Ατομικός Φάκελος Αξιολόγησης Νηπίου (Portfolio Assessment)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Επίδραση φορολογικής πολιτικής στον κλάδο Κινητής Τηλεφωνίας Αύγουστος 2011 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
Advertisements

Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Περίληψη του ιστορικού, των δεδομένων αξιολόγησης, των κλινικών παρατηρήσεων, των συμπερασμάτων και των συστάσεων. Περιγράφει.
Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ: ΠΡΟΛΗΨΗ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΝ ΠΑΤΡΩΝ.
1 Φάκελος υλικού & επαγγελματική ανάπτυξη Μαυρομμάτη Ευφημία Σχολική Σύμβουλος.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ.
ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Τι είναι ο προστάτης και ποια η χρησιμότητα του; Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους ενός καρυδιού και ανευρίσκεται μόνο στους.
Portfolio εκπαιδευτικών- τα ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΤΙ Οι αλλαγές στην εκπαίδευση προτείνουν ανάμεσα στα άλλα και τη διαμόρφωση του επαγγελματικού portfolio του.
Δημόσιες σχέσεις – Συμπεριφορά, δεοντολογία Διονύσης Ανανιάδης Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος 11 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας Αφροδισιολογίας
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ. ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ.
Η Αξιολόγηση του μαθητή (portfolio) Σεμινάριο Νηπιαγωγών 2009 Μουσιάδου Νικολέτα Σχ. Σύμβουλος Νηπιαγωγών.
Άγγελος Βαλλιανάτος Αξιολόγηση: δηλαδή μαθητών εκπαιδευτικών αλλά απαραίτητα και.
Επιδημιολογία και Πρόληψη Ατυχημάτων Ζωή Τσίμτσιου, MSc, PhD Επιμελήτρια Α΄ Γενικής Ιατρικής, Κ.Υ. Αστικού Τύπου Ευόσμου Επιστημονικός Συνεργάτης Εργαστηρίου.
Τα γυναικεία γεννητικά όργανα διακρίνονται σε εσωτερικά και εξωτερικά. Εξωτερικά είναι το αιδοίο το οποίο αποτελείται από τα μεγάλα και μικρά χείλη εσωτερικά.
Πρόγραμμα Δημιουργικής χρήσης της τεχνολογίας στα Μαθηματικά μέσω της αυτενέργειας των μαθητών Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου – Ερευνητικό Εργαστήριο για.
ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τεχνικες Αξιολογησης της Επιδοσης των Εκπαιδευομενων
Ρουμπρικες αξιολογησης
Φάκελος υλικού του (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη
Εκπαιδευτικη αξιολογηση –αποσαφηνιση εννοιων 1ο μαθημα
Προβλήματα στην παραγωγή & εξαγωγή ποιοτικών ελαιολάδων
Η μεταβαση των μαθητων απο την οπτικη τησ β/θμιασ εκπαιδευσησ : Δυσκολιεσ – προβληματα- καθοριστικεσ παραμετροι Σ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ.
Διδασκαλία με Ανάπτυξη Φακέλου Μαθητή (Portfolio)
ΔΙΑΛΕΞΗ 4 Υποθρεψία Ορισμός Ταξινόμηση Συχνότητα Εκτίμηση
Εισαγωγή στην Ειδική Αγωγή
Στάδια προώθησης του 1ου στόχου
Καρασαββίδου Δέσποινα Καθηγήτρια Παθολογίας
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΙΣΤΩΝ
Ο ΦΥ ως εργαλείο και μέσο
Οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Θεωρία & πράξη της αξιολόγησης: Εναλλακτικές μορφές στην εκπαίδευση
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου.
Χριστίνα Φ. Βαμβούρη Σχ. Σύμβουλος ΠΕ02 Π.Ε. Δράμας
Αρχές καλής λειτουργίας του θεσμού της παράλληλης στήριξης
Αρχές καλής λειτουργίας του θεσμού της παράλληλης στήριξης
Η γνωστική προσέγγιση για την κινητική εξέλιξη του ανθρώπου
Η ανάπτυξη του κωφού παιδιού
…I.Σ.ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ Κεφ. 14: ΕΞΩΚΥΤΤΑΡΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Τι είναι το Portfolio Το Portfolio είναι ένα βιογραφικό σημείωμα στο οποίο παρουσιάζονται τα προσωπικά επιτεύγματα ενός ανθρώπου.
ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Τίτλος Σχεδίου Μαθήματος
Γραμμένου Ευαγγελία.
Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Λοϊζίδου Προϊσταμένη Τομέα Επιμόρφωσης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Ι
Μελετήστε το άρθρο και διαμορφώστε μια σύντομη παρουσίασή του στην τάξη (ερευνητικά ερωτήματα, μεθοδολογία/συμμετέχοντες, σύντομη παρουσίαση των αποτελεσμάτων)
Μαρία Ξενιτίδου, Αντώνης Σαπουντζής ΔΠΘ
Οικοδομώντας την αυτοεκτίμηση του παιδιού
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Άλλα είδη παραπομπής και βιβλιογραφίας.
Επιμορφωτική Ημερίδα καθηγητών που εφαρμόζουν το ΣΕΠ στα ΕΠΑ.Λ.
Marketing για εκπαιδευτικούς
Εργαστήριο Από την απλή παρατήρηση στην αξιοποίηση των στοιχείων της
Πρακτική Άσκηση Σπουδαστών ΙΙΕΚ δήμου βόλου
N.S. Seccareccia et al, Fig. S1.
Jeremy M. Berg et. al., ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2017,
THOMAS H. CORMEN, et al., ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ, Β΄ έκδοση, ΠΕΚ 2016,
Μοντέλα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών
Οικογένεια και νηπιαγωγείο: Σχέσεις – προοπτικές συνεργασίας
Jeremy M. Berg et. al., ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2017,
Περιφερειακό Σύστημα Ακοής
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
THOMAS H. CORMEN, et al., ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ, Β΄ έκδοση, ΠΕΚ 2016,
Jeremy M. Berg et. al., ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2017,
Συνεκπαίδευση μαθητών σε τάξεις μεικτής ικανότητας
THOMAS H. CORMEN, et al., ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ, Β΄ έκδοση, ΠΕΚ 2016,
Jeremy M. Berg et. al., ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2017,
Κίμων Χατζημπίρος Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ατομικός Φάκελος Αξιολόγησης Νηπίου (Portfolio Assessment) ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

«Συστηματική συλλογή των εργασιών του μαθητή, η οποία διηγείται την ιστορία των προσπαθειών, της προόδου και των επιτυχιών του σε έναν ή περισσότερους τομείς» (Epstein et al., 2004). Είναι μέθοδος αυθεντικής αξιολόγησης η οποία αποτυπώνει την ατομική εξέλιξη και την αλλαγή του νηπίου.

Βασικές αρχές oργάνωσης του Φακέλου Αξιολόγησης: Συστηματική με σκοπό και νόημα συλλογή αυθεντικών εργασιών. Αποτελεί μορφή αυτοαξιολόγησης (επιλογή των έργων από τα παιδιά και προφορική τεκμηρίωση της επιλογής), και ετεροαξιολόγησης (επιλογή έργων από εκπαιδευτικούς και φίλους). Έχει χαρακτήρα εξελικτικό. Αποτελεί μορφή εναλλακτικής αξιολόγησης. Έμφαση στην θετική πλευρά του παιδιού.

Δομή και oργάνωση Φακέλου Αξιολόγησης: Αποτελείται από υποφακέλους οι οποίοι περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικές αυθεντικές εργασίες του παιδιού που αναδεικνύουν την πρόοδο του παιδιού μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ανά γνωστική περιοχή (τρόποι έκφρασης, γλωσσική ικανότητα, μαθηματικά, κοινωνικο – συναισθηματική ανάπτυξη), καθώς και, Παρατηρήσεις – καταγραφές του εκπαιδευτικού. Βιντεοσκοπήσεις, καταγραφές ήχου, φωτογραφίες, εκτυπώσεις, κ.λ.π. Πληροφορίες από γονείς ή άλλους εκπαιδευτικούς. Οδηγούς ή κλίμακες παρατήρησης.

Συνοδευτικά στοιχεία φακέλου (ονοματεπώνυμο, ηλικία, τάξη, σχολική χρονιά). Συνοδευτικά στοιχεία εργασιών (μόνο ημερομηνία εκτέλεσης της εργασίας). Ο τίτλος ή η σύντομη περιγραφή ή οι λόγοι σημαντικότητας αυτής σε ένα συνοδευτικό χαρτί ή πίσω από την εργασία και ποτέ μέσα στην εργασία του παιδιού.

Πλεονεκτήματα Εφικτός τρόπος αξιολόγησης. Αναγνωρίζει τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των παιδιών. Επιτρέπει την πολυτροπική συλλογή και παρουσίαση των πληροφοριών (ζωγραφική, φωτογραφία, αφήγηση κ.λ.π.). Αποτελεί ποιοτικό και ποσοτικό αρχείο προόδου. Δημιουργεί αισθήματα περηφάνιας στο παιδί.

Δεν δημιουργεί ανταγωνισμό. Συμπληρώνει την προφορική ενημέρωση των γονέων. Κατανοητό μέσο επικοινωνίας από γονείς με διαφορετική κουλτούρα. Χρήσιμο για παιδιά με μαθησιακές ή συμπεριφορικές δυσκολίες. Επιστημονικός τρόπος τεκμηρίωσης γενικών δυσκολιών του νηπίου και επικοινωνίας με αρμόδιους για τις κατάλληλες παρεμβάσεις (Σχ. Σύμβουλοι Γενικής και Ειδικής αγωγής, ΚΔΑΥ κ.λ.π.).

Εξοικείωση των νηπίων με τον Φάκελο Αξιολόγησης Διάλογος για τον σκοπό, το περιεχόμενο και την εξεύρεση χώρου τοποθέτησης του φακέλου. Διάλογος για τα κριτήρια επιλογής των εργασιών. Εξοικείωση με το λεξιλόγιο που συνοδεύει την συγκεκριμένη διαδικασία (συλλογή, επιλογή κ.λ.π.). Ανασκόπηση φακέλου σε συνεργασία νηπιαγωγού και παιδιού κατά περιόδους.

Η εμπλοκή των γονέων Συμπλήρωση ερωτηματολογίου ή συζήτηση γύρω από την προσωπικότητα του παιδιού. Καταγραφή ανησυχιών, επιθυμιών. Θετική ενίσχυση της σχέσης γονέων με τα παιδιά και αναγνώριση της γλώσσας και της κουλτούρας κάθε οικογένειας.

Γενικές συμβουλές Δεν επιλέγονται φύλλα εργασίας Περιοριστείτε σε καταγραφές απόλυτα απαραίτητες Σεβαστείτε τα προσωπικά δεδομένα του κάθε παιδιού Προσοχή στις βιντεοσκοπήσεις των παιδιών (υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο)

Που παραδίδεται ο φάκελος αξιολόγησης στο τέλος; Σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ο φάκελος αξιολόγησης του νηπίου (portfolio) εφόσον δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί, παραδίδεται στους γονείς, ως προσωπικό δεδομένο του παιδιού τους.