Βασιλική Χ. Πιτυρίγκα Επ. Καθ. Μικροβιολογίας Ε.Κ.Π.Α. Picornaviruses Βασιλική Χ. Πιτυρίγκα Επ. Καθ. Μικροβιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
ΓΕΝΗ Από τους παλαιότερες ιούς χρονολογείται από το 1400 π.Χ. , Επιδημία πολιομυελίτιδας στην αρχαία Αίγυπτο Πικορναϊοί είναι επίσης μεταξύ των πιο διαφορετικών ιών , με πάνω από 200 ορότυπους που προκαλούν λοιμώξεις όπως η πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα Α, και το κοινό κρυολόγημα . Enterovirus, Rhinovirus, Hepatovirus, Apthovirus, Cardiovirus, Parechovirus, Erbovirus, Kobuvirus, and Teschovirus
ΡΙΝΟ-ΙΟΣ/ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
ΡΙΝΟΪΟΣ Group:Group IV ((+)ssRNA) Order:Picornavirales Family:Picornaviridae Genus:Enterovirus RNA ιός Οικογένεια Πικορναϊών 99 γνωστοί τύποι ιών
ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ Ομάδα οξέων ελαφρών νοσημάτων, οφείλονται σε ιούς: ΑΙΤΙΑ: Ρινοιοί (35-50%) Κοροναιοί (10%) Αδενοιοί Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (15%) Άγνωστα αίτια (40%)
ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ Το κοινό κρυολόγημα ελαφρά συμπτωματολογία Το κοινό κρυολόγημα ελαφρά συμπτωματολογία Πιο συχνό από τη γρίπη. Πάνω από 200 είδη ιών αιτία για κοινό κρυολόγημα Δυο ή και περισσότερα κρυολογήματα την ίδια εποχή. Προσωρινή ανοσία μόνο έναντι του ιού που του προκάλεσε το συγκεκριμένο κρυολόγημα (ΙgA) Παραμένει ευαίσθητο στους υπόλοιπους ιούς Θεωρητικά το άτομο μπορεί να περάσει πάρα πολλά κρυολογήματα μέσα σε ένα χρόνο.
ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Αερογενής μετάδοση: Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Η μετάδοσή του γίνεται κυρίως με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται από τα 'κρυολογημένα' άτομα με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες Όσο πιο στενή είναι η επαφή υγιών ατόμων με 'κρυολογημένα' άτομα τόσο πιο εύκολα γίνεται η μετάδοση. Μετάδοση: 24 ώρες πριν και 5 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Στο περιβάλλον επιβιώνει για αρκετές ώρες. Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 1 - 4 ημέρες.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πυρέτιο 37 and 38.3°C Ρινόρροια Βήχας Ρινική συμφόρηση Κυνάγχη Αρθραλγίες Μυαλγίες Αδυναμία αίσθημα κακουχίας, Δυσκαταποσία Ανορεξία Φτέρνισμα
ΠΡΟΛΗΨΗ Εξαιρετικά μεταδοτική κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών κάθε έτους Ο ιός μπορεί να ζήσει έως και 3 ώρες στο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας με ένα αξιόπιστο αντιμικροβιακό παράγοντα σε τακτική βάση Αποφύγετε την επαφή με το στόμα ή τη μύτη