‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ & ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Ισορροπημένη διατροφή
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
διατροφή «Ένα ξεροκόμματο που το τρως ήρεμος είναι καλύτερο
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Γενετική Μηχανική Τι είναι τελικά;.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΤ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Έτσι είπε ο Θεός... «Ας βλαστήσει η γη χλωρό χόρτο, χόρτο που κάνει σπόρο κατά το είδος του, και δέντρο που κάνει καρπό, του οποίου ο σπόρος να βρίσκεται.
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Project:”Διατροφή και υγεία”
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Κασσαβέτης Τι είναι; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής λαών που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Γενετική Τροποποίηση Οργανισμών
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό έτος :
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
Σόνια Αρχοντάκη, Νάντια Βασιλικού, Θεοδώρα Τσουτσουλιανούδη
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
4 η ομάδα ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ Γαρυφαλλής Δημήτρης Γρύλλη Μαρία Καραντάνης Νικόλας Σκεμπές Παναγιώτης Τσακυριού Μαρία Ελιά: από το δέντρο στο … πιάτο μας.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Πρόγραμμα Comenius Γυμνασίου Ζαγοράς Διατροφικές συνήθειες εφήβων Δεν ακολουθούν πρόγραμμα στη διατροφή τους Συνήθως δεν τρώνε πρωϊνό Καταναλώνουν.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ TA ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΥΒΡΙΔΙΑ.
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Μεσογειακή Διατροφή 3ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Πρακτική στη Κοινότητα
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά τροφίμων είναι φυσικά ή τεχνητά χημικά, τα οποία προσθέτουμε στα τρόφιμα για να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής τους ή να βελτιώσουμε το χρώμα και την εμφάνισή τους.  Τα περισσότερα προστίθενται ΝΟΜΙΜΑ, αφού περιέχονται στους κώδικες τροφίμων και ποτών.

Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες: Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες: Ε100-Ε199     χρωστικές ουσίες Ε200-Ε299     συντηρητικές ουσίες Ε300-Ε399     αντιοξειδωτικές ουσίες Ε400-Ε499     γαλακτωματοποιητές , Ε500-Ε599     ρυθμιστές οξύτητας Ε600-Ε699     βελτιωτικά γεύσης Ε900-Ε999     διάφορα Ε1000-Ε1999     πρόσθετα χημικά  

Πολλές νεώτερες μελέτες αποδεικνύουν Ότι πολλά από τα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν γενετικές βλάβες, αλλεργίες, καρκινογενέσεις ακόμα και αποβολές.

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

η συσκευασία πρέπει να εμποδίζει κάθε απώλεια του περιεχομένου. οι συσκευασίες και τα συστήματα κλεισίματος πρέπει να είναι στέρεα και ανθεκτικά. τα υλικά από τα οποία αποτελείται η συσκευασία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να σχηματίσουν με αυτό επικίνδυνες ή βλαβερές ενώσεις

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Το μυστικό της μακροζωίας των μεσογειακών λαών είναι η απλή και η λιτή διατροφή που βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί. 

είμαστε ό,τι τρώμε!!! Ποικιλία, αναλογία, μέτρο! Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας διατροφής των παιδιών; Με τρεις λέξεις: Ποικιλία, αναλογία, μέτρο! Προσοχή: πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε ό,τι τρώμε!!!

ΤΡΟΦΟΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ (food miles) ονομάζουμε την απόσταση που διανύει το φαγητό μας, ώσπου να φτάσει στο πιάτο μας. Για τη μεταφορά των τροφίμων από τον τόπο παραγωγής στον τόπο κατανάλωσης χρησιμοποιούνται μεταφορικά μέσα, τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον με εκπομπές CO2, που προέρχονται από τα καύσιμα, που χρησιμοποιούν.

ΓΜΟ ή Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί (ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) κατασκευάζονται στα εργαστήρια με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής. Η διαδικασία κατασκευής τους περιλαμβάνει την εξαγωγή επιλεγμένων γονιδίων από ένα οργανισμό (όπως ζώα, φυτά, βακτήρια και ιούς), και την τεχνητή εισαγωγή τους σε άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς (όπως είναι τα φυτά).

Οι νέοι αυτοί οργανισμοί αποκτούν κάποια νέα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.

Monsanto, η Syngenta, η Bayer, η Dupont

Γενετικά τροποποιημένη ντομάτα με ανθρώπινα γονίδια

ΥΠΕΡ Σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι από 800 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας- τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν. Μέσω της γενετικής τροποποίησης κατασκευάζονται προϊόντα που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας από διάφορες ασθένειες

Κ Α Τ Α - Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία: Αλλεργίες, δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά λόγω μετάδοσης των γονιδίων που προσδίδουν την ανθεκτικότητα αυτή, πιθανότητα για άγνωστες επιδράσεις που μπορούν να έχουν σχέση με καρκίνο. - Κίνδυνοι για το περιβάλλον: Ανεπιθύμητη μεταφορά  ΓΤ χαρακτηριστικών σε άλλους οργανισμούς με φυσικούς τρόπους, απώλεια βιοποικιλότητας, άγνωστες επιδράσεις σε μικρόβια ή άλλους μικροοργανισμούς Υπάρχει ο κίνδυνος, μερικές πολυεθνικές εταιρείες να μπορούν να ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων - Αύξηση της εξάρτησης των φτωχότερων και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών από τις πλουσιότερες και βιομηχανοποιημένες χώρες και εκμετάλλευση από τις πιο αναπτυγμένες χώρες των φυσικών πόρων των αδύνατων χωρών Ηθικά προβλήματα

Είναι ασφαλή και ελεγχόμενα (ακριβότερα) ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Είναι ασφαλή και ελεγχόμενα (ακριβότερα)

ΤΑ FAST FOOD Η αυξημένη περιεκτικότητα των έτοιμων φαγητών σε θερμίδες, λίπος, χοληστερόλης, ζάχαρης και αλατιού βλάπτουν την υγεία! Τα τρόφιμα αυτά, εκτός από την παχυσαρκία μπορούν να συμβάλλουν μέσω των συστατικών που περιέχουν, στην εμφάνιση νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμιών.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Λιτότητα στη διατροφή. Μεσογειακή τριάδα: Σιτάρι, λάδι, κρασί. Τρία βασικά γεύματα: Ακρατισμός (πρωινό), άριστον (μεσημεριανό) και δείπνον (βραδινό). Συμπόσιο: κοινωνική πολιτιστική εκδήλωση, με φαγητό, νερωμένο κρασί, γόνιμες φιλοσοφικές συζητήσεις……

Η βάση της βυζαντινής διατροφικής πυραμίδας αποτελούνταν από το ψωμί, το λάδι, τις ελιές και το τυρί. Η πιο διαδεδομένη τροφή ήταν τα λαχανικά και τα όσπρια, με αφορμή τις μακροχρόνιες νηστείες που επέβαλε η εκκλησία

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Οι ομάδες εργασίας