1. «Αμφιβολίας Εγκώμιον», του Νίκου Δήμου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Advertisements

Ομπάμα…άσε το άμα.. Στην Ελλάδα, όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, λέμε: άμα… γίνει αυτό… θα κάνουμε και το άλλο. Περιμένουμε δηλαδή να έρθουν όλα μόνα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
Η Φυσική είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ , ΕΝΝΟΙΕΣ, ΝΟΜΟΙ.
NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ «ΔΙΑΛΟΓΟ»
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΗΘΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΛΑ Β’
ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ « Εκείνο που σκεφτόμαστε είναι κατά κανόνα λάθος, αλλά εκείνο που γνωρίζουμε είναι κατά κανόνα σωστό ». Γεωργούση Άννα Γκιούρα Κλαίρη.
ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
project: οψεις της ψυχολογιας
Από την Ιστορία στη Φιλοσοφία Ηθική και Πολιτική
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 09/02/2015 2
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιστημονική μέθοδος
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ
ΑΘΕΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
Φονταμεταλισμός Ελένη Κολιό Γ’1.
Αύγουστος Κόντ Η ζωή και το έργο του.
Για το μάθημα των Θρησκευτικών Μητσάνη Ιωάννα Γ2
ΙΛΙΑΔΑ.
Οικογενειακές σχέσεις Ψυχολογική προσέγγιση
 Σήμερα θα ασχοληθούμε με θέματα ταυτότητας.  Αλλά τι είναι η ταυτότητα; Τι εννοούμε με τον όρο/ έννοια ταυτότητα;  Σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
Οι πεποιθήσεις για τη νοημοσύνη και τη σχέση της με τη σχολική επίδοση.
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ. Ερώτηση 1 η : Γιατί σύμφωνα με το συγγραφέα οι νέοι έχουν την τάση να αμφισβητούν ενώ οι μεγάλοι όχι; Σύμφωνα με τον συγγραφέα.
Εργασία Ομάδας: 1ης Σ. Άγγελος Τ. Νικόλαος Φ. Ιάσονας Φ. Φοίβος Χ. Αλέξανδρος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
«DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου.
Η γλώσσα των νέων Ερευνητική εργασία Β΄ ομάδα Κουκλάκη Πελαγία Κίντριλη Δήμητρα Κουκουλά Ελευθερία Κοτσιφάκη Κατερίνα Γκαβανόζης ΝίκοςΑ΄2.
Η κριτική του Ορθού Λόγου
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
Σωκρατησ: βιοσ και η Διδασκαλια Ενοσ Μεγαλου Φιλοσοφου
Φιλοσοφία-Ηθική Ευάγγελος Αλμπανίδης.
Κοινωνικό Ζήτημα
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΝΕΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΜΕΣΑ.
Άξονες Συνέντευξης.
Σήκω ψυχή μου, δώσε ρεύμα… Διονύσης Σαββόπουλος
(απόσπασμα από δοκίμιο του Νίκου Δήμου)
Σύμπαν Από τι αποτελείται; Υπάρχουν κι άλλα;…
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ο όρος ρατσισμός στην κυριολεκτικά σημαίνει το μίσος ή τον φόβο για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και την εχθρική.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Χρήστος Καραβάς Α1.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Κομματικός Φανατισμός
Φιλοσοφία Αθλητισμού Ευάγγελος Αλμπανίδης.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥ
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
Θρησκευτικά: Κεφάλαιο 22 Η θεραπεία του εκ γενετής τυφλού
ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ Βενιέρη Αθηνά Μπουζέλου Σταυρούλα
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
AITIA Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας φαίνεται να είναι πολυπαραγοντικά. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινωνίας, του τρόπου σκέψης, του συναισθήματος αλλά.
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Πώς να κάνουμε σωστές επιλογές, σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη
Εφηβεία Επιμέλεια: Πετράκου Ελένη.
Κριτήρια επιλογής του θέματος
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Τεχνολογία και Επιστήμη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1. «Αμφιβολίας Εγκώμιον», του Νίκου Δήμου ΟΜΑΔΑ 2η 1. «Αμφιβολίας Εγκώμιον», του Νίκου Δήμου 2. «Διάλογος δύο γενεών, Προσπάθεια για κάποια συνεννόηση» του Ευάγγ. Πανούτσου 3. «Black Days», τραγούδι

ΚΕΙΜΕΝΟ 1ο

1. Γιατί σύμφωνα με το συγγραφέα οι νέοι έχουν την τάση να αμφισβητούν ενώ οι μεγάλοι όχι; Οι νέοι σύμφωνα με τον συγγραφέα αμφισβητούν, με τις ερωτήσεις που κάνουν, τα πράγματα γύρω τους. Αυτό συμβαίνει, διότι προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο, όμως τις περισσότερες φορές οι ενήλικοι δεν έχουν να τους δώσουν μια επαρκή απάντηση. Έτσι, απογοητεύονται και αφήνουν τα ερωτήματα τους ανεκπλήρωτα.

2. Μπορείτε να προσθέσετε άλλους, δικούς σας λόγους που ωθούν τους νέους στην αμφισβήτηση(κοινωνικούς, ψυχολογικούς, βιολογικούς κτλ.); Οι έφηβοι διακατέχονται από πολλά συναισθήματα διαφορετικά από τους μεγαλύτερους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αρνητικές συμπεριφορές. Γι’ αυτό ευθύνεται κυρίως το χάσμα γενεών που επικρατεί ανάμεσα στους έφηβους με τους ενήλικους. Επιπλέον, συχνό φαινόμενο της αμφισβήτησης των νέων είναι η επαναστατική τους φύση, όπως και η ορμητικότητά τους.

3. Πώς ορίζει ο συγγραφέας την αμφισβήτηση (παράγραφος 10, με έντονα γράμματα)και κάτω από ποια προϋπόθεση τη θεωρεί γόνιμη; Ο συγγραφέας με τον όρο της αμφισβήτησης εννοεί τον τρόπο έκφρασης μιας μη δεδομένης θεωρίας και διασαφηνίζει την καταναγκαστική τάση για φυγή μιας απάντησης.

4. Σε ποιους χώρους, σύμφωνα με το Ν 4. Σε ποιους χώρους, σύμφωνα με το Ν. Δήμου πρέπει να ευδοκιμεί η αμφισβήτηση; Συμφωνείτε; Η αμφισβήτηση είναι το κύριο γνώρισμα του επιστήμονα ερευνητή. Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταρρίψουν θεωρίες. Άλλος ένας χώρος που πρέπει να ευδοκιμεί είναι η κοινωνία, αφού αν δεν υπήρχε η αμφισβήτηση δεν θα υπήρχε και διάλογος. Ακόμα υπάρχει και ο ηθικός χώρος που είναι συγγενής με τον κοινωνικό. Τέλος είναι η πίστη. Θεωρούμε πως η αμφισβήτηση πρέπει να ευδοκιμεί σε αυτούς τους τομείς αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.

ΚΕΙΜΕΝΟ 2ο

1. Πώς αντιμετωπίζει ο Ε. Παπανούτσος την αμφισβήτηση των νέων; Ο συγγραφέας του κειμένου αντιμετωπίζει θετικά την αμφισβήτηση των νέων. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύει πως τα έντονα συναισθήματα των ανθρώπων όπως η θλίψη, η οργή και η στέρηση λειτουργούν εποικοδομητικά 2. Θεωρεί τη δυναμική που προκύπτει από την αμφισβήτηση των νέων ζημιογόνα ή ωφέλιμη για την κοινωνική πρόοδο; Ο συγγραφέας Ε.Π. Παπανούτσος θεωρεί τη δυναμική που προκύπτει από την αμφισβήτηση των νέων ωφέλιμη για την κοινωνική πρόοδο, καθώς με την απουσία της ο κόσμος θα γίνει ‘’φτωχότερος’’ αφήνοντας τις περισσότερες καταστάσεις άλυτες

3. Ποιες μορφές πρέπει να λαμβάνει η αμφισβήτηση, κατά τη γνώμη σας ώστε να οδηγεί στην πρόοδο(π.χ. καλοπροαίρετη, εποικοδομητική, χωρίς όρια κτλ) ; Η αμφισβήτηση θα πρέπει να είναι εποικοδομητική, έτσι ώστε να στοχεύει σε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το άτομο, θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη άποψη με ριζοσπαστικές ιδέες για το καλό της κοινωνίας.

ΚΕΙΜΕΝΟ 3ο

1. Ποιο περιεχόμενο δίνουν στην αμφισβήτηση οι παραπάνω στίχοι(πολιτικό, κοινωνικό, θρησκευτικό κτλ); Στους παραπάνω στίχους υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο(Αμφισβητεί την εξουσία). Ακόμα έχει Θρησκευτικό περιεχόμενο(Αμφισβητεί την Θεοκρατία) Τέλος έχει κοινωνικό περιεχόμενο(Αμφισβητεί τη νέα κοινωνία)

2. Ποια «παραδεγμένα» αμφισβητούνται; Συμφωνείτε; Θέλετε μήπως να προσθέσετε κι άλλα στον κατάλογο; Τα παραδεγμένα που αμφισβητούνται είναι οι νόμοι που χαράζουν στους αιώνες που δημιουργούνται από έναν και μπορεί να καταλήξει σε καταδίκη της ελεύθερης σκέψης της υποταγής και του λόγου. Το δόγμα σκεπάζει το ανθρώπινο γένος με τον νέο μεσαίωνα και του ιερούς βασανιστές. Στη σημερινή εποχή όμως δεν κρύβονται. Σε αυτό το πράγμα ο συγγραφέας θέλει να υπάρξει αντίσταση. Επίσης η πολιτική βρίσκει το άλλοθι της θρησκείας όπου το σωστό της κοινωνίας το κατανοούμε μέσω των παραδεδεγμένων που μας επιβάλλουν.

ΤΕΛΟΣ!!!! Ονόματα: Τ. Ελένη Ρ. Ελένη Τ. Μαρία Σ. Ιωάννα Τ. Πέννυ