Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
  ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ   Τεχνολογία ανάκτησης ενέργειας σε Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα Πτυχιακή εργασία της Άννας Ταχτσή Επιβλέπων: Δρ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου ΣΕΡΡΕΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

2 Περίληψη Στην παρουσίαση αυτή, μελετάται ένα σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Παρουσιάζεται ο τρόπος μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει κατά την τροχοπέδηση (μέσο ενός συστήματος) και η διοχέτευσής της στις μπαταρίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου με σκοπό την άμεση επαναφόρτισή τους.

3 Περίγραμμα παρουσίασης
Θέλοντας λοιπόν να αναλύσουμε περαιτέρω το συγκεκριμένο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας που αναφέραμε αρχικά, η έρευνα αυτή θα αποτελείται από τα εξής μέρη: Την αναφορά στην εξέλιξη και τελειοποίηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, περιγράφοντας την ακριβή τεχνολογία τους καθώς και τα πλεονεκτήματα- μειονεκτήματα που παρουσιάζουν. Την ανάλυση της δομής των σύγχρονων γεννητριών. Την παρουσίαση και ανάλυση των Ηλεκτρονικών Ισχύος. Την παρουσίαση και ανάλυση των συσσωρευτών η αλλιώς τις γνωστές σε όλους μας μπαταρίες. Τέλος θα μελετήσουμε και θα εξηγήσουμε την προσομοίωση του ηλεκτρικού κυκλώματος που μας ενδιαφέρει (το οποίο αποτελείται από μια τριφασική γεννήτρια, έναν ανορθωτή και μια μπαταρία) και διάφορες χαρακτηριστικές καμπύλες και διαγράμματα που προκύπτουν από αυτό.

4 1. Ηλεκτρικό αυτοκίνητο Τι είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

5 Πλεονεκτήματα Δεν παράγουν κανενός είδους ρύπους εξάτμισης.
Προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ρύπανση σε μακροχρόνια βάση, υπό τον όρο ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι πιο αθόρυβα από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης. Επιτυγχάνουν σχεδόν σταθερή ροπή από την ακινησία έως το μέγιστο όριο στροφών λειτουργίας. Έχουν χαμηλότερο κόστος σε βάθος χρόνου, καθώς δεν επηρεάζονται από την κάθε τόσο αύξηση της τιμής της βενζίνης, αλλά και λόγω του χαμηλότερου κόστους σέρβις και συντήρησης. Τα HΑ χρειάζονται πολύ λιγότερο σέρβις και συντήρηση, καθώς: δεν απαιτούν τις τακτικές αλλαγές λαδιών. δεν εκπέμπουν ρύπους, δεν έχουν σύστημα εξαγωγής καυσαερίων και διάταξη εξάτμισης, ούτε σιγαστήρα (σιλανσιέ) προ της εξάτμισης, ούτε καταλύτη ή φίλτρο καπνού. δεν απαιτούν αντικατάσταση ή έστω συντήρηση σε μηχανικά μέρη. μπορούν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να αυτο-φορτίζονται κατά τις επιβραδύνσεις του οχήματος.

6 Μειονεκτήματα Υψηλές δαπάνες κατασκευής, με αποτέλεσμα την υψηλή τιμή πώλησης. Περιορισμένη απόσταση ταξιδιού μεταξύ κάθε επαναφόρτισης της μπαταρίας. Στο παρελθόν κάθε 60 χιλιόμετρα χρειάζονταν επαναφόρτιση. Ωστόσο, τα πιο σύγχρονα μοντέλα επιτυγχάνουν αυτονομίες που ξεκινούν από 100 έως 120 χιλιόμετρα στα αυτοκίνητα πόλης και φτάνουν στα χιλιόμετρα ή και παραπάνω, σε αυτοκίνητα μεγάλης ισχύος. Μεγάλος χρόνος επαναφόρτισης, συνήθως 6 ώρες για πλήρη επαναφόρτιση. Περιορισμένη διάρκεια ζωής μπαταριών, συνήθως 3-5 χρόνια.

7 2. Τι είναι η μπαταρία ή συσσωρευτής;

8 3. Ηλεκτρονικά Ισχύος Τι είναι ο μετατροπέας?

9 Ηλεκτρονικός Μετατροπέας Ισχύος
Ο ηλεκτρονικός μετατροπέας ή ανορθωτής, είναι το τμήμα εκείνο του συστήματος που παίρνει την εναλλασσόμενη τάση από την ηλεκτρική γεννήτρια και τη μετατρέπει σε συνεχή τάση κατάλληλη για την τροφοδότηση των μπαταριών.

10 4. Σύγχρονες Γεννήτριες Οι σύγχρονες γεννήτριες ή αλλιώς εναλλακτήρες, είναι σύγχρονες μηχανές που μετατρέπουν τη μηχανική ενέργεια σε εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

11 Ισοδύναμο κύκλωμα της σύγχρονης γεννήτριας
Όταν είναι συνδεδεμένες σε αστέρα , οι αντίστοιχες τάσεις VT δίνονται από τον τύπο : VT = √3 Vφ Και όταν συνδέονται σε τρίγωνο ισχύει : VT = Vφ

12 Ταχύτητα περιστροφής των σύγχρονων γεννητριών
Το πλάτος της τάσης στα άκρα της κάθε φάσης μιας μηχανής εναλλασσόμενου ρεύματος, δίνεται από τον τύπο: ΕΑ = Κφω Δηλαδή, η (ΕΑ) εξαρτάται από τη μαγνητική ροή (φ), από τη συχνότητα ή ταχύτητα περιστροφής της μηχανής και από κάποια κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της. Αυτό σημάνει ότι όσο αυξάνεται η ταχύτητα ω του οχήματος, τόσο μεγαλώνει και το πλάτος της τάσης στην έξοδο της ηλεκτρικής γεννήτριας.

13 5. Προσομοιώσεις

14 Προσομοίωση ταχύτητας
Έγινε προσομοίωση ταχύτητας για διάφορες τιμές της συχνότητας πριν και μετά την τοποθέτηση του πλήρη ανορθωτή. ( ω = 2πf )

15 Μετρήσεις Από τις παραπάνω προσομοιώσεις πάρθηκαν οι παρακάτω μετρήσεις στον πίνακα που ακολουθεί για διάφορες τιμές της συχνότητας και της τάσης.

16 Γραφήματα

17 Επίλογος Στη δική μας περίπτωση μελετήσαμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με συγκεκριμένο μηχανισμό, ο οποίος αποτελείται από μια τριφασική γεννήτρια που παράγει εναλλασσόμενο ρεύμα, έναν ανορθωτή και μία μπαταρία. Ο μηχανισμός αυτός μετατρέπει το ρεύμα που παράγει η γεννήτρια από εναλλασσόμενο σε συνεχές με τη βοήθεια του ανορθωτή και στο τέλος φτάνει με καλώδια στην μπαταρία με σκοπό τη φόρτισή της. Αυτός είναι και ο τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας που προτείνεται σε αυτή την εργασία.

18 Κλείνοντας την παρουσίαση
Θα ήθελα να προτείνω μια δική μου ιδέα πάνω σε σύστημα βελτίωσης του συντελεστή ισχύος, ο οποίος όπως παρατηρούμε και από τις χαρακτηριστικές καμπύλες στις προσομοιώσεις είναι υπεύθυνος για την αποδοτικότητα του συστήματος που ερευνούμε. Ο παρακάτω τύπος θα μας βοηθήσει να το κατανοήσουμε: P= V*L*cosθ, όπου θ= 0 Πρέπει το cosθ απαραιτήτως να είναι «μοναδιαίο» για να δώσει το σύστημα μας το 100% της ισχύς του. Για να επιτευχθεί αυτό, προτείνεται να τοποθετηθεί στο υπάρχων σύστημα ένας «πυκνωτής» δίπλα από την μπαταρία μας που συλλέγει το ρεύμα. Και έτσι αυτό το νέο πλέον αντικείμενο προτείνεται προς έρευνα. Σας ευχαριστώ!


Κατέβασμα ppt "ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google