-Οικονομική Ιστορία- Διδάσκουσα καθηγήτρια: Ι.Πεπελάση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ Γ΄4
Advertisements

Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.
0,20 € 1 € 2 € 4 € 6 € 9 € 12 € 0,10 € 3 € Ποιό ήταν το νόμισμα της Ελλάδας πριν το ευρώ (€);
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
Γ1.4 Γ1.4 Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη Πόλη ονομάζεται μια περιοχή στην οποία παρατηρείται πιο μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων απότι στις υπόλοιπες περιοχές.
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Αναστασία Ρούσση Βασίλης Νίκας
Ξεδιπλόνωντας την ιστορία του καπνού φτάνουμε στο 6000 π.Χ.Το δέντρο του καπνού φύτρωσε πρώτα στην Αμερική.Οι ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό πριπερίπου.
Εισαγωγή Με τον βιομηχανικό τρόπο παραγωγής παράγονται προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, ικανοποιητική ποιότητα και χαμηλό κόστος, βελτιώνοντας το βιοτικό.
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
επιπτώσεις της στους νέους
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Κεφάλαιο 1ο : Εισαγωγή στη Κοινωνιολογία
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ
Οι Θάλασσες της Ευρώπης
Βασίλειος Δρούγκας Υποδιοικητής ΑΤΕbank. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ χρόνια στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ
Το κίνημα στο Γουδί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος
H βιομηχανία και η βιοτεχνία στην Ευρώπη
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Επιχειρηματικές Προτάσεις, Προϊόντα & Τεχνολογίες Αιχμής Γεώργιος Πίττας Δ.Σ. Σ.Ε.Β.Τ.
ΧΡΕΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
Ιστορία Στην Αμερική πολύ πριν ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό και πίστευαν ότι έχει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Σχολικό έτος Υπεύθυνη καθηγήτρια Σταυρούλα Μαυρομματάκη.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 7: Πρωτοπόρες Χώρες στην Εκβιομηχάνιση-εθνικές συγκρίσεις Α’ Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 13: Η Σοβιετική Ένωση Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 11: Η Χρυσή Εποχή Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Αυτό το αεροδρόμιο, είχε το πλεονέκτημα της εγγύτητας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το σιδηροδρομικό σταθμό (μόλις 200 μέτρα μακριά). Μετά τη γερμανική.
« Τοπική πλατφόρμα για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα νέων επιστημόνων ΤΕΙ/ΑΕΙ στην καινοτομία, και την καινοτομική επιχειρηματικότητα » Σχεδιασμός.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 4: Η εξέλιξη του Καπιταλισμού Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ 40’Σ Το βινύλιο. Οι πρώτοι δίσκοι γραμμοφώνου κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, από ανθεκτικό σκληρό λάστιχο με διάμετρο περίπου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΣΥΝΤΡΙΦΤΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΝΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ THOMAS CARLYLE Η βιομηχανική επανάσταση.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
Επιλεγμένες δράσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας Καθηγητής Κων/νος Τσιμπούκας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20 ο αι.
Το φαινόμενο της υπερατλαντικής μετανάστευσης.
Αγροτική Κοινωνιολογία
Β. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ
Ενοτητα 5. αμεσεσ ξενεσ επενδυσεισ
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
Η Βιομηχανική Επανάσταση
Γενική Οικονομική Ιστορία
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ fdtugy
Κωνσταντίνος Ζαρταλούδης Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Άγιος Παύλος
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
Γενική Οικονομική Ιστορία
Η ελληνική οικονομία κατά τον 19ο αιώνα
Η περιοχή του Ρουρ στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Με περίπου 5,3 εκατομμύρια πληθυσμό είναι η πέμπτη κατά σειρά περισσότερο πυκνοκατοικημένη.
Το δίκτυο των σιδηροδρόμων
Γερμανία.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ.
Η δημιουργία τραπεζικού συστήματος
Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Κάποτε στην Αμερική… Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
Γ1.4 Οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη
1.ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ α. Ο πληθυσμός. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1830 : ίδρυση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους : Στερεά Ελλάδα,
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Β΄2.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

-Οικονομική Ιστορία- Διδάσκουσα καθηγήτρια: Ι.Πεπελάση Ολλανδία -Οικονομική Ιστορία- Διδάσκουσα καθηγήτρια: Ι.Πεπελάση

« Η Ολλανδία εισέρχεται στον μακρύ 19ο αιώνα». Πώς εισέρχεται ;

Με αναπτυγμένη υφαντουργία Ήδη από τον μεσαίωνα με εισαγωγές μαλλιού, βαμβακιού κτλ (π.χ. από την Αγγλία ) τα μεταποιούσε και τα εξήγαγε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θεσμοί Με ιδρυμένο το χρηματιστήριο ήδη από τον 17ο αιώνα Και με τις πολυμετοχικές εταιρίες να υπάρχουν ήδη από την ίδια εποχή (π.χ. εταιρία ανατολικών Ινδιών )

Επιπροσθέτως: Με υψηλό βαθμό αστικοποίησης Εκμεταλλευόμενη μια σειρά από αποικίες , με κυριότερη αυτήν της Ιάβας (Ινδονησία )

Ενώ η Ελλάδα Ήταν μια κατά κύριο λόγο αγροτική οικονομία και δεν εκβιομηχανίστηκε πριν τον 20ο αιώνα. Εξήγαγε κυρίως σταφίδες και αργότερα καπνά Η Τράπεζα της Ελλάδας ιδρύεται το 1928

Παρ’ όλα αυτά η Ολλανδία δεν εκβιομηχανίζεται πριν από τη δεκαετία του 1860. Εκσυγχρονισμός της γεωργίας Ίδρυση νέων εταιριών (που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες της 2ης βιομηχανικής επανάστασης) Αναβάθμιση της έρευνας και της εκπαίδευσης

Στην Ελλάδα Η πρώτη προσπάθεια έγινε 1863-1874 Οι μικρασιάτες πρόσφυγες έδωσαν μια ώθηση στην οικονομία (προσφέροντας τεχνογνωσία και εργατικό δυναμικό) Μετά το ΒΠΠ η Ελλάδα ανοικοδομείται και αναπτύσσεται πάλι Αλλά παρ όλα αυτά η Ελλάδα ουσιαστικά δεν εκβιομηχανίστηκε ποτέ

Η Ολλανδία τον 20ο αιώνα Τη δεκαετία του 1920 η βιομηχανία εκτινάσσεται με έκρηξη των εξαγωγών. Αλλά επειδή η οικονομία στηριζόταν στις εξαγωγές την έπληξε αρκετά σοβαρά το κραχ του ΄29. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αν και χάνει την αποικία της Ινδονήσιας η οικονομία της ανακάμπτει γρήγορα

Η Ολλανδία σήμερα. Το 1957 η Ολλανδία συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της ΕΟΚ. Μετά από κάποιες σποραδικές κρίσεις πχ. την δεκαετία του ΄70-΄80 η οικονομία της αναπτύσσεται.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!