Kλινική διατροφή.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
Advertisements

Minerals and Trace Elements. Ανόργανες ουσίες που χρειάζονται σε μικρές ποσότητες, γενικά ως τμήμα τις δομής άλλων μορίων ή ως βασικά συνένζυμα για τη.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣΣ Διατροφή και Νοσολογία Νοσήματα από έλλειψη διατροφικών συστατικών Χρόνια διατροφο-εξαρτώμενα νοσήματα 1.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ηλεκτροτεχνικές Εφαρμογές Ενότητα 3: Σχεδίαση Θερμαντικών Αντιστάσεων Γεώργιος Χ. Ιωαννίδης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ.
Πεπτικό σύστημα Φυσιολογία ΙΙ Λειτουργία πεπτικού Παροχή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό Μηχανική προώθηση της τροφής Πέψη Απορρόφηση.
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄Γυμνασίου Επίδραση των Διαλυμάτων Οξέων σε Μέταλλα Εισηγητής Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-MEd Συνεργάτης ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων.
Στόχοι Κατανόηση αναγκαιότητας καθορισμού διατροφικών στόχων κατά τη σίτιση βαρέως πασχόντων Κατανόηση επιδράσεων οξέος τραύματος ή νόσου στον ενεργειακό.
1 Κλινική Διαιτολογία και Εντερική-Παρεντερική Διατροφή Από την θεωρία στην πράξη ΕΠΔ-Θ12Ε.
Υδατάνθρακες C – H - O. ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Παροχή ενέργειας Δίνουν ενέργεια στα κύτταρα αφού πρώτα μετατραπούν σε γλυκόζη στο ήπαρ. 4 Kcal(θερμίδες)
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
Σκευάσματα Εντερικής Σίτισης
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΠΕΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Τοξικότητα των θρεπτικών συστατικών
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Περιβάλλον ΙΙ 7ο Μάθημα Στερεά Απόβλητα
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η αρχή του σκληρού ή μαλακού οξέος (ή βάσης)
Αίμα.
Ρύπανση του νερού με τοξικές ουσίες
Οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις
Φωτογραφία από λίμνη – αλυκή (NaCl)
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περιοδικός Πίνακας Λιόντος Ιωάννης Lio.
Προσαρμογή Το νεογνό προσαρμόζεται στην πρόσληψη τροφής από το στόμα
Περιοδικός Πίνακας Λιόντος Ιωάννης Lio.
Η ‘ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΦΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Δ΄1 ΝΕΦΕΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δ΄1.
Καταστάσεις του νερού – μορφές
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Διδακτέα ύλη ( ): Κεφάλαιο 1 – Πετρέλαιο – Υδρογονάνθρακες (Η/C)
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΑΔΑ 6 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ρ. ΝΙΚΗ Β.
Βρισκόμαστε σ’ ένα σχολικό εργαστήριο, όπου ο δάσκαλος της Χημείας μιλά για το Ουράνιο (U), μετά από απορία κάποιου μαθητή του. Είχε προηγηθεί το μάθημα.
ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΟΜΗΛΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
Διατροφή-Διαιτολογία
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Βιολογία Β’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
της ενότητας « Ταξιδεύω με πυξίδα το “Χρόνο” »
Υδατάνθρακες: γλυκοί όπως η ζάχαρη και χρήσιμοι παντού, μόνοι
Μεταβολισμός 1.
Οι φυσικές καταστάσεις.
Οξυγόνο.
ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
Μακροσκοπική και μικροσκοπική αντιμετώπιση.
Για να γίνει το γεύμα σας πιο ισορροπημένο...
تلفزيون القناة الأولى يقدم
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ Είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
ΣΧΗΜΑ 4.1 Σχηματική παρουσίαση των δυνάμεων που αναπτύσσονται στο μονοηλεκτρονικό άτομο Η (αριστερά) και στο πολυηλεκτρονικό άτομο He (δεξιά).
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΠΥΡΙΓΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 7s_______ 7p_________ 7d____________ 7f_______________
الكيــمــيــــــــــــاء
Μέρος 5ο: Μέθοδοι Επαύξησης της Απόληψης Πετρελαίου
ATP το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
М.Әуезов атындағы орта мектебі
מבוא לכימיה שיעור מס' 8 h.m..
Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Kλινική διατροφή

Τι είναι διατροφή? Διατροφή είναι η διαδικασία με την οποία προμηθεύουμε το σώμα μας με τα απαραίτητα συστατικά για τη ΖΩΗ

Θρεπτική κατάσταση Είναι η επάρκεια του οργανισμού στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά : Ενέργεια (λίπος και υδατάνθρακες), πρωτεΐνη, νερό, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Κακή θρέψη είναι το αποτέλεσμα της παρατεταμένης έλλειψης του οργανισμού στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, και παρουσιάζεται με σταδιακή απώλεια σε λιπώδη και μυϊκό ιστό.

Διατροφική πυραμίδα

Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται προς όφελος του οργανισμού: Θρεπτικά συστατικά Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται προς όφελος του οργανισμού: Υδατάνθρακες Πρωτεΐνες Μακροσυστατικά Λίπη ΝΕΡΟ Βιταμίνες Μέταλλα Μικροσυστατικά ιχνοστοιχεία

Θρεπτικά συστατικά Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται 40 διαφορετικά συστατικά κάθε μέρα. Η τροφή είναι η κύρια πηγή όλων των συστατικών που έχει ανάγκη το σώμα μας

Κρέας Ψάρια Ρύζι Φρούτα Λαχανικά Κέικ Κρασί Λάδι Πρωτεΐνες Ζάχαρη Λίπος Ύδωρ Ιχνοστοιχεία Βιταμίνες Διατροφή Διατροφή είναι η προσφορά των απαραίτητων συστατικών που χρειάζονται τα κύτταρα του οργανισμού για : Την παραγωγή ενέργειας Τον σχηματισμό πρωτεϊνών, γενετικού υλικού και άλλων κυτταρικών δομών Τις απαραίτητες λειτουργίες για την διατήρηση, επιδιόρθωση και ανανέωση των ιστών Αμινοξέα Υδατάνθρακες Λιπαρά οξέα Ύδωρ Ιχνοστοιχεία Βιταμίνες

Γλυκόζη : Δομικό συστατικό Θρεπτικά συστατικά Υδατάνθρακες: Πολυσακχαρίτες: Άμυλο , αμυλοπεκτίνη: (αλεύρι, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά, φρούτα) Ολιγοσακχαρίτες: Μαλτοδεξτρίνη Δισακχαρίτες: σακχαρόζη, λακτόζη κλτ. Μονοσακχαρίτες: Γλυκόζη, φρουκτόζη Γλυκόζη : Δομικό συστατικό C6H12O6 + 6 O2 6 CO2 + 6 H2O + ενέργεια

Υδατάνθρακες Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας 1 gr Υ.Α. προσφέρει 4 kcal Περιέχονται στις πατάτες το ρύζι το ψωμί κ.τ.λ. Συντίθενται στα φυτά κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης 6 CO2 + 6 H2O + ενέργεια (από το φως του ήλιου) C6H12O6 + 6 O2  

Nutritional classification of carbohydrates computing Presentation copyright © 2002 David A Bender and some images copyright © 2002 Taylor & Francis Ltd Διατροφική ταξινόμηση Υ.Α. Nutritional classification of carbohydrates πολυσακχαρίδια ολιγοσακχαρίδια Σάκχαρα Μονοσακχαρίδια δισακχαρίδια Ενδογενή σάκχαρα άμυλο δεξτρίνες Εξωγενή σάκχαρα Μη αμυλούχα πολυσακχαρίδια Τρισακχαρίδια τετρασακχαρίδια Λακτόζη γάλακτος Όχι από γάλα 

Απλοί Υ.Α. Οι Υ.Α. που περιέχουν μία μονάδα σακχάρου – μονοσακχαρίδια ή δύο – δισακχαρίδια- Διασπώνται γρήγορα για απελευθέρωση ενέργειας Οι δύο πιο κοινοί απλοί Υ.Α. είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη

Απλοί Υ.Α. δισακχαρίδια

Σύνθετοι Υ.Α. Πολυμερή απλών σακχάρων –πολυσακχαρίδια Τα πιο ενδιαφέροντα από διατροφικής πλευράς : Άμυλο και γλυκογόνο Άπεπτο πολυμερές ή φυτική ίνα: Κυτταρίνη

Μη αμυλούχα πολυσακχαρίδια

Λιπαρό οξύ : Δομικό συστατικό Θρεπτικά συστατικά Λίπος: Κορεσμένα λιπαρά οξέα: Ζωικά λίπη (κρέας, βούτυρο, τυρί) Μονοακόρεστα: Ελαιόλαδο Πολυακόρεστα: Φυτικά λίπη και μερικά ζωικά λίπη (Σογιέλαιο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, EPA + DHA ιχθυέλαια) MCT Λιπαρό οξύ : Δομικό συστατικό

Λίπος Ετερογενείς ενώσεις οι οποίες ταξινομούνται σε μια ομάδα γιατί εμφανίζουν κοινές ιδιότητες: Αδιάλυτες στο νερό «υδροφοβικές» Αδιάλυτες σε οργανικά διαλύματα – αιθέρα, χλωροφόρμιο Χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας – σε περιόδους μειωμένης πρόσληψης τροφής Μονωτικό υλικό για διατήρηση σωματικής θερμότητας και προστασία ευαίσθητων εσωτερικών οργάνων Δομικό υλικό της κυτταρικής μεμβράνης 1 gr λίπους παρέχει 9kcal

Λίπος Κατασκευή ορμονών και στεροειδών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη & διατήρηση των ιστών στο σώμα

γλυκερόλη 3 λιπαρά οξέα (όπου R μακρά C-C-C άλυσος) Λίπος (τριγλυκερίδιο) (όπου R, R' & R" είναι ή δεν είναι ίδια)

Αμινοξύ : Δομικό συστατικό Θρεπτικά συστατικά Πρωτεΐνη: Πολυπεπτίδια: Δομικές πρωτεϊνες (π.χ. ακτίνη και μυοσίνη του μυικού ιστού, κερατίνη του δέρματος) Ένζυμα (π.χ. αμυλάση και λιπάση του παγκρέατος) Πρωτεΐνες για μεταφορά (π.χ. αιμοσφαιρίνη) Ρυθμιστικές πρωτεΐνες: π.χ. ινσουλίνη, γλουκαγόνο, αδρεναλίνη Νευρομεταβιβαστές: Σεροτονίνη, ντοπαμίνη κτλ. Ολιγοπεπτίδια Αμινοξέα Αμινοξύ : Δομικό συστατικό

Πρωτεΐνη Τα Α.Ο. συνδέονται μεταξύ τους με πεπτιδικούς δεσμούς και σχηματίζουν πρωτεΐνες. Η καρβοξυλική ομάδα του ενός συνδέεται με την αμινομάδα του άλλου και μετά την απελευθέρωση ενός μορίου νερού σχηματίζεται ένα διπεπτίδιο Οι πρωτεΐνες είναι μεγάλα μόρια που μπορεί να αποτελούνται από εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες αμινοξέα

Πρωτεΐνη Χρήση για αποκατάσταση φθοράς των ιστών – αναβολική δράση. Δόμηση νέου ιστού – αναβολική δράση. Συνεισφορά συστατικών σε πολλά εκκρίματα και υγρά του οργανισμού. Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες και ορισμένες ορμόνες έχουν ως συστατικό τους τα αμινοξέα. Μεταφορά λιπιδίων με τη μορφή λιποπρωτεινών, μεταφορά λιποδιαλυτών βιταμινών, σιδήρου, ασβεστίου, λιπαρών οξέων και χολερυθρίνης. Σημαντικός ρόλος στην αντίσταση του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες με τη μορφή ανοσοσφαιρινών Χορήγηση Α.Ο. για ποικιλία μεταβολικών λειτουργιών. 1 gr πρωτεΐνης παρέχει 4 kcal Κατέχουν άζωτο ίσο με το 16% του βάρους τους – 100 gr πρωτεΐνης =16gr N ή 1 gr N = 6.25gr πρωτείνης

Παρουσιάζεται με διαφορετικά χρώματα Δομή - Αναδίπλωση πρωτεΐνης Ακολουθία Α.Ο. Παρουσιάζεται με διαφορετικά χρώματα Δομή - Αναδίπλωση πρωτεΐνης Δομή - ελικοειδής μορφή

Ημερήσιες ανάγκες 25 1.0-1.2 3-4 0.7-1.0 30 1.2-1.5 1.0-1.5 Συνολικές Θερμίδες kcal/kgbw Πρωτεΐνες gr/kg bw Υδατάνθρακες Λίπη Βασικές ανάγκες 25 1.0-1.2 3-4 0.7-1.0 Αυξημένες 30 1.2-1.5 1.0-1.5

Το σώμα μετατρέπει ορισμένα θρεπτικά στοιχεία σε άλλα Υ.Α.σε λίπη στο ήπαρ & στο λιπώδη ιστό – λιπονεογέννεση Πρωτεΐνες σε Υ.Α. στο ήπαρ – γλυκονεογέννεση Λίπη σε Υ.Α. από τη γλυκερόλη των τριγλυκεριδίων στο ήπαρ – γλυκονεογέννεση Υ.Α. σε γλυκογόνο στο ήπαρ & στους μύες - γλυκογονογέννεση

Ιχνοστοιχεία: (Cu, Cr, Fe, Mn, I, F, Mo, Se, Zn) Θρεπτικά συστατικά Βιταμίνες: Υδατοδιαλυτές: Β1, Β2, Β6, Β12, Νιασίνη, Παντοθενικό όξύ, Βιοτίνη, Φυλλικό οξύ, Βιτ. C, Λιποδιαλυτές (A,D,E,K) Μέταλλα: Νάτριο,Κάλιο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο, Φωσφόρος Ιχνοστοιχεία: (Cu, Cr, Fe, Mn, I, F, Mo, Se, Zn)

Σύσταση του σώματος