Ενότητα 4.3 Κάπνισμα – οινόπνευμα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΣΧ
Advertisements

Καπνός – Κάπνισμα - Σχολείο
ΚΑΠΝΙΣΜΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ.
Λίμνη Πλαστήρα Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας ΤΟ Φ Ρ Α Γ Μ Α.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Βασικές έννοιες, εφαρμογές και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Ανέστης Τσαϊρίδης Επιβλέπων: Δρ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου.
ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ (ΑΛΚΑΝΙΑ & ΚΥΚΛΟΑΛΚΑΝΙΑ)
Οι υδρογονάνθρακες Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με τις ενώσεις του άνθρακα, οι οποίες είναι το αντικείμενο μελέτης ενός κλάδου της Χημείας που ονομάζεται.
Τέχνη είναι η αδιάκοπη προσπάθεια να συναγωνιστούμε την ομορφιά των λουλουδιών, χωρίς ποτέ να το κατορθώνουμε. Μ. Σαγκάλ Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας.
Ορισμός Ιμπρεσιονισμού : Ιμπρεσιονισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε στο δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα. Αν και αρχικά καλλιεργήθηκε στο χώρο.
ΤΖΑΝΕΙΟ. Το «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς ιδρύθηκε με δωρεά του εμπόρου Νικήτα Τζάννε (Κύθηρα 1801-Πειραιάς 1864). Με τη διαθήκη του άφησε όλη.
ΗΗ α νάπτυξη τ ου ε μπορίου μ ετασχηματίζει τη γ αλλική κ οινωνία. ΗΗ α στική τ άξη κ αθίσταται ρ υθμιστικός παράγοντας ε ξελίξεων. ΗΗ γ αλλική.
Χημικά φαινόμενα ή χημικές αντιδράσεις ονομάζονται οι μεταβολές κατά τις οποίες από ορισμένες αρχικές ουσίες (αντιδρώντα) δημιουργούνται νέες ουσίες (προϊόντα)
Ήχος και ομιλία Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Π. Παπαγιάννης
E RASMUS E RASMUS + Το Erasmus+ είναι το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλύπτει τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της.
Εκπαιδευτικός ερευνητής Εαρινό εξάμηνο
Κάπνισμα και Υγεία.. Εισαγωγή.  Το πέρασμα από το κάπνισμα ακατέργαστου καπνού στο τσιγάρο έγινε μόλις τον 20ό αιώνα, όταν με την πρόοδο της μηχανικής.
ΘΕΩΡΙΑ 1. 2 Oι παράγοντες, οι οποίοι επέδρασαν σημαντικά και αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ρόλου της συσκευασίας στην παραγωγή και εμπορία των προϊόντων,
Η Γνωστική εξελικτική θεωρία του Jean Piaget
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας
ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
ΔΕΠ-Υ Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής -Υπερκινητικότητα
Jean Racine (Ρακίνας), τεχνίτης της «ψυχολογικής τραγωδίας»
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
Γεώργιος Παπαδόπουλος
Κλασικισμός ..εισαγωγικά.
Ρομαντισμός και Ρεαλισμός
AΛΚΟΟΛ! ΓΕΛ ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ Α ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Λιόντος Ιωάννης - Χημικός

Διδάσκων: Αστέρης Πλιάκος
Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και προβλήματα δημοκρατίας
ΚΑΠΝΙΣΜΑ όλη η αλήθεια Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας B’ ΕΠΑΛ Καντάνου
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Μέθοδος Καθαρισμού Στερεών Οργανικών Ενώσεων
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Βραβευμένοι Επιστήμονες που έσωσαν την ζωή μας
Καλώς ήρθατε στο Νηπιαγωγείο
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΟΜΑΔΑ 1 ΘΕΜΑ: ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ.
2. Αντίδραση οργανισμού επηρεάζει τη σχέση
Οξυγόνο.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Η εκπαιδευτική έρευνα δράσης
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
الكيمياء العضوية الصف الثاني عشر العلمي إعداد : راجح شعبان.
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σοφία Χαντζή.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ Ανδρέας Κοντονίκας Γιώργος Γιαννίτσας
פחמימות - סוכרים כתבו ידידה גוטליב אורית מולוידזון
Φυσική του ωτός και της ακοής
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ
Ονοματολογία οργανικών ενώσεων
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Τάξη: Α3 Μάθημα: Οικιακή Οικονομία
ΑΣΚΗΣΗ 9 ΑΙΜΟΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ Πατήστε Esc να κλείσει η προβολή.
Erasmus Το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Νεολαία και Αθλητισμό Ανδρούλα Παπαναστασίου Διευθύντρια ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης.
H γνωστικο-εξελικτική προσέγγιση
Λέκτορας, Εργαστήριο Γενετικής
Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ονοματολογία οργανικών ενώσεων
Η ΕΛΕΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Raymond S. K Lo, MRCP, Jean Woo, MD, FRCP, Karen C
Γνωστική ανάπτυξη Piaget
Φάρμακα και ΝΣ: 1. Χολινεργικό Σύστημα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενότητα 4.3 Κάπνισμα – οινόπνευμα

1) Ποια είναι η ιστορία του τσιγάρου; Τον καπνό (Nicotiana Tabacum) τον έφεραν από την Αμερική στην Ευρώπη Ισπανοί εξερευνητές στις αρχές του 16ου αιώνα. Εκείνος, όμως, που διέδωσε τον καπνό στις χώρες της Ευρώπης ήταν ο Γάλλος πρεσβευτής Ζαν Νικό (Jean Nicot), από τον οποίο πήρε το όνομά της η νικοτίνη. Το 1604 ο βασιλιάς της Αγγλίας πάκωβος επέβαλε δασμό στην εισαγωγή των τσιγάρων και επεσήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Από το 1950 γίνονται μεγάλες έρευνες που αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.

2α) Σε ποιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα; Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο σχολείο, στο χώρο εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

2β) Ποια άτομα ονομάζονται ενεργητικοί καπνιστές και ποια παθητικοί καπνιστές; Το κάπνισμα σε κλειστό χώρο είναι επικίνδυνο και επιβαρύνει την υγεία τόσο των καπνιστών όσο και των μη καπνιστών, που εισπνέουν τον καπνό των άλλων (παθητικοί καπνιστές). Ενεργητικοί καπνιστές = είναι αυτοί που καπνίζουν οι ΙΔΙΟΙ Παθητικός καπνιστής

3) Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία; Σκοπός της οικογενειακής αγωγής είναι να συμβάλει: βρογχίτιδα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια πρόωρο θάνατο του εμβρύου ελλιποβαρή νεογνά από καπνίστριες μητέρες συχνότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος πεπτικό έλκος διάφορες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του οισοφάγου, του στόματος, του πνεύμονα κιτρινισμένα δόντια και ρυτίδωση του δέρματος.

4) Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδηγούν τους νέους στο κάπνισμα – αλκοόλ; Τα κυριότερα αίτια που οδηγούν τους νέους στην κατανάλωση αλκοόλ είναι: τα προβλήματα με την οικογένεια τα προβλήματα της εφηβείας η μη τακτική φοίτηση στο σχολείο η ύπαρξη αλκοολικού ατόμου στο στενό περιβάλλον η επίδραση των συνομηλίκων τα πρότυπα των γονέων και των φίλων η διαφήμιση.

5) Ποια είναι η σύσταση των ποτών; Οινοπνευματώδη ή αλκοολούχα ποτά είναι αυτά που περιέχουν αιθανόλη. Η αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) (CH3- CH2-0H) ανήκει σε μια οικογένεια χημικών ενώσεων που λέγονται αλκοόλες. Το αλκοόλ κατά τη διαδρομή του στο σώμα απορροφάται από τα τοιχώματα του στομάχου και του εντέρου και με την κυκλοφορία του αίματος διοχετεύεται σε όλο το σώμα.

6) Ποια είναι η συνιστώμενη κατανάλωση οινοπνεύματος για τους άντρες και τις γυναίκες; 2 ποτήρια κρασί για τους ενήλικες άνδρες. 1 ποτήρι κρασί για τις ενήλικες γυναίκες. Να προτιμάται το κόκκινο κρασί.

7) Ποια μέρη του σώματος διατρέχουν πρόβλημα από την κατανάλωση αλκοόλ; Τα μέρη του σώματος που διατρέχουν κίνδυνο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι: ο εγκέφαλος: διαταραχές στη μνήμη, στην όραση, στην ακοή, τραυλισμός το συκώτι: κίρρωση του ήπατος το δέρμα: υποθερμία η καρδιά: βλάβη του μυϊκού ιστού (καρδιομυοπάθεια).

8) Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για την κατανάλωση αλκοόλ; Μέτρα πρόληψης: Να αποφεύγεις το ποτό πριν την οδήγηση. Να μην πίνεις με κενό στομάχι. Να μην πίνεις όταν εργάζεσαι. Να μην καταναλώνεις ποτό μαζί με φάρμακα. θετικές σκέψεις Να μην παρασύρεσαι από τους άλλους. Να έχεις αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση.