‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τα πρόσθετα και τα συντηρητικά τροφίμων είναι φυσικά ή τεχνητά χημικά, τα οποία προσθέτουμε στα τρόφιμα για να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής τους ή να βελτιώσουμε το χρώμα και την εμφάνισή τους. Τα περισσότερα προστίθενται ΝΟΜΙΜΑ, αφού περιέχονται στους κώδικες τροφίμων και ποτών.
Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες: Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες: Ε100-Ε199 χρωστικές ουσίες Ε200-Ε299 συντηρητικές ουσίες Ε300-Ε399 αντιοξειδωτικές ουσίες Ε400-Ε499 γαλακτωματοποιητές , Ε500-Ε599 ρυθμιστές οξύτητας Ε600-Ε699 βελτιωτικά γεύσης Ε900-Ε999 διάφορα Ε1000-Ε1999 πρόσθετα χημικά
Πολλές νεώτερες μελέτες αποδεικνύουν Ότι πολλά από τα πρόσθετα τροφίμων προκαλούν γενετικές βλάβες, αλλεργίες, καρκινογενέσεις ακόμα και αποβολές.
ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
η συσκευασία πρέπει να εμποδίζει κάθε απώλεια του περιεχομένου. οι συσκευασίες και τα συστήματα κλεισίματος πρέπει να είναι στέρεα και ανθεκτικά. τα υλικά από τα οποία αποτελείται η συσκευασία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να σχηματίσουν με αυτό επικίνδυνες ή βλαβερές ενώσεις
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Το μυστικό της μακροζωίας των μεσογειακών λαών είναι η απλή και η λιτή διατροφή που βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί.
είμαστε ό,τι τρώμε!!! Ποικιλία, αναλογία, μέτρο! Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας διατροφής των παιδιών; Με τρεις λέξεις: Ποικιλία, αναλογία, μέτρο! Προσοχή: πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε ό,τι τρώμε!!!
ΤΡΟΦΟΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ (food miles) ονομάζουμε την απόσταση που διανύει το φαγητό μας, ώσπου να φτάσει στο πιάτο μας. Για τη μεταφορά των τροφίμων από τον τόπο παραγωγής στον τόπο κατανάλωσης χρησιμοποιούνται μεταφορικά μέσα, τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον με εκπομπές CO2, που προέρχονται από τα καύσιμα, που χρησιμοποιούν.
ΓΜΟ ή Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί (ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) κατασκευάζονται στα εργαστήρια με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής. Η διαδικασία κατασκευής τους περιλαμβάνει την εξαγωγή επιλεγμένων γονιδίων από ένα οργανισμό (όπως ζώα, φυτά, βακτήρια και ιούς), και την τεχνητή εισαγωγή τους σε άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς (όπως είναι τα φυτά).
Οι νέοι αυτοί οργανισμοί αποκτούν κάποια νέα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή σε ένα συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο.
Monsanto, η Syngenta, η Bayer, η Dupont
Γενετικά τροποποιημένη ντομάτα με ανθρώπινα γονίδια
ΥΠΕΡ Σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότεροι από 800 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας- τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν. Μέσω της γενετικής τροποποίησης κατασκευάζονται προϊόντα που λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας από διάφορες ασθένειες
Κ Α Τ Α - Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία: Αλλεργίες, δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά λόγω μετάδοσης των γονιδίων που προσδίδουν την ανθεκτικότητα αυτή, πιθανότητα για άγνωστες επιδράσεις που μπορούν να έχουν σχέση με καρκίνο. - Κίνδυνοι για το περιβάλλον: Ανεπιθύμητη μεταφορά ΓΤ χαρακτηριστικών σε άλλους οργανισμούς με φυσικούς τρόπους, απώλεια βιοποικιλότητας, άγνωστες επιδράσεις σε μικρόβια ή άλλους μικροοργανισμούς Υπάρχει ο κίνδυνος, μερικές πολυεθνικές εταιρείες να μπορούν να ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων - Αύξηση της εξάρτησης των φτωχότερων και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών από τις πλουσιότερες και βιομηχανοποιημένες χώρες και εκμετάλλευση από τις πιο αναπτυγμένες χώρες των φυσικών πόρων των αδύνατων χωρών Ηθικά προβλήματα
Είναι ασφαλή και ελεγχόμενα (ακριβότερα) ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Τα βιολογικά προϊόντα είναι το αποτέλεσμα της καλλιέργειας της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Είναι ασφαλή και ελεγχόμενα (ακριβότερα)
ΤΑ FAST FOOD Η αυξημένη περιεκτικότητα των έτοιμων φαγητών σε θερμίδες, λίπος, χοληστερόλης, ζάχαρης και αλατιού βλάπτουν την υγεία! Τα τρόφιμα αυτά, εκτός από την παχυσαρκία μπορούν να συμβάλλουν μέσω των συστατικών που περιέχουν, στην εμφάνιση νοσημάτων όπως ο διαβήτης τύπου 2, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμιών.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Λιτότητα στη διατροφή. Μεσογειακή τριάδα: Σιτάρι, λάδι, κρασί. Τρία βασικά γεύματα: Ακρατισμός (πρωινό), άριστον (μεσημεριανό) και δείπνον (βραδινό). Συμπόσιο: κοινωνική πολιτιστική εκδήλωση, με φαγητό, νερωμένο κρασί, γόνιμες φιλοσοφικές συζητήσεις……
Η βάση της βυζαντινής διατροφικής πυραμίδας αποτελούνταν από το ψωμί, το λάδι, τις ελιές και το τυρί. Η πιο διαδεδομένη τροφή ήταν τα λαχανικά και τα όσπρια, με αφορμή τις μακροχρόνιες νηστείες που επέβαλε η εκκλησία
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»
Οι ομάδες εργασίας