ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Ελληνικές Βιβλιοθήκες Συνολική Παρουσίαση Θέσεων Ομάδα Εργασίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών Ιανουάριος 2011.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
Η Θεματική Ταξινόμηση και η Συμβολή της στην Αναζήτηση Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Δεδομένων.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ.
Πρόσφυγας είναι «κάθε πρόσωπο, το οποίο, επειδή έχει δικαιολογημένο φόβο διωγμού λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής.
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ Βογιατζή Ματθίλδη Μαρίνα. Διπλωματία Είναι: a)ο χειρισμός των διεθνών σχέσεων b)η ιδιαίτερη εκείνη τέχνη που κατέχει και εφαρμόζει.
Με ποιoύς τρόπους ασκείται η εξουσία; 3.1. Εξουσία και πολιτική εξουσία Εξουσία είναι συνυφασμένη με τις Ανθρώπινες σχέσεις Ανάμεσα σε αυτόν που ασκεί.
Ανάπτυξη και Λειτουργία
Ιστορική Αναδρομή Η Ευρωπαϊκή Ιδέα, δηλαδή η ιδέα μιας κοινής ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποτέλεσε όραμα πολλών φιλοσόφων (π.χ. Καντ, Κομένιος, Ουγκώ). Οι.
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 02/02/2015 1
Η Οικονομική Κρίση και η Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Διαλέξεις για το Μάθημα Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Δημήτρης Κατσίκας.
Στατιστική I Χειμερινό Γ. Παπαγεωργίου
Φάση 2: Αvάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σεναρίων Ορφανός Ευθύμιος.
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
1.4 Ο πολιτικός - Οι ιδιότητες του πολιτικού
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 6η
Ιστορία, θεωρίες και θεσμοί της ΕΕ 2 ο τμήμα Η Ευρώπη της δεκαετίας του 1950.
Τι ονομάζεται «κοινή γνώμη» και ποιο το κύριο χαρακτηριστικό της; 3.6 Κοινή γνώμη και Ομάδες πίεσης /συμφερόντων Τι ονομάζεται «κοινή γνώμη» και ποιο το.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΘΗΜΑ.
Πανσυλλεκτικό-Πολυσυλλεκτικό Κόμμα Χρονική περίοδος: Καθολική ψηφοφορία Βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης: η οικονομική ανάπτυξη μειώνει ανισότητες και.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ενεργά στις κοινές υποθέσεις ο πολίτης; Κοινές υποθέσεις είναι όλα όσα μας αφορούν ως πολίτες:
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
Mάθημα 2ο Η ανάπτυξη των ΜΜΕ. Από την Επικοινωνία στα μαζικά Μέσα Ο όρος «μέσα μαζικής επικοινωνίας» αναφέρεται σε μέσα που έχουν οργανωθεί για να μεταδίδουν.
Διοίκηση Τεχνολογίας Εργασία: «Εργαλειακή Προσέγγιση Τεχνολογίας» Πρόγραμμα:MBA Part-Time.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Μακροοικονομική Ενότητα : Οικονομική μεγέθυνση (Μέρος Α) Καραμάνης Κωνσταντίνος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία Ενότητα 4η: Η έννοια του πλουραλισμού και της δημοκρατίας. Όνομα Καθηγητή: Παρούσης Μιχαήλ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών.
ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ Σημειώσεις βασισμένες στο N. Nugent (2010) The Government and Politics of the European Union, 7 th edition.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΛΙΑΔΟΥ – ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
Bασικές Έννοιες Στην Ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης-Ολοκλήρωσης
Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Εκκρεμές Watson Αίτια πολέμου Κρατική ισχύς, Συμμαχίες, Προτεκτοράτα
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Γίνε μέρος της λύσης Τι; Πώς; Πότε;.
Ερμηνευτική προσέγγιση
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Οι νέες πολιτικές έννοιες
Δομική προσέγγιση και δομο-λειτουργισμός.
2. Σκοπός της ΕΕ Ειρήνη, αξίες, ευημερία.
Υποθέσεις εργασίας και μεταβλητές
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Βασικά δεδομένα Το σύστημα υγείας δεν αποτελεί απλά άθροισμα επιμέρους μερών. Τα επιμέρους στοιχεία του συστήματος βρίσκονται σε συνεχή αλληλεξάρτηση.
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ Α΄ Μέρος 3ο: Ομάδες Συμφερόντων, Σχέσεις Πολιτικών Κομμάτων – Ομάδων Συμφερόντων και Διαμόρφωση Δημόσιων Πολιτικών Καθηγ. Κ. Α. Λάβδας/
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΣΒΑΡΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΛΑΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗΤΗ KRASHING TOLOLYAN.
Το συνέδριο της Βιέννης
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική
Εισαγωγή στην έννοια της ποιότητας
Best practices - Benchmarking
Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση Ακαδ. Έτος
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - Α΄ Μέρος 2ο: Ομάδες Συμφερόντων, Σχέσεις Πολιτικών Κομμάτων – Ομάδων Συμφερόντων και Διαμόρφωση Δημόσιων Πολιτικών Καθηγ.
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 1

«Ευρωπαϊκή ιδέα;» Με τον όρο αυτό έχει επικρατήσει να προσεγγίζουμε διάφορες αντιλήψεις και προτάσεις πολιτικής που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί, με κοινό παρανομαστή τη συγκρότηση μιας και μόνο μορφής ένωσης της Ευρώπης. 2

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ 3

4

Διακυβερνητικές σχέσεις : πρόκειται για σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων δηλαδή εκτελεστικών εξουσιών. Διακυβερνητικές σχέσεις πρόκειται για σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων δηλαδή εκτελεστικών εξουσιών. 5

Συνεργασία, σημαίνει ότι διαφορετικές θεσμικές οντότητες (πχ Συνεργασία, σημαίνει ότι διαφορετικές θεσμικές οντότητες (πχ. Τα κράτη της Ευρώπης) δουλεύουν από κοινού για κάποιους κοινούς στόχους. Χωρίς να μειώνεται ο όποιος βαθμός ανεξαρτησίας και αυτονομίας καθεμίας από αυτές. Συνεργασία, σημαίνει ότι διαφορετικές θεσμικές οντότητες (πχ. Τα κράτη της Ευρώπης) δουλεύουν από κοινού για κάποιους κοινούς στόχους. Χωρίς να μειώνεται ο όποιος βαθμός ανεξαρτησίας και αυτονομίας καθεμίας από αυτές. 6

Η αλληλεξάρτηση δεν εξαρτάται πάντα από την πολιτική των κρατών. Αλληλεξάρτηση είναι μια έννοια που υποδηλώνει ένα φαινόμενο διεθνές και εξελισσόμενο. Η αλληλεξάρτηση δεν εξαρτάται πάντα από την πολιτική των κρατών. Η αλληλεξάρτηση υποδηλώνει αυξανόμενη σύνδεση αλλά και διάφορα διλλήματα μεταξύ των κοινωνιών και των οικονομιών. Αλληλεξάρτηση είναι μια έννοια που υποδηλώνει ένα φαινόμενο διεθνές και εξελισσόμενο. Η αλληλεξάρτηση δεν εξαρτάται πάντα από την πολιτική των κρατών. Η αλληλεξάρτηση υποδηλώνει αυξανόμενη σύνδεση αλλά και διάφορα διλλήματα μεταξύ των κοινωνιών και των οικονομιών. 7

Διλήμματα τα οποία περιστρέφονται συχνά γύρω από την έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Η έννοια της εθνικής κυριαρχίας ευνοεί τη λεγόμενη «αρχή της μη επέμβασης σε υποθέσεις των κρατών. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι η εθνική κυριαρχία, είναι στην πραγματικότητα σχετική. Διλήμματα τα οποία περιστρέφονται συχνά γύρω από την έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Η έννοια της εθνικής κυριαρχίας ευνοεί τη λεγόμενη «αρχή της μη επέμβασης σε υποθέσεις των κρατών. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι η εθνική κυριαρχία, είναι στην πραγματικότητα σχετική. 8

Υπερεθνική οργάνωση, εννοούμε κάποια μορφή πολιτικής οργάνωσης η οποία τοποθετείται υπεράνω των επιμέρους κρατικών οντοτήτων που τη συναποτελούν. Λέξεις κλειδιά: Μετασχηματίζονται Νέες μορφές σχέσεων Υπερεθνική οργάνωση Συνύπαρξη Υπερεθνική οργάνωση, εννοούμε κάποια μορφή πολιτικής οργάνωσης η οποία τοποθετείται υπεράνω των επιμέρους κρατικών οντοτήτων που τη συναποτελούν. Λέξεις κλειδιά: μετασχηματίζονται Νεες μορφές σχέσεων Υπερεθνική οργάνωση Συνύπαρξη 9

Ως διαδικασία η ολοκλήρωση έχει ορισμένα «ανοικτά» χαρακτηριστικά. Ολοκλήρωση, μια έννοια που θα χρησιμοποιούμε συχνά, είναι η διαδικασία η οποία οδηγεί σε μια νέα μορφή πολιτικής οργάνωσης, όπως η υπερεθνική που μόλις αναφέραμε. Ως διαδικασία η ολοκλήρωση έχει ορισμένα «ανοικτά» χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά όταν παρατηρούμε μια διαδικασία ολοκλήρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα οδηγήσει απαραίτητα σε κάποια ορισμένη μορφή πολιτικής οργάνωσης (πχ. Ομοσπονδιακό σύστημα). Ολοκλήρωση, μια έννοια που θα χρησιμοποιούμε συχνά, είναι η διαδικασία η οποία οδηγεί σε μια νέα μορφή πολιτικής οργάνωσης, όπως η υπερεθνική που μόλις αναφέραμε. Ως διαδικασία η ολοκλήρωση έχει ορισμένα «ανοικτά» χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά όταν παρατηρούμε μια διαδικασία ολοκλήρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα οδηγήσει απαραίτητα σε κάποια ορισμένη μορφή πολιτικής οργάνωσης (πχ. Ομοσπονδιακό σύστημα). 10

Πλουραλισμός πρόκειται για μια έννοια που υποδηλώνει τη λειτουργία, στα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα, μιας πολυφωνικής συνύπαρξης διαφορετικών κοινωνικών συμφερόντων τα οποία ανταγωνίζονται για τον επηρεασμό της πολιτικής εξουσίας. Πλουραλισμός πρόκειται για μια έννοια που υποδηλώνει τη λειτουργία, στα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα, μιας πολυφωνικής συνύπαρξης διαφορετικών κοινωνικών συμφερόντων τα οποία ανταγωνίζονται για τον επηρεασμό της πολιτικής εξουσίας. 11