Μετουσίωση πρωτεϊνών (ωολευκωματίνης) 7η εργαστηριακή άσκηση Β Λυκείου
Όργανα και υλικά για το πείραμα Λύχνος Bunsen ή γκαζάκι Τρίποδο με πλέγμα Ποτήρι ζέσεως 100ml & 400ml 5 Δοκιμαστικοί σωλήνες Γυάλινη ράβδος Διάλυμα NaOH 4M Διάλυμα CuSO4 0,1M Αυγό, Γάλα HCl 2M, υδροχλωρικό οξύ ή ξύδι Οινόπνευμα Απιονισμένο νερό φίλτρο καφέ (προαιρετικά)
Πορεία του πειράματος Σε ποτήρι ζέσεως 100 ml προσθέτουμε απιονισμένο νερό μέχρι την μέση του και αραιώνουμε όλο το ασπράδι του αυγού στο νερό
Ανακατεύουμε σιγά σιγά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα Μοιράζουμε το μίγμα μας σε 5 δοκιμαστικούς σωλήνες όπου τους γεμίζουμε μέχρι το μέσο τους
Στον δοκιμαστικό σωλήνα (1) ανιχνεύουμε την πρωτεϊνική σύσταση Προσθέτουμε 5-6 σταγόνες διαλύματος NaOH 4M Προσθέτουμε λίγες σταγόνες διάλυμα CuSO4 0,1M ανακατεύουμε … μάρτυρας (σωλήνας με νερό) μάρτυρας (σωλήνας με νερό) και παρατηρούμε το χαρακτηριστικό μενεξεδί χρώμα, αντίδραση διουρίας (Biuret)
Στον δοκιμαστικό σωλήνα (2) Στα σημεία επαφής των δυο διαλυμάτων σχηματίζεται μια λευκή ζώνη (μετουσιωμένη πρωτεΐνη) και σιγά σιγά σχηματίζεται ένα γαλακτώδες διάλυμα Προσθέτουμε στο διάλυμα σιγά-σιγά ΗCl 2M, ή υδροχλωρικό οξύ
τον δοκιμαστικό σωλήνα (3) παρατηρούμε ένα γαλακτώδες διάλυμα που είναι η μετουσιωμένη πρωτεΐνη Τον τοποθετούμε στο υδατόλουτρο … και *Μπορούμε να τον θερμάνουμε απευθείας στον Λύχνο. Δοκιμαστικός σωλήνας 5 (μάρτυρας, έχει μόνο το αραιωμένο ασπράδι)
Στον δοκιμαστικό σωλήνα (4) Στα σημεία επαφής των δυο διαλυμάτων σχηματίζεται μια λευκή ζώνη (μετουσιωμένη πρωτεΐνη) και σιγά σιγά σχηματίζεται ένα γαλακτώδες διάλυμα Προσθέτουμε στο διάλυμα σιγά-σιγά το οινόπνευμα
Εναλλακτικά: μελέτη της μετουσίωσης πρωτεΐνης του γάλακτος Σε δύο ύαλους ωρολογίου τοποθετούμε γάλα και στον ένα προσθέτουμε λίγο υδροχλωρικό οξύ Γάλα με υδροχλωρικό οξύ μετουσιωμένη πρωτεΐνη