συνόλου των τυλιγμάτων μιας μηχανής συνεχούς ρεύματος ισούται με: C – Μια σταθερά διαφορετική.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #1
Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 1.Αναρτώμενο πλαίσιο με γαλβανόμετρο 2.Πείραμα Oersted με πλαίσιο 3.Ηλεκτρική γεννήτρια – Παλμογράφος 4.Ηλεκτρικός κινητήρας.
Γεννήτρια συνεχούς ρεύματος Σ.Ρ. 100 V, 10 kW, διέγερσης σειράς, έχει αντίσταση τυμπάνου ίση με R α = 0,1 Ω και αντίσταση πεδίου ίση με R f = 0,05 Ω. Η.
Ξεκίνημα ηλεκτροκινητήρα με σύστημα Αστερο-Τριγώνου (Υ-Δ) για εκκίνηση
Ηλεκτρικός Κινητήρας Βαγγέλης Ηλιάδης.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ.
Άσκηση Φυσικής Β Λυκείου Θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος
Φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής
δίνει το σχετικό τύπο που συνδέει τα πιο πάνω μεγέθη
ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο
ΗΛΕΚΤρΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
Τα μέρη ενός ηλεκτρικού κινητήρα είναι:
Μπαταρίες Υπεύθυνος Καθηγητής : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Του σπουδαστή
Ηλεκτρικές Μηχανές Κωνσταντίνος Γεωργάκας.
Εκτροπή μαγνητικής βελόνας Κατασκευή ηλεκτρομαγνήτη
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ο ηλεκτρισμός είναι ένας «γενικός» όρος περιλαμβάνει τα «ηλεκτρικά φαινόμενα», δηλαδή ένα σύνολο από φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με την.
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
Άσκηση 3 Φυσικής Β Λυκείου Γενικής Παιδείας
Ηλεκτρομαγνητισμός Οι πρωταγωνιστές
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ «Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα…» Νίκη Μαματσή Φυσικός.
ΕΡΓΑΣΙΑ του: ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΟΝΗ Γ4
Πειράματα Φυσικής για το Λύκειο Σχολ. έτος
Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή
1 Δυναμικός Ηλεκτρισμός Το ηλεκτρικό ρεύμα. 2 Τι κοινό υπάρχει στη λειτουργία όλων αυτών των συσκευών;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Οι ηλεκτρικές πηγές δημιουργούν στα άκρα τους την τάση που χρειάζεται για τη λειτουργία ενός ηλεκτρικού κυκλώματος ΕΚΦΕ Αλίμου 2016

Στις ηλεκτρικές πηγές έχουμε μετατροπή κάποιας μορφής ενέργειας σε ηλεκτρική Οι ηλεκτρικές πηγές κατηγοριοποιούνται σε: Ηλεκτρικά στοιχεία: Μετατρέπουν χημική ενέργεια σε ηλεκτρική Ηλεκτρικές γεννήτριες: Μετατρέπουν μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική Φωτοβολταϊκά στοιχεία: Μετατρέπουν ενέργεια ακτινοβολίας σε ηλεκτρική ΕΚΦΕ Αλίμου 2016

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Είναι ηλεκτρικές πηγές συνεχούς τάσης (Ο θετικός και ο αρνητικός πόλος (άκρο) της πηγής είναι καθορισμένοι) Το πρώτο ηλεκτρικό στοιχείο κατασκευάσθηκε το 1800 από τον Alessandro Volta (βολταϊκή στήλη) Η βολταϊκή στήλη ήταν η πρώτη πηγή σταθερού ηλεκτρικού ρεύματος ΕΚΦΕ Αλίμου 2016

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Είναι ηλεκτρικές πηγές που μπορούν να δώσουν συνεχή ή εναλλασσόμενη τάση. (Στην εναλλασσόμενη ο θετικός και ο αρνητικός πόλος της πηγής εναλλάσσονται) Η λειτουργία τους βασίζεται στο φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής. Το φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής ανακαλύφθηκε το 1831 από τον Michael Faraday. ΕΚΦΕ Αλίμου 2016

Πηγές: ΦΥΣΙΚΗ Β΄ τάξη Ενιαίου Λυκείου, Δαπόντες Κασσέτας Αθήνα 1999 2) Φυσική ηλεκτρισμός, Κουγιουμτζόπουλου Αθήνα 1975 3) Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς http://ekfe.kas.sch.gr/index.php/11-epistimi/prosopa/72-darad http://www.famousscientists.org 5) http://academic.emporia.edu/aberjame/histgeol/w_gilbert.pdf ΕΚΦΕ Αλίμου 2016

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΩΝ Μέχρι το 17ο αιώνα η γνώση που είχαμε για τον ηλεκτρισμό και το μαγνητισμό ήταν ελάχιστη και χωρίς οργάνωση. Το 1600 ο William Gilbert με το έργο του «De magnete, magneticisque corporibus, et de magno magnete tellure» κατέγραψε λεπτομερώς τη μέχρι τότε γνώση για το μαγνητισμό και τον (στατικό) ηλεκτρισμό. Θεώρησε μάλιστα ότι οι ηλεκτρικές και οι μαγνητικές αλληλεπιδράσεις δεν σχετίζονται. ΕΚΦΕ Αλίμου 2016

Μέχρι το 1820 παρότι υπήρχαν πολλές ενδείξεις για την ύπαρξη σχέσης ηλεκτρικών και μαγνητικών αλληλεπιδράσεων δεν υπήρχε ξεκάθαρη πειραματική επιβεβαίωση. Στις 21 Απριλίου 1820 το πείραμα του Oersted ήρθε να συμπληρώσει το κενό. Ένα χρόνο μετά τέθηκαν από τον Michael Faraday οι βάσεις για την κατασκευή του πρώτου ηλεκτρικού κινητήρα. Την μετατροπή δηλαδή της ηλεκτρικής ενέργειας σε μηχανική ΕΚΦΕ Αλίμου 2016

Πηγές: ΦΥΣΙΚΗ Β΄ τάξη Ενιαίου Λυκείου, Δαπόντες Κασσέτας Αθήνα 1999 2) http://www.famousscientists.org 3) http://academic.emporia.edu/aberjame/histgeol/w_gilbert.pdf ΕΚΦΕ Αλίμου 2016