Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ LHC Τίνα Λημναίου Bαγγέλης Καλλιπέτης Κωνσταντίνος Αδάμος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ LHC Τίνα Λημναίου Bαγγέλης Καλλιπέτης Κωνσταντίνος Αδάμος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ LHC Τίνα Λημναίου Bαγγέλης Καλλιπέτης Κωνσταντίνος Αδάμος
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ?? O LHC (Large Hadron Collider, στα ελληνικά Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων ( Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων)) είναι ένας επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN της Γενεύης. Οι πρώτες δέσμες πρωτονίων κατά την αυτή φορά άρχισαν να κυκλοφορούν στον επιταχυντή στις 10 Σεπτεμβρίου του 2008, σύντομα όμως παρουσιάστηκε πρόβλημα στους μαγνήτες του επιταχυντή. Έτσι η έναρξη της κανονικής του λειτουργίας μετατέθηκε αρχικά για την άνοιξη και μετά για το καλοκαίρι του 2009.

3 ΓΕΝΙΚΑ Ο επιταχυντής χρησιμοποιείται κυρίως για την έρευνα φαινομένων που θα προκύψουν από τη σύγκρουση δεσμών πρωτονίων-πρωτονίων, σε πολύ μεγάλες ενέργειες, όπως φαίνεται και από το όνομά του. Η εγκατάστασή του πραγματοποιήθηκε στην υπάρχουσα υπόγεια σήραγγα του επιταχυντή LEP, με περιφέρεια 27 χιλιομέτρων και σε βάθος μεταξύ 50 και 175 μέτρων περίπου.

4 Στόχοι και Επιτυχίες Στις 30 Μαρτίου του 2010 σημειώθηκε το ιστορικό ρεκόρ της σύγκρουσης δεσμών με συνδυασμένη ισχύ 7 TeV (= Τέρα-ηλεκτρονιοβόλτ). Η ισχύς αυτή είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και ο αρχικός στόχος τελικά επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες διακοπές λόγω τεχνικών προβλημάτων που στοίχισαν πολύμηνες καθυστερήσεις και δαπανηρές επισκευές. Η ενέργεια που εκλύθηκε απ΄ αυτή τη σύγκρουση υπολογίσθηκε θεωρητικά ότι είναι ίση μ΄ εκείνη που θα απελευθέρωνε ένα όχημα αν προσέκρουε σε τοίχο με την ταχύτητα του ήχου. Μετά απ΄ αυτή την επιτυχία έγινε η συνέχιση της λειτουργίας του Επιταχυντή για ενάμισι περίπου χρόνο όπου ακολούθησε διακοπή, οπότε επανελέγχθηκαν και επισκευάστηκαν ελαττωματικοί μαγνήτες. Στη συνέχεια ετέθη και πάλι σε λειτουργία και πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις ενέργειας14 TeV.

5 Ο Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων, μετά την ανακοίνωση της 4ης Ιουλίου 2012 , έκανε την ταυτοποίηση του σωματιδίου Χιγκς (Higgs Boson), η έως τότε μη παρατήρηση του οποίου είναι ήταν από τους 'χαμένους κρίκους' του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του σωματιδίου Χιγκς ερμηνεύει πώς τα υπόλοιπα  στοιχειώδη σωματίδια  αποκτούν μάζα.

6 ΤΕΛΟΣ ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΚΟΝΕΣ: GOOGLE


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ LHC Τίνα Λημναίου Bαγγέλης Καλλιπέτης Κωνσταντίνος Αδάμος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google