Εργασία 2ης Ενότητας-Σαμαρτζής Πέτρος Δ201611

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
 εργαλείο δυναμικής διαχείρισης γεωμετρικών σχημάτων και αλγεβρικών παραστάσεων  δυνατότητα δυναμικής αλλαγής των αντικειμένων :  είναι δυνατή η μετακίνηση,
Advertisements

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Σχέδια μαθήματος, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» Μαρία Αντωνάτου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
Μαθηματικα και χορος.
Εργαστήριο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστροφυσική»
Μέθοδοι επιστημονικής γνώσης στη διδασκαλία των μαθηματικών
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
Με πόσο ...τρέχει η Γη; Κοίταξε για λίγο έξω από το παράθυρό σου και προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτή την ...απλή ερώτηση: Με πόσο τρέχει η Γη; Τρελό! 
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
5. Χαρακτηρισμός των μαθηματικών γνώσεων των μαθητών.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
Χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην διδακτική διαδικασία
ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
 Τι είναι;  Γιατί η γνώση είναι καλύτερα να είναι οργανωμένη;  Ποια η οργάνωση στο μαθητή, στον εκπαιδευτικό, στα βιβλία;
Σχολικά Μαθηματικά, Δάσκαλος των Μαθηματικών, Μαθητής Καθηγητής Μαθηματικών Μαθητής Σχολικά Μαθηματικά Ακαδημαϊκά Μαθηματικά Φροντιστήρια ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Η ευκλειδeια και οι μη ευκλειδειεσ γεωμετριεσ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Πρακτική Άσκηση 2013 – 2014 Ιωσηφίδης Σταύρος Καραγγέλης Κωνσταντίνος
Επιχειρηματολογία και απόδειξη στη διδασκαλία των μαθηματικών
1 Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας Μάριος Πιττάλης, Phd Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Επιστημονικός.
Γεωμετρικές έννοιες και μετρήσεις μεγεθών (ή, διαφορετικά, αντίληψη του χώρου)
Διδασκαλία στην Β’ Λυκείου Τριγωνομετρία. Επίλυση προβλημάτων στην Τριγωνομετρία Κατανόηση την σχέση των τριγωνομετρικών αριθμών μεταξύ τους Συσχέτιση.
Παράδειγμα μοντελοποίησης στην Άλγεβρα Α’ Λυκείου.
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ενότητα 7 : Επιχειρηματολογία και απόδειξη στη διδασκαλία των μαθηματικών Δέσποινα Πόταρη Σχολή.
Μαθαίνοντας Μαθηματικά Χ. Σακονίδης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Αναλυτικό πρόγραμμα και Οδηγίες Φυσικής Α΄Λυκείου.
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
Εξορθολογισμός της ύλης για την Γεωμετρία Α΄ & Β΄ Λυκείου Ηρακλής Νικολόπουλος Εκπαιδευτικός ΠΕ 03.
Περίμετρος- Εμβαδόν: Διάκριση με τη χρήση ψηφιακού γεωπίνακα ( Μαθηματικά Δ΄ τάξης, Ενότητα 33 «Υπολογίζω Περιμέτρους κι Εμβαδά»)
Μαθηματικά προσανατολισμού Β΄ Λυκείου
Τι μαθαίνει αυτός που μαθαίνει προγραμματισμό;
Διδακτική Μαθηματικών ΙΙ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών και Διδακτική Πράξη
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο
Διερευνητική ανακαλυπτική μάθηση
Εφαρμογές Πληροφορικής
Εξορθολογισμός της ύλης Μαθηματικά Α και Β Λυκείου
Σύνδεση κρίσιμου συμβάντος με το μοντέλο Van Hiele
Κρυστα ρακαλλιδου.
Γεωγραφικές συντεταγμένες.
Μαθηματική λογοτεχνία
Θέμα: Επιλέξτε μια προτεινόμενη δραστηριότητα από τη θεματική περιοχή των Στοχαστικών Μαθηματικών (Πιθανότητες, Στατιστική) από το έγγραφο «Μαθηματικά.
Δύο πρωτότυπα προβλήματα από το σχολικό βιβλίο της Ά Γυμνασίου
Εργασία 2η: Δραστηριότητα από την Α΄ Λυκείου (Γεωμετρία)
Δραστηριότητα στο ΑΠΣ Α΄ Λυκείου
Impacting positively on students’ mathematical problem solving beliefs: An instructional intervention of short duration Stylianides, A. J., & Stylianides,
Δραστηριότητα από ΑΠΣ Α’ Λυκείου
ΕΥΡΕΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
Διδασκαλία και Μάθηση των Μαθηματικών με διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων Επιλογή μια από τις προτεινόμενες δραστηριότητες στο ΑΠΣ Α’ Λυκείου και επεξεργασία.
Διδασκαλία και μάθηση των Μαθηματικών με διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων Εργασία 1ης Ενότητας Kapetanas Ε. & Zachariadis Τ. (2007). Students’ beliefs.
Μαθηματικά: Βασικές έννοιες της αναλυτικής γεωμετρίας
ΒΕΡΒΕΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Α.Μ. Δ201620)
Ενότητα 2η: Εβδομαδιαίες εργασίες
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Μαθηματικών (21 Δεκεμβρίου 2010) Δ’ Φάση Επιμόρφωσης.
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 1: Ο Υπολογιστής και η Επεξεργασία των Δεδομένων
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εργασία 2ης Ενότητας-Σαμαρτζής Πέτρος Δ201611 Διδασκαλία και Μάθηση των Μαθηματικών με Διαδικασίες Επίλυσης Προβλημάτων Εργασία 2ης Ενότητας-Σαμαρτζής Πέτρος Δ201611

Δραστηριότητα από το ΑΠΣ Α’ Λυκείου Μια από τις βασικές ιδιότητες της ευθείας είναι ότι αποτελεί το συντομότερο δρόμο μεταξύ δυο σημείων του επιπέδου. Μπορεί να αποδειχθεί ότι ο συντομότερος δρόμος μεταξύ δυο σημείων Α, Β της σφαίρας είναι σ’ ένα μέγιστο κύκλο της σφαίρας (τον κύκλο με κέντρο το κέντρο της σφαίρας που διέρχεται από τα Α,Β). Θεωρούμε μια νέα Γεωμετρία, που την ονομάζουμε σφαιρική Γεωμετρία, με «επίπεδο» την επιφάνεια της σφαίρας και «ευθείες» τους μέγιστους κύκλους της. Στη σφαιρική Γεωμετρία θεωρήστε μια «ευθεία» (μέγιστο κύκλο) και ένα σημείο Α της σφαίρας εκτός αυτής. Πόσες παράλληλες «ευθείες» διέρχονται από το σημείο Α προς την «ευθεία»;

Οφέλη της Δραστηριότητας Οι μαθητές θα δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη εικόνα της Γεωμετρίας. Η σφαιρική Γεωμετρία προσφέρει ένα ελκυστικότερο περιβάλλον – σε σύγκριση με την επίπεδη Γεωμετρία-καθώς έχει εφαρμογές στην Αστρονομία, Ναυσιπλοοία και την Χαρτογραφία. Οι μαθητές θα κατανοήσουν τον ρόλο των αξιωμάτων, την ανάγκη για αυστηρότητα και θα οδηγηθούν σ’ ένα πιο αφαιρετικό τρόπο σκέψης . Δημιουργούνται νέες καταστάσεις οι οποίες συμβάλλουν στην βαθύτερη κατανόηση και μακρόχρονη διατήρηση της μαθηματικής γνώσης.

Υλικό-Οργάνωση Πρόκειται για ένα πρόβλημα παρατήρησης ιδιοτήτων και σχέσεων μεταξύ των ΄΄ευθειών΄΄ στην σφαίρα, οπότε οι μαθητές θα δουλέψουν ατομικά. Για διευκόλυνση των μαθητών μπορεί να γίνει αναφορά και σε οικείους όρους όπως ο Ισημερινός ή ο Μεσημβρινός.

Δεξιότητες που αναμένουμε να αναπτύξουν οι μαθητές Ανάπτυξη πιο προωθημένου Μαθηματικού τρόπου σκέψης αλλά και του παραγωγικού συλλογισμού . Αναγνώριση αναλογιών μεταξύ γνωστών και νέων καταστάσεων με σκοπό την επέκταση των οριών της γνώσης τους. Ικανοτήτα χρήσης των Μαθηματικών ως εργαλείο κατανόησης και ερμηνείας του κόσμου. Θεώρηση των Μαθηματικών ως πολιτισμικό και ιστορικά εξελισσόμενο ανθρώπινο δημιούργημα.