ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πώς μπορείς να μάθεις να χρησιμοποιείς τις πιθανότητες.
Advertisements

Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
 εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων  δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων :  είναι δυνατή η μετακίνηση,
• ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ • ΣΤΟΧΟΙ • ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή στην έννοια του Αλγόριθμου και τον Προγραμματισμό 1.1 Τι είναι ‘πρόβλημα’ 1.2 Τι είναι ‘Αλγόριθμος’
ΜΠΑΟΥΡΑΚΗ ΤΟΝΙΑ ΓΡΑΣΕΠ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ -Νοέμβριος 2009
Μερικά ακόμη παραδείγματα
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
4. Απόψεις και κίνητρα των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών.
Αξιολόγηση ΜοντελοποίησηΈργα ΜαθήματαΑξιολόγηση Αναστοχασμός.
Μοντελοποίηση Έργα Μαθήματα Αξιολόγηση Αναστοχασμός Αναστοχασμός.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Στην τάξη μου.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Μοντελοποίηση Μοντέλο + ποιώ Από τους φοιτητές: Αντωνίου Αντώνης Δημητρίου Γεωργία Σοφοκλέους Γαβριέλλα Σοφοκλέους Μαριλένα
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Διδακτική Μαθηματικών Ι 23 Μαΐου 2014 Μάθημα 9 ο Πρόσθεση – αφαίρεση.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Βιωματικές δράσεις Α΄ τάξη Σχ. Έτος: Ά Τρίμηνο
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Α. Χατζηπαντελή MSc. PhD. Νοερή απεικόνιση τρόπος αντιµετώπισης προβληµάτων, ή γεγονότων µε τη σκέψη προτού αντιμετωπισθεί στην πραγµατικότητα.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
Πρακτικη Ασκηση προοδος ΘΕΜΑ : κρισιμα συμβαντα
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΜΒΑΝ ΖΑΝΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ Γ ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ( ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ) ΠΛΥΤΑ ΕΛΕΝΗ 08/03/2013.
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΑΞΗ κ. ΝΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.
Διδασκαλία στην Β’ Λυκείου Τριγωνομετρία. Επίλυση προβλημάτων στην Τριγωνομετρία Κατανόηση την σχέση των τριγωνομετρικών αριθμών μεταξύ τους Συσχέτιση.
Παράδειγμα μοντελοποίησης στην Άλγεβρα Α’ Λυκείου.
Πανεπιστήμια Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία Μάθημα: Δραστηριότητες από τον κόσμο.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Συνέντευξη με νήπια.
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Παρέμβαση σε μαθητές Α’Λυκείου
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
επίλυση προβλημάτων Γ΄& Δ΄ δημοτικού
Πρακτική Άσκηση σε Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Σύνδεση κρίσιμου συμβάντος με το μοντέλο Van Hiele
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ΄: επίλυση προβλημάτων
Δυσκολίες των Μαθηματικών
Αναπαραστάσεις του Μακρόκοσμου
Μελετήστε το απόσπασμα από άρθρο του Ortiz και απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα: -Ποια είναι τα επιχειρήματα που προβάλλει ο συγγραφέας; -Τι προτείνει;
Θέμα: Επιλέξτε μια προτεινόμενη δραστηριότητα από τη θεματική περιοχή των Στοχαστικών Μαθηματικών (Πιθανότητες, Στατιστική) από το έγγραφο «Μαθηματικά.
Δραστηριότητα στο ΑΠΣ Α΄ Λυκείου
Εργασία 2η Επιλέξτε μια προτεινόμενη δραστηριότητα από τη θεματική περιοχή των Στοχαστικών Μαθηματικών (Πιθανότητες, Στατιστική) από το έγγραφο «Μαθηματικά.
Δραστηριότητα από ΑΠΣ Α’ Λυκείου
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
Κρίσιμο Συμβάν Διδασκαλίας 1
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Πρακτική Άσκηση: Διδασκαλία σε Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΟΝΟΜΑ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ Κατά την διάρκεια της διδασκαλία της θεωρίας πιθανοτήτων παρατηρήθηκε η μεγάλη δυσκολία των μαθητών να μοντελοποιήσουν το πρόβλημα τύχης που τους δόθηκα το οποίο ήταν ένα παιχνίδι με χαρτιά στο καζίνο. Καθ :Όπως σας δείχνω και στην διαφάνεια να έχετε όλα τα φύλλα της τράπουλας και πάμε τώρα να απαντήσουμε ένα ένα τα ερωτήματα. Πρώτο ερώτημα να καταγράψετε τα ενδεχόμενα νίκης. Μ:Κύριε το έκανα ελάτε Καθ:Μισό εσύ πήγες και μου υπολόγισες την πιθανότητα εγώ σου ζητάω να καταγράψεις τα ενδεχόμενα νίκης μαθηματικοποιημένα. Για ξαναδές το. Μ :Τι πρέπει να γράψω δηλαδή? Καθ :Αν ήταν το κέρμα δεν γράψαμε Α={Κ} αυτή δεν ήταν η περίπτωση νίκης μας? Μ:ναι Καθ:Ωραία λοιπόν θέλω το ίδιο και για αυτό το πείραμα τύχης. Μ:Άρα τους τρόπους που μπορώ να νικήσω μέσα σε παρενθέσεις? Καθ: Ναι σωστά. Συγκεκριμένα παρατηρούμε ότι δυσκολεύτηκαν να καταγράψουν με συμβολισμούς τα πραγματικά γεγονότα πους τους δίνονταν από το πρόβλημα, προκειμένου να προχωρήσουν στην επίλυση της άσκησης  

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες ώστε τα εκπαιδευτικά συστήματα να εντάξουν τη μοντελοποίηση στη διδασκαλία και μάθηση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η μοντελοποίηση είναι μια μέθοδος αναπαράστασης ενός φαινομένου ή μιας λειτουργίας που συμβαίνει στο φυσικό κόσμο. Συμβάλλουν στην καλλιέργεια των συμβολικών και παραστατικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών μέσα από τη δημιουργία πραγματικών ή συμβολικών κατασκευασμάτων που μιμούνται ή αναπαριστούν.» «Η μοnτελοποίηση αποτελεί μια παιδαγωγική προσέγγιση που βοηθά τους μαθητές να εκφράζονται και να σκέφτονται με όρους μοντέλων και όχι με μαθηματικά σύμβολα ή γλωσσικές εκφράσεις με αποτέλεσμα να ενισχύεται η κατανόησή τους και όχι να γίνεται στείρα απομνημόνευση γνώσεων (Vosniadou, 1994).Κανείς όμως δεν είπε ότι θα τους είναι και εύκολη αυτή η επαφή με αυτού του είδους τα προβλήματα.» Vosniadou, S. (1994). Universal and Culture-Specific Properties of Children's Mental Models of the Earth. In L. Hirschfeld & S. Gelman (Eds.), Mapping the mind. New York : Cambridge University Press, 412-430. http://www.schools.ac.cy/klimakio/Themata/perivallontiki_ekpaidefsi/methodologia/montelopoiisi.doc Ωστόσο αυτό είναι και το σημείο στο οποίο δυσκολεύονται και περισσότερο οι μαθητές στο να μεταφέρουν δηλαδή τις πληροφορίες από πραγματικά γεγονότα που τους δίνονται σε μαθηματικά ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η ερμηνεία λοιπόν αυτού του επεισοδίου είναι ότι οι μαθητές έχουν συνηθίσει τα τυποποιημένα προβλήματα όπου εφαρμόζουν φορμαλιστικές μεθόδους επίλυσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάτι διαφορετικό.

ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤωΠΙΣΗΣ-ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ Ο τρόπος που ώθησα τους μαθητές να αντιμετωπίσουν αυτή την δυσκολία η οποία δημιουργήθηκε ήταν θυμίζοντας τους ένα πολύ πιο απλό πρόβλημα μοντελοποίησης που οι ίδιοι είχαν λύσει προηγουμένως στην τάξη, αυτό της ρίψης του νομίσματος. Επομένως, έχοντας στο μυαλό τους το απλό αυτό παράδειγμα καθοδηγήθηκαν και κατάφεραν με τον ίδιο τρόπο όπως στην ρίψη του νομίσματος να απαντήσουν τελικά στο ερώτημα. Αναστοχασμός: Ακούγοντας την απομαγνητοφώνηση και σκεπτόμενος το μάθημα το οποίο έκανα παρατήρησα πως ένας βασικός λόγος δημιουργίας αυτής της δυσκολίας των μαθητών ήταν τα ερωτήματα τα οποία τους έθεσα. Οι μαθητές ήταν η πρώτη φορά που ερχόντουσαν σε επαφή με το κεφάλαιο των Πιθανοτήτων και ιδιαίτερα με ένα πρόβλημα μοντελοποίησης. Επομένως, θα ήταν πιο σωστό να απέφευγα τα είδους «ξερά» ερωτήματα όπως είναι : “να καταγράψετε μαθηματικοποιημένα τα ενδεχόμενα νίκης” και να επιδίωκα την επίλυση αυτού του ερωτήματος καθοδηγώντας τους προφορικά και σε σύγκριση πάντα με το απλό παράδειγμα της ρίψης του νομίσματος

Να σχεδιάζω όσο το δυνατόν καλύτερα το μάθημα προκειμένου να μην δημιουργώ εγώ ο ίδιος δυσκολίες στους μαθητές όπως στην προκειμένη περίπτωση με τις ασαφείς μου ερωτήσεις. Φυσικά, όσο προετοιμασμένος και αν πηγαίνεις κάθε φορά στο μάθημα πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί σε μια τάξη. Να δέχομαι τις γνώμες των μαθητών αλλά και να τους συμβουλεύω , να μην γίνεται δηλαδή μια στείρα διδασκαλία χωρίς επαφή μεταξύ καθηγητή και μαθητών

ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ