Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος

2 Οι πρόδρομοι Carl Friedrch Gauss (1777-1855) André Marie Ampère (1775-1836) Michael Faraday (1791-1867)

3 Αυτές τις γραμμές τις έγραψε ένας Θεός. Ludwig Boltznam Η θεωρητική ανακάλυψη του ηλεκτρομαγνητικού κύματος, που διαδίδεται με την ταχύτητα του φωτός, είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στην ιστορία της Επιστήμης. Albert Einstein … οι εξισώσεις τού Maxwell συνθέτουν (και) το ωραιότερο ποίημα το οποίο έχει γραφτεί ποτέ στη μαθηματική γλώσσα. Γ. Θ. Καλκάνης

4 1 η Εξίσωση Σε πιο απλή μορφή: Στην πιο γενική της μορφή: ρ είναι η πυκνότητα φορτίου (φορτίο προς όγκο) Είναι ο νόμος του Gauss για τον ηλεκτρισμό. Περικλείει τον νόμο τού Coulomb. Συνδέει την ύπαρξη ηλεκτρικού πεδίου με την παρουσία ηλεκτρικού φορτίου. Αυτό το ηλεκτρικό πεδίο είναι αστρόβιλο (διατηρητικό) πεδίο, δηλαδή οι δυναμικές γραμμές έχουν αρχή και τέλος.

5 2 η Εξίσωση Σε πιο απλή μορφή: Στην πιο γενική της μορφή: Είναι ο νόμος του Gauss για τον μαγνητισμό Στην Φύση δεν υπάρχει «μαγνητικό φορτίο». Δεν υπάρχουν μαγνητικά μονόπολα.

6 3 η Εξίσωση Σε πιο απλή μορφή: Στην πιο γενική της μορφή: Είναι ο νόμος τής ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής (νόμος τού Faraday) Λέει ότι γύρω από ένα χρονικώς μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο. Το πεδίο αυτό είναι στροβιλό (μη διατηρητικό), δηλαδή οι δυναμικές του γραμμές είναι κλειστές, χωρίς αρχή και τέλος.

7 4 η Εξίσωση Σε πιο απλή μορφή: Στην πιο γενική της μορφή: Πρόκειται για τον νόμο τού Ampère, με την ιδιοφυή συμπλήρωση από τον Maxwell, ο οποίος εισήγαγε τον όρο (ρεύμα μετατόπισης, σε αντιδιαστολή προς το ρεύμα αγωγιμότητας). Λέει ότι οι πηγές του μαγνητικού πεδίου είναι τα κινούμενα φορτία (ρεύματα) και οι χρονικές μεταβολές του ηλεκτρικού πεδίου. Το μαγνητικό πεδίο γύρω από το χρονικώς μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο έχει κλειστές δυναμικές γραμμές (στροβιλό πεδίο).

8 Ο συνδυασμός Δηλαδή…

9 Επιταχυνόμενο φορτίο δημιουργεί μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργεί μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο, το οποίο δημιουργεί μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό πεδίο κ.ο.κ. Το συμπέρασμα…

10 Κα ὶ ε ἶ πεν ὁ Θεός: Κα ὶ ἐ γένετο …

11 Φ ῶ ς!! (που είναι μόνον ένα μικρό τμήμα τής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας)

12 Το φάσμα τής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας


Κατέβασμα ppt "Οι Εξισώσεις τού Maxwell Παρουσίαση: Διονύσης Παρασκευόπουλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google