Ευ. Φρυδάκη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκή Παιδεία
Advertisements

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
ΠΑΙΔΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008 E - learning.
Κανόνες και όρια κατά τη διάρκεια της εφηβείας
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ & ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Λάμπρος Πόλκας.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Καλλιβρετάκη Αργυρώ Καθηγήτρια Πληροφορικής Π.Ε. 19
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
1.1 Τίτλος Διδακτικής Πρακτικής «Ψυχική Υγεία – Διαπροσωπικές σχέσεις»
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΘΥΝΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Τελετή Έναρξης Προγράμματος.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Σχόλια για τον επιστημονικό εγγραμματισμό
Ανδρέας Ν. Ζεργιώτης Σχολικός Σύμβουλος 49ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αττικής
ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν.Πέλλας.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
ΤΡΕΛΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ Λογοτεχνία – Γλώσσα Ονόματα μαθητών Ασλανίδου Νεκταρία – Χριστίνα Α1 Τουλούμη Αντιγόνη Α4 Αραούζου Βαρδαλάχου Αθηνά Α1 Νικοδημητροπούλου.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Γυμνασίων Οκτώβριος 2007.
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Χρήση και αξιοποίηση ΤΠΕ στην διδακτική διαδικασία
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 5. Πολυγραμματισμοί
Διδακτική Πληροφορικής
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Σούλτης.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
Επιχειρηματικό Σχέδιο Ελαστικότητα Ζήτησης Επιχειρηματικό Σχέδιο.
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γιώργος Σούλτης.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
1 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΚΕ «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Διαδικασία Μάθησης Γνωστικές Δεξιότητες
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
Παρουσίαση στο μάθημα «Διγλωσσία και εκπαίδευση»
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ I
Πως διδάσκουμε τους μαθητές με νοητική υστέρηση
Πορεία Διδασκαλίας-Στάδια Διδασκαλίας
Η στροφή στον αναγνώστη
Παιχνίδι και Παιδική Ηλικία
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
Μεθοδολογικά εργαλεία για το μάθημα της Πληροφορικής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η εξέλιξη των θεωριών του Jim Cummins (α’)
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Αλέξανδρος Σαχινίδης, ΜΒΑ, Ph.D. ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Α΄ Φάση Δι.Με.Π.Α 2ο μάθημα: Μέθοδοι Παρατήρησης της διδασκαλίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ευ. Φρυδάκη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Οι Δύο Κυρίαρχες Τάσεις Στη Διδασκαλία Της Λογοτεχνίας Σήμερα & η Διαμεσολάβηση του Διδάσκοντος Ευ. Φρυδάκη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής

1. Μελέτη Των Μεγάλων Έργων 2. Πρακτική (Χρήση) Των Κειμένων 1. Μελέτη Των Μεγάλων Έργων 2. Πρακτική (Χρήση) Των Κειμένων 1. Λογοτεχνία: αυτόνομη αισθητική περιοχή με εγγενή αξία Σκοπός Διδ: πολιτισμικός, αισθητικός, γενική κουλτούρα Πόλοι Διδ: Συγγραφέας- Κείμενο Κείμενα: λογοτεχνικός κανόνας (ήδη αξιολογημένα & καταξιωμένα) Λογοτεχνία: κοινωνική πρακτική Σκοπός Διδ: αυτογνωσία/ δημιουργία ατομικών & κοινωνικών ταυτοτήτων Πόλοι Διδ: Κείμενα- Αναγνώστες Κείμενα: αντιπροσωπευτικά ως προς τα φύλα, τις ηλικίες, τα είδη, τη θεματική

Μελέτη Των Μεγάλων Έργων Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Μελέτη Των Μεγάλων Έργων Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Μεθοδική καλλιέργεια των αναγνωστικών δεξιοτήτων (δυνάμει) Συστηματική επαφή των μθ με τα καταξιωμένα έργα Μεταβίβαση πολιτισμικής γνώσης Ακαδημαϊσμός. Προτίμηση σε προκαθορισμένες «έγκυρες» ερμηνευτικές προσεγγίσεις. «Φίμωμα» της φωνής τν μθ Διατήρηση της απόστασης ανάμεσα στις σχολικές & τις καθημερινές δραστηριότητες των μθ

Πρακτική (Χρήση) Των Κειμένων Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Πρακτική (Χρήση) Των Κειμένων Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Άνοιγμα του λογ. κανόνα (κείμενα πλησιέστερα στις προτιμήσεις των μθ) «Συνομιλία» με τα κείμενα με ελεύθερες προσεγγίσεις & ποικιλία δραστηριοτήτων Μείωση της απόστασης ανάμεσα στις σχολικές & τις καθημερινές δραστηριότητες των μθ Πιθανή «έκπτωση» του αντικειμένου της λογ. Απώλεια της πολιτισμικής γνώσης του παρελθόντος.

Όροι Σύζευξης Των Δύο Τάσεων Το άνοιγμα του λογ. κανόνα δε σημαίνει αντικατάστασή του από άλλον «αμφίβολης» μορφωτικής αξίας αλλά πλαισίωση των κειμένων του από άλλα κείμενα ή κειμενικά είδη. Τα ευρύτερα περιθώρια ενεργοποίησης του μθ απέναντι στα κείμενα δεν ταυτίζονται με το «κατέβασμα» του μαθήματος στις τωρινές προτιμήσεις τους … αλλά στη διεύρυνση & την εξέλιξή τους. Οι ελεύθερες ερμηνευτικές προσεγγίσεις (πολλαπλές ερμηνείες, παιχνίδια ρόλων κλπ) να στοχεύουν στη μεγαλύτερη αυτοδυναμία των μθ (να οικοδομούν την ανάγνωσή τους αλλά και να σέβονται εκείνες των άλλων.

Η διαμεσολάβηση του καθηγητή Να γνωρίζει ότι: δεν μεταφέρει ερμηνείες, αλλά παίρνει ερμηνευτικές αποφάσεις δεν διδάσκει μόνο ένα συγκεκριμένο κείμενο αλλά και τη διαδικασία της λογοτεχνικής ανάγνωσης Να αποδεχτεί ότι: α) έχει την ευθύνη να επιλέξει εκείνες τις ερμηνευτικές αποφάσεις που θα κάνουν το κείμενο να ξαναζήσει, αλλά και την ευθύνη των διαδικασιών με τις οποίες θα τις επικυρώσει, β) ότι δεν αρκεί να παίρνει ο ίδιος τις αποφάσεις και την ευθύνη της επικύρωσής τους· χρειάζεται να μάθει στους μαθητές του να κάνουν το ίδιο με τις δικές τους δυνάμεις.

Σε τι συνίσταται η διδακτική διαμεσολάβηση Δεν συνίσταται στο να μεταφέρει ο διδάσκων το νόημα του κειμένου ή τις πληροφορίες για τα συμφραζόμενα στο μαθητή. Συνίσταται στο να αναλύει πώς σκέφτεται ο μαθητής και τι στρατηγικές χρησιμοποιεί για να λύσει προβλήματα και να οικοδομήσει το νόημα. Μέσα από αυτή την ανάλυση αποφασίζει πόση και τι τύπου υποστήριξη θα παρέχει κάθε φορά, προσπαθώντας σταθερά να επενδύει στη ζώνη επικείμενης ανάπτυξης. Ο σκοπός είναι να κάνει το μαθητή να ξεπερνά το προηγούμενο όριο του και να κατακτά στην πορεία αυτής της ανάπτυξης την αυτονομία του.

Μορφές υποστήριξης Ο τρόπος που τίθενται οι ερωτήσεις Ο βαθμός «δυσκολίας» του κειμένου Επιλογή και χρήση του υποστηρικτικού υλικού Ένταξη του κειμένου σε ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικο-πολιτισμικών αναφορών Καθιέρωση μιας «επικοινωνιακής ηθικής»