Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

(απόσπασμα από δοκίμιο του Νίκου Δήμου)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "(απόσπασμα από δοκίμιο του Νίκου Δήμου)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 (απόσπασμα από δοκίμιο του Νίκου Δήμου)
Κείμενο 1 Αμφιβολίας Εγκώμιον (απόσπασμα από δοκίμιο του Νίκου Δήμου) Νέοι :έχουν την τάση να ερευνούν και να αμφισβητούν παραδεδεγμένες αλήθειες για να γνωρίσουν την ουσία των πραγμάτων και την βαθύτερη αλήθεια. Μεγάλοι: επαναπαύονται στην ιδεολογία που έχουν ήδη αναπτύξει χωρίς να έχουν την διάθεση να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους γιατί μένουν προσηλωμένοι σε ένα ουτοπικό κόσμο.

2 Για να διαφοροποιηθούν από τους προγενέστερους.
Μπορείτε να προσθέσετε άλλους, δικούς σας λόγους που ωθούν τους νέους στην αμφισβήτηση (κοινωνικούς, ψυχολογικούς, βιολογικούς κτλ.); Για να διαφοροποιηθούν από τους προγενέστερους. Λόγω της αφέλειας της ηλικίας τους πιστεύουν πως θα καταφέρουν να αλλάξουν όλο τον κόσμο ξεκινώντας από τα θεμέλιά του που είναι οι κοινωνίες.

3 Πώς ορίζει ο συγγραφέας την αμφισβήτηση (παράγραφος 10, με έντονα γράμματα) και κάτω από ποια προϋπόθεση τη θεωρεί γόνιμη; Ο συγγραφέας ορίζει ως αμφισβήτηση την έκφραση του ζωντανού, του ανοικτού πνεύματος που δεν δέχεται τίποτα ως δεδομένο, ως απόλυτο. Η αμφισβήτηση είναι γόνιμη όταν δεν επαναπαύεται σε δόγματα ελέγχεται διαρκώς, αναθεωρεί και κρίνει.

4 Σε ποιους χώρους, σύμφωνα με το Ν
Σε ποιους χώρους, σύμφωνα με το Ν. Δήμου πρέπει να ευδοκιμεί η αμφισβήτηση; Συμφωνείτε; Η αμφισβήτηση είναι απαραίτητη στην επιστήμη, με την αμφισβήτηση θεωριών, στο κοινωνικό-ηθικό χώρο, με τη μορφή του διαλόγου και τέλος, στη θρησκεία με τη γενικότερη έρευνα. Σίγουρα η αμφισβήτηση είναι απαραίτητη σε αυτούς τους κλάδους, αλλά δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο σε αυτούς.

5 ΚΕΙΜΕΝΟ 2 Διάλογος δύο γενεών, Προσπάθεια για κάποια συνεννόηση Πώς αντιμετωπίζει ο Ευάγγ. Παπανούτσος την αμφισβήτηση των νέων; Οι υποχωρήσεις και οι συμβάσεις σε τυποποιημένες πεποιθήσεις κάνουν τον άνθρωπο αδύναμο και άβουλο ον. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι νέοι να αμφισβητούνε αυτά που τους επιβάλλει η κοινωνία να πιστεύουν. Αν δεν το έκαναν, ο κόσμος θα γινόταν φτωχότερος και οι απόγονοι τους δεν θα είχαν κανένα λόγο να τους θαυμάζουν.

6 Θεωρεί τη δυναμική που προκύπτει από την αμφισβήτηση των νέων ζημιογόνα ή ωφέλιμη για την κοινωνική πρόοδο; Βρίσκει ωφέλιμο για την κοινωνική πρόοδο το γεγονός ότι οι νέοι έχουν αναλάβει τα ηνία της κοινωνίας. Θα φέρουν νέες ιδέες και θα την απαλλάξουν από την ένδεια.

7 Ποιες μορφές πρέπει να λαμβάνει η αμφισβήτηση, κατά τη γνώμη σας, ώστε να οδηγεί στην πρόοδο (π.χ. καλοπροαίρετη, εποικοδομητική, χωρίς όρια κτλ); Η αμφισβήτηση για να οδηγήσει στην πρόοδο πρέπει να είναι εποικοδομητική. Το καλύτερο είναι να αμφισβητούμε έννοιες με σκοπό να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να αναπτύξουμε το πνεύμα μας. Να μην δεχόμαστε έτσι απλά όσα μας προβάλλει η κοινωνία αλλά να ψάχνουμε την δική μας αλήθεια με ορθή σκέψη και κρίση.

8 ΚΕΙΜΕΝΟ Black Days Ποιο περιεχόμενο δίνουν στην αμφισβήτηση οι παραπάνω στίχοι(πολιτικό, κοινωνικό, θρησκευτικό κτλ); Ο αρθρογράφος αμφισβητεί την θέση που έχει η θρησκεία στη ζωή μας, γιατί θεωρεί ότι καταδικάζει την ελεύθερη σκέψη της κριτικής και του λόγου.

9 Ποια «παραδεγμένα» αμφισβητούνται; Συμφωνείτε; Θέλετε μήπως να προσθέσετε κι άλλα στον κατάλογο;
Ο στιχουργός αμφισβητεί τη δομή της κοινωνίας “οι λαοί σιωπούν μπροστά στους καπιταλιστές” και τα δόγματα της εκκλησίας που καταδικάζουν την ελευθερία των ανθρώπων. Η γνώμη του στιχουργού μάς βρίσκει σύμφωνους.

10 ΚΑΤΕΡΙΝΑ Τ. ΜΑΡΙΑ Τ. ΑΝΝΑ Σ. ΙΩΑΝΝΑ Σ. ΜΑΡΙΤΑ Τ.


Κατέβασμα ppt "(απόσπασμα από δοκίμιο του Νίκου Δήμου)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google