Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΣΤΗΜΑ Πληροφορίες, εικόνες και άλλα σχετικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΣΤΗΜΑ Πληροφορίες, εικόνες και άλλα σχετικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΣΤΗΜΑ Πληροφορίες, εικόνες και άλλα σχετικά

2 ΤΙ ΕΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ? Το σύμπαν είναι ολόκληρος ο κόσμος και ότι υπάρχει πέρα από αυτόν. Είναι όλα τα άστρα, οι πλανήτες, η Γη, τα φυτά, τα της, εσύ κι εγώ- δηλαδή τα ΠΑΝΤΑ. Στο διάστημα υπάρχουν τεράστιες ομάδες από αστέρια. Ονομάζονται γαλαξίες και είναι σαν τεράστιες πόλεις από άστρα. Είσαι φτιαγμένος από το ίδιο υλικό με τα αστέρια!

3 ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ?
Πολλοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι τα πάντα στο σύμπαν βρίσκονταν συγκεντρωμένα σ’ ένα μικρό σβώλο. Περίπου χρόνια πριν έγινε μια γιγάντια έκρηξη, που την ονομάζουν Big- Bang. Το Big- Bang τίναξε το νεογέννητο σύμπαν προς όλες τις κατευθύνσεις. Στη διάρκεια ενός τεράστιου χρονικού διαστήματος τα κομμάτια του ενώθηκαν και σχημάτισαν τους γαλαξίες. Οι γαλαξίες εξακολουθούν και σήμερα να απομακρύνονται μεταξύ τους και το σύμπαν συνεχώς μεγαλώνει.

4 ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ?
Μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν πως το σύμπαν θα συνεχίσει να απλώνεται, καθώς οι γαλαξίες απομακρύνονται. Άλλοι πιστεύουν ότι οι γαλαξίες κάποτε θ’ αρχίσουν να πέφτουν προς τα πίσω, πλησιάζοντας μεταξύ τους, ώσπου να συγκρουσθούν κάνοντας το Big- crash. Κανείς δεν ξέρει πού βρέθηκαν τα υλικά από τα οποία γεννήθηκε το σύμπαν.

5 ΤΙ ΕΊΝΑΙ Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ? Ο Γαλαξίας είναι ο γαλαξίας μέσα στον οποίο βρισκόμαστε. Αποτελείται από όλα τα άστρα που βλέπεις στον ουρανό κι από πολλά άλλα που δεν τα βλέπεις. Ο Γαλαξίας μας είναι σπειροειδής, δηλαδή στριφογυριστός. Πίσω βλέπεις πώς φαίνεται από ψηλά: περίπου σαν μια δίνη με μακριά στριφογυριστά πλοκάμια. Πήρε το όνομά του επειδή τη νύχτα βλέπουμε ένα μέρος του να διασχίζει τον ουρανό σαν ένα άσπρο ποτάμι από γάλα. Οι αστρονόμοι ονομάζουν τους γαλαξίες με αριθμούς. Πολλοί γαλαξίες έχουν κάποιο όνομα που μας λέει με τι μοιάζουν για παράδειγμα, η Δίνη, το Σομπρέρο, το Μαύρο Μάτι.

6 ΠΟΣΑ ΑΣΤΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ? Στον Γαλαξία μας υπάρχουν περίπου άστρα, δηλαδή αναλογούν σχεδόν 200 άστρα σε κάθε κάτοικο της Γης. Παρόλο που δεν μπορούμε να δούμε ολόκληρο το σύμπαν, οι αστρονόμοι έχουν υπολογίσει πόσο μεγάλο είναι και πόσα άστρα έχει: υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια άστρα μοιρασμένα σε περίπου 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες! Είναι δύσκολο ακόμα και να σκεφτούμε τόσο μεγάλους αριθμούς που να πούμε και να μετρήσουμε τα άστρα! Τα άστρα γεννιούνται

7 ΑΠΟ ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΤΑ ΑΣΤΡΑ?
ΑΠΟ ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΤΑ ΑΣΤΡΑ? Τα άστρα δεν είναι στερεά, σαν το έδαφος που πατάμε. Αποτελούνται από αέρια, όπως ο αέρας τριγύρω μας. Τα δύο κυριότερα αέρια των άστρων είναι το υδρογόνο και το ήλιο. Αυτά είναι τα καύσιμα των άστρων. Τα άστρα παράγουν φως και θερμότητα από αυτά. Μερικές φορές πετάγονται από τα άστρα μεγάλες γλώσσες από πυρωμένα αέρια σαν φλόγες που ονομάζονται εξάρσεις. Από τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι έβλεπαν σχήματα στις ομάδες των άστρων που φαίνονται στον ουρανό. Αυτά τα σχήματα ονομάζονται αστερισμοί. Το πιο λαμπρό άστρο που βλέπουμε στον ουρανό ονομάζεται Σείριος. Ονομάζεται και Κύων, δηλαδή σκύλος. Είναι περίπου όσο κι ο ήλιος μας αλλά παράγει 20 φορές περισσότερη ενέργεια και φως!

8 ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΜΟΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ?
ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΜΟΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ? Τα άστρα φαίνονται να τρεμοπαίζουν όταν τα κοιτάμε από τη Γη, όμως στο διάστημα το φως τους είναι σταθερό. Μοιάζουν να τρεμοπαίζουν εξαιτίας του αέρα που βρίσκεται γύρω από τη Γη. Το φως των άστρων, περνώντας μέσα από τον αέρα, τσακίζει και τρεμουλιάζει από τα ζεστά και τα κρύα σημεία του αέρα.

9 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ?
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ? Τα άστρα γεννιούνται, ζουν για ένα πολύ μεγάλο διάστημα πεθαίνουν. Ο κόκκινος γίγαντας φέγγει σαν φάρος. Νέα άστρα γεννιούνται συνέχεια. Αρχίζουν τη ζωή τους σε βρεφοκομεία άστρων, που λέγονται αστρικά σμήνη. Τα άστρα γεννιούνται μέσα σε περιστρεφόμενα σύννεφα από αέρια και σκόνη. Ο ήλιος μας γεννήθηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια Τα αέρια και η σκόνη ενώνονται ενώνονται και σχηματίζουν μπάλες, τα αστρικά σμήνη. Τα περισσότερα άστρα είναι σαν τον Ήλιο και λάμπουν σ’ ολόκληρη σχεδόν τη ζωή τους.

10 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ? Η μαύρη τρύπα δημιουργείται όταν πεθαίνει ένα άστρο με πολύ πυκνή μάζα. Το άστρο πέφτει μέσα στον εαυτό του, τα υλικά του συντρίβονται και μικραίνει συνεχώς. Στο τέλος απομένει μία περιοχή απ’ όπου δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε το φως. Έτσι γίνεται μια μαύρη τρύπα. Ό,τι υπάρχει στο διάστημα- γαλαξίες, άστρα, πλανήτες σαν τη Γη, δορυφόροι σαν το φεγγάρι- έχει μια δύναμη που τραβά τα άλλα πράγματα και λέγεται βαρύτητα. Η βαρύτητα κρατά τα πράγματα το ένα κοντά στο άλλο και δεν τα αφήνει να ξεφύγουν στο διάστημα. Τα άστρα που γίνονται μαύρες τρύπες έχουν πολύ δυνατή βαρύτητα, γι’ αυτό τραβούν τα ίδια τα υλικά τους προς τα μέσα και τα διαλύουν.

11 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ……


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΣΤΗΜΑ Πληροφορίες, εικόνες και άλλα σχετικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google