Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Advertisements

 για το ηπειρωτικό και το υποθαλάσσιο ανάγλυφο της Γης
Διαχείριση Φυσικών Πόρων
Απορρίμματα Μαρία Σαρίδου Δ’4.
Διαχείριση δασών Γιάννης Θεοχάρης Πέτρος Βαρελάς
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Η σχέση μας με τη γη Ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικοί πόροι.
Μικροί μας φίλοι, Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι μια υπηρεσία που φροντίζει για την ασφάλειά σας σε περίπτωση που συμβαίνει μια καταστροφή.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Δ2
Διαχείριση Φυσικών Πόρων – Α’ & Β’ Λυκείου
Νίκολας Κοιλιάρης Ε΄1 Ε΄ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμιας
Η ρύπανση του νερού –πηγές ρύπανσης
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ
ΠΥΡΚΑΓΕΣ ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΩΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΑΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.
Ποια προοπτική για το Σειχ-Σου; Ενδοαστικό πάρκο ή περιαστικό δάσος; Γιώργος Μπλιώνης "Σέϊχ-Σου: η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του περιαστικού δάσους.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Απώλεια ενός μεγάλου πνεύμονα…23/08/2009.
1 ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το νερό καλύπτει τα 4/5 του πλανήτη Βασικός-αναντικατάστατος παράγοντας της ζωής κάθε μορφής και κάθε επιπέδου Βασικός-αναντικατάστατος.
Το σύνολο των φυτών μιας συγκεκριμένης περιοχής
Zώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα
«ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ» Κεφάλαιο 5 (Διαχείριση Φυσικών Πόρων Β’ Λυκείου)
Ρύπανση του νερού.
Όξινη βροχή.
Συντονίστρια-Παρουσιάστρια:
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
Ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες μεταβάλλουν και καταστρέφουν την επιφάνεια της Γης
5.8 Διαχείριση υδατικών πόρων
Φυσικές προστατευόμενες περιοχές είναι χερσαίες ή υδάτινες εκτάσεις με ιδιαίτερα οικολογικά ή και τοπικά χαρακτηριστικά, που προστατεύονται νομοθετικά.
Όνομα : Ελένη Κλεάνθους Ειδικότητα : Δασκάλα
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ Μηχανική Διάβρωση
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η Ρύπανση Του Νερού Στα Βριλήσσια
Ανάλογα με  Τον τρόπο κατανάλωσής τους και  Τη δυνατότητα ανανέωσής τους.
Χημεία και Αέρια θερμοκηπίου
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.
ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 3 Διάκριση Χλωρίδας
ΛΕΥΤΕΡΗΣ + ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Δ΄2
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δρόμους και περισσότερο πράσινο.
Επίδραση του ανθρώπου στα οικοσυστήματα
Γιάννης Αυγουστάκης Β1  Συχνό φαινόμενο των πόλεων, αλλά όχι μόνο. Η ρύπανση χωρίζεται σε φυσική και τεχνητή. Η φυσική προέρχεται από διάφορα φυσικά.
ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ … άρα και το εισόδημά μας …ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΕΙΔΕΣ ΦΩΤΙΑ; ΚΑΛΕΣΕ 199.
Ε.Κ.Μπάση 4 ο Γυμνάσιο Γλυφάδας Τετράδιο Εργασιών: Β 3.1 Το νερό στη φύση.
Ισορροπία ,καταστροφή και τρόποι προστασίας του .
O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου Μίκα Σβύνου Πεχυνάκης Νίκος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΣ ΙΑΛΥΣΟΥ Κωνσταντίνα Φωταρά.
Ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα αξιοσημείωτο οικοσύστημα του οποίου το πράσινο ανέρχεται σε 400 τουλάχιστον στρέμματα.
«Ρύπανση και Ποιότητα Υπόγειων Νερών»
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρχικές ιδέες ΑΙΤΙΕΣ Λιώσιμο των πάγων Όξινη βροχή Τρύπα του όζοντος Σκουπίδια Καταστροφή του περιβάλλοντος Φαινόμενο θερμοκηπίου Εργοστάσια.
Πρόταση Αναγνώρισης και Μεθοδολογίας Παρακολούθησης Καμένων Εκτάσεων Δημήτρης Τσούχλης Το υλικό αυτής της παρουσίασης συγκροτήθηκε λίγους μήνες μετά την.
Περιβαλλοντική εκπαίδευση Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ένταξη στο πρόγραμμα Σπουδών.
οικοσυστήματα της Ελλάδας!
ΤΟ ΔΑΣΟΣ.
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Το πρόβλημα του νερού για την ανθρωπότητα
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
Ρύπανση του εδάφους.
Η περιβαλλοντική ομάδα του ΓΕΛ Οιχαλίας, κατά το σχολ
Χουρεμίδου Παρθένα-Ιουλία
Προστατεύοντας την Ελλάδα από την όξινη βροχή
Μελλοντική ύπαρξη νερού-Λειψυδρία
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
Η εξάντληση του Νερού.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εργασία φυσικών πόρων ομάδα 4
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρχικές ιδέες ΑΙΤΙΕΣ Λιώσιμο των πάγων Όξινη βροχή Τρύπα του όζοντος Σκουπίδια Καταστροφή του περιβάλλοντος Φαινόμενο θερμοκηπίου Εργοστάσια.
Περιβαλλοντικά Προβλήματα
Περιβάλλον Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών Γ΄ Λ
25. Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ηλίας Μπουναρτζής/http://users.sch.gr/bounartzis/

Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α. Ανθρώπινα έργα Φράγματα, δρόμοι, πόλεις, μπάζωμα ρεμάτων κ.α.

Εμπρησμός: τα αποτελέσματα της παρέμβασης «Θετικά»: Μια μερίδα ανθρώπων θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την έκταση γης για γεωργικές καλλιέργειες ή ανέγερση κτιρίων Αρνητικά: Καταστρέφεται η ισορροπία χλωρίδας και πανίδας, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, μειώνονται οι διαθέσιμες ποσότητες νερού, μολύνεται η ατμόσφαιρα, αυξάνονται οι πιθανότητες διάβρωσης, μειώνεται το οξυγόνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της WWF: 1. Ο θετικός ρόλος των δασών στην ανθρώπινη επιβίωση: α) Τα δάση παρέχουν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και οικονομικό μέσο για τον εφοδιασμό των μεγάλων αστικών κέντρων με καθαρό πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας. Τα δέντρα με τις ρίζες τους φιλτράρουν φυσικά τα υπόγεια υδάτινα ρεύματα, απομακρύνοντας τα τοξικά στοιχεία (λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα). β) Τα δάση ελαχιστοποιούν την περίπτωση οποιασδήποτε μορφής διάβρωσης του εδάφους. 2. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις που εμποδίζουν την ευεργετική λειτουργία των δασών είναι η κακή διαχείριση των δασών. Αυτό μεταφράζεται σε: α) εμπρησμούς, β) διάνοιξη δρόμων στα δάση, γ) ανεξέλεγκτη υλοτομία, δ) εκχερσώσεις κ.ά. 3. Μέτρα άμεσης προστασίας των δασών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της WWF, είναι: α) η προγραμματισμένη και με μέτρο εκμετάλλευσή τους, β) η αυστηρή επίβλεψή τους για την αποφυγή εμπρησμών, γ) η συστηματική δεντροφύτευση των καμένων περιοχών κ.ά.

Ποιο είναι το χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι σε πάσχοντες συνανθρώπους;

Κάποιες από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές είναι οι εξής: α) Ο εμπρησμός μιας δασικής περιοχής μπορεί να καταστρέψει γεωργικές καλλιέργειες και περιουσίες ανθρώπων της γύρω περιοχής. β) Η ρίψη μπάζων στις κοίτες ποταμών μπορεί να σταθεί αιτία πλημμύρας και να πλήξει ανθρώπους και περιουσίες. γ) Η κατασκευή φραγμάτων μπορεί να πλημμυρίσει εύφορες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις γιο τη δημιουργία τεχνητών λιμνών στις οποίες αποθηκεύεται νερό. δ) Η ρύπανση του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε πολλούς ανθρώπους. Προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστρεπτικές (ανθρώπινες) παρεμβάσεις, ο άνθρωπος πρέπει: α) να σταματήσει να υπερεκμεταλλεύεται τη φύση. β) να υιοθετήσει περιβαλλοντική συνείδηση. Δηλαδή να χρησιμοποιεί προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, να κάνει οικονομία στην κατανάλωση νερού και ρεύματος κ.ά.

Τα γεγονότα που είναι πιθανόν να ακολουθήσουν είναι τα εξής: Σενάριο 1: Η παρέα των εκδρομέων αντιλαμβάνεται αμέσως τον κίνδυνο και σβήνει τη φωτιά πριν αυτή πάρει διαστάσεις. Σενάριο 2: Η παρέα των εκδρομέων αντιλαμβάνεται τη φωτιά πριν επεκταθεί και ξεκινά το σβήσιμό της. Ταυτόχρονα, ειδοποιεί την πυροσβεστική υπηρεσία. Σενάριο 3: Η παρέα των εκδρομέων δεν αντιλαμβάνεται την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα αυτά να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η πυροσβεστική καταφθάνει καθυστερημένα. Καταβάλλει προσπάθειες για τον έλεγχό της. Πιθανά καταστρεπτικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς είναι: Καταστροφή της δασικής περιοχής, όπως και των κοντινών γεωργικών καλλιεργειών. Απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών. Ρύπανση της ατμόσφαιρας. Διάβρωση του εδάφους. Μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων ύδατος. Καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής.

ΛΗ ΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΗ ΡΙΑ ΟΥΝΔΡΑ ΡΙΖΟΝΤΙΟΣ ΛΑΚΕΣ ΡΟΣ ΑΒΑΝΑ

Τροφοδοσία πόλεων με νερό, άρδευση καλλιεργειών, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Καταστρεπτικές επεμβάσεις στη φύση (υλοτομία, εκχερσώσεις), μεγάλη αλλαγή στα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, απειλούνται η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, αποκόπτονται οι μετακινήσεις των ψαριών και των ζώων της ξηράς κ.α.

Προστατευτικά αναχώματα Αποκατάσταση πιθανών ρηγμάτων Φράγματα Εκτροπή κάποιου ποταμού που ίσως δημιουργεί προβλήματα Υλοτομία με μέτρο Υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης Αναδάσωση των περιοχών όπου υπήρχαν δάση και εξαφανίστηκαν από την ανεξέλεγκτη υλοτομία