Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
Υδατάνθρακες.
ΖΑΧΑΡΗ & ΟΞΕΑ.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Μάγ(κ)ιες Μέλισσες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη είναι μία χημική ουσία, που αυξάνεται στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
Η μέλισσα ένα ασπόνδυλο ζώο
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υδατάνθρακες & Διατροφή
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΣΤΟΧΟΙ.Ο Μαθητής να μπορεί 1.Να αναφέρει χώρες που παράγουν καφέ 2.Κατονομάζει διάφορα είδη καφέ,όπως προσφέρονται στη Κυπριακή αγορά 3.Κατονομάζει.
Σχολείο:10ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Τομέας: Υγείας Πρόνοιας Τάξη:Βυπ3
ΣΤΟΧΟΙ Ξηροί καρποί Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Η ανάπτυξη και η καλή διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται από την ποιότητα, την ποικιλία και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που παίρνει.
Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ερευνητική εργασία «ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ»
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΜΗΜΑ 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ «ΜΑΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ»
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Η Σωστή Διατροφή ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αν μέχρι τώρα δεν παρατηρούσες τα συστατικά των τυποποιημένων τροφίμων που συνηθίζεις να καταναλώνεις,
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΣΠΕΙΡΙΛΙΟ. Το σπειρίλιο είναι ένας μικροσκοπικό φύκος πράσινου-μπλε χρώματος. Αναπτύσσεται σε λίμνες και ευδοκιμεί σε θερμά και αλκαλικά περιβάλλοντα.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Θέματα Υγείας & Υδατανθράκων Λαπαρίδης Κώστας Αν. Καθηγητής.
 Είναι η απόλυτα φυσική διαδικασία διατροφής πολύτιμη και αναντικατάστατη.  Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ή αποστείρωση και μπορεί να γίνει αυθόρμητα.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
BABY BOOM. HOW THE FIRST NINE MONTHS SHAPE THE REST OF YOUR LIFE.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
1 Τα δημητριακά Από την Παρασκευή Καραγιώργη-Μάγου.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Πρόγραμμα Comenius Γυμνασίου Ζαγοράς Διατροφικές συνήθειες εφήβων Δεν ακολουθούν πρόγραμμα στη διατροφή τους Συνήθως δεν τρώνε πρωϊνό Καταναλώνουν.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
Πρόσθετες Ύλες Ενότητα 7: Γλυκαντικές ύλες Αναστασία Κανέλλου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
4o Γυμνάσιο Σπάρτης «Γ. Ρίτσος» Τάξη Α’ Τμήμα Α1 Σχ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διατροφή Ενότητα 16: Τα δημητριακά και τα προϊόντα τους
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ζάχαρη και τα υποκατάστατα της

Υποκατάστατα ζάχαρης Η ανάγκη για αποφυγή της ζάχαρης λόγω των επιβλαβών συνεπειών που έχει η υπερκατανάλωση της μας έχει οδηγήσει στην αναζήτηση υποκατάστατων ζάχαρης, φυσικών ή τεχνητών. Αυτά τα υποκατάστατα από τη μια καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού και από την άλλη προσφέρουν την ίδια γευστική ικανοποίηση με αυτήν της ζάχαρης χωρίς αρνητικές συνέπειες(παχυσαρκία ,διαβήτη κ.α.)

Τα εννέα φυσικά υποκατάσταση της ζάχαρης  Τα εννέα φυσικά υποκατάσταση της ζάχαρης    Μέλι: Περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, ενώ παράλληλα έχει αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 22 θερμίδες. Στέβια: Παράγεται από το ομώνυμο φυτό είναι 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, δεν έχει θερμίδες, ούτε υδατάνθρακες και δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 0 θερμίδες. Φρουκτόζη: Μοιάζει στη μορφή με τη λευκή ζάχαρη, αλλά είναι πιο γλυκιά, ενώ συνιστάται η κατανάλωση μέχρι πέντε φορές την ημέρα. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 24 θερμίδες. Μελάσα: Το παχύ σκούρο σιρόπι είναι ένα υποπροϊόν που παρασκευάζεται από το ζαχαροκάλαμο κατά την επεξεργασία της ραφιναρισμένης ζάχαρης. Συμβάλλει στα προβλήματα της εμμήνου ρύσεως, της παχυσαρκίας, του διαβήτη ακόμη και της ακμής. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 47 θερμίδες. Ζάχαρη καρύδας: Παράγεται από θερμική κατεργασία του χυμού από τα μπουμπούκια της καρύδας. Περιέχει  σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 45 θερμίδες.

Σιρόπι σφενδάμου: Πρόκειται για το χυμό που λαμβάνεται από τα δέντρα σφενδάμου και ο οποίος περιέχει πάνω από 54 αντιοξειδωτικά. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 50 θερμίδες. Σιρόπι βύνης: Πρόκειται για μία σκούρα καφέ, κολλώδη και παχύρευστη γλυκαντική ουσία που παράγεται από το κριθάρι. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 60 θερμίδες. Σιρόπι από καστανό ρύζι: Λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ακόμα και συγκρινόμενο με την επεξεργασμένη κρυσταλλική ζάχαρη, καθώς και περισσότερες θερμίδες. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 55 θερμίδες. Νέκταρ αγαύης: Παράγεται από το φυτό από το οποίο παρασκευάζεται και η τεκίλα και έχει ευχάριστη γεύση. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, που επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του ήπατος και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα παχυσαρκίας. Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας – 60 θερμίδες.

Τα 4 τεχνητά υποκατάστατα της ζάχαρης Σακχαρίνη: Χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό από το 1879. Είναι 200 έως 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Δεν έχει θερμίδες. Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για παρασκευή γλυκών, ποτών, έτοιμων φρουτοχυμών. Μελέτες σε αρουραίους έχουν συσχετίσει τη κατανάλωση της με ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης, αλλά καμία μελέτη δεν έχει δείξει κάποιο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου σε ανθρώπους με αποτέλεσμα η κατανάλωση της να θεωρείται ασφαλής. Ασπαρτάμη: Δεν περιέχει θερμίδες και είναι 200 φόρες πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Χάνει τη γλυκύτητα της όταν θερμαίνεται για αυτό δεν χρησιμοποιείται για παρασκευές που απαιτούν μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα του εμπορίου ως γλυκαντικό, όπως αναψυκτικά, τσίχλες, δημητριακά πρωινού. Παρόλο που έχει κατηγορηθεί, πάνω από 100 μελέτες αποδεικνύουν την ασφάλεια της. Πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από  μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU), όπου δεν μεταβολίζουν τη φαινυλαλανίνη, ένα συστατικό της ασπαρτάμης.

Ακεσουλφάμη Κ: Αποτελεί άλλο ένα μη θερμιδικό υποκατάστατο ζάχαρης. Είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Είναι θερμικά σταθερό και μπορεί αν χρησιμοποιηθεί για ψημένα τρόφιμα. Σουκραλόζη: Περισσότερες από 110 μελέτες την καταττάσουν στα ασφαλή μη θερμιδογόνα γλυκαντικά. Είναι 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και αντέχει στη θερμική επεξεργασία.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΡΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΘΑΝΟΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ