ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μπορούν τα μικρόβια να μας φανούν χρήσιμα?!?
Advertisements

THEPAX ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΑΤΕΝΤΑΡΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΡΕΥΝΑΣ
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Διατροφή Ενότητα 17: Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 5 (Μέρος Α): Παραγωγή προϊόντων γάλακτος. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
Βιολογική Χημεία Ι (MED 701). Δομή μαθήματος MED 701 Διαλέξεις: 20 ώρες Φροντιστήρια (κλινικές συσχετίσεις, ερωτήσεις εξετάσεων): 6 ώρες Σημειώσεις μαθήματος:
7ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το γλεύκος στο κρασί
Μικροβιολογία Τροφίμων I Ενότητα 4: Μικροβιολογική Αλλοίωση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας.
1 Προβιωτικά (ευβιωτικά) και πρεβιωτικά ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 7 Η ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ & YΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
1 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΔΙ ΣΥΣΤΑΣΗ και ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #4: Λίπη - Έλαια Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Αισθητήρια Όργανα και Αισθήσεις 1.  Σύστημα αισθητηρίων οργάνων: αντίληψη μεταβολών εξωτερικού & εσωτερικού περιβάλλοντος  Ειδικά κύτταρα – υποδοχείς.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 9 Η «ΜΟΥΧΛΕΣ» ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΕΣ.
ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΑ Γιάννης Πούρης Βιολόγος Msc Διδακτική της Βιολογίας Υποψήφιος Διδάκτορας τομέα Βοτανικής, ΕΚΠΑ Εισαγωγή στους μύκητες.
1 Παραδοσιακά τρόφιμα - νέα τρόφιμα με προβιοτικές δράσεις ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 5 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.
Παραγωγή αιθανόλης από μικροοργανισμούς. Ζύμες Από την εποχή του Pasteur, οι ζύμες και η αλκοολική ζύμωση τράβηξαν το ενδιαφέρον πολλών μελετών σε επίπεδο.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8 Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Βιοχημεία Ι Μεταβολισμός Σακχάρων Γλυκόλυση Τρούγκος Κων/νος Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Εργ. Βιολογικής Χημείας.
1 Προβιωτικά (ευβιωτικά) και πρεβιωτικά ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 7 Η ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ YΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Μικροβιολογία Τροφίμων I
ΔΙΑΛΕΞΗ 10 ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΒΩΝΙΚΕΣ ΚΗΛΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γενική Μικροβιολογία Ενότητα 1: Εισαγωγή στη μικροβιολογία και ιστορική αναδρομή. Ιωάννης Γιαβάσης, Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, T.E.I. Θεσσαλίας.
Καταστάσεις του νερού – μορφές
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Ενεργειακός Σχεδιασμός για Παραγωγή Ενέργειας Καβάλα 2017
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βραβευμένοι Επιστήμονες που έσωσαν την ζωή μας
Louis Pasteur Τα πειράματά του επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι πολλές ασθένειες προκαλούνται από μικρόβια, ενώ ο ίδιος δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα .
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΑΔΑ 6 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ρ. ΝΙΚΗ Β.
ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Πετσιμέρη Ειρήνη
Παραγωγή γαλακτικού οξέος από Lactobacillus delbrueckii
2. ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Υδατάνθρακες: γλυκοί όπως η ζάχαρη και χρήσιμοι παντού, μόνοι
Μεταβολισμός 1.
Οι φυσικές καταστάσεις.
Οξυγόνο.
ΔΙΑΛΕΞΗ 9 ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΒΩΝΙΚΕΣ ΚΗΛΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Καλλιέργειες.
Αρχές επαγωγικής στατιστικής
Ερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου
ΑΙΜΑ Με γυμνό μάτι φαίνεται σαν ένα απλό υγρό
Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ
Τι είναι οι ΑΠΕ; 11/11/2018 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Χημείας Καθηγητής Ιωάννης Ρούσσης ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ
Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο
Μέρος 5ο: Μέθοδοι Επαύξησης της Απόληψης Πετρελαίου
ATP το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ ΜΕΛΑΣΣΑΣ
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ Η ινσουλίνη παράγεται από τα β-κύτταρα των νησιδίων του Langerhans του παγκρέατος και ελευθερώνεται σε καταστάσεις που δημιουργούν υπεργλυκαιμία.
ΕΕΕΕΚ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μικροβιολογία Τροφίμων και Μικροβιολογική Ανάλυση
Ενότητα 3: Μικροβιολογία κονσερβοποιημένων τροφίμων
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 8Η ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ιστορία της ζύμωσης Παλαιές εφαρμογές: Κρασί/Μπύρα/Οινοπνευματώδη. Τυρί και Γιαούρτι. Louis Pasteur: Υπέθεσε ότι τα βακτήρια καταστρέφουν το κρασί. Πρότεινε να ζεσταίνουμε το κρασί για να σκοτώσουμε τα βακτήρια. Αποτέλεσμα: παστερίωση του γάλακτος.

Ζύμωση Υπέρ και Κατά Μπορεί να είναι απρόβλεπτη (π.χ. επικράτηση ακατάλληλων βακτηρίων). Νέες, χειρότερες γεύσεις (π.χ. μουχλιασμένο ψωμί). Επέκταση του χρόνου ζωής των τροφίμων (π.χ. τυρί). Διευκολύνει την πέψη (π.χ. γιαούρτι, σόγια). Νέα, καλύτερα αρώματα (π.χ. Σοκολάτα).

Η διαδικασία Αερόβια αναπνοή ↔ αναερόβια αναπνοή Απελευθέρωση ενέργειας από τη γλυκόζη ή άλλα οργανικά υποστρώματα παρουσία ή απουσία οξυγόνου Παραγωγή CO2, H2O, ενέργειας, αλκοόλης, οργανικών οξέων, αλδεϋδών κ.λπ.

Ορισμός ζύμωσης: Αναερόβια αναπνοή και παραγωγή προϊόντων στα υποστρώματα (τρόφιμα) από μικροοργανισμούς. Τύποι ζύμωσης: Βακτηριακή ζύμωση, Ζύμωση από ζυμομύκητες (Yeast), Ζύμωση από μύκητες.

1. Βακτηριακές ζυμώσεις (4 τύποι) Γαλακτικά βακτήρια (τουρσιά, γιαούρτια). Οξικά βακτήρια (ξύδι). Βακτήρια που παράγουν CO2 (Edam, Gouda, Ελβετικά τυριά). Πρωτεολυτικά βακτήρια (κακάο, σοκολάτα). bacteria

Γαλακτική ζύμωση

Φυσιολογική ζύμωση του ακατέργαστου γάλακτος

Ζυμώσεις από λακτόκοκκους

Η ωρίμανση του τυριού, 3 μήνες για εξυγίανση από βρουκέλλα

Οξική ζύμωση

Ζυμώσεις με παραγωγή CO2 ή Η2 - Streptococcus salivarius subspecies thermophilus - Lactobacillus helveticus - Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus - Propionibacterium (Propionibacterium freudenreichii subspecies shermani) - Clostridium tyrobutyricum

Κακάο, καφές, τσάι Στο κακάο γαλακτικά βακτήρια και Candida krusei. Καφές: Πηκτινολυτικά βακτήρια (κολοβακτηριοειδή), και γαλακτική ζύμωση από Leuconostoc mesentroides, Lactobacillus brevis, L. plantarum και Streptococcus faecalis. Το μαύρο τσάι ζυμώνεται από τα δικά του ένζυμα.

Κακάο και σοκολάτα Περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνοι κακάο παράγονται κάθε χρόνο. Ζύμωση στον ήλιο μέσω πρωτεολυτικών βακτηρίων. Οι πικροί καρποί γίνονται καστανοί και γλυκείς.

Ζύμωση του κακάο

Ζύμωση του κακάο και ψήσιμο

Καφές Οι κόκκοι του καφέ ζυμώνονται από βακτήρια και ένζυμα μυκήτων Υγρή ζύμωση: διαβρέχονται για 12-24 ώρες και ξηραίνονται. Ξηρή μέθοδος: διαβρέχονται και μετά ξηραίνονται για 2-3 εβδομάδες.

Τσάι Από το 3.000 π.Χ. Κίνα. Τα στριμμένα φύλα ζυμώνονται. Μένουν στους 27 οC για 2-3 hrs. Τύπο: Πράσινο, Όολογκ, Μαύρο.

2. Ζύμωση από Ζυμομύκητες Βέλτιστη θερμοκρασία: 27οC. Ζύμωση γλυκόζης και άλλων σακχάρων (μαλτόζη, σουκρόζη, φρουκτόζη). Παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Αλάτι ≈ 1,5%

Ζύμη αρτοποιίας (baking yeast)

Saccharomyces cerevisiae ή budding yeast

Αποτελέσματα ζυμομύκητα

Κρασί Από τη Μέση Ανατολή πριν το 3.000 π.Χ. Ζύμωση του χυμού των σταφυλιών.

Saccharomyces cerevisiae

3. Ζύμωση μέσω μυκήτων και ενζύμων τους Τα ένζυμα των μυκήτων είναι χρήσιμα: -Στη διάσπαση κυτταρίνης, κάνοντας κόκκους δημητριακών πιο εύπεπτους. -Στην προσθήκη ιδιαίτερου αρώματος σε τυριά (π.χ. μπλε τυριά).

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ (TEMPEH) ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ (KOJI) ΑΠΌ ΣΟΓΙΑ

Γεύση: Μικρά λιπαρά οξέα από τις λιπάσες του μύκητα. Το Penicillium roquefortii χρησιμοποιείται στην προετοιμασία του μπλέ τυριού Γεύση: Μικρά λιπαρά οξέα από τις λιπάσες του μύκητα.

Penicillium camemberti σε τυριά καμεμπέρ και μπρί

Σαλάμι με Penicillium nalgiovense