Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Τι είναι ο προστάτης και ποια η χρησιμότητα του; Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους ενός καρυδιού και ανευρίσκεται μόνο στους.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Τι είναι ο προστάτης και ποια η χρησιμότητα του; Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους ενός καρυδιού και ανευρίσκεται μόνο στους."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

2 Τι είναι ο προστάτης και ποια η χρησιμότητα του; Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους ενός καρυδιού και ανευρίσκεται μόνο στους άντρες. Το έκκριμα του προστάτη διεγείρει τις κινήσεις των σπερματοζωαρίων και δίνει στο σπέρμα χαρακτηριστική οσμή και αποτελεί το 20% περίπου του όγκου του σπέρματος. Ο προστάτης παράγει ψευδάργυρο, φωσφολιπίδια, σπερμίνη και κύρια πρωτεολυτικά ένζυμα που προκαλούν ρευστοποίηση του σπέρματος 20- 30 λεπτά από την εκσπερμάτιση.

3 Που βρίσκεται ο προστάτης; Ο προστάτης βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, τον σωλήνα δηλαδή που συνδέει την κύστη με το πέος δια μέσου του οποίου βγαίνουν τα ούρα.

4

5 Παθήσεις του προστάτη: Καλοήθη υπερτροφία Καρκίνος του προστάτη.

6

7 Πως γίνεται η διάγνωση της υπερτροφίας; Δακτυλική εξέταση Μέτρηση της ροής ούρων Υπερηχογράφημα του προστάτη Ενδοφλέβια πυελογραφία Κυστεοσκόπηση.

8

9 Υπερηχογράφημα του προστάτη

10 Συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη: Συχνουρία Νυκτουρία Δυσκολία στο ξεκίνημα της ούρησης Ανάγκη για ούρηση-ακράτεια Επίσχεση ούρων Οξεία επίσχεση ούρων Διακεκομένη ούρηση. Συμπτώματα πιθανής ουρολοίμωξης Υδρονέφρωση ή αιμορραγία.

11

12

13 Θεραπεία της υπερτροφίας του προστάτη: Φαρμακευτική αγωγή Χειρουργική θεραπεία 1.Ανοικτή επέμβαση 2.Διουρηθρική προστατεκτομή 3.Laser 4.Θερμοθεραπεία Φάρμακα 1.Φιναστερίδη 2.Άλφα αποκλειστές (τεραζοσίνη, δοξασίνη κ.α)

14 Χειρουργική Αντιμετώπιση Άνδρες που έχουν επίσχεση ούρων, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ουροφόρου οδού, αιματουρία, λιθίαση κύστης ή νεφρική ανεπάρκεια δευτεροπαθή σε ΚΥΠ είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση. Διουρηθρική προστατεκτομή (ΔΠ), διουρηθρική τομή του προστάτη (ΔΤΠ) και ανοικτή προστατεκτομή είναι οι συχνότερες επεμβάσεις

15

16 Νοσηλευτικές Διαγνώσεις και Παρεμβάσεις Έλλειμμα Γνώσεων ·Εξηγήστε την ανατομία και τη φυσιολογία του προστάτη, καθώς και τις φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν με τη γήρανση. Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν για το σώμα τους ώστε να λάβουν ακριβείς αποφάσεις για τη θεραπεία. ·Συζητήστε τις θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών για τα αποτελέσματα στη σεξουαλική λειτουργία, την εκσπερμάτιση και τη γονιμότητα. Συμβουλεύστε τον άνδρα να συζητήσει ειδικά θέματα με τον ουρολόγο του. Διατίθενται πολλές διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές· η επιλογή θα πρέπει να είναι μια κοινή απόφαση ανάμεσα στον άνδρα, τη σύντροφό του και τον ουρολόγο.

17 Συζητήστε τα αποτελέσματα της ΔΠ, συμπεριλαμβανομένης της επίσχεσης και της ακράτειας των ούρων. Αυτά τα συνήθη παροδικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα σχετίζονται με τη χειρουργική διαδικασία και τον μετεγχειρητικό μόνιμο καθετήρα.  Εξηγήστε στον άνδρα που υφίσταται ΔΠ ότι θα τοποθετηθεί ένας καθετήρας στην κύστη, με το σωλήνα δεμένο με ταινία στην έσω επιφάνεια του μηρού του και ότι υγρό πλύσης θα εγχέεται και θα αναρροφάται από τον καθετήρα για τις πρώτες 36 με 72 ώρες μετά την εγχείρηση. Ο καθετήρας και η πλύση είναι απαραίτητα για να απομακρύνονται θρόμβοι αίματος από την ουροδόχο κύστη και να διευκολύνεται η αποβολή των ούρων. Ελαφριά έλξη εφαρμόζεται στον καθετήρα ώστε να εξασκείται πίεση στην περιοχή της εγχείρησης (προστατικό βοθρίο) και να προλαμβάνεται υπέρμετρη αιμορραγία

18 ·Εξηγήστε ότι μετά την απομάκρυνση του καθετήρα, είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει αυξημένη συχνότητα ούρησης και έπειξη. Μπορεί επίσης να έχει στάγδην αποβολή ούρων μετά την ούρηση. Τονίστε τη σημασία της αυξημένης πρόσληψης υγρών από του στόματος και των συχνών ασκήσεων Kegel.. Η αυξημένη πρόσληψη υγρών βοηθά στην ελάττωση της δυσουρίας. Οι ασκήσεις Kegel δυναμώνουν τους περιουρηθρικούς μυς και ελαττώνουν τη διαρροή ούρων μετά την ούρηση.

19 Επίσχεση Ούρων ·Διδάξτε τις εκδηλώσεις της οξείας επίσχεσης ούρων: δυσουρία, ακράτεια από υπερπλήρωση, πόνος και διάταση της ουροδόχου κύστης, μη αποβολή ούρων. Η οξεία επίσχεση ούρων αποτελεί μια πιθανή επιπλοκή της ΚΥΠ, που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. ·Διδάξτε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης επίσχεσης ούρων αυξάνει όταν ο άνδρας με ΚΥΠ λαμβάνει διουρητικά ή αποσυμφορητικά φάρμακα αυθαίρετα ή λαμβάνει με συνταγή ιατρού αντικαταθλιπτικά, αντιχολινεργικά, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, αντιψυχωσικά και φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου Parkinson.

20 Προτείνετε την αποφυγή λήψης μεγάλου όγκου υγρών στον ίδιο χρόνο. Πρόσληψη μεγάλου όγκου υγρών στον ίδιο χρόνο καταλήγει σε ταχεία πλήρωση της κύστης και αυξάνει τον κίνδυνο επίσχεσης ούρων ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Σε συνδυασμό με την αποφυγή λήψης μεγάλης ποσότητας υγρών στον ίδιο χρόνο, είναι επίσης σημαντικό να διδάξετε τον άνδρα να περιορίσει τα υγρά που διεγείρουν την ούρηση, όπως καφές και αλκοολούχα ποτά  Διδάξτε τη χρήση της τεχνικής διπλής ούρησης: Ουρήστε, μετά καθίστε στην τουαλέτα για 3 έως 5 λεπτά, μετά ουρήστε πάλι. Η τεχνική αυτή μπορεί να ανακουφίσει την ήπια έως μέτρια επίσχεση ούρων..

21 Κίνδυνος για Λοίμωξη ·Παρακολουθείτε τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων και τα ζωτικά σημεία. Η λοίμωξη δεικνύεται από μια αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, της θερμοκρασίας του σώματος και της καρδιακής συχνότητας. ·Εφαρμόστε άσηπτες μεθόδους όταν αλλάζετε υγρά πλύσης και όταν αδειάζετε τον ουροσυλλέκτη του καθετήρα Foley. Άσηπτες συνθήκες είναι απαραίτητες για την πρόληψη λοίμωξης.

22 Κίνδυνος για Διαταραχή του Ισοζυγίου Υγρών Η προστατεκτομή συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο διαταραχής του ισοζύγιου υγρών ως αποτέλεσμα υπέρμετρης αιμορραγίας από την περιοχή της εγχείρησης (προστατικό βοθρίο), καθώς και απορρόφησης του υγρού πλύσης. ·Παρακολουθείτε το σφυγμό και την αρτηριακή πίεση. Οι εκδηλώσεις της υποογκαιμικής καταπληξίας περιλαμβάνουν την αύξηση της καρδιακής συχνότητας και την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.

23 Παρακολουθείτε το χρώμα των αποβαλλομένων στον ουροσυλλέκτη ούρων Η εμφάνιση των ούρων και του υγρού πλύσης στον ουροσυλλέκτη είναι ένας άριστος δείκτης αιμορραγίας μετά από προστατεκτομή. ·Παρακολουθείτε για εκδηλώσεις του συνδρόμου διουρηθρικής προστατεκτομής (ΔΠ): ναυτία και έμετος, σύγχυση, υπέρταση, βραδυκαρδία και οπτικές διαταραχές. Η απορρόφηση των ισότονων υγρών πλύσεως της κύστης κατά και μετά την εγχείρηση μπορεί να προκαλέσει αυτή την υπερογκαιμική, υπονατριαιμική διαταραχή. Η θεραπεία περιλαμβάνει διούρηση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, χορήγηση υπέρτονων διαλυμάτων χλωριούχου νατρίου (Tierney et al., 2001).

24 Προεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα: Καλή ενυδάτωση και θρέψη του ασθενή Φροντίδα για την κένωση του εντέρου Ελαφρά δίαιτα το βράδυ Λουτρό καθαριότητας και τοπική αντισηψία του δέρματος Χορήγηση ηρεμιστικού κατόπιν οδηγίας γιατρού Την ίδια ημέρα ο ασθενής πρέπει να μείνει νηστικός

25 Προεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα: Προνάρκωση για χαλάρωση του ασθενή Κένωση κύστης για αποφυγή τραυματισμού της Λήψη ζωτικών σημείων και καταγραφή στο θερμομετρικό διάγραμμα Αφαίρεση οδοντοστοιχίας και κοσμημάτων Ένδυση του ασθενή με ενδυμασία χειρουργείου

26 Μετεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα: Παραλαβή του ασθενή από το χειρουργείο Τακτοποίηση των παροχετεύσεων που έχει μαζί του Σκέπασμα με κουβέρτα επιπλέον για αντιμετώπιση της υποθερμίας του Έλεγχος ζωτικών σημείων και καταγραφή Συνεχής παρακολούθησης του τραύματος Χορήγηση παυσίπονων με οδηγία γιατρού Συχνές αλλαγές τραύματος

27 Μετεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα: Χορήγηση υγρών και σταδιακά στερεότερης τροφής Ταχεία έγερση του ασθενή Επικοινωνία με τον ασθενή και την οικογένεια του για κάλυψη πληροφοριών Ιδιαίτερη προσοχή στον ουρητηροκαθετήρα και στη φροντίδα του.διαφορά στον τριπλο καθετήρα και στην χρηση πλύσεων. Έλεγχος των παροχετεύσεων και του υπερηβικού καθετήρα για τυχόν απόφραξή τους Συχνή φροντίδα του τραύματος για αποφυγή μόλυνσης.


Κατέβασμα ppt "ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Τι είναι ο προστάτης και ποια η χρησιμότητα του; Ο προστάτης είναι ένας αδένας μεγέθους ενός καρυδιού και ανευρίσκεται μόνο στους."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google