Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΣΧ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΣΧ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΣΧ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΧ.ΕΤΟΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ο ΚΑΠΝΟΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-Η ΥΓΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δάφνης Σπυρίδων ΠΕ10 Κοινωνιολόγος (Συντονιστής) Αγγέλης Δημήτριος ΠΕ04-01 Φυσικός Σκοπός του προγράμματος ήταν : Α) Η ανάδειξη της σημασίας της παραγωγής καπνού για την οικονομία της χώρας, αλλά και το σημαντικό πρόβλημα της παραοικονομίας που συνδέεται με τη διακίνηση των προϊόντων καπνού. Β) Η ανάδειξη των προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τη χρήση προϊόντων καπνού.

2 Οι μαθητές: Συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση της έρευνας που ανέλαβε η κάθε ομάδα. Παρακολούθησαν την παρουσίαση των πνευμονολογικών προβλημάτων που προκαλεί η χρήση καπνού, από τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Δασκαλόπουλο. Συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΚΑΡΠΑ που οργανώθηκε στο σχολείο σε συνεργασία με τον ιατρό χειρουργό-εντατικολόγο κ. Κιτσάκο Αθανάσιο της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και την ομάδα εθελοντών. Πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Καβάλας- Ξάνθης. Επισκέφτηκαν περιοχές καλλιέργειας καπνού και ενημερώθηκαν στο δημαρχείο Καβάλας για την παραγωγή και εμπόριο καπνού από:

3 Α) Τον Αντιδήμαρχο Καβάλας κ. Μιχαλάκη Χριστόδουλο
Β) Τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Χεριστανίδη Γεώργιο Γ) Τον Περιφερειακό Σύμβουλο Καβάλας και υπεύθυνο Τουρισμού κ. Παπακοσμά Κωνσταντίνο Δ) Τον Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Καβάλας κ. Παπάζογλου Ευριπίδη Ε) Την καθηγήτρια οικονομολόγο του 1ου ΓΕΛ Καβάλας κ. Παπαδοπούλου Ολυμπία

4 Η ομάδα μας

5 Ενημέρωση στο Δημαρχείο Καβάλας

6 Απονομή αναμνηστικής πλακέτας στον κ
Απονομή αναμνηστικής πλακέτας στον κ.Αντιδήμαρχο Καβάλας με το έμβλημα του σχολείου μας

7

8 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ
Ομάδα εργασίας: Σμύρης Θωμάς – Ηρακλής Τσουμάνης Νίκος

9 Ο καπνός είναι μονοετές, ποώδες φυτό και ανήκει στο γένος Νικοτιανή (Nicotiana).
Καλλιεργείται για τα φύλλα του, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καπνικών προϊόντων, όπως τσιγάρα κλπ.

10 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Στην Αμερική οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό και πίστευαν ότι έχει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες. Τον κάπνιζαν ή τον μασούσαν και έπαιζε σημαντικό ρόλο στις διάφορες τελετουργίες. Η εισαγωγή του στην Ευρώπη έγινε το Οι ιδιότητές του έγιναν γνωστές χάρη στον Γάλλο πρεσβευτή στην Πορτογαλία Ζαν Νικό, (Jean Nicot) στον οποίον οφείλεται και η επιστημονική του ονομασία Nicotiana tabacum. Από εκεί με τους Πορτογάλους και Ισπανούς θαλασσοπόρους μεταφέρθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ο καπνός έφτασε στις αρχές του 17ου αιώνα και καλλιεργήθηκε πρώτα στην Ξάνθη και αργότερα σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας.

11

12 ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέχρι πρόσφατα καλλιεργούνταν στην Ελλάδα περί τις 80 ποικιλίες, υποποικιλίες και βιότυποι καπνών. Οι κυριότερες ήταν: Μπασμάς Μακεδονίας: Αρωματικός καπνός. Καλλιεργείται στην Ανατολική Μακεδονία. Τα φύλλα του είναι κοντά με λεπτές νευρώσεις, αρκετά ελαστικά. Μπασμάς Ξάνθης: Ο πιο αρωματικός του κόσμου , εξαιρετικής ποιότητας. Τα φύλλα του έχουν μέτριο πάχος και ερυθροκίτρινο χρώμα όταν ξεραθούν. Καλλιεργείται στη Χρυσούπολη Καβάλας στο Σιδηρόνερο Δράμας και στις περιοχές της Δυτικής Θράκης. Ζίχνα: Μοιάζει με τους μπασμάδες και το άρωμα του είναι αρκετά έντονο. Καλλιεργείται στην επαρχία Φυλλίδας.

13

14 Τσεμπέλια Αγρινίου: Χαμηλά φυτά με παχιά μεγάλα φύλλα χωρίς μίσχο
Τσεμπέλια Αγρινίου: Χαμηλά φυτά με παχιά μεγάλα φύλλα χωρίς μίσχο. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό και καλλιεργούνται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα και Θεσπρωτία. Θεωρούνται τα καλλίτερα για παρασκευή τσιγάρων και καταναλώνονται αποκλειστικά εγχώρια. Μαχαλά: Είναι ποικιλία καπνών με πολύ λεπτά φύλλα. Το κάπνισμα τους είναι ήπιο και γλυκό ενώ δεν έχουν καθόλου άρωμα. Μπέρλι : Αμερικάνικος τύπος καπνού που τελευταία καλλιεργείται ευρέως στην Ελλάδα. Ο τύπος αυτός καλλιεργείται σε πεδινά εδάφη καλά αρδευόμενα και οι στρεμματικές αποδόσεις του είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των ανατολικών τύπων.

15

16 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΟΥ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΟΥ Α. Σπορά, καλλιέργεια, λίπανση: Ο πολλαπλασιασμός του καπνού γίνεται με σπορά σε ειδικά καπνοσπορεία. Ο σπόρος του καπνού είναι πολύ μικρός και για να φυτρώσει απαιτούνται ειδικές και καλές συνθήκες. Τα μικρά φυτάρια μεταφυτεύονται αργότερα στην οριστική τους θέση στο χωράφι. Πριν τα καπνά να μεταφυτευτούν, το χωράφι πρέπει να οργωθεί καλά και να προετοιμαστεί κατάλληλα. Η φύτευση των καπνών στον αγρό γίνεται σε γραμμές και η απόσταση των φυτών μεταξύ τους ποικίλει ανάλογα με τον τύπο και τη γονιμότητα του εδάφους.

17 Αρχική φύτευση στα φυτάρια
Μεταφύτευση στο χωράφι και καλλιέργεια

18 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΟΥ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΟΥ Β. Συγκομιδή, ξήρανση: Μετά τη φύτευση στο χωράφι, τα φύλλα του καπνού συλλέγονται αφού περάσουν 3-4 μήνες και ωριμάσουν. Η συγκομιδή γίνεται με κόψιμο ολόκληρου του φυτού ή σταδιακά, δηλαδή κόβονται τα φύλλα κατά χρονικά διαστήματα καθώς ωριμάζουν. Τα κομμένα φύλλα τρυπιούνται, δένονται με σπάγκους και κρεμιούνται, μέσα σε ειδικούς χώρους, τα ξηραντήρια. Οι μέθοδοι ξήρανσης των καπνών ποικίλλουν. Έτσι έχουμε φυσικές και τεχνητές μεθόδους ξήρανσης. Στις φυσικές μεθόδους τα φύλλα του καπνού παραμένουν σε σκιερό μέρος για 4-5 μέρες σε ειδικές αποθήκες. Το χρώμα τους αλλάζει , κιτρινίζουν και αφυδατώνονται αργά και σταδιακά. Μετά από το κιτρίνισμα τα φύλλα εκτίθενται στον ήλιο και έτσι όλη η υγρασία που έχει απομείνει χάνεται. Τα φύλλα εντελώς ξερά πλέον είναι έτοιμα για περαιτέρω κατεργασία. Στα τεχνητά μέσα χρησιμοποιείται μέθοδος ξήρανσης με ζεστό αέρα. Μετά την ξήρανση τα φύλλα συγκεντρώνονται σε διάφορες αποθήκες και σκιερούς αποθηκευτικούς χώρους μέχρι να ρυθμιστεί κατάλληλα η υγρασία τους. Τα φύλλα στη συνέχεια συλλέγονται σε δεμάτια και παραμένουν σε ειδικούς υγρούς θαλάμους για λίγο καιρό ώστε να αποκτήσουν ελαστικότητα γιατί δεν πρέπει να θρυμματιστούν κατά τη μεταφορά τους.

19 Συγκομιδή Ξήρανση καπνού

20 Επεξεργασία για το εμπόριο, ζύμωση:
Μετά από τη διαδικασία της ξήρανσης γίνεται η επιλογή των καπνών για το εμπόριο, δηλαδή ταξινόμηση των φύλλων σε κατηγορίες ανάλογα με τα διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι διάφορες ποιότητες αναμιγνύονται στις σωστές αναλογίες και παρασκευάζονται με τον τρόπο αυτό τα διάφορα "χαρμάνια". Στη συνέχεια το προϊόν που προκύπτει οδηγείται σε ειδικά πιεστήρια, συσκευάζεται σε δέματα και τους καλοκαιρινούς μήνες θα ακολουθήσει άλλη μία διαδικασία που είναι η ζύμωση. Κατά τη διαδικασία αυτή ο καπνός υφίσταται διάφορες αλλαγές στα χημικά του συστατικά και αυτό οφείλεται στη δράση των ενζύμων. Κατά τη ζύμωση το άρωμα και οι καπνιστικές ιδιότητες των καπνών βελτιώνεται και μειώνεται η ποσότητα νικοτίνης που περιέχουν.

21

22 Καπνοβιομηχανία - Κάπνισμα
Το κεντρικό νεύρο που υπάρχει στο φύλλο του καπνού θα απομακρυνθεί και τα κομμάτια που παραμένουν θα χρησιμοποιηθούν στη παρασκευή καπνού για τσιγάρα , πίπες και πούρα αφού δεχθούν τις απαραίτητες κατεργασίες. Οι κατασκευαστές τσιγάρων προσθέτουν διάφορες αρωματικές και γλυκαντικές ουσίες προτού ο καπνός τεμαχιστεί σε λεπτές και μικρές λωρίδες. Η κατασκευή των τσιγάρων γίνεται με ειδικές μηχανές που τοποθετούν τον καπνό σε ειδικό χαρτί τον συγκολλούν και τοποθετούν το φίλτρο στο τελικό στάδιο. Η διαδικασία αυτή είναι ταχύτατη και φτάνει στα 8,000 τσιγάρα το λεπτό. Οι μηχανές συνεχίζουν συσκευάζοντας τα τσιγάρα σε πακέτα , έτοιμα πια για την προώθηση τους στην αγορά.

23 Παγκόσμια παραγωγή Η Κίνα είναι η πρώτη σε παραγωγή καπνού στον κόσμο. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., η Βραζιλία ,η Ινδία, η Κούβα και η Τουρκία. Ο ελληνικός καπνός χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή τσιγάρων και το 80% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται. Η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση στον κόσμο και 2η στην Ευρώπη με παραγωγή 130,000 τόνων ετησίως. Πηγές φωτογραφιών και πληροφοριών: Μουσείο Καπνού Καβάλας Wikipedia

24 ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Το εμπόριο καπνού συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, χάριν στη συμβολή της ναυτιλίας μας. Επισκεφτήκαμε το ναυτικό μουσείο Καβάλας και ξεναγηθήκαμε από τους υπεύθυνους του μουσείου.

25

26

27 Απονομή τιμητικής πλακέτας με το έμβλημα του σχολείου στον καπετάνιο.

28

29 Κάπνισμα και ασθένειες του πνεύμονα
καρκίνου του πνεύμονος Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια  εμφύσημα (χρόνια πάθηση των πνευμόνων).

30 Κάπνισμα και Καρδιά Ζημιές που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία του ανθρώπου. Νόσος των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου) Αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων (διαλείπουσα χωλότητα) Καρκίνος του πνεύμονα (25% των θανάτων από όλους τους καρκίνους) Καρκίνος του λάρυγγα Καρκίνος του οισοφάγου Χρόνια βρογχίτιδα

31 Μια υγιής αρτηρία Μια αρτηρία με στένωση
Μια υγιής αρτηρία Μια αρτηρία με στένωση

32 Καρκίνος του παγκρέατος Καρκίνος του στομάχου Καρκίνος του νεφρού
Το κάπνισμα αποτελεί σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για τις παρακάτω ασθένειες Καρκίνος του παγκρέατος Καρκίνος του στομάχου Καρκίνος του νεφρού Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας Έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου Ουλίτιδα Απώλεια γεύσης και όσφρησης.

33 Επιπτώσεις στους παθητικούς καπνιστές:
Ερεθισμός ματιών Πονοκέφαλος Ερεθισμός ρινικού βλεννογόνου Μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας Επιδείνωση των στηθαγχικών ενοχλημάτων Ενδεχομένως σε περιπτώσεις μακροχρόνιας συμβίωσης με καπνιστή, καρκίνο του πνεύμονα.

34 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΣΧ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google