ALICE in PLASMA-LAND.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Teil 1: Struktur der Materie
Advertisements

Βαθιά Ανελαστική Σκέδαση
Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΗ ΦΥΣΙΚΗ
Τοσιλιάνη Δήμητρα..  Το CERN είναι μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από πολλές χώρες της Ευρώπης που προσπαθεί να ανακαλύψει πως δημιουργήθηκε το σύμπαν. Μέχρι.
ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ Αθήνα, 27 Απριλίου, 2006
Ο Επιταχυντής LHC(Large Hadron Collider) ΄Ονομα:Πετκίδου Γεσθήμανη.
Το Πείραμα Atlas στο LHC
27/06/2008Μάρθα Σπυροπούλου-Στασινάκη, Διημερίδα Τμ. Φυσικής,Ε.Κ.Π.Α. 1 Α) Συμμετοχή στην Aνάπτυξη Yποδομών (DAQ) και Φυσικής (PID, Συντονισμοί ). Β) Ανάπτυξη.
CERN- Εκπαίδευση Τεχνολογία Συνεργασία Έρευνα και Ανακάλυψη Καθ. Εμμανουήλ Τσεσμελής (CERN) 26 Μαρτίου 2012.
CERN- Εκπαίδευση Τεχνολογία Συνεργασία Έρευνα και Ανακάλυψη Εμμανουήλ Τσεσμελής (CERN) 16 Νοεμβρίου 2011.
Επιταχυντές Πλησιάζοντας την ταχύτητα του φωτός
QCD.
Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΣ ΑΔΡΟΝΙΩΝ (όχι ακριβώς επιταχυντής) European Organization for Nuclear Research CERN.
Διακυμάνσεις του λόγου K/π σε επίπεδο γεγονότος ανά γεγονός σε πειράματα Βαρέων Ιόντων Μιχάλης Φραγκιαδάκης - Πανεπιστήμιο Αθηνών ΜΔΕ.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ Καγκλής Ιωάννης Υπ. Καθ. κ.Σ.Μαλτέζος.
Αναζήτηση σωματιδίου Higgs στο LHC
STRONG INTERACTIONS Introduction to QCD
Η Ανακάλυψη του Top Quark στο Tevatron Ονοματεπώνυμο:Κατσιμπούρη Δέσποινα Επιτηρητής καθηγητής:κ.Κατσούφης Ηλίας.
Το καθιερωμένο πρότυπο στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων
Σχ. Έτος Ξέρουμε ότι υπάρχουν 6 quarks. Στην ύλη που παρατηρούμε έχουν ανακαλυφθεί μόνο τα 2. Πώς ξέρουμε ότι υπάρχουν τα άλλα 4; Κι αν υπήρχαν.
Εισαγωγή στους Επιταχυντές II
Από τα μυστικά του Big Bang στο Web και το Grid
QUANTUM CROMODYNAMICS -QCD- Χρήστος Παπούλιας
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 2α: Επιταχυντές (β' μέρος) Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στοιχειώδη.
ΜΕΘΟΔΟΣ U-Pb. Γεωχρονολογήσεις2 Mέθοδος U, Th - Pb 1. Γεωχημεία U, Th 2. Σειρές διάσπασης U, Th 3. Ηλικίες U-Pb, Th-Pb, Pb-Pb 4. Ορυκτά U, Th 5. Αναλυτικές.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 2 Ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ Θ έμα:«Από το σύμπαν στο μικρόκοσμο, κυνηγώντας το σωματίδιο Higgs» ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ΙΙ (8ου εξαμήνου) Μάθημα 10: Διαγράμματα Feynman Λέκτορας Κώστας Κορδάς Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στοιχειώδη.
Small spaces Big ideas! ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ. ΠΟΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ/ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ.
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΟΡΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Η θεωρία των υπερχορδών γεννήθηκε στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τους νόμους των θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων.
Σπύρος Καλτσάς Ακαδημία Πλάτωνος – Προγράμματα για ενήλικες πολίτες 9 ος κύκλος 2.2 – Από το Big Bang στο σήμερα Asteroid day 30/6/15.
ΤΟ ΠΕΔΙΟ & ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ HIGGS. Τι είναι το σωματίδιο του «Θεού»; Ονομάζεται σωματίδιο του Θεού, επειδή είναι ένα μυστήριο υποατομικό σωματίδιο που.
22 ο Σχολείο Καλαμάτας Στ΄1 Άννα Μπαλίκου Σταυρίνα Ξυπολίτου.
«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ»
Τί τους θέλουμε τους επιταχυντές;
Entering the Grid Gkamas Vasileios
Διδάσκουσα: Ευαγγελία Πιτουρά
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ας δούμε σε ποιο ενεργειακό επίπεδο μπορείς να φτάσεις!
Συζυγία – Βασικές αρχές
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας
H μεγαλη εκρηξη.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Καλώς Ορίσατε στο CERN Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Κέντρο Σωματιδιακής Φυσικής CERN - Σήμερα και στο Μέλλον... Ευάγγελος ΓΑΖΗΣ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ LHC Τίνα Λημναίου Bαγγέλης Καλλιπέτης Κωνσταντίνος Αδάμος
ΔΙΑΣΤΗΜΑ Πληροφορίες, εικόνες και άλλα σχετικά.
Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Χρόνος ο Χορόνους» σχολ. Έτος
Ένα ταξίδι με πολύ φαντασία
Χαρτογραφία Βότση Νεύτα – Ελευθερία Δρ. Βιολογίας, Αρχιτέκτων Τοπίου.
Ταινίες.
ΑΠΟ QUARK ΣΕ QUASAR.
<<Προσεγγίζοντας τις απαρχές του Σύμπαντος>>
Lego land Malaysia & Τόκιο
Από τον Web 1.0 στον Web X
H προσφορά του καθηγητή και ακαδημαϊκού Δημήτρη Νανόπουλου στη Θεωρητική Φυσική και τις Ενοποιημένες Θεωρίες, όπως προκύπτει από το αυτοβιογραφικό βιβλίο.
Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (5ου εξαμήνου, χειμερινό ) Τμήμα T2: Κ. Κορδάς & Δ. Σαμψωνίδης Μάθημα 1β Μια εισαγωγή στο αντικείμενο.
Ηλεκτροτεχνία Εργαστήριο
Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Σταυρακάκης Κων/νος Εφραίμ.
Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Συντονίστρια Ομάδας Θ3, ΙΜΕΤ
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ.
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων Εργαστήριο Φυσικής-Μηχανικής Δρ. Νίκος Αραβαντινός-Ζαφείρης.
110 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. ΈΤΟΣ ΤΜΉΜΑ Α4
ΔΑΠΕΔΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Στη δαπεδοθέρμανση το στοιχείο που αποδίδει τη θερμότητα είναι το δάπεδο του χώρου. Το δάπεδο θερμαίνεται από σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί.
Vector Resonance from Strong EWSB in pp → WWtt, tttt
Φασματοσκοπία (10η Διάλεξη)
Κράτος και Έδαφος στο Διεθνές Δίκαιο
Μια σύντομη παρουσιάση του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ALICE in PLASMA-LAND

A L.I.C.E. A Large Ion Collider Experiment Σε απλά ελληνικά… Ένα πείραμα σε ένα μεγάλο συγκρουστή ιόντων!

Η κεντρική ιδέα του πειράματος Πώς να απελευθερώσουμε τα quark μέσα από τα πρωτόνια και νετρόνια και να δημιουργήσουμε το… quark-gluon plasma! Η ύλη στην τέταρτη κατάσταση!

Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας… Ποια είναι τα δομικά συστατικά της ύλης; Το «άτομο» είναι στ’ αλήθεια ά-τομο; Ποιες είναι οι καταστάσεις της ύλης; Πώς περνάμε από μία κατάσταση σε άλλη; Ποιες είναι οι τέσσερεις θεμελιώδεις δυνάμεις;

Τα ερωτήματα του ALICE Πώς σχηματίστηκαν τα πρώτα άτομα; Ποιες ιδιότητες P, T, t έχουν τα σωματίδια στην μορφή του πλάσματος; Τι παθαίνει η ύλη σε 100.000*Τ στον Ήλιο; Πώς λειτουργεί η ισχυρή αλληλεπίδραση; Γιατί τα νουκλεόνια ζυγίζουν 100 φορές περισσότερο από την μάζα των συστατικών τους; Μπορούν να απελευθερωθούν τα quarks;

Quark – Gluon Plasma Κατάσταση της ύλης υπέρθερμη και υπέρπυκνη, όπου τα συστατικά των νουκλεονίων του ατόμου, quarks & gluons, βρίσκονται σε μορφή «σούπας». Στα 10μs από το Big Bang αυτή η «σούπα» πάγωσε και σχηματίστηκαν τα πρωτόνια και νετρόνια που συναντάμε στους πυρήνες των ατόμων. Από τότε τα quarks & gluons παραμένουν παγιδευμένα στο εσωτερικό των νουκλεονίων.

Σύγκρουση Βαρέων Ιόντων Η κατάσταση Quark – Gluon Plasma αναμένεται να προκύψει από συγκρούσεις βαρέων ιόντων, στοιχείων όπως ο μόλυβδος Pb (Α=208). Κατά τις κρούσεις βαρέων πυρήνων παράγεται μεγάλος αριθμός τροχιών. Οι κρούσεις θα θερμάνουν και θα συμπιέσουν τα νουκλεόνια ώστε να λειώσουν οι δεσμοί στο εσωτερικό τους. Γίνονται ακόμα κρούσεις p-p, p-πυρήνων και κρούσεις πυρήνων ελαφρύτερων ιόντων.

Το πέρασμα σε άλλη φάση Η διαδικασία αποδέσμευσης quark-gluon είναι ανάλογη με γνωστές αλλαγές φάσης. Ο πάγος λειώνει με θέρμανση, γίνεται νερό και στην συνέχεια απελευθερώνονται υδρατμοί. Οι υδρατμοί όταν ψυχθούν δίνουν πάλι σταγόνες νερού. Μια αλλαγή φάσης συμβαίνει σε μια καθορισμένη κρίσιμη θερμοκρασία. Το πλάσμα που θα δημιουργηθεί θα μοιάζει με πυκνές και θερμές πύρινες σφαίρες, που θα διαστέλλονται και μετά θα ψύχονται, όπως το Σύμπαν! Μικρές Εκρήξεις

Αφήνοντας αποτυπώματα… Εσωτερικό Ανιχνευτικό Σύστημα (ITS) Αποτελείται από 6 κυλινδρικά στρώματα ανιχνευτών πυριτίου. Τα στρώματα περιβάλλουν το σημείο της σύγκρουσης και προσδιορίζουν την θέση των εμφανιζόμενων σωματιδίων. Αναγνωρίζονται τα βαριά quarks.

2. Διατάξεις Χρόνου Πτήσης (TOF) Χρησιμοποιούνται ανιχνευτές που ονομάζονται θάλαμοι πολυδιάκενων ωμικών πλακών. Τα βαρύτερα σωμάτια κινούνται βραδύτερα οπότε φτάνουν αργότερα στα εξωτερικά στρώματα του ανιχνευτή. Αυτό χρησιμεύει στο να ταυτοποιηθούν τα σωμάτια. 3. Θάλαμος Χρονικής Προβολής (TPC) Φορτισμένα σωμάτια διώχνουν ηλεκτρόνια από το αέριο που περιέχεται στον θάλαμο. Αυτά ολισθαίνουν στο ηλεκτρικό πεδίο. Με καταγραφή της άφιξής τους στο άκρο του θαλάμου ανακατασκευάζεται η τροχιά των αρχικών σωματίων.

4. Φασματογράφος Φωτονίων (PHOS) Ανιχνεύει τα φωτόνια που παράγονται από τις κρούσεις και έτσι μετράει την θερμοκρασία των κρούσεων. Αποτελείται από κρυστάλλους μολυβδούχου βολφραμίου.

http://aliceinfo. cern. ch/static/Documents/outreach/Cartoon/E_AliceBD http://aliceinfo.cern.ch/static/Documents/outreach/Cartoon/E_AliceBD.pdf