Η ΕΥΓΕΝΗΣ ΑΜΙΛΛΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο Αθλητισμός στο κυπριακό Δημοτικό Σχολείο
Advertisements

Επιμορφωτικό Σεμινάριο 23 & 24 Νοεμβρίου 2013 Θεωρητική Κατάρτιση και Πρακτική Άσκηση Aναστάσιος Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Υπεύθυνος Αθλήματος Κολύμβησης.
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
"Η αλληλεπίδραση του αθλητισμού με τη κοινωνική πραγματικότητα”
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρατσισμός.
“Θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε ένα σχολείο όπου είναι εύκολο στους δασκάλους να διδάξουν και σε ένα σχολείο εύκολο στα παιδιά να μάθουν…” Λέων Τολστόι.
Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Project Β’ Τετραμήνου Ομάδας Αθλητισμού και Εφήβων
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΕΚΑ
ΘΕΜΑ:ΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ.
Όνομα μαθητή / τριας , Καπετανέα Μάρθα
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ
TΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΙΒ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΦΟΥ EΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Η ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Όραμα όταν λέμε συνάδελφοι εννοούμε.
Όταν οι άλλοι πέφτουν, εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να τρέχουμε ! Σημασία δεν έχει αν πέφτεις, Αλλά αν μπορείς να σηκωθείς και Να συνεχίσεις !
Ηλεκτρονικά παιχνίδια και εκπαίδευση. Πολλά ακούγονται για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και για τις άσχημες συνέπειες που μπορεί να έχουν στα παιδιά. Από.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ «ΔΙΑΛΟΓΟ»
Ορισμός της διδασκαλίας Οι ενέργειες και οι χειρισμοί, στους οποίους προβαίνει ο εκπαιδευτικός για να βοηθήσει το μαθητή στην οικειοποίηση γνώσεων και.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ μμμμμμμμμμμμμμμ.
Ψυχολογία Φυσικής Αγωγής ΜΚ 208, Διάλεξη 12
TEXNH Γιάννης Παπαδόπουλος – Ζωή Ζαφειροπούλου Φιλόλογοι.
Ερευνητικη Εργασια Ά Ταξησ Λυκειου Μyρινα ετοσ ο Τετραμηνο
ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΕΩΔΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΜΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΟΥΛΤΣΙΝΟΣ.
Οι παλιοί Ολυμπιακοί Αγώνες
ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Διαγραμματική θεώρηση της έννοιας
Ματίνα Αλεξίου Ανθή Χαλού Βασίλης Ζαχόπουλος Θοδωρής Μορέλλας
Νίκος Κοτοπούλης Σωτήρης Λέγκας
Ο ρόλος του καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο Σχολείο Στυλιανίδης Χριστόδουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Νομού Μεσσηνίας Καλαμάτα, Ιούνιος 2009.
Αθλητισμός και παιχνίδι
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πρόλογος Παρά την ανάπτυξη της επιστήμης, παρά τη διάδοση της γνώσης και τη ορθολογική οργάνωση των λαών. Παρά τις διακηρύξεις.
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
Γυμνασιο καλυβιων: ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΓΩΝ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ, SPORT Ευάγγελος Αλμπανίδης.
Eφαρμοσμένα προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας στο εξωτερικό Μοντέλα ηθικής ανάπτυξης Ευάγγελος Αλμπανίδης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Ολυμπιακοί Αγώνες.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν οι αρχαιότεροι και σημαντικότεροι από όλους τους ελληνικούς αγώνες και η σπουδαιότερη θρησκευτική γιορτή προς τιμή του Ολύμπιου.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούσαν αποτελούσαν τους σπουδαιότερους σπουδαιότερους αγώνες στην αρχαία Ελλάδα. Πραγματοποιούνταν στο λαμπρότερο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ Ευάγγελος Αλμπανίδης Αναπληρωτής Καθηγητής.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη : από το θρανίο και το έδρανο στην κοινωνική-οικονομική αρένα Δημήτριος Καλαϊτζίδης Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-Σχολικής.
Ενσυναίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη και ο ρόλος της στην νοσηλευτική φροντίδα.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 11: Ενσυναίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη και ο ρόλος της στην νοσηλευτική φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής,
ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Φοιτητής : Πάτακας Δημήτριος ΑΕΜ : 3279 Εξάμηνο : Στ΄ Μάθημα :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ Τα αγωνίσματα της αρχαίας Ολυμπιάδας ήταν 6.Οι αγώνες δρόμου,η πάλη,η πυγμαχία,το παγκράτιο,το πένταθλο.
Πρωτογενείς φορείς Κοινωνικοποίησης
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.  Η λέξη «κοινωνικοποίηση» εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Εμίλ Ντιρκέμ, θεμελιωτή της σύγχρονης κοινωνιολογίας.
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Φιλοσοφία-Ηθική Ευάγγελος Αλμπανίδης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Αρχαία Εποχή.
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ Ευάγγελος Αλμπανίδης.
ΙΕΚ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΘΕΜΑ:ΠΥΓΜΑΧΙΑ
ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Γιώργος Κοντογιάννης Τάξη: Γ΄ Τμήμα: 1 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζάχου Μ.
Ολυμπιακά αθλήματα Στέλιος Μποχορίδης Α2.
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Φιλοσοφία Αθλητισμού Ευάγγελος Αλμπανίδης.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ.
Η συνΑντηση του ΧριστιανισμοΥ με τον ΕλληνισμΟ
Τίτλος εργασίας: « Εργαλείο εκπαίδευσης και κατάρτισης για στήσιμο αγώνων» Ιούλιος 2017.
Οι παλιοί Ολυμπιακοί Αγώνες
ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος : Τάξη ΑΟΔ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Θέμα : « Αθλητισμός » (Νους υγιής εν σώματι υγιεί)
Εργασία στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΑΞΗ Γ1 ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ.ΣΤΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΕΥΓΕΝΗΣ ΑΜΙΛΛΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΣΟΦΙΑ-ΦΩΤΕΙΝΗ

Τι είναι η ευγενής άμιλλα; Άμιλλα σημαίνει η προσπάθεια για υπεροχή, ο ανταγωνισμός για τα πρωτεία. Το επίθετο «ευγενής» προσδιορίζει τον άδολο, ανυστερόβουλο χαρακτήρα αυτής της προσπάθειας. Δεν είμαστε βέβαιοι για την ετυμολογία της. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να είναι συγγενής με το επίρρημα ἅμα, που σημαίνει μαζί, ταυτόχρονα.

Πώς συνεισφέρει η ευγενής άμιλλα στον αθλητισμό και στον κόσμο; Η ευγενής άμιλλα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη υγιούς αθλητισμού, καθώς κατοχυρώνει το σεβασμό στους κανόνες και στον αντίπαλο και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των παιχτών και αποτελεί βασικό κίνητρο προόδου Με την άμιλλα οι άνθρωποι προοδεύουν και συναδελφώνονται περισσότερο και εξασφαλίζουν σταθερότερα την ειρηνική τους συμβίωση

Ιστορική Αναδρομή Από την αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή η έννοια της «άμιλλας». Ο Όμηρος: «Αιειν αριστεύειν», ο Αριστοτέλης : «όταν υπάρχει άμιλλα, υπάρχει και νίκη», οι τρεις τραγικοί ποιητές προώθησαν το πνεύμα της άμιλλας καθώς αμιλλώμενοι προσέφεραν το θησαυρό των δραμάτων τους, Ολυμπιακοί Αγώνες: προήγαγαν το πνεύμα της άμιλλας με το «δέκαθλον» και το εξύψωσαν με την προσφορα του δάφνινου στεφανιού στον νικητή.

Προϋποθέσεις για την ύπαρξη ευγενούς άμιλλας Κατ’ αρχήν, για να υπάρχει η ευγενής άμιλλα πρέπει να προϋπάρχει ανθρωπιστική παιδεία, δηλαδή οι γνώσεις που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ευαισθησίας, της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της κριτικής του ανθρώπου, και αυτοκριτική, αυτογνωσία, αυτοσεβασμός, αξιοπρέπεια, υπομονή, επιμονή, αισιοδοξία και αγωνιστικότητα μεταξύ των αγωνιστών και των αγωνιζόμενων. Ανθρωπιστική παιδεία o Δημοκρατικό πολίτευμα o Αυτοκριτική, αυτογνωσία, αυτοσεβασμός, αξιοπρέπεια, υπομονή, επιμονή, αισιοδοξία και αγωνιστικότητα

Οι θετικές συνέπειες της ευγενούς άμιλλας Αποτελεί κινητήρια δύναμη για το άτομο και συντελεί στην ηθικοποίηση και την εξημέρωση της ζωής και διευρύνει το πνεύμα του , οξύνει την κρίση του , κινητοποιεί νοητικές λειτουργίες του και καλλιεργεί τον προβληματισμό. Συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου- καλλιεργεί αναγκαίους όρους κοινωνικής ζωής Συντελεί στη δημιουργία ηθικής προσωπικότητας( φιλοτιμία, κρίση, φρόνηση, αγωνιστικότητα), χαλυβδώνει την ψυχή, οπλίζει με υπομονή, θάρρος, επιμονή και αισιοδοξία. Ευνοεί τον προγραμματισμό, την προνοητικότητα και τη διορατικότητα, αποφεύγονται ρήξεις και προωθείται η συνεργασία μεταξύ των ατόμων. αυτοπεποίθηση και σιγουριά και δημιουργεί ορθές διαπροσωπικές σχέσεις καταπολεμώντας την απομόνωση και την εσωστρέφεια. Εκπροσωπεί την ανάπτυξη του πολιτισμού και της αξιοπρέπειας.

Παραδείγματα ευγενούς άμιλλας στον αθλητισμό Αν και η ευγενής άμιλλα ήταν η κεντρική ιδέα πίσω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, είναι κάτι που δεν το βλέπουμε εύκολα στις σύγχρονες Ολυμπιάδες, όπου ο ανταγωνισμός κυριαρχεί. Αυτό δεν ισχύει όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Τουλάχιστον όχι στην περίπτωση της δρομέως Αντι Ντ Αγκοστίν, που σταμάτησε τον αγώνα για να βοηθήσει την πεσμένη αντίπαλο της Νίκι Χάμπλιν, για να δεχτεί στη συνέχεια τη βοήθεια της δεύτερης. Η αρχή έγινε στον τρίτο χιλιόμετρο της δεύτερης προκριματικής σειράς στα 5000μ, όταν Ντ' Αγκοστίνο και Χάμπλιν συγκρούστηκαν και έπεσαν. Η Ντ' Αγκοστίνο σηκώθηκε πρώτη, αλλά αντίκρισε με δάκρυα την Χάμπλιν στα πόδια της. Αντί να συνεχίσει τον αγώνα, η Αμερικανίδα βοήθησε τη Νεοζηλανδή να σηκωθεί. Καθώς συνέχισαν τον αγώνα, έγινε σαφές ότι ο τραυματισμός της Ντ' Αγκοστίνο ήταν ο πιο σοβαρός. Κατάφερε να τερματίσει αλλά με πολύ δυσκολία. Τότε ήρθε η σειρά της Χάμπλιν να βοηθήσει την τραυματισμένη Αμερικανίδα. Λίγες ώρες αργότερα και αφού φυσικά είχαν αποκλεισθεί από την συνέχεια του αγωνίσματος, οι αρμόδιες αρχές, αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τις δύο αθλήτριες στον τελικό ως επιβράβευση για την στάση τους...